Anne Rice tanácsai kezdő íróknak

Anne Rice tanácsai kezdő íróknak

Nyolcvanéves korában a napokban hunyt el Anne Rice, az Interjú a vámpírral szerzője, aki a honlapján, Facebook-oldalán, különböző inerjúkban többször beszélt az írásról és az alkotással kapcsolatos nézeteiről. A LitHub alapján pontokba szedve ezekből mutatunk meg most párat.

ro | 2021. december 15. |
  • Ha írni akarsz, írj! Írj, írj és írj! Ha abbahagytad, kezdd újra. Ments le mindent, amit írtál. Ha úgy érzed, leblokkoltál, írj mindaddig, amíg azt nem érzed, hogy újra beindulnak a kreatív energiáid. Írj. Az írás teszi az írót, nem több és nem kevesebb.
  • Áss le addig, ahol öröm van az írásaidban. Áss le addig, ahol fájdalom. Írj olyan könyvet, amit olvasni szeretnél. Írd meg azt a könyvet, amire vágytál, de sosem találtad meg. Csak írj! És ne feledd, a mi szakmánknak nincsenek szabályai. Rá se ránts a szabályokra! Rá se ránts arra, amit mondok, ha az nem segít neked. Járd a magad útját.
  • Ha elunond magad, írd megint izgalmassá a regényedet. Csak azért ne építgess egy jelenetet, mert azt muszájnak érzed.
  • Ne figyelj a kritikusokra! Tizenkettő egy tucat. Bárki lehet kritikus. Az írók viszont felbecsülhetetlenek.
  • Csak haladj. Ne feledd, muszáj befejezned a regényt, hogy esélyt adhass neki a nagyvilágban. Be kell fejezned. A magam részéről persze, amint ez megvan, már új dolgokon töröm a fejem. Visszatérek, finomítom, hozzáadok egy kicsit. És amikor már nem érzem az erre irányuló késztetést, tudom, hogy befejeztem.
  • Előfordulhat, hogy két-három fejezet megírása után rájössz, hogy utálod az egészet. De ne hajítsd ki, mentsd le. A számítógépek korában ez pofonegyszerű, szimplán csak csinálj neki egy mappát, suvaszd el, tedd félre.
  • Becsüld meg a saját hangodat, a szereplőidet, a víziódat. Soha ne gondold, hogy túl furcsa vagy, soha ne gondold magadról, hogy túl bolond lennél.
  • Minden író ismeri a félelmet és a csüggedést. Egyszerűen csak írj. A világ sóvárog az új művekre. A friss, eredeti hangokra, az új karakterekre és történetekre. Ha nem írod meg a holnap klasszikusait, akkor azok egyszerűen nem fognak megszületni. Sok szerencsét!
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Anne Rice hangot adott azoknak, akiket a kultúránk szörnyként kezelt

Nyolcvanévesen, stroke-komplikációk miatt hunyt el szombaton Anne Rice, a gótikus regény 20. századi nagyasszonya, aki az Interjú a vámpírral című, 1976-os regényével forradalmasította a vámpír alakját az irodalomban. A CBC-nek fia, a szintén író Christopher Rice mesélt természetfelettiről, kritikákról és sikerről valamint Anne Rice-ról mint anyáról.

...
Hírek

Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice

Nyolcvanéves korában meghalt Anne Rice - halálhírét a fia tudatta a közösségi oldalán.

...
Hírek

Anne Rice szerint a vámpírok az emberi lét metaforái

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte