Anne Rice tanácsai kezdő íróknak

Anne Rice tanácsai kezdő íróknak

Nyolcvanéves korában a napokban hunyt el Anne Rice, az Interjú a vámpírral szerzője, aki a honlapján, Facebook-oldalán, különböző inerjúkban többször beszélt az írásról és az alkotással kapcsolatos nézeteiről. A LitHub alapján pontokba szedve ezekből mutatunk meg most párat.

ro | 2021. december 15. |
  • Ha írni akarsz, írj! Írj, írj és írj! Ha abbahagytad, kezdd újra. Ments le mindent, amit írtál. Ha úgy érzed, leblokkoltál, írj mindaddig, amíg azt nem érzed, hogy újra beindulnak a kreatív energiáid. Írj. Az írás teszi az írót, nem több és nem kevesebb.
  • Áss le addig, ahol öröm van az írásaidban. Áss le addig, ahol fájdalom. Írj olyan könyvet, amit olvasni szeretnél. Írd meg azt a könyvet, amire vágytál, de sosem találtad meg. Csak írj! És ne feledd, a mi szakmánknak nincsenek szabályai. Rá se ránts a szabályokra! Rá se ránts arra, amit mondok, ha az nem segít neked. Járd a magad útját.
  • Ha elunond magad, írd megint izgalmassá a regényedet. Csak azért ne építgess egy jelenetet, mert azt muszájnak érzed.
  • Ne figyelj a kritikusokra! Tizenkettő egy tucat. Bárki lehet kritikus. Az írók viszont felbecsülhetetlenek.
  • Csak haladj. Ne feledd, muszáj befejezned a regényt, hogy esélyt adhass neki a nagyvilágban. Be kell fejezned. A magam részéről persze, amint ez megvan, már új dolgokon töröm a fejem. Visszatérek, finomítom, hozzáadok egy kicsit. És amikor már nem érzem az erre irányuló késztetést, tudom, hogy befejeztem.
  • Előfordulhat, hogy két-három fejezet megírása után rájössz, hogy utálod az egészet. De ne hajítsd ki, mentsd le. A számítógépek korában ez pofonegyszerű, szimplán csak csinálj neki egy mappát, suvaszd el, tedd félre.
  • Becsüld meg a saját hangodat, a szereplőidet, a víziódat. Soha ne gondold, hogy túl furcsa vagy, soha ne gondold magadról, hogy túl bolond lennél.
  • Minden író ismeri a félelmet és a csüggedést. Egyszerűen csak írj. A világ sóvárog az új művekre. A friss, eredeti hangokra, az új karakterekre és történetekre. Ha nem írod meg a holnap klasszikusait, akkor azok egyszerűen nem fognak megszületni. Sok szerencsét!
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Anne Rice hangot adott azoknak, akiket a kultúránk szörnyként kezelt

Nyolcvanévesen, stroke-komplikációk miatt hunyt el szombaton Anne Rice, a gótikus regény 20. századi nagyasszonya, aki az Interjú a vámpírral című, 1976-os regényével forradalmasította a vámpír alakját az irodalomban. A CBC-nek fia, a szintén író Christopher Rice mesélt természetfelettiről, kritikákról és sikerről valamint Anne Rice-ról mint anyáról.

...
Hírek

Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice

Nyolcvanéves korában meghalt Anne Rice - halálhírét a fia tudatta a közösségi oldalán.

...
Hírek

Anne Rice szerint a vámpírok az emberi lét metaforái

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni