Grecsó Krisztián: Az apró finomságok néha izgalmasabbak a nagy műveknél

Grecsó Krisztián: Az apró finomságok néha izgalmasabbak a nagy műveknél

Miért jó, hogy létezik határidő? Ki az a szerző, aki tiltólistán van nála regényírás alatt és miről diskurálna jóllakottan Móricz Zsiga bácsival? Grecsó Krisztián augusztus 10-én koncertezik a szentgyörgyvári Margófeszten a beck@grecsó színeiben. Azt is elárulta nekünk, hogy melyik volt az az idei verseskötet, amitől kis híján padlót fogott. A Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunkban Bérczesi Róbertet (ITT), Henri Gonzót (ITT), Karádi Gergőt (ITT), OIEE-t (ITT), a Platon Karataevet (ITT) és a Galaxisokat (ITT) is kérdeztük a kedvenceikről.

Vass Norbert | 2023. július 24. |

Volt-e emlékezetes olvasmányélményed idén?

Turi Tímea Egyszerre egy beszéljen című verseskötete egészen padlóhoz vert. Picinek álcázott nagyversek vannak benne, az apró dolgok létköltészete az. És 30 év után újra olvastam Szabó Magda Mondják meg Zsófikának című ifjúsági regényét. Tanulságos könyv, egy igazán nagy író szeretnivaló kötete, sok nagy pillanattal és hibával. Elővettem újra az Iskolát is, és aggódtam, de nincs baj. Mármint velem, azt gondoltam, hogy Ottlik bekezdései a helyén vannak, de hogy én még mindig értem-e, attól féltem.

Szerencsére még nekem is mindig remekmű.

Van-e olyan író és/vagy dalszerző, aki középiskolás korod óta fontos neked, akinek azóta is várod a friss megjelenéseit?

Hogyne, sokan vannak, nem akarok felsorolást tartani. De egy Spiró kötet mindig ünnep, akkor is, ha egy rövid esszében mereng az Eötvös Collegium ürügyén. Vagy Kemény lírája, akkor is felkavar, ha önmagát értelmezi, és néha félreérti a saját versét. Vagy szerintem félreérti. Néha éppen az apró finomságok izgalmasabbak, mint a nagy művek.

Ha a világirodalom történetéből bárkit elhívhatnál a Margófesztre, hogy megegyetek a zalai dombok között egy-egy tál dödöllét, akkor kit választanál, és mi lenne az, amit feltétlenül szeretnél megkérdezni tőle?

Móricz Zsiga bácsit hívnám, és mikor megette a második tál dödöllét is, a Tükör-füzetekről kérdezném, elmesélném neki, hogy bántak vele az örökösei, és megkérdezném, hogy tényleg arra szánta-e a titkos életművét, hogy nyolcvanhárom évvel a halála után még mindig hozzáférhetetlen legyen. Vagy Adyról kérdezném. Annak fényében, amit az 1939-es naplókban ír róla.

Melyik az a szöveged, ami különösen közel került hozzád az évek során, és van-e olyan sorod, amit ma már másként írnál meg, esetleg olykor másként is adsz elő?

Egy mű sosincs készen, ha megbonthatnám a szerkezetét, bármibe belenyúlnék, örökké írnám, javítanám, valószínűleg addig, amíg szét nem esne darabjaira. Azért jó, hogy létezik határidő, és egyszer késznek van nyilvánítva a szöveg, mert egyáltalán van.

Ha csenhetnél egy sort, egy rímet vagy egy refrént a Margófeszt egy másik fellépőjétől, akkor mi lenne az?

Éppen a máskor fecsegő, ömlő, rímkényszeres Bérczesi Robinak van ez a négy tömör sora: „mikor aztán eljön majd a nap / amikortól nem mozdulhatok / temetetlen nem hagynak, hiszen / temetetlen nem marad halott”. Pazar. Ezt szívesen elvállalnám.

Ha a nyári fesztiválszezon után kivehetnél egy hónap szabadidőt, amit régi klasszikusok és friss könyvsikerek olvasására fordíthatnál, melyik műveket választanád?

Az új Krusovszkyt nagyon várom. De nem azért nem olvasom, mert nincs szabadidőm (mert sosincs), hanem, mert benne vagyok a regényemben és vannak tiltólistás szerzők, akiket regényírás közben nem olvasok.

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, a Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Grecsó Krisztián: Az apanovellákban igyekeztem inkább magamat kiadni

Apasági metamorfózisról, irodalommá írt életről, a vágyott szülőségről és a gyerekvállalás nagy leckéiről is szó esett kedden este a Radnóti Színházban Grecsó Krisztián új kötete, a Lányos apa bemutatóján, ahol Szabó T. Anna kérdezte a szerzőt.

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak, ám olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. Olvass bele a Lányos apába!

...
Hírek

Beck Zoltán zenésítette meg Grecsó Krisztián Magánapokrifját - nézd meg!

Grecsó azt írta a videó kapcsán, hogy "Az Apokrif és a Magánapokrif. A két vers nézi egymást, mint hűtlen házastársak békülés után."

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.