Interjú a vámpírral: Ki Akasha, aki miatt Lestat olyan erős?

Anne Rice nagy sikerű és műfajformáló Interjú a vámpírral (1976) című regényéből 2022-ben indult új feldolgozás, a sorozat pedig számos ponton elrugaszkodott az eredeti alapanyagtól. Ezzel persze részben kivívva a régi rajongók haragját, akik számára a Neil Jordan-féle 1994-es film marad a hű adaptáció – ebben Brad Pitt és Tom Crusie alakította a két nagyon különböző személyiségű vámpírt, Louis-t és Lestatot.

A regényhez hasonlóan a sorozat is kettejük viszonyának alakulását követi különböző történelmi korokban és helyszíneken, ám a cselekmény kezdőpontját a 18. század végéről az 1910-es évek New Orleansába helyezte át, a második évad pedig a II. világháború utáni Európában folytatódott. A modernizálás jegyében a kerettörténet, azaz a tényleges interjú, amiben Louis elmeséli az élete történetét egy újságírónak, Dubaiban zajlik.

Annyiban a sorozat viszont hű az eredetihez, hogy Louis és Lestat kapcsolata igazi „szeretlek és gyűlöllek” dinamikával működik, aminek egy pontján Louis, hogy megszabaduljon az őt vámpírrá változtató társától, megpróbálja megölni Lestatot.

A meglepetés nem az, hogy ez mégsem sikerül, hanem hogy Lestat a kudarc okaként egy ősi vámpír vérére hivatkozik. Azoknak, akik bár nézik a sorozatot, de eddig kibírták, hogy ne vessék bele magukat Anne Rice Vámpírkrónikáinak univerzumába, elmondjuk, ki az az Akasha, akit Lestat emleget.

Anne Rice és a Vámpírkrónikák

A 2021-ben elhunyt Anne Rice az 1976-ban megjelent Interjú a vámpírral szerzőjeként lett világhírű, a regénnyel valósággal megreformálta a vámpír tematikát.

Rice-nál a vérszívók ugyanis nem puszta horrorfigurák, hanem az emberi létezést megjelenítő metaforák lettek.

Fia, a hagyatékot kezelő Christopher Rice szerint anyja arra használta a paranormális, természetfeletti történeteit, hogy a nagy spirituális és egzisztenciális kérdések után kutasson.

Korábbi cikkünkben ezt írtuk: „Adott egy teremtmény, akinek halhatatlan lelke egy biológiai testbe van bezárva. Mi, emberek pontosan ilyenek vagyunk: egy halhatatlan tudattal kell nap mint nap megbirkóznunk a ténnyel, hogy az életünk egyszer véget fog érni. Az Interjúban például Lestat, a vámpír elhiszi magáról, hogy képes legyőzni az időt, ennek ellenére később majdnem elpusztítják - a saját végtelen végességével való szembesülése tulajdonképpen nagyon is emberi dilemma”.

A Vámpírkrónikák 13, 1976 és 2018 között megjelent regényből áll, Rice pedig – változó írói minőséggel – komplex természetfölötti univerzumot épített fel bennük.

Lestat és Akasha

Mikor a második évadban Lestatot tűzzel fenyegetik, drámaian kijelenti, hogy Magnus (a vámpír, aki őt átváltoztatta) és Akasha vére folyik benne. És hogy ez miért vagy mire érv?

A sorozatban Lestat a leghatalmasabb vámpírok közé tartozik. Az első évadban repül, gondolatolvasó, hihetetlen reflexei vannak és gyorsan gyógyul (és azt is túléli, amikor elvágják a torkát és nagyjából kivéreztetik), valamint többször céloz rá, hogy ez mind semmi a teljes erejéhez képest.

A második évadban aztán az is kiderül, hogy jelentősen erősebb, mint az itt feltűnő Armand, pedig jóval fiatalabb a sokszáz éves párizsi vámpírnál. Röviden: 

Lestat sokkal hatalmasabb, mint lennie kéne.

És akkor Akasha.

Akasha történetével a Lestat, a vámpír című kötetben találkozunk, majd A kárhozottak királynőjében teljesedik ki (a Vámpírkrónikák második és harmadik kötetei).

A regények szerint Akasha ókori királynő volt, aki i. e. 4025 körül született Urukban (a mai Irak területén), és feleségül ment Kemet (a mai Egyiptom) királyához, Enkilhez.

Miután leszámoltak egy szerintük civilizálatlan törzzsel, egy boszorkány ikerpárt hozattak az udvarukba, és hogy választ kapjanak a kérdéseikre, arra kényszerítették őket, hogy mágiával kommunikáljanak a szellemekkel. 

Bosszúból az ikerpár egyik tagja megidézett egy szellemet, Amelt, ami eleinte poltergeistként kínozta a királyi párt és az udvart. Majd mikor azok megpróbáltak szembeszállni vele, a lelkét összekötve a haldokló Akasháéval, visszafurakodott a testébe. Csakhogy Amal vérivó szellem volt, 

így lett Akashából az első vámpír a világon.

Akasha vámpírrá tette Enkilt, ám kettejük vérszomja olyan hatalmas volt, hogy az pusztulással fenyegette az embereket. A boszorkány ikrek végül felvették a harcot a királyi párral, és katatón, majdhogynem szoborszerű állapotba kényszerítették őket – a vámpírok viszont terjedni kezdtek. 

Több ezer év ugrással érkezünk meg Lestathoz, akinek teremtője, Magnus őrizte Akashát és Enkilt. Lestat pedig, nem tagadva meg öntörvényű természetét, felfedte a titkot és elérte, hogy Aksha adjon neki a véréből. Ezzel viszont Lestat a többi, még aktív vámpírhoz képest felfoghatatlanul erőssé vált.

Korábban már írtunk arról, hogy az AMC Anne Rice 18 könyvének jogait szerezte meg, köztük a Vámpírkrónikákét. A második évad zárása alapján elég egyértelmű, hogy az AMC kitágítja a sorozatot a nagyobb vámpíruniverzumra. Ami valószínűleg azt is jelenti, hogy a fókusz fokozatosan átkerül Louisról Lestatra, utóbbinak ugyanis nem kevés része van a nagyobb léptékű katasztrófa elszabadulásában, majd a megoldásában is.

2002-ben film készült A kárhozottak királynőjéből, ami adhat egy gyorstalpalót a fenti sztoriból, viszont elég gyenge darab – elnézést a rajongóitól – ezért inkább azt javasoljuk, hogy ha még nem tetted, míg a harmadik évadra vársz, lapozd fel a Vámpírkrónikákat, és ismerd meg alaposabban Lestat és Akasha történetét. Hiszen itt csak egy rövid összefoglaló fért bele: 

a sztori sokkal fordulatosabb és persze véresebb.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Anne Rice tanácsai kezdő íróknak

"Ha írni akarsz, írj! Írj, írj és írj! Ha abbahagytad, kezdd újra" - a napokban elhunyt Anne Rice egyebek között ezt tanácsolta mindazoknak, akik írni szerettek volna.

...
Hírek

Anne Rice hangot adott azoknak, akiket a kultúránk szörnyként kezelt

Nyolcvanévesen, stroke-komplikációk miatt hunyt el szombaton Anne Rice, a gótikus regény 20. századi nagyasszonya, aki az Interjú a vámpírral című, 1976-os regényével forradalmasította a vámpír alakját az irodalomban. A CBC-nek fia, a szintén író Christopher Rice mesélt természetfelettiről, kritikákról és sikerről valamint Anne Rice-ról mint anyáról.

...
Hírek

Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice

Nyolcvanéves korában meghalt Anne Rice - halálhírét a fia tudatta a közösségi oldalán.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

Természetesen olvasok
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

...
Zöld

A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik

...
Zöld

Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról

...
Zöld

Egy narcisztikus ember nehezíti meg az életed? Ez a könyv megtanít vele bánni

...
Zöld

5 új pszichológiai könyv júliusban, akár gyerekként, akár szülőként keresel válaszokat

...
Zöld

Alan Turing szerelmeslevél-generátora a ChatGPT elődjének is tekinthető

...
Zöld

Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?