Cormac McCarthy utolsó műve egy kötetben, dupla borítóval jelent meg

Cormac McCarthy utolsó műve egy kötetben, dupla borítóval jelent meg

ro | 2023. július 17. |

Bő egy hónapja hunyt el Cormac McCarthy, aki sokak szerint Faulkner, Hemingway és Melville legfontosabb prózaörököse volt, íróként táncba hívta a western, a krimi és a horror műfaji kódjait, és nagyjából senki sem vitatja, hogy az elmúlt évtizedekben a maga képére formálta az amerikai prózahagyományt (pályaképéről ITT írtunk hosszabban). Utolsó műve tavaly ősszel jelent meg Amerikában - bár ez esetben pontosabb lenne művekről beszélni, hiszen egyszerre két könyve jelent meg, pontosabban egy párregény, Az utas és a Stella Maris, amely egy testvérpárról, Bobby és Alicia Westernről szól, „akiket apjuk, az atombomba kifejlesztésében segédkező fizikus öröksége gyötör”.

Cormac McCarthy
Stella Maris / Az utas
Ford.: Greskovits Endre, Jelenkor, 2023, 648 oldal
-

A két regény az író születésének 90. évfordulójára időzítve - a világon elsőként - magyarul egy kötetben és dupla borítóval jelenik meg. Utóbbit, ahogy a jelenkoros életműsorozatot is, Váradi Zsolt tervezte. A regényeket Greskovits Endre fordította magyarra, aki korábbi cikkünkben a most megjelent kötetet a következőképp jellemezte:

„Az életmű lezárásaként mindenképp különös regény született (avagy párregény, de az egyszerűség kedvéért tekintsük ezt most egynek), amely sok szempontból magán viseli a szerző erőteljes megkülönböztető jegyeit, de a hosszú, 16 éves érlelés és McCarthy megváltozott érdeklődése miatt sok mindenben el is tér az eddig megszokott művektől”.

A műfordító magyarázatként hozzátette, hogy a szerző először is ezúttal otthagyta a Vadnyugatot (ha Knoxville környékét nem is, oda azért visszatér), meglepő helyeken mozog: New Orleansban, Wisconsinban, Párizsban, a Baleár-szigeteken. Másodszor mivel idős korában rengeteget foglalkozott matematikával, fizikával – elsősorban kvantumfizikával –, ezek a tudományágak is bőséggel megjelennek a regényben. A harmadik pedig a pszichológia tudományának erős kiemelése, hiszen a párregény második darabja a Stella Maris nevű pszichiátriai intézetben játszódik, és csakis a főhős később öngyilkossá lett húgának lelki mozgatórugóit igyekszik feltárni. „Egyszóval az olvasónak sok meglepetésben lesz része, mást kap, mint amit megszokott, de ugyanolyan jó minőségben –

csak a reménytelennek tűnő világ állandó”

– tette hozzá.

A fülszöveg elöljáróban a következőt árulja el a párregényről:

1980, Pass Christian, Mississippi. Az utas főszereplőjét, a mentőbúvárként dolgozó Bobby Westernt egy tengerbe zuhant repülőhöz riasztják. A gépben kilenc holttest ül beszíjazva, a tizedik utasnak, a pilóta táskájának és a fekete doboznak nyoma vész. Bobby, miután búvártársát holtan találják és a kormány ügynökei az ő nyomába erednek, megpróbál eltűnni. Azonban családja nyomasztó múltja elől nem tud elrejtőzni. Apja Oppenheimer tudóscsapatának tagja volt, fizikusként részt vett az atombomba-kísérletekben, szépséges és különös tehetséggel megáldott húgát, Aliciát pedig képtelen volt megmenteni. Az utas az erény és a tudomány, a bűntudat és a téboly lélegzetelállító regénye.

1972, Black River Falls, Wisconsin. A Stella Maris központi alakja, Alicia Western, ifjú matematikazseni, aki húszévesen önként vonult kórházba. A paranoid skizofréniával diagnosztizált lány és pszichiátere, Dr. Cohen terápiás beszélgetéseiből különös világ bontakozik ki. Aliciát őrületbe kergeti bátyja, Bobby iránt érzett, „égi törvények ellenére” való szerelme, hallucinációiban pedig leginkább a matematika és a kvantumfizika törvényei mutatnak irányt. Bobby és Alicia párregénye megkérdőjelezi az Istenről, az igazságról és a létről alkotott elképzeléseinket.

A sötétség mestere volt – Cormac McCarthy legemlékezetesebb könyveiből válogattunk
A sötétség mestere volt – Cormac McCarthy legemlékezetesebb könyveiből válogattunk

Tegnap hunyt el a kortárs amerikai próza legnagyobbja, a Pulitzer-díjas Cormac McCarthy, akit gyakran a sötétség mestereként definiálnak apokaliptikus képei, a pusztulást megjelenítő írásai miatt. Az elmúlt ötven év egyik legelismertebb – bár rendkívül visszahúzódó – szerzője erőszakos világunkat lírai módon, mitikus figurákkal, transzcendens tájleírásokkal mutatja be már-már prófétai nézőpontból. Pályafutása során egy tucat regényt, valamint számos forgatókönyvet, novellát és színdarabot is írt. Magyarul eddig tizenegy regénye jelent meg (és idén megjelenik még Az utas és a Stella Maris), ezek közül ajánlunk ötöt, melyek egytől-egyig lenyűgöző darabjai ennek a különleges életműnek. 

Tovább olvasok

Nyitókép: Nyugati tér blog

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.