Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice

Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice

ro | 2021. december 12. |

Nyolcvanéves korában meghalt Anne Rice - halálhírét a fia tudatta a közösségi oldalán, ahogy azt is, hogy az író a stroke-ot követő komplikációk miatt hunyt el. Christopher Rice bejegyzésében arról írt, hogy íróként az anyja azt tanította neki, hogy dacoljon a műfaji határokkal és adja át magát megszállott szenvedélyeinek.

Anne Rice az Interjú a vámpírral szerzőjeként lett világhírű, a regényből 1994-ben Brad Pitt, Tom Cruise, Kirsten Dunst, Christian Slater és Antonio Banderas szereplésével készült film, hamarosan pedig sorozatként debütál a mű. Nem ez az egyetlen kötete, amelyre lecsapott az AMC, hiszen korábban arról lehetett hallani, hogy Anne Rice 18 könyvének jogait szerezte meg az amerikai kábelcsatorna, köztük van a Vámpírkrónikák és a Mayfair-boszorkányok sorozat is.

A gótikus regény nagyasszonyaként ismert írót, akinek könyveiből világszerte 150 millió példányt értékesítettek, a legtöbben mégis az Interjú a vámpírral című könyvével azonosítják, aminek a megírása a hetvenes években sokat segített neki a lánya halálának a feldolgozásában. Rice-nál amúgy a vámpírok nem puszta rémmese-figurák, hanem az emberi létezést megjelenítő metaforák. Korábbi cikkünkben ezt írtuk róla: "Adott egy teremtmény, akinek halhatatlan lelke egy biológiai testbe van bezárva. Mi, emberek pontosan ilyenek vagyunk: egy halhatatlan tudattal kell nap mint nap megbirkóznunk a ténnyel, hogy az életünk egyszer véget fog érni. Az Interjúban például Lestat, a vámpír elhiszi magáról, hogy képes legyőzni az időt, ennek ellenére később majdnem elpusztítják - a saját végtelen végességével való szembesülése tulajdonképpen nagyon is emberi dilemma".

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Trónok harca Szürke Féregje lesz az Interjú a vámpírral főszereplője

Az amerikai AMC nyolcrészes sorozat formájában berendelte az Interjú a vámpírral adaptációját. Most az is kiderült, hogy a Trónok harca Szürke Féregjeként ismert Jacob Anderson játssza majd a főszereplőt, Louis de Pointe du Lac-ot.

...
Hírek

Érkezik az Interjú a vámpírral-sorozat

Jó hír a rajongóknak, hogy az Anne Rice univerzumát képernyőre adaptáló projekt élére azt a Mark Johnsont nevezte ki az AMC, aki a Breaking Bad és a Better Call Saul producere is volt, írja a Deadline. A Breaking Badet ugyanis a sorozattörténet egyik legjobbjaként tartják számon és a spinoffja is meglehetősen jó minőségű lett.

...
Hírek

Anne Rice szerint a vámpírok az emberi lét metaforái

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt.