Totth Benedek nyerte az első Margó-díjat!

Totth Benedek nyerte az első Margó-díjat!

.konyvesblog. | 2015. október 11. |

totthb1.jpgFotó: Neményi Márton

Totth Benedek Holtverseny című regénye kapta a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, melyet idén első alkalommal adtak át a Margó Irodalmi Fesztivál különkiadásának záróprogramján, szombaton a Toldi Moziban. A Főváros külön elismerésben részesítette Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című regényét.

Első alkalommal adták át idén a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat; ennek célja, hogy a pályakezdő írókra is nagyobb figyelem essen, így a kiírók olyan könyveket vártak, amelyek szerzője korábban soha nem jelentetett meg saját prózakötetet. A pályázatra 47 könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, ez a lista a Könyvesblog előzsűrizésével tízre szűkült.

A zsűrit négyen alkották: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Péterfy Gergely, az Aegon-díj aktuális győztese, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál szervezője. Ők végül háromra szűkítették az esélyesek körét, a díjért így utolsó körben Babiczky Tibor Magas tenger, Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen és Totth Benedek Holtverseny című regénye volt versenyben.  

 

Az első Margó-díjat a zsűri végül Totth Benedeknek ítélte meg, a díjat szombat este adták át a Toldi Moziban. A nyertes szerző 500 ezer forintos összdíjjal lett gazdagabb, az Aegon-díj 2015-ös győztese, a Kitömött barbár szerzője, Péterfy Gergely pedig mentorként segíti. A nyertes kötet kereskedelmi és médiatámogatást kap a Bookline online és offline felületein, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készít a regényből.

Kapcsolódó cikkek:

Margó-díj 2015: Babiczky, Mán-Várhegyi és Totth Benedek lehet a befutó

Totth Benedek: Valószínűleg elkerülhetetlen, hogy egy idő után a történet elnyelje az embert

Az öt legígéretesebb elsőkönyves: Totth Benedek

Ez a könyv tele van túlzásokkal [Könyves podcast#4: Totth Benedek]

A nihil még soha nem volt ilyen szórakoztató (kritika)

„Egy bátor, sőt, inkább vakmerő, indulatos, szenvedélyes könyv. Az első oldalon beszállunk egy sportautóba, és, képletesen szólva az utolsó lapig ki se szállunk belőle. Olyan profi dramaturgiával veszi be Totth a történet kanyarulatait, hogy az ember csak ámul-bámul. Egy merő trip az egész, a szereplők sorsának gyorsaságával zakatolunk végig  ezen a hátborzongató, horrorisztikus világon” – mondta az Aegon-díjas Péterfy Gergely laudációjában.

Totth Benedek műfordító, a Holtverseny az első regénye, ami 2014 év egyik legnagyobb könyves meglepetése volt. Hősei légüres térben, társadalmi vákuumban lebegő tizenévesek, akik csak néhány órára találnak fogódzót egymásban, és ahhoz, hogy tovább sodródjanak, időről időre nagyot kell rúgniuk a másikba. A könyvből várhatóan film is készül.

A Margón a Főváros fiatal tehetségeket támogató programja keretében került elismerésre a Margó zsűrije által kiválasztott 10 legjobb első prózakötetes író közül Papp-Zakor Ilka. Angyalvacsora című regényéért az író 150 ezer forintot és egy Budapest élménycsomagot vehetett át. A külön elismeréssel azt szeretnék, hogy fiatal tehetségeink érezzék: Budapest számára fontosak az eredményeik és a kreativitásuk. „Papp-Zakor Ilka regényének erőssége az állandó meglepetés élménye. Különleges hangvétele, egyszerre játékos ugyanakkor kíméletlenül éleslátó szavai beskatulyázhatatlanná teszik történeteit. Reméljük, hogy érzékenysége, álomszerű, magával ragadó látásmódja még több inspirációt meríthet majd következő könyvéhez Budapest segítségével” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a díjátadón.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.