Vonnegut üzenetét Benedict Cumberbatch olvassa fel a jövő embereinek

1988-ban egy reklámkampány részeként Kurt Vonnegut levelet írt a TIME-ba a száz évvel később, 2088-ban élő embereknek. A kemény hangú írás, amely főként azzal szembesít, hogy az unokáink érdekében abba kell hagynunk a bolygó mérgezését, most Benedict Cumberbatch előadásában hallgatható meg.

fk | 2021. augusztus 26. |

Kurt Vonnegut 1988-ban hét remek tanácsot fogalmazott meg az emberiség számára. Az írót akkor arra kérték fel, hogy egy Volkswagen reklámkampány részeként írjon levelet a 2088-ban élő embereknek. Üzenete a TIME-ban jelent meg, és már most, harminchárom évvel később is hidegrázós élmény találkozni vele, pedig ki tudja, mi lesz még hatvanhét év múlva. Benedict Cumberbatch remek előadásában, amely a Live Letters-program részeként készült, most bárki meghallgathatja a jövő nemzedékének írt levelet, ITT pedig angolul el is lehet olvasni a teljes szöveget.

Vonnegut elég keményen és kritikusan ír a társadalomról ebben a szövegben. Úgy fogalmaz, a huszadik század embere volt az első, aki megbízható információval rendelkezett az emberiség helyzetéről: arról, hogy mennyien vagyunk a Földön, hogy mennyi élelmet tudunk előállítani, hogy milyen gyorsan szaporodunk, vagy hogy milyen károkat okozunk a vízben, a levegőben, a termőtalajban. Számára a legbénítóbb felismerés az volt, hogy maga a természet nem természetvédő. Ahogy a múltban, úgy most is bármikor jöhet egy pusztító erdőtűz, egy gleccser, vagy kitörhet egy vulkán, az óceánok kiszáradhatnak vagy eláraszthatnak minket. „Ha az emberek azt hiszik, hogy a természet a barátjuk, akkor nincs is szükségük ellenségre” – írja. A természet szerinte kíméletlen, amikor az életek számát az adott helyen és időben össze kell egyeztetnie a rendelkezésre álló táplálék mennyiségével. Éppen emiatt Vonnegut reményét fejezi ki az iránt, hogy az emberek a jövőben többé nem választanak meg tudatlan optimistákat vezetőknek, hanem inkább olyanokat, akik elég bátrak és intelligensek ahhoz, hogy megadják magukat a természet zord, de észszerű feltételeinek.

És íme Vonnegut tanácsai a jövő emberének:

  1. Csökkenteni és stabilizálni kell a népességet.
  2. Abba kell hagyni a víz, a levegő és a termőtalaj mérgezését.
  3. Be kell fejezni a háborúra készülést és el kell kezdeni a valódi problémákkal foglalkozni.
  4. Meg kell tanítanunk a gyerekeinknek és önmagunknak, ha már itt tartunk, hogy miként lehet úgy élni egy kis bolygón, hogy nem öljük meg azt.
  5. Ne higgyük azt, hogy a tudomány mindent meg tud oldani, ha ezer milliárd dollárt adunk rá.
  6. Ne gondoljuk, hogy az unokáink jól lesznek, akármilyen pazarló és romboló életet is élünk, hiszen úgyis átmehetnek majd űrhajóval egy szép, új bolygóra. Ez nagy gonoszság és hülyeség.
  7. És így tovább. Vagy másképp.

 

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

226 Kurt Vonneguttól származó szerelmes levelet találtak

Kurt Vonnegut lánya egy véletlennek köszönhetően több mint kétszáz szerelmes levelet talált a házuk padlásán. A korábban kiadatlan feljegyzések most fakszimile kiadásban jelentek meg.

...
Hírek

Salman Rushdie: Vonnegut szomorú arcú komikus

Mit mond nekünk ma Kurt Vonnegut kultikus könyve, Az ötös számú vágóhíd?  Salman Rushdie híres esszéje Vonnegutról az 1749-en jelent meg. Összeszedtük az író legizgalmasabb gondolatait a regényről. 

...
Hírek

Megjelennek Kurt Vonnegut kiadatlan novellái

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...