Milbacher Róbert nyerte az idei Margó-díjat

Milbacher Róbert nyerte az idei Margó-díjat

.konyvesblog. | 2016. október 16. |

14570398_1393303157364942_6579926083750013958_n.jpgFotó: Valuska Gábor

Milbacher Róbert nyerte a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat Szűz Mária jegyese című kötetéért. Budapest Főváros Önkormányzata Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját Morsányi Bernadett vehette át.

 A díjra idén összesen huszonegy kötetet neveztek, a legjobb három közé a szakmai zsűri döntése alapján Milbacher mellett Molnár T. Eszter (Stand up!) és Makai Máté (Koriolán dala) került A Magvetőnél megjelent győztes könyv egy meg nem nevezett magyar falu történeteit gyűjtötte össze: feljegyzések tanúsítanak mindent, amit szereplője látott vagy hallott a környéken.

<<Azoknak, akiket illet, csak nem tudják elmondani>>. Ez a könyv első mondata. Ez a könyv egyik legfontosabb mondata is egyúttal. A másokért való beszéd szolgálatába állított nyelv a kötet etikai alapállása, s erről az elköteleződésről, az irodalom felelősségéről sokat beszélhetnénk még. A Szűz Mária jegyese ugyanakkor nem idealizál és miszticizál. A hol abszurd, hol humoros formában megjelenő emberi életek mélyén tragikus történetek, elhallgatások, a tabuk töréspontjai rajzolódnak k

- emelte ki a legjobb elsőkötetről a zsűri tagja, Gaborják Ádám.

A díjazott pénzjutalomban, a fesztivál partnereitől pedig szakmai támogatásban részesül: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet próbafordítást készíttet és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el, az Aegon-díjazott pedig mentorálja a szerzőt.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Szabó Zsuzsa a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

Magvető, 2016, 272 oldal, 2990 HUF

 

A Margó-díj mellett a Főváros támogatásában és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. együttműködő támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is odaítélték, egy olyan 35 év alatti elsőkötetes írónak, aki egyéni látásmódjával, friss, izgalmas könyvével érdemelte ki az elismerést. A díjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszonytól idén Morsányi Bernadett vehette át. A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek című könyv egy egyedülálló bölcsész anya korántsem unalmas életét mutatja be, és a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg.

Budapest Főváros Önkormányzata szívesen áll második éve a Margó mellé és örömmel látja, hogy az esemény képes mindig újat mutatni. Az együttműködés során tavaly, a nyári Margó Fesztivál kiegészült az őszi rendezvénnyel is, idén pedig, folytatva a hagyományt, már nemcsak irodalmi fesztiválrol beszélhetünk, hanem könyvvásárról is

mondta beszédében Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A pénzjutalom mellett Budapest élménycsomaggal is járó különdíjat a Főváros olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik kreatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!