Krusovszkytól Kányádiig - Az irodalom ismét a Müpába költözik

Krusovszkytól Kányádiig - Az irodalom ismét a Müpába költözik

Immáron hagyomány, hogy a Müpa a nagyszabású koncertek, zenés produkciók mellett irodalmi esteknek is otthont ad, és nincs ez másként a 2023/24-as évadban sem. De milyen ősbemutatóra készül Grecsó Krisztián, melyik kötetével érkezik Szabó T. Anna, és kik azok a költőnagyságok, akiknek alakját és művészetét megidézik a Müpa falai között? Összeállításunkból kiderül.

ro | 2023. október 11. |

Az irodalom a 2023/24-as évadban is otthon van a Müpában. Ugyanakkor nemcsak egyszerűen beveszi magát az intézmény falai közé; az új évad irodalmi programjai ugyanis ismét azt bizonyítják, hogy az olvasás nem feltétlenül magányos tevékenység, hiszen olvasmányaink, az olvasás közben szerzett benyomásaink, érzeteink amennyire egyediek, olyan univerzálisak is lehetnek. Az olvasás ugyanis összeköt, az alkotó személye pedig minden esetben egy-egy újabb réteggel gazdagítja az adott mű vagy művek befogadását. 

Ezt bizonyítják a nagy sikerű Literárium-estek, amelyek során a kortárs magyar irodalom egy-egy izgalmas alakja vall alkotásról, irodalomról, vagy épp aktuális művéről. 2024-ben a Müpa látogatói találkozhatnak Tompa Andreával, akinek 

ötödik regénye, a Sokszor nem halunk meg, ismét Erdély történetének egy megrázó időszakát villantja fel.

Főhőse egy Matyinak, később Tildának, majd pedig Matildnak nevezett lány, egy zsidó doktornő gyereke, akit a háború iszonyatában egy házaspár rejteget, majd nevel sajátjaként, olvasóként pedig végigkövetjük harcait, belső vívódásait, elveszettségét és magára találását – ahogyan azt is, miként lesz az útkereső fiatal lányból sikeres színésznő a maga erejéből. A regény korábban a hét könyve is volt nálunk, interjúnkat a szerzővel ITT olvashatod. Tompa Andrea február 5-én lesz a Literárium vendége, a szerzőt Greff András kérdezi majd.

Márciusban Szabó T. Annával találkozhatnak az olvasók, akit prózaíróként és műfordítóként is ismerünk, életét és pályáját ugyanakkor végigkísérte a vers, és a Literárium-estre is egy vaskos kötettel érkezik. Utóbbi nem más, mint

a Vagyok című gyűjteményes verseskötet

(olvass bele), amellyel arra törekedett – miként azt a kötetbemutatón is elmondta –, hogy „helyet foglaljon a levegőből”, amire egyébként már a cím is utal. Múlt és jelen villan elő a Vagyok lapjai közül, fény és árnyék játéka, a jelenlété és a hiányé, miközben érdekes végigkísérni azt is, ahogy az egyes művek párbeszédbe lépnek egymással – vagy akár klasszikus és kortárs alkotók verseivel. A Müpában Ott Anna beszélget a költővel.

Júniusban Krusovszky Dénest látja vendégül a Literárium, aki költőként kezdte a pályáját, viszont az elmúlt években prózaíróként aratott kritikai és közönségsikert.

A Müpába a Levelek nélkül című regényével érkezik:

utóbbi hőse egy magyartanár, aki egy bizarr jelenségnek lesz szemtanúja a cselekmény helyszínéül szolgáló kisvárosban. De nem ez a Koroknai nevű főhős életének legnagyobb dilemmája, hanem egy ennél sokkal zsigeribb kérdés: vajon jól döntött-e, amikor hazaköltözött. „Az elmenni vagy maradni kérdéskör teljesen új aspektusát világítja meg ezzel Krusovszky” – írtuk kritikánkban (az íróval podcastoltunk is, ITT tudod visszahallgatni a beszélgetést). A Müpában Szegő János kérdezi majd a szerzőt.

A Literárium-sorozatnak lesz egy Extra programja is, mégpedig januárban, amikor is

a Grecsó-Hrutka Tandem lép színpadra.

A különleges formáció nem a formát feszíti szét, hiszen az előadás továbbra is egy koncert és egy felolvasószínház keveréke, hanem a tartalom lesz új – zenekari versmontázsokkal, az új Grecsó-prózák és a hangszeres zene találkozásával, meg persze az új dalokkal, énekelt versekkel. Az Időkirakó egy önismereti barangolás, az ifjúság keserédes méltatása, önironikus nosztalgia. Egy tematikus, mégis önálló írásokból, dalokból álló, az összművészet felé nyitó előadás. Az ősbemutatón közreműködik még Fehérvári Attila (bőgő), Nádor Dávid (dobok, ének) és Szabó Árpád (hegedű). Vendég: Schmidt Vera (ének).

A kortárs alkotók mellett

az idei évadban sem hiányozhatnak a repertoárból a klasszikusok.

Februárban Mácsai Pál idézi meg Szabó Lőrinc alakját és költészetét (a műsort összeállította és bevezeti: Schein Gábor). Szabó Lőrinc alkotói pályája bő három évtizedet fog át, első verseskötete 1922-ben jelent meg Föld, Erdő, Isten címmel. Az általa létrehozott költői nyelv gyökeresen formálta át az Adytól, Babitstól, Kosztolányitól és Füsttől örökölt koncepciókat. Az est folyamán elhangzó versek és prózarészletek betekintést nyújtanak e páratlan életmű ismert és kevésbé ismert részleteibe, és párbeszédbe is vonják vele az olvasót, a hallgatót.

Áprilisban Kányádi Sándor olvasói merülhetnek ismét alá a 2018-ban elhunyt költőnagyság rendkívül gazdag és sokszínű lírájában. Kányádi életművén nem fogott az idő, és habár személyes jelenlétét már nem lehet megidézni, költészetét annál inkább: „Vannak vidékek / ahol az ének / kiment szokásból / ha van is élet / azt hihetnétek / mindenki gyászol // pedig csak védett / helyen az ének / valahol mélyen / szunnyad a lélek / legjobban féltett / gyönge csücskében // vannak vidékek / ahol a népek / csöndben az ágak / jelekkel élnek / beszélni félnek / viharra várnak.”  A műsort összeállította és bevezeti: Fekete Vince, közreműködik: Darvas Ferenc (zongora) és a Nemzeti Színház művészei. Rendező: Rubold Ödön.

Részletek a Müpa oldalán>>

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Tompa Andrea: A nők jobban ki tudják fejezni a fájdalmukat, amikor az életükről mesélnek

Az augusztusban megrendezett zalai Margófeszt második napjának vendége volt Tompa Andrea, aki Valuska Lászlóval beszélgetett az idén megjelent, Sokszor nem halunk meg című regényéről.

...
Hírek

Szabó T. Anna és Egri Kati kapják az első Szabó Magda-díjat

Szabó T. Anna kapta a 2023-ban alapított Szabó Magda-díjat. 

...
Nagy

Grecsó Krisztián: Az apró finomságok néha izgalmasabbak a nagy műveknél

Miért jó, hogy létezik határidő? Ki az a szerző, aki tiltólistán van nála regényírás alatt és miről diskurálna jóllakottan Móricz Zsiga bácsival? Grecsó Krisztiánnal interjúztunk a margófesztes beck@grecsó-koncert előtt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Hírek
...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat