Szemrevaló borítókkal lett masszív rajongótábora az újrakiadott klasszikusoknak

Akik rendszeres olvasói a Könyvesnek, jól ismerik az Újraolvasó rovatunkat, amelyben kötelező olvasmányokat porolunk le, és olvasunk újra, immáron felnőtt szemmel. A könyvpiacon a klasszikusok tipikus backlist kiadványnak számítanak - tehát olyan régebbi könyvnek, amelyek már jó ideje kaphatók a boltokban, és még mindig elérhetők az adott kiadó kínálatában. Viszont nagyon nem mindegy, hogy az adott kiadó hogyan dobja piacra a több évtizede vagy akár évszázada megjelent köteteket.

Könyvpiaci axióma, hogy a borító nagyon sokat számít, és a visszajelzések is azt mutatják, hogy az olvasók sokkal szívesebben választják a kortárs trendeknek megfelelő borítóval ellátott könyveket. Ebben az egyik legnagyobb ász a brit Penguin, amely 2008-ban kezdte el szövetborítású sorozatát, ami azóta is Penguin Clothbound Classics néven fut. A sorozatban mára nagyjából száz klasszikus jelent meg, jellemzően angolszászok (csak néhány kiragadott példa: a Drakula Bram Stokertől, a Mrs. Dalloway Virginia Woolftól, a Moby Dick Herman Melville-től), de a címek között találni oroszt (például a Háború és békét Tolsztojtól), franciát (például a Bovarynét Gustave Flaubert-től), kínait (például A majomkirály történetét Vu Cseng-Entől), mindezeket persze angol fordításban.

-

A sorozat vizuális világa Coralie Bickford-Smith illusztrátornak köszönhető, a borítóknak pedig az, hogy az újrakiadott klasszikusoknak mára már masszív olvasó- és rajongótábora van. Bickford-Smith-nek sikerült elérnie, hogy bár minden kötet megjelenésében más és más, a sorozat mégis egységes. Általánosságban elmondható, hogy a borítókon egy-egy kiválasztott szimbólum ismétlődik: a Büszkeség és balítélet esetében ez egy hattyú, az 1984-nél egy szem, a Kisasszonyoknál egy olló. A rajongótáborra jellemző, hogy van olyan olvasó, akinek időnként annyira megtetszik egy-egy minta, hogy magára tetováltatja a borítón látott motívumokat.

A sorozat ismertségének nem tett rosszat az sem, amikor pár éve a brit trónörökös felesége, Katalin egy olyan képet tett közzé a közösségi oldalán, amelyből kiderült, hogy egész kis kollekciót tart az íróasztalán a szövetborítós klasszikusokból:

De ez már csak a hab volt a tortán, a közösségi oldalakon - ahol a vizualitás amúgy is mindent visz - saját jogán is nagyot megy a Penguin sorozata, vannak videók, amelyek csak arról szólnak, hogyan lehet vigyázni ezekre a kiadásokra, sőt, vannak olvasók, akik már tippeket is adnak, mi legyen a következő. (Azt már lehet tudni, hogy idén ősszel két új kiadvány jelenik majd meg (a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete Robert Louis Stevensontól és a Lolita Nabokovtól.)

Coralie Bickford-Smith a kétezres évek eleje óta dolgozik a Penguinnál, és 2005 körül merült fel benne a szövetborítós klasszikusok ötlete. Ez volt Nagy-Britanniában az e-könyvek felfutásának időszaka, amikor sokan attól tartottak, hogy a papíralapú könyveknek befellegzett. Ő viszont hitt abban, hogy ha olyan keményfedeles borítót kreálnak, ami tényleg jól néz ki, akkor az a kiadvány mint könyvtárgy is sikert arathat. Jól kalkulált. Most már főállásban tervezi ezeket a borítókat (mellette pedig saját gyerekkönyveit írja és illusztrálja, amelyek - természetesen - mind szövetkötésben jelennek meg).

-

A munka menete a következő: elolvassa a könyvet, és általában már ekkor felmerül benne egy szín, amelyet kapcsolni tud hozzá. Ezek után kiválaszt egy olyan tárgyat, amely előjön a történetben - nem ritkán olyat, ami felett amúgy könnyen átsiklik az ember. Az olvasók mindenesetre értékelik a munkáját - nemcsak Nagy-Britanniában, hanem külföldön is. A sorozat eddigi darabjaiból ugyanis 110 országban eddig több mint hatmillió példányt értékesítettek.

Forrás: Daily Mail

Képek forrása: Penguin

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

66 kiadó és kulturális intézmény 8 kategóriában összesen 135 kötetet nevezett a Szép Magyar Könyv 2022 díjaira.

...
Nagy

A borító a leglátványosabb, de a könyvtervezés ennél sokkal többről szól

 A 2022-es alapítású Magyar Könyvtervezés díj azt tűzte ki célul, hogy évről-évre összegyűjtse és bemutassa a hazai könyvkiadás legmagasabb színvonalon tervezett és gyártott kiadványait.  A díjról az alapítóval, Polgárdi Ákossal beszélgettünk. 

...
Hírek

Cormac McCarthy utolsó műve egy kötetben, dupla borítóval jelent meg

A két regény az író születésének 90. évfordulójára időzítve jelent meg magyarul.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie