Megjelennek Kurt Vonnegut kiadatlan novellái

.konyvesblog. | 2017. szeptember 12. |

59b422ee2900003600485b44_1.jpeg

Hamarosan megjelenik egy gyűjteményes kötet Kurt Vonnegut novelláiból, amelyben öt, korábban még sosem publikált novella is helyet kapott. A Complete Storiesra előszavát Dave Eggers írta, aki szerint Vonnegut morális történetei megmondják, mi a jó és mi a rossz. Eggers úgy véli, hogy az abból fakadó elégedettséget, hogy a történeteiben valamilyen erkölcsi tisztaságot látunk, valamilyen rendszert kapunk általuk a világban, lehetetlen túlértékelni.

A könyvbe összesen 97 novella került, melyek 1941 és 2007 között íródtak. Jerome Klinkowitz Vonnegut-kutató tudta, hogy létezhetnek publikálatlan novellák, a kötet szerkesztője, Dan Wakefield pedig az ő tanácsára kezdett kutatni a bloomingtoni Lilly Könyvtár Vonnegut archívumában  2016 nyarán. Ritkán látott és befejezetlen művek mellett számos verziót talált a The Drone King című történetből, amit az Atlantic közölt:

A Newly Discovered Kurt Vonnegut Story

A pair of researchers found "The Drone King" in the author's papers a decade after his death.

Vonnegut majdnem minden novellája az ötvenes években jelent meg, de néhányat a hatvanas évek elején is publikált. A késői szövegek  a kulturális változásokra is reflektálnak – a Redbook magazin egyik 1963-as számában megjelent történet egy olyan nőről szól, akinek teljesen megváltozik az élete, miután elolvas egy Woman, The Wasted Sex (Nők, az elfecsérelt nem), című könyvet melyet Vonnegut Betty Friedan abban az évben megjelent könyvéről, a The Feminine Mystique-ről mintázott.

Vonnegut túlélte a II. világháborút, megélte a hidegháborút, 9/11 után megtapasztalta az idegengyűlölet, a vallási intolerancia felerősödését, később azoknak a hangoknak a felerősödését is, amelyek szerint a klímaváltozás hazugság, írásai pedig tele vannak nyugtalanító figyelmeztetésekkel és leckékkel a kortárs olvasók számára. Novellái csupa olyan etikai kérdésről mesélnek, amelyek egyetemesek és mindig aktuálisak – hűség, árulás, hírnév és szerencse a saját normáiddal szemben.

Wakefield emlékeztetett rá, hogy Vonnegut mindig az elnyomottakhoz, a gyengébbekhez szólt, kedvenc idézetei is erről árulkodik. Például politikai példaképe, az amerikai Eugene V. Debs szavai: „Amíg létezik alacsonyabb osztály, benne vagyok, amíg létezik bűnöző osztály, a része vagyok, amíg egy lélek börtönben van, nem vagyok szabad.”  A szerkesztő szerint nagyon jó lenne, ha az emberek emlékeznének az erkölcsökre, amelyeken Debs szavai alapulnak.

Forrás: HuffPost

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.