Vonnegut üzenetét Benedict Cumberbatch olvassa fel a jövő embereinek

1988-ban egy reklámkampány részeként Kurt Vonnegut levelet írt a TIME-ba a száz évvel később, 2088-ban élő embereknek. A kemény hangú írás, amely főként azzal szembesít, hogy az unokáink érdekében abba kell hagynunk a bolygó mérgezését, most Benedict Cumberbatch előadásában hallgatható meg.

fk | 2021. augusztus 26. |

Kurt Vonnegut 1988-ban hét remek tanácsot fogalmazott meg az emberiség számára. Az írót akkor arra kérték fel, hogy egy Volkswagen reklámkampány részeként írjon levelet a 2088-ban élő embereknek. Üzenete a TIME-ban jelent meg, és már most, harminchárom évvel később is hidegrázós élmény találkozni vele, pedig ki tudja, mi lesz még hatvanhét év múlva. Benedict Cumberbatch remek előadásában, amely a Live Letters-program részeként készült, most bárki meghallgathatja a jövő nemzedékének írt levelet, ITT pedig angolul el is lehet olvasni a teljes szöveget.

Vonnegut elég keményen és kritikusan ír a társadalomról ebben a szövegben. Úgy fogalmaz, a huszadik század embere volt az első, aki megbízható információval rendelkezett az emberiség helyzetéről: arról, hogy mennyien vagyunk a Földön, hogy mennyi élelmet tudunk előállítani, hogy milyen gyorsan szaporodunk, vagy hogy milyen károkat okozunk a vízben, a levegőben, a termőtalajban. Számára a legbénítóbb felismerés az volt, hogy maga a természet nem természetvédő. Ahogy a múltban, úgy most is bármikor jöhet egy pusztító erdőtűz, egy gleccser, vagy kitörhet egy vulkán, az óceánok kiszáradhatnak vagy eláraszthatnak minket. „Ha az emberek azt hiszik, hogy a természet a barátjuk, akkor nincs is szükségük ellenségre” – írja. A természet szerinte kíméletlen, amikor az életek számát az adott helyen és időben össze kell egyeztetnie a rendelkezésre álló táplálék mennyiségével. Éppen emiatt Vonnegut reményét fejezi ki az iránt, hogy az emberek a jövőben többé nem választanak meg tudatlan optimistákat vezetőknek, hanem inkább olyanokat, akik elég bátrak és intelligensek ahhoz, hogy megadják magukat a természet zord, de észszerű feltételeinek.

És íme Vonnegut tanácsai a jövő emberének:

  1. Csökkenteni és stabilizálni kell a népességet.
  2. Abba kell hagyni a víz, a levegő és a termőtalaj mérgezését.
  3. Be kell fejezni a háborúra készülést és el kell kezdeni a valódi problémákkal foglalkozni.
  4. Meg kell tanítanunk a gyerekeinknek és önmagunknak, ha már itt tartunk, hogy miként lehet úgy élni egy kis bolygón, hogy nem öljük meg azt.
  5. Ne higgyük azt, hogy a tudomány mindent meg tud oldani, ha ezer milliárd dollárt adunk rá.
  6. Ne gondoljuk, hogy az unokáink jól lesznek, akármilyen pazarló és romboló életet is élünk, hiszen úgyis átmehetnek majd űrhajóval egy szép, új bolygóra. Ez nagy gonoszság és hülyeség.
  7. És így tovább. Vagy másképp.

 

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

226 Kurt Vonneguttól származó szerelmes levelet találtak

Kurt Vonnegut lánya egy véletlennek köszönhetően több mint kétszáz szerelmes levelet talált a házuk padlásán. A korábban kiadatlan feljegyzések most fakszimile kiadásban jelentek meg.

...
Hírek

Salman Rushdie: Vonnegut szomorú arcú komikus

Mit mond nekünk ma Kurt Vonnegut kultikus könyve, Az ötös számú vágóhíd?  Salman Rushdie híres esszéje Vonnegutról az 1749-en jelent meg. Összeszedtük az író legizgalmasabb gondolatait a regényről. 

...
Hírek

Megjelennek Kurt Vonnegut kiadatlan novellái

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...