Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben
Sándor Enikő

Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Piotr Socha természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyvei egészen az őskortól mutatják be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában.
Piotr Socha
Méhek
Ford.: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal
-

A lengyel szerző és illusztrátor, Piotr Socha két ismeretterjesztő kötete egyedülálló, látványos és kreatív módon teszi izgalmassá a méhekkel és a fákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Sőt, mindkettő túlmutat a puszta biológiai vagy növénytani bevezetés, leírás határain.

A Manó Könyvek gondozásában megjelenő kötetek óriási méretüknek köszönhetően figyelemre méltó könyvtárgyak, amelyekben az illusztrációk hangsúlyos szerepet kaptak. A magyarázó szövegek a Méhek esetében az oldalak alján, a Fák című kötetben pedig oldalpáronként valamelyik oldal szélén, egységesen jelennek meg. Alapos kutatómunka előzte meg a könyvek létrejöttét, a Méheket Piotr Socha szakértők bevonásával, de egyedül szerkesztette, a Fákat már Wojciech Grajkowski biológussal közösen. A két természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyv egészen az őskortól mutatja be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában. Mindezt nyelvi és képi humorral tárja az olvasók elé, ezért is érdemes időt szánni az illusztrációk böngészésére, mivel Socha számos apró, vicces részletet rejtett el a képeken, újabb és újabb felfedezni valót kínálva a közös vagy az önálló olvasás során. Mindkét kötetet Kellermann Viktória fordította, a Fákat Tóka Alizzal közösen.

Méhek

A méhek anatómiája mellett – amelyet a könyv méreteinek köszönhetően óriási nagyításban élvezhetünk – azt is szemlélteti a szerző, hogy az egyes történelmi korokban miként viszonyultak a méhekhez, milyen technológiát használtak a méz készítéséhez, és milyen keretek között fogyasztották a mézet, illetve a méhek és a méz kultusza miként jelent meg a vallásban, a népi hagyományban, a gyógyászatban és a szépségápolásban. A dinamikus illusztrációknak köszönhetően a méhek táncán keresztül arra is fény derül, miként kommunikálnak a méhek. A méhek fő tevékenységén, a mézkészítésen túl a beporzás létfontosságú szerepének külön oldalpárt szentel a szerző, bemutatja a mézelő virágokat és a beporzást segítő állatokat is.

A fontos tudnivalók mellett, hogy mi a teendő méhcsípés esetén, vagy hogy milyen veszélyeket rejt a mezőgazdaság a méhek életére,  jutott tér az érdekességeknek is. Mint például annak, hogy milyen büntetést kapott a régmúltban az, aki méheket lopott. Vagy hogy miként kell becsekkolni egy beporzóhotelbe. A kötet egyik különlegessége a fiktív Zümmögő lap két oldalpárja, amely további apró, kevésbé ismert érdekességeket tárgyal, sőt receptek is olvashatóak az újság hasábjain. 

Hírlevél feliratkozás

Fák

A Méhekhez hasonlóan a Fák is sokrétűen mutatja be tárgya több millió éves történetét, az élet körforgásában betöltött nélkülözhetetlen szerepét. A méhekhez hasonlóan a fák felépítésének a bemutatása is sokszínű, a metszetek, levelek, gyökerek és termések megfigyelésére ösztönöznek a képek. A különböző fafajták mellett azokkal az állatokkal is megismerteti az olvasót, akik részt vesznek a fák vándorlásában és szaporodásában, és azokkal is, akik rajtuk vagy belőlük élnek.

Piotr Socha és Wojciech Grajkowski
Fák
Ford.: Kellermann Viktória, Tóka Aliz, Manó Könyvek, 2020, 72 oldal
-

Külön fejezetet kaptak azok az állatok, amelyek rejtőszínük segítségével képesek vizuálisan eggyé válni a fákkal. A világ legmagasabb fáinak méreteit Socha híres épületekével hasonlítja össze, amelyeket az óriásfák hátterében rajzolt meg. Köztudott, hogy a fák életkorát az évgyűrűk mutatják. Az egyik oldalpáron fontosabb történelmi események teszik szemléletessé az évszázadok múlását egy mamutfenyő metszetén. A favágók izgalmas életéről is olvashatunk a kötetben, amelyből az is kiderül, hogy régen egy favágónak háromszor annyi kalóriát kellett bevinnie, hogy legyen elegendő ereje az egész napos munkához. A sok izgalmas és a laikusok számára új információ mellett a könyv számba veszi azt is, mi minden készíthető fából: épületek, járművek, hangszerek, lombkoronaházak. Charles Darwin életfája mellett rávilágít a fák vallásban betöltött szerepére, a legendák és irodalmi művek segítségével pedig életre is kelti a fákat.

Korhatár nélkül.
Elindult a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum gyerekirodalmi rovata a Könyvesen. Ez a Korhatár nélkül, melynek fő profilja a kortárs gyerekirodalom, és cikkeit a HUBBY elnökségi tagjai és a HUBBY tagjai írják. És hogy miket találtok majd itt? Interjúkat a szerzőkkel és illusztrátorokkal, és persze kritikákat, recenziókat a legérdekesebb, legizgalmasabb, legszemrevalóbb könyvekről.