Itt a kamera, ami képek helyett verset ír

Itt a kamera, ami képek helyett verset ír

Az AI-alapú verskamera szavakba önti az elé táruló látványt. Egy kattintás, és kész a vers, amiben a világ leírhatatlan szépsége leírhatóvá válik.

hhz | 2024. április 24. |

„Hiszem, oly szép, mint a fa / A vers nem lehet soha” – írta Joyce Kilmer Fák című művében. Egy lelkes duó új találmányával megkérdőjelezi ezt a megállapítást: az általuk létrehozott kamera ugyanis versben képezi le mindazt, amit lát – legyen az fa, virág vagy emberi arc. Az AI-alapú verskamera (Poetry Camera) feltalálóit – Kelin Carolyn Zhangot és Ryan Mathert – elsősorban az a vágy hajtja, hogy összekössék a technológia és a művészet iránt érzett csodálatukat. „Valami teljesen újat akartunk létrehozni, ami felébreszti az emberekben élő gyereket” – magyarázta Zhang.

@kelin.online Replying to @Keiyona. here it is! #poetrycamera ♬ original sound - kelin

Vers egy Zoom-hívásról

Első ránézésre a verskamera csak egy újabb kütyü, amiről egy tech-megszállott barátod ódákat zeng – anélkül, hogy ebből egy szót is megértenél. Hamar kiderül azonban, hogy itt jóval többről van szó: egy kameráról, ami a mesterséges intelligencia segítségével 

képes szavakba önteni a mindennapok szépségét.

A verskamera nem készít képeket. Helyette a beérkező információt felhasználva verset ír, ezzel teljesen átértelmezve a fényképezés fogalmát.

Mikor egy újságíró felkereste Zhangot és Mathert, hogy többet megtudhasson a találmányukról, a Zoom-hívás közben Zhang a képernyőjére irányította a kamerát, és „fényképezett”. A kamera négyversszakos költeményben foglalta össze a látottakat, és ezekkel a sorokkal zárult: „2024-ben egy áprilisi reggelen / az új valóságot figyeljük csendesen”.

@flomerfelt @kelin and I hit the streets with poetry canera, our contraption that makes poems from what it sees. These two warm souls lets us capture a moment in the park! #streetphotography #streetinterview #mediaart #ai ♬ Cena Engraçada e Inusitada de 3 Minutos - HarmonicoHCO

Elmélyülni a látványban

Zhang és Mather úgy vélik, a verskamerával üdítő újdonságot hoztak létre. A találmányuk egyfajta reakció a mindent leuraló Instagram- és TikTok-kultúrára. Mivel a vizuális élmény helyett a szöveget állítják a központba, arra ösztönzik a felhasználókat, hogy másképp – sokszor mélyebben – figyeljék az őket körülvevő világot.

„A kamera nem őrzi meg digitálisan sem a képet, sem a verset. Ennek több oka is van: az egyszerűség, az adatvédelem – valamint az, hogy a mulandóságuk miatt a versek is többet érnek. Ha elveszted, hát elveszett” – magyarázta Mather. 

„Ma már mindannyian egy kamerával a zsebünkben járkálunk, mi azonban valami egészen mást akartunk létrehozni.”

A verskamera lehetőséget nyújt, hogy kiszakadjunk a féktelen vizualitás világából, és kicsit tudatosabban kapcsolódjunk a környezetünkhöz. A nyomtatott vers meghívás arra, hogy elgondolkozzunk a szavakon, értékeljük a nyelv szépségét, és ezzel közelebb kerüljünk a látottakhoz is.

A New York-i Közkönyvtár Rózsa olvasótermében Mather a festett mennyezet felé fordította a kamerát. „Árnyak tánca a mennyben / arany fedi a fát / megtévesztő tavaszi égbolt / hol kövek és gerenda állt” – szólt a vers.

@flomerfelt I love how it incorporated the end of winter into the poem :,) poetry camera is by me and @kelin More on poetry.camera #poetry #ai #mediaart #photography #newyork ♬ In A Sentimental Mood - 1940s Music

Az AI nem csupa szörnyűség

A verskamera egyfajta szerelemgyerekként jött létre, amit alkotói sosem akartak áruba bocsátani. A hír azonban futótűzként terjedt, és egyre több érdeklődő jelezte, hogy személyesen is ki szeretné próbálni a varázslatos kütyüt. Zhang és Mather ezért újabban játszani kezdett a gondolattal, hogy elérhetővé teszik a kamerát – azonban ragaszkodnak hozzá, hogy csak limitált kiadásban, hogy megőrizzék a kamera minőségét. „A mesterséges intelligencia nem csupa szörnyűség. Nem pusztán arról szól, hogy hogyan lehet létrehozni az emberiség egy gyorsabb és rosszabb másolatát” – magyarázta Zhang.

„Lehetőséget kínál arra, hogy ismét átéljük a gyermeki rácsodálkozás varázsát.”

Nyitókép: Seljan Salimova/Pexels

(TechCrunch)

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Megrendezik az első szépségversenyt az AI-modelleknek, vajon Bíró Ada indul?

Míg Bíró Ada, a köztévé első mesterséges intelligenciával generált bemondója borzolja a kedélyeket itthon, Amerikában májusban megkoronázzák az első Miss AI-t. De mi a baj a versennyel?

...
Zöld

4 kérdés az AI használatáról, amit minden írónak meg kéne válaszolnia

Kester Brewin legújabb könyvét egy AI-átláthatósági nyilatkozattal indította. Most egy véleménycikkben arra kéri írótársait, hogy kövessék a példáját.

...
Nagy

Fossét sosem tudná lefordítani a mesterséges intelligencia

Miért hasonlít a hőlégballonozáshoz a Fosse-olvasás? Mikor beszél vissza egy szöveg? Vajon milyen nyelven diskurál egymással Knausgård és Nobel-díjas mestere? A Fosse, a lírikus című beszélgetésen jártunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Polc

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...