Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice

Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice

ro | 2021. december 12. |

Nyolcvanéves korában meghalt Anne Rice - halálhírét a fia tudatta a közösségi oldalán, ahogy azt is, hogy az író a stroke-ot követő komplikációk miatt hunyt el. Christopher Rice bejegyzésében arról írt, hogy íróként az anyja azt tanította neki, hogy dacoljon a műfaji határokkal és adja át magát megszállott szenvedélyeinek.

Anne Rice az Interjú a vámpírral szerzőjeként lett világhírű, a regényből 1994-ben Brad Pitt, Tom Cruise, Kirsten Dunst, Christian Slater és Antonio Banderas szereplésével készült film, hamarosan pedig sorozatként debütál a mű. Nem ez az egyetlen kötete, amelyre lecsapott az AMC, hiszen korábban arról lehetett hallani, hogy Anne Rice 18 könyvének jogait szerezte meg az amerikai kábelcsatorna, köztük van a Vámpírkrónikák és a Mayfair-boszorkányok sorozat is.

A gótikus regény nagyasszonyaként ismert írót, akinek könyveiből világszerte 150 millió példányt értékesítettek, a legtöbben mégis az Interjú a vámpírral című könyvével azonosítják, aminek a megírása a hetvenes években sokat segített neki a lánya halálának a feldolgozásában. Rice-nál amúgy a vámpírok nem puszta rémmese-figurák, hanem az emberi létezést megjelenítő metaforák. Korábbi cikkünkben ezt írtuk róla: "Adott egy teremtmény, akinek halhatatlan lelke egy biológiai testbe van bezárva. Mi, emberek pontosan ilyenek vagyunk: egy halhatatlan tudattal kell nap mint nap megbirkóznunk a ténnyel, hogy az életünk egyszer véget fog érni. Az Interjúban például Lestat, a vámpír elhiszi magáról, hogy képes legyőzni az időt, ennek ellenére később majdnem elpusztítják - a saját végtelen végességével való szembesülése tulajdonképpen nagyon is emberi dilemma".

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Trónok harca Szürke Féregje lesz az Interjú a vámpírral főszereplője

Az amerikai AMC nyolcrészes sorozat formájában berendelte az Interjú a vámpírral adaptációját. Most az is kiderült, hogy a Trónok harca Szürke Féregjeként ismert Jacob Anderson játssza majd a főszereplőt, Louis de Pointe du Lac-ot.

...
Hírek

Érkezik az Interjú a vámpírral-sorozat

Jó hír a rajongóknak, hogy az Anne Rice univerzumát képernyőre adaptáló projekt élére azt a Mark Johnsont nevezte ki az AMC, aki a Breaking Bad és a Better Call Saul producere is volt, írja a Deadline. A Breaking Badet ugyanis a sorozattörténet egyik legjobbjaként tartják számon és a spinoffja is meglehetősen jó minőségű lett.

...
Hírek

Anne Rice szerint a vámpírok az emberi lét metaforái

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.