J.K. Rowling - konyvesmagazin.hu

J.K. Rowling kiakadt Skócia új gyűlöletbeszéd-törvényén: „Tartóztassanak le!”

Mivel Edinburghban él, az új szabályozás miatt J.K. Rowlingot is felelősségre vonhatnák azért, ha például transznemű emberekre a biológiai nemük szerint hivatkozik.

ki | 2024. április 02. |

J.K. Rowling közösségi oldalán kritizálta Skócia újonnan életbe lépett törvényét, melyet azzal a céllal alkottak meg, hogy visszaszorítsák a gyűlöletkeltést. Az író szerint azonban a törvény csupán a szólásszabadság korlátozását teszi lehetővé, és arra szólította fel a rendőrséget , hogy tartóztassák le, ha úgy gondolják, hogy vétséget követett el.

Ismét a transzneműeket vette célba J.K. Rowling

A törvényt még 2021-ben fogadták el és most emelkedett jogerőre, így az életkorral, fogyatékossággal, vallással, szexuális irányultsággal, transzneműséggel vagy interszexualitással kapcsolatos gyűlöletkeltés bűncselekménynek minősül. Ugyan nem terjed ki a nők elleni gyűlöletkeltésre, de azt a skót kormány várhatóan egy külön jogszabályban veszi majd célba. Humza Yousaf skót miniszterelnök azt mondta,

az új törvény lehetővé teszi, hogy fellépjenek „a gyűlölet növekvő áradata ellen”.

Rowling X-en (korábban Twitter) fakadt ki az új törvény ellen, posztjaiban pedig több, magukat transznemű nőként meghatározó személyre férfiként hivatkozott. Szerinte a skót törvényhozók „nagyobb jelentőséget tulajdonítanak azon férfiak érzelmeinek, akik – akármilyen nőgyűlölő vagy opportunista módon – eljátsszák a nőiségről alkotott elképzelésüket, mint a valódi nők és lányok jogainak és szabadságának.”

Az író úgy véli, a nők és lányok elleni bármilyen erőszakot nem lehet hatékonyan kezelni, jogaikat pedig megvédeni, „ha nem engedik meg, hogy egy férfit férfinak nevezzünk”. Rowling több büntetőügyet felsorolt, melyben transznemű nők követtek el nemi erőszakot vagy bántalmaztak nőket Skóciában, ő maga férfiként hivatkozott rájuk. Emellett posztjaiban több transznemű és/vagy a transzfóbia ellen küzdő aktivistát is megnevezett.

„A szólás- és hitszabadságnak vége Skóciában, ha a biológiai nem pontos leírását bűncselekménynek tekintik” – írta.

Egyúttal azt is közölte, hogy ugyan jelenleg külföldön van, de ha az új törvény értelmében bűncselekménynek minősül, amit írt, „alig várom, hogy letartóztassanak, amikor visszatérek a skót felvilágosodás szülőföldjére”. A skót rendőrség egyelőre nem kapott panaszt J.K. Rowling posztjai miatt.

Az író nem hisz abban, hogy léteznek transznemű emberek, számos alkalommal kikelt a jogaikért harcoló mozgalom ellen. Transz aktivisták szerint Rowling szándékossan összemossa a pedofíliát és a nemi erőszak elkövetőit a transznemű emberekkel. A megszólalásai miatt a Harry Potter-filmek több színésze elhatárolódott tőle vagy elítélte a nyilatkozatait, mások, például Ralph Fiennes viszont az írót a véleménye miatt érő gyűlölet ellen szólaltak fel.

Miről szól a törvény?

Az új jogszabály értelmében gyűlöletkeltésért 7 év börtön a legmagasabb kiszabható büntetés. Bűncselekménynek minősül, ha valaki olyan anyagot közöl, vagy olyan módon viselkedik, „amelyet egy ésszerűen gondolkodó ember fenyegetőnek vagy gyalázkodásnak tartana”, és mindezt azzal a szándékkal teszi, hogy a védett tulajdonságok alapján szítson gyűlöletet.

A faji, szexuális irányultságon és valláson alapuló gyűlöletkeltés Nagy-Britanniában már az 1986. évi közrendről szóló törvény alapján is illegális volt, de Skóciában mostantól ez is az új törvény hatálya alá tartozik. A skót törvény újdonsága, hogy már a „sértő” magatartást is magában foglalja. Skóciában az új törvény egységesen összefoglalja a védett tulajdonsággal szembeni „előítélet által súlyosbított” bűncselekményekre vonatkozó hatályos jogszabályokat is, melyet figyelembe véve a bíró hosszabb büntetést vagy magasabb pénzbírságot szabhat ki.

A skót kormány szerint anélkül nyújt majd védelmet a gyűlölettel és előítéletekkel szemben, hogy elfojtanák az egyéni véleménynyilvánítást. Humza Yousaf a törvényt ért általános kritikákra úgy reagált: 

„Hacsak valakinek a viselkedése nem fenyegető vagy sértő, és nem szándékozik gyűlöletet szítani, akkor nincs miért aggódnia”.

(Forrás: BBC News, fotó: Debra Hurford Brown / jkrowling.com)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

J.K. Rowling attól félt, hogy az első férje elégeti a Harry Potter kéziratát

Az író első férje erőszakos és kontrollmániás volt, neki pedig úgy kellett kicsempésznie oldalanként az első HP kéziratát, hogy lefénymásolhassa őket, mert attól tartott, hogy a férfi elégetheti az eredeti lapokat.

...
Hírek

Már csak J. K. Rowlingon múlik, hogy lesz-e folytatása a Harry Potter-filmeknek

J. K. Rowlingnak csak rá kellene bólintania a Harry Potter-filmek folytatására, mert a Warner Bros. már nyitott lenne az újbóli közös munkára.

...
Hírek

Ralph Fiennes undorítónak tartja, ahogy Rowlingot gyalázzák

A színész már 2021-ben Rowling védelmére kelt és kifejtette, felzaklatónak találja a gyűlöletet, amit kivált az emberekből, ha az övéktől különböző véleménnyel találkoznak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Zöld

Mi történik az intelligenciáddal, ha kevesebbet írsz kézzel?

...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

...
Gyerekirodalom

Ausztrál őslakos gyerekekkel foglalkozó szervezet nyerte a gyerekirodalmi Nobelt

...
Gyerekirodalom

Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat

...
Gyerekirodalom

Ronja, a rabló vadóc lánya eredetileg Astrid Lindgren tollán kelt életre

...
Gyerekirodalom

A First Lady a Fehér Ház macskájáról ír gyerekkönyvet

...
Gyerekirodalom

Orczy Mimi ezúttal Párizsban nyomoz egy eltűnt műkincs után – Olvass bele!