Megjelennek Kurt Vonnegut kiadatlan novellái

.konyvesblog. | 2017. szeptember 12. |

59b422ee2900003600485b44_1.jpeg

Hamarosan megjelenik egy gyűjteményes kötet Kurt Vonnegut novelláiból, amelyben öt, korábban még sosem publikált novella is helyet kapott. A Complete Storiesra előszavát Dave Eggers írta, aki szerint Vonnegut morális történetei megmondják, mi a jó és mi a rossz. Eggers úgy véli, hogy az abból fakadó elégedettséget, hogy a történeteiben valamilyen erkölcsi tisztaságot látunk, valamilyen rendszert kapunk általuk a világban, lehetetlen túlértékelni.

A könyvbe összesen 97 novella került, melyek 1941 és 2007 között íródtak. Jerome Klinkowitz Vonnegut-kutató tudta, hogy létezhetnek publikálatlan novellák, a kötet szerkesztője, Dan Wakefield pedig az ő tanácsára kezdett kutatni a bloomingtoni Lilly Könyvtár Vonnegut archívumában  2016 nyarán. Ritkán látott és befejezetlen művek mellett számos verziót talált a The Drone King című történetből, amit az Atlantic közölt:

A Newly Discovered Kurt Vonnegut Story

A pair of researchers found "The Drone King" in the author's papers a decade after his death.

Vonnegut majdnem minden novellája az ötvenes években jelent meg, de néhányat a hatvanas évek elején is publikált. A késői szövegek  a kulturális változásokra is reflektálnak – a Redbook magazin egyik 1963-as számában megjelent történet egy olyan nőről szól, akinek teljesen megváltozik az élete, miután elolvas egy Woman, The Wasted Sex (Nők, az elfecsérelt nem), című könyvet melyet Vonnegut Betty Friedan abban az évben megjelent könyvéről, a The Feminine Mystique-ről mintázott.

Vonnegut túlélte a II. világháborút, megélte a hidegháborút, 9/11 után megtapasztalta az idegengyűlölet, a vallási intolerancia felerősödését, később azoknak a hangoknak a felerősödését is, amelyek szerint a klímaváltozás hazugság, írásai pedig tele vannak nyugtalanító figyelmeztetésekkel és leckékkel a kortárs olvasók számára. Novellái csupa olyan etikai kérdésről mesélnek, amelyek egyetemesek és mindig aktuálisak – hűség, árulás, hírnév és szerencse a saját normáiddal szemben.

Wakefield emlékeztetett rá, hogy Vonnegut mindig az elnyomottakhoz, a gyengébbekhez szólt, kedvenc idézetei is erről árulkodik. Például politikai példaképe, az amerikai Eugene V. Debs szavai: „Amíg létezik alacsonyabb osztály, benne vagyok, amíg létezik bűnöző osztály, a része vagyok, amíg egy lélek börtönben van, nem vagyok szabad.”  A szerkesztő szerint nagyon jó lenne, ha az emberek emlékeznének az erkölcsökre, amelyeken Debs szavai alapulnak.

Forrás: HuffPost