Szemrevaló borítókkal lett masszív rajongótábora az újrakiadott klasszikusoknak

Akik rendszeres olvasói a Könyvesnek, jól ismerik az Újraolvasó rovatunkat, amelyben kötelező olvasmányokat porolunk le, és olvasunk újra, immáron felnőtt szemmel. A könyvpiacon a klasszikusok tipikus backlist kiadványnak számítanak - tehát olyan régebbi könyvnek, amelyek már jó ideje kaphatók a boltokban, és még mindig elérhetők az adott kiadó kínálatában. Viszont nagyon nem mindegy, hogy az adott kiadó hogyan dobja piacra a több évtizede vagy akár évszázada megjelent köteteket.

Könyvpiaci axióma, hogy a borító nagyon sokat számít, és a visszajelzések is azt mutatják, hogy az olvasók sokkal szívesebben választják a kortárs trendeknek megfelelő borítóval ellátott könyveket. Ebben az egyik legnagyobb ász a brit Penguin, amely 2008-ban kezdte el szövetborítású sorozatát, ami azóta is Penguin Clothbound Classics néven fut. A sorozatban mára nagyjából száz klasszikus jelent meg, jellemzően angolszászok (csak néhány kiragadott példa: a Drakula Bram Stokertől, a Mrs. Dalloway Virginia Woolftól, a Moby Dick Herman Melville-től), de a címek között találni oroszt (például a Háború és békét Tolsztojtól), franciát (például a Bovarynét Gustave Flaubert-től), kínait (például A majomkirály történetét Vu Cseng-Entől), mindezeket persze angol fordításban.

-

A sorozat vizuális világa Coralie Bickford-Smith illusztrátornak köszönhető, a borítóknak pedig az, hogy az újrakiadott klasszikusoknak mára már masszív olvasó- és rajongótábora van. Bickford-Smith-nek sikerült elérnie, hogy bár minden kötet megjelenésében más és más, a sorozat mégis egységes. Általánosságban elmondható, hogy a borítókon egy-egy kiválasztott szimbólum ismétlődik: a Büszkeség és balítélet esetében ez egy hattyú, az 1984-nél egy szem, a Kisasszonyoknál egy olló. A rajongótáborra jellemző, hogy van olyan olvasó, akinek időnként annyira megtetszik egy-egy minta, hogy magára tetováltatja a borítón látott motívumokat.

A sorozat ismertségének nem tett rosszat az sem, amikor pár éve a brit trónörökös felesége, Katalin egy olyan képet tett közzé a közösségi oldalán, amelyből kiderült, hogy egész kis kollekciót tart az íróasztalán a szövetborítós klasszikusokból:

De ez már csak a hab volt a tortán, a közösségi oldalakon - ahol a vizualitás amúgy is mindent visz - saját jogán is nagyot megy a Penguin sorozata, vannak videók, amelyek csak arról szólnak, hogyan lehet vigyázni ezekre a kiadásokra, sőt, vannak olvasók, akik már tippeket is adnak, mi legyen a következő. (Azt már lehet tudni, hogy idén ősszel két új kiadvány jelenik majd meg (a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete Robert Louis Stevensontól és a Lolita Nabokovtól.)

Coralie Bickford-Smith a kétezres évek eleje óta dolgozik a Penguinnál, és 2005 körül merült fel benne a szövetborítós klasszikusok ötlete. Ez volt Nagy-Britanniában az e-könyvek felfutásának időszaka, amikor sokan attól tartottak, hogy a papíralapú könyveknek befellegzett. Ő viszont hitt abban, hogy ha olyan keményfedeles borítót kreálnak, ami tényleg jól néz ki, akkor az a kiadvány mint könyvtárgy is sikert arathat. Jól kalkulált. Most már főállásban tervezi ezeket a borítókat (mellette pedig saját gyerekkönyveit írja és illusztrálja, amelyek - természetesen - mind szövetkötésben jelennek meg).

-

A munka menete a következő: elolvassa a könyvet, és általában már ekkor felmerül benne egy szín, amelyet kapcsolni tud hozzá. Ezek után kiválaszt egy olyan tárgyat, amely előjön a történetben - nem ritkán olyat, ami felett amúgy könnyen átsiklik az ember. Az olvasók mindenesetre értékelik a munkáját - nemcsak Nagy-Britanniában, hanem külföldön is. A sorozat eddigi darabjaiból ugyanis 110 országban eddig több mint hatmillió példányt értékesítettek.

Forrás: Daily Mail

Képek forrása: Penguin

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

66 kiadó és kulturális intézmény 8 kategóriában összesen 135 kötetet nevezett a Szép Magyar Könyv 2022 díjaira.

...
Nagy

A borító a leglátványosabb, de a könyvtervezés ennél sokkal többről szól

 A 2022-es alapítású Magyar Könyvtervezés díj azt tűzte ki célul, hogy évről-évre összegyűjtse és bemutassa a hazai könyvkiadás legmagasabb színvonalon tervezett és gyártott kiadványait.  A díjról az alapítóval, Polgárdi Ákossal beszélgettünk. 

...
Hírek

Cormac McCarthy utolsó műve egy kötetben, dupla borítóval jelent meg

A két regény az író születésének 90. évfordulójára időzítve jelent meg magyarul.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Polc

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...
A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Hírek
...
Gyerekirodalom

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

...
Hírek

Sophie Kinsella új kisregényét az agydaganata inspirálta

...
Hírek

Tompa Andrea is az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj 2024-es nyertesei között

...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet