Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice

Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice

ro | 2021. december 12. |

Nyolcvanéves korában meghalt Anne Rice - halálhírét a fia tudatta a közösségi oldalán, ahogy azt is, hogy az író a stroke-ot követő komplikációk miatt hunyt el. Christopher Rice bejegyzésében arról írt, hogy íróként az anyja azt tanította neki, hogy dacoljon a műfaji határokkal és adja át magát megszállott szenvedélyeinek.

Anne Rice az Interjú a vámpírral szerzőjeként lett világhírű, a regényből 1994-ben Brad Pitt, Tom Cruise, Kirsten Dunst, Christian Slater és Antonio Banderas szereplésével készült film, hamarosan pedig sorozatként debütál a mű. Nem ez az egyetlen kötete, amelyre lecsapott az AMC, hiszen korábban arról lehetett hallani, hogy Anne Rice 18 könyvének jogait szerezte meg az amerikai kábelcsatorna, köztük van a Vámpírkrónikák és a Mayfair-boszorkányok sorozat is.

A gótikus regény nagyasszonyaként ismert írót, akinek könyveiből világszerte 150 millió példányt értékesítettek, a legtöbben mégis az Interjú a vámpírral című könyvével azonosítják, aminek a megírása a hetvenes években sokat segített neki a lánya halálának a feldolgozásában. Rice-nál amúgy a vámpírok nem puszta rémmese-figurák, hanem az emberi létezést megjelenítő metaforák. Korábbi cikkünkben ezt írtuk róla: "Adott egy teremtmény, akinek halhatatlan lelke egy biológiai testbe van bezárva. Mi, emberek pontosan ilyenek vagyunk: egy halhatatlan tudattal kell nap mint nap megbirkóznunk a ténnyel, hogy az életünk egyszer véget fog érni. Az Interjúban például Lestat, a vámpír elhiszi magáról, hogy képes legyőzni az időt, ennek ellenére később majdnem elpusztítják - a saját végtelen végességével való szembesülése tulajdonképpen nagyon is emberi dilemma".

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Trónok harca Szürke Féregje lesz az Interjú a vámpírral főszereplője

Az amerikai AMC nyolcrészes sorozat formájában berendelte az Interjú a vámpírral adaptációját. Most az is kiderült, hogy a Trónok harca Szürke Féregjeként ismert Jacob Anderson játssza majd a főszereplőt, Louis de Pointe du Lac-ot.

...
Hírek

Érkezik az Interjú a vámpírral-sorozat

Jó hír a rajongóknak, hogy az Anne Rice univerzumát képernyőre adaptáló projekt élére azt a Mark Johnsont nevezte ki az AMC, aki a Breaking Bad és a Better Call Saul producere is volt, írja a Deadline. A Breaking Badet ugyanis a sorozattörténet egyik legjobbjaként tartják számon és a spinoffja is meglehetősen jó minőségű lett.

...
Hírek

Anne Rice szerint a vámpírok az emberi lét metaforái

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Berg Judit kis dínói visszatérnek, Artúr király udvara után most már Reginával kiegészülve a Holdra utaznak. Hogy hogyan kerültek oda és mit láttak ott, az kiderül a gyerekek kedvenc, időutazó őslényeinek legújabb kalandjaiból! Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat

Heinz Janisch osztrák gyerekkönyvíró és Sydney Smith kanadai illusztrátor kapja idén a gyermek- és ifjúsági irodalom legelismertebb kitüntetését, a Hans Christian Andersen-díjat.