J.K. Rowling attól félt, hogy az első férje elégeti a Harry Potter kéziratát

Az író első férje erőszakos és kontrollmániás volt, neki pedig úgy kellett kicsempésznie oldalanként az első HP kéziratát, hogy lefénymásolhassa őket, mert attól tartott, hogy a férfi elégetheti az eredeti lapokat.

ro | 2023. február 23. |

J.K. Rowling már korábban is utalt rá, hogy első házassága egy bántalmazó kapcsolat volt, most pedig egy podcast-beszélgetésben azt is elárulta, hogy volt férje, Jorge Arantes annak idején megpróbálta elzárni előle az első Harry Potter-kötet még megjelenés előtt kéziratát – így akarta megakadályozni, hogy a nő ismét elhagyja. Amikor például hazaért, a férje minden egyes alkalommal átkutatta a kézitáskáját. Nem is volt kulcsa a bejárati ajtóhoz, a férje örökké ellenőrizte.

Borzalmas feszültségben élt abban az időben, titkolnia kellett, hogy végleg el akarja hagyni a férjét. Közben a kézirat egyre nőtt, az írással ugyanis nem hagyott fel. A férje ráadásul tudta, milyen sokat jelent számára a kézirat, mert arra is volt példa, hogy Arantes fogta és eldugta előle. Amikor Rowlingban megérett az elhatározás, hogy végleg elhagyja a férjét, akkor titokban minden egyes nap magával vitt pár oldalt a kéziratból a munkahelyére. Azért csak annyit, hogy ne tűnjön fel a férjének a hiányuk, a munkahelyén azután lefénymásolta a lapokat.

A tanári szoba egyik szekrényében egyre nagyobbra nőtt a fénymásolt papírhalom, ami azért is volt fontos Rowlingnak, mert gyanította, hogy ha nem tudja kijuttatni a lakásból az eredeti kéziratot, akkor a férje azt akár el is égetheti. Az író mindezt a J.K. Rowling boszorkányperei (Witch Trials of JK Rowling) elnevezésű podcast-sorozatban elevenítette fel; beszélgetőtársa Megan Phelps-Roper volt, aki a gyűlölködő nézeteiről ismert és homofób Westboro Babtist Church tagja volt egykor, majd jó tíz éve hátat fordított a szélsőséges kisegyháznak és Unfollow címmel memoárban írta meg tapasztalatait.

Ugyanebben a beszélgetésben Rowling kitért a genderkérdésekben vallott nézeteire is (korábban ITT írtunk erről), és azt mondta, hogy senkit nem akart felbosszantani. Szerinte mélységesen félreértik, akik azt gondolják, hogy a véleménynyilvánítással tönkretette a szellemi örökségét. „Nem sétafikálok a házamban azon morfondírozva, hogy mi lesz majd az örökségemmel. (…) Tökmindegy. Akkor már halott leszek. Engem a jelen érdekel. Engem az élők érdekelnek”.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Már csak J. K. Rowlingon múlik, hogy lesz-e folytatása a Harry Potter-filmeknek

J. K. Rowlingnak csak rá kellene bólintania a Harry Potter-filmek folytatására, mert a Warner Bros. már nyitott lenne az újbóli közös munkára.

...
Hírek

Ralph Fiennes undorítónak tartja, ahogy Rowlingot gyalázzák

A színész már 2021-ben Rowling védelmére kelt és kifejtette, felzaklatónak találja a gyűlöletet, amit kivált az emberekből, ha az övéktől különböző véleménnyel találkoznak.

...
Hírek

Alan Rickman felhívta Rowlingot a forgatás előtt, hogy többet tudjon meg Pitonról

Részletet közölt Alan Rickman naplójából a The Guardian. A feljegyzésekből kiderül, hogyan élte meg a legendás színész a 2000-es években a Harry Potter-filmek forgatását, hogy mit gondolt a politikáról, illetve a színésztársairól, például Daniel Radcliffe-ről.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Podcast

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve