Mi történne a világgal méhek nélkül?

Ma van a méhek világnapja.  Ebből az alkalomból négy olyan könyvet ajánlunk, amelyből kiderül, miért elképesztő állatok a méhek, és miért nélkülözhetetlenek számunkra a túléléshez. 

fk | 2022. május 20. |

Maja Lunde: A méhek története

MAjA LUNDE
A méhek története
Ford.: Patat Bence, Cser, 2018, 336 oldal
-

Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? Ez a felvetés sajnos ma már nemcsak gondolatkísérlet, hanem nagyon is valós probléma, hiszen folyamatosan pusztul a Föld méhállománya, aminek számos nagyon rossz következménye lehet, például előfordulhat, hogy nekünk kell majd beporozni a virágokat. A méhek története három síkon fut, három főszereplővel: az első a modern méhkaptár kifejlesztésének, a második az elnéptelenedés szindróma felbukkanásának idején játszódik, a harmadik pedig a jövő disztópikusnak látszó Kínájába kalauzol, az Összeomlás utáni évtizedekbe. Maja Lundével interjúztuk a könyv megjelenésekor, akkor ezt mondta: „A méhekben az nyűgöz le a leginkább, hogy megmutatják, a klímaváltozás nem valami elvont dolog, ami a légkörben, tőlünk távol történik. A saját kertünkben zajlik, és mindannyian tehetünk valamit a változásért."

A méhek megmutatják, hogy a klímaváltozás nem elvont dolog
Tovább olvasok

Piotr Socha: Méhek

PIOTR SOCHA
Méhek
Ford.: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal
-

Piotr Socha lengyel illusztrátor könyvét végiglapozva beleshetünk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek - a fokhagymától kezdve a fogkrémig - a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére. „ A méhekről szól a könyv, részben a kiadóval való beszélgetésekből alakult ki, de a szüleim foglalkoztak méhészettel, részben nekik ajánlottam ezt a könyvet. A szöveget nem én írtam, de részt vettem az anyaggyűjtésben, és rengeteg érdekességet találtam” – mondta interjúnkban az illusztrátor, amelyben arról is beszélt, hogy miért kellett egyesével átrajzolnia minden méhecske fejét a nyomdába adás előtt.

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban
Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

Látványos, tablószerű képekben mesél a minket körülvevő világról az általa illusztrált könyvekben Piotr Socha. A Wojciech Grajkowskival közösen jegyzett Méhek, valamint a Fák című könyvek részletgazdagon, mégis játékosan navigálják el az olvasót ebben a hétköznapiságukban ismerős, mégis rengeteg érdekességet rejtő világban. Piotr Socha a hétvégi PesText vendége volt, ahol gyerekeknek tartott rajzfoglalkozást, majd bemutatta a könyveit. A lengyel illusztrátorral készült interjúnkból kiderül, hogy ő maga viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia a Méhek című könyvében, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.

Tovább olvasok

Várszegi Adél Zümmögés erdőn-mezőn

VÁRSZEGI ADÉL
Zümmögés erdőn-mezőn
Ill.: Szert-Szabó Dorottya, BOOOK Kiadó, 2021, 72 oldal
-

Várszegi Adél gyerekkönyvéből egy méhecskétől tudjuk meg, hogy milyenek is a méhecskék. Egy nap Bolyhos, a méhecske szokásos napi zümmögése során Szofiék konyhájában köt ki. A kislány és a rovar azonnal szoros barátságot kötnek, Bolyhos pedig mesél neki a méhekről. A kötetből megtudhatjuk, hogy miben különböznek a méhek a darazsaktól, hogyan készül a méz, vagy hogy mi történik méhrajzáskor. A könyvet Szert-Szabó Dorottya illusztrálta.

Kovács-Hostyánszki Anikó: Milyen jövő várhat ránk méhek nélkül?
Kovács-Hostyánszki Anikó: Milyen jövő várhat ránk méhek nélkül?

Vannak regények, amelyek a valóságból merítenek, míg mások egy-egy fikciót tárnak elénk. Vannak, amelyek a múltra építenek, míg mások a jövőbe tekintenek. Maja Lunde A méhek története című könyve egyszerre teszi meg mindezt három ember történetén keresztül, és közben olyan tanulságokkal, olyan jövőképpel szolgál, mely a mai világban talán még elképzelhetetlen – vagy épphogy egyre kevésbé az…

Tovább olvasok

Charlotte Milner: A méhek világa

Charlotte Milner
A méhek világa
HVG Könyvek, 2019, 48 oldal
Charlotte Milner: A méhek világa könyv

Mi ez a felhajtás a méhek körül? Mit csinálnak egész nap? Miért ennyire fontosak számunkra? Miért kell segítenünk nekik?  Mit tehetünk értük? Charlotte Milner könyve egy szép és informatív album,  amely bemutatja, milyen fontos szerepet játszanak a méhek az életünkben.

A méhek nekünk dolgoznak, még akkor is ha sem ők, sem mi nem tudunk róla - Összekötve Kovács-Hostyánszki Anikóval
A méhek nekünk dolgoznak, még akkor is ha sem ők, sem mi nem tudunk róla - Összekötve Kovács-Hostyánszki Anikóval

Pénteken szokás szerint az egész világunkat behálózó ökológiai rendszerek egy szeletébe nyerhettünk bepillantást. Az ökológus könyvespolca című sorozatunkban jelent meg nemrégiben Kovács-Hostyánszki Anikó Milyen jövő várhat ránk méhek nélkül? című írása. A beporzók kutatásával foglalkozó ökológussal ehhez a cikkéhez kapcsolódva, most élőben beszélgettünk Maja Lunde regényéről, a méhek jelentőségéről, a természeti rendszerek összefüggéseiről, sőt a méhkasok belső világáról is.

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elloptak 60 ezer méhet Pennsylvaniában

Január végén csaknem 60 ezer méhet loptak el egy pennsylvaniai élelmiszerbolt-hálózat földjéről. Elindult a verseny a beporzókért, akik az élelmiszer-ellátási lánc fontos részét képezik. Könyvek hírek mellé.

...
Gyerekirodalom

Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Piotr Socha természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyvei egészen az őskortól mutatják be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában.

...
Nagy

Kovács-Hostyánszki Anikó: Milyen jövő várhat ránk méhek nélkül?

Vannak regények, amelyek a valóságból merítenek, míg mások egy-egy fikciót tárnak elénk. Vannak, amelyek a múltra építenek, míg mások a jövőbe tekintenek. Maja Lunde A méhek története című könyve egyszerre teszi meg mindezt. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

A nyár egyik legforróbb napján utazós, nyaralós, csobbanós gyerekkönyveket kutattunk fel a friss megjelenések közül. Az összeállításban a kicsiktől haladunk a nagyobbak felé.

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Podcast

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek

A Túl a plafonon júniusi vendége Zalka Csenge Virág mesemondó, akivel beszélgettünk kópékról, ír temetőkről, a világ mesemondóiról és a formálódó hagyományról is.

Szerzőink

...
ld

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

...
Forgách Kinga

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A kolozsvári némafilmgyártás korába csöppennek vissza Zágoni Balázs szereplői

...

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...

A tudatos jelenlét megélését tanítja a gyerekeknek Shona Innes könyve

...

A Görcs szórakoztatóan segít a kiskamaszoknak, hogyan kezeljék a szorongásukat

...