Ai Weiwei-riportfilm, Beck Zoli, irodalmi metál és rendhagyó szigetvezetés is vár a Margón!

Ai Weiwei-riportfilm, Beck Zoli, irodalmi metál és rendhagyó szigetvezetés is vár a Margón!

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át a könyvbemutatók és beszélgetések mellett exkluzív riportfilmmel, koncertekkel és sétákkal is várják az érdeklődöket. Nézd meg, mit ajánlunk a hétvégére!

sa | 2023. május 03. |

1000 év öröm és bánat - Ai Weiwei

-

2022-ben jelent meg a kínai képzőművész, Ai Weiwei memoárja 1000 év öröm és bánat címen (a kötet a hét könyve volt nálunk, itt beleolvashatsz), és a Margó Irodalmi Fesztivál egy órát kapott, hogy a megkerülhetetlen hatású művésszel a börtön megtapasztalásáról, az otthon hiányáról, a magánélet felszámolásáról vagy a pókerezésről beszélgessen portugáliai otthonában. A 45 perces riportfilmet most megnézheted a Margón! A memoár 20. századi családtörténet két alkotóról, apáról és fiáról, akik a művészetet választották eszközül, hogy megküzdjenek a kínai totalitárius rendszerrel. Aj Csing költő és Ai Weiwei képzőművész együtt éltek a kitelepítésben, mindkettőt börtönbe zárták. 

Mikor? 05. 11. csütörtök 21:00 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér
Több információ erre>>>

M3T4M4T1K4 + 1R0D4L0M  // 6363 x Simon Márton x Színész Bob 

-

Itt semmi sem az, aminek látszik. Ezek nem számok, hanem betűk. Ezek határsértések. Szembesítés az előítéletekkel és elvárásokkal. Versek, slamek és rapszövegek, de kit érdekel, éppen mikor melyik? A lényeg: ez egy koncerthez képest irodalmi est, irodalmi estnek koncert, tervezés és improvizálás határán. Minden csak betű, szöveg. Közreműködik: Jancsovics Máté (Hybrid Drummer), Molnár Bencze (Jazzbois).

Mikor? 05. 11. csütörtök 20:30 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér
Több információ erre>>>

Foglalkozása: író - Kerekasztal-beszélgetés a Panodyssey projekt nagyköveteivel

-

Hogyan lesz egy ötletből kézirat és aztán könyv? Hogyan vehetjük észre, hogy egy gondolat, karakter, kapcsolat, esemény, ami foglalkoztat, irodalmi alkotássá válhat? És hogyan válik valóban azzá? Mi lehet a következő lépés azoknak, akik egyelőre a fiókban őrzik írásaikat?  Az alkotásról, mint hivatásról, munkafolyamatokról, kihívásokról, tapasztalatokról és lehetőségekről a Panodyssey nagyköveteivel - Moskát Anitával, Závada Péterrel, Borda Rékával és Kiss Tibor Noéval - a Könyves Magazin főszerkesztője, Ruff Orsolya beszélget. A programot a Panodyssey alapítója, Alexandre Leforestier nyitja meg.

Mikor? 05. 12. péntek 16:00 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér
Több információ erre>>>

Gyereknek bátor – Beck Zoli szerzői estje

-

„valahogy borzasztóan hangzik minden elnevezése egy ilyen estének. te mit írnál ki? szerzői est, önálló est, akusztikus koncert, pódium, vagy ilyenek. nem akarom felsorolni az összes lehetséges hülyeséget. írtam egy csomó dalt, azokból játszom. meg néha mások dalait is. úgy, mintha az enyémek volnának. van nálam gitár, ukulele, egy minizongora, kazu, szájharmonika, olyan hangszerek, amiket meg tudok szólaltatni, és beférnek az autómba. (mondjuk, ha ez szervezné az estét, akkor a papa zongoráját is vihetném.) és néha szomorú, néha meg vicces az, ami történik. de valami történik. például hasznos a gitározni tanulóknak, mert le tudják szedni a dalok első változatának akkordjait. kézről.” Beck Zoltán a 30Y és a Bezzeg a kurva Beckek zenekarok énekese, dalszerzője.

Mikor? 05. 12. péntek 20:30 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér
Több információ erre>>>

Szűcs Ádám: Rendhagyó szigetvezetés

-

Ezen a csodálatos szigeten született…vagy élt…vagy halt meg…ő. Nő volt…vagy férfi, szent ember…vagy gyilkos bűnöző. Úszva érkezett ide, vagy csónakon, de az is lehet, hogy lebegő csészealj dobta le ide, hogy végül megtörténhessen vele…az. Szűcs Ádám rendhagyó szigetvezetése nem történelmi tények és megtörtént események köré épít. Az író eszközként használja a szigeten található tárgyakat, növényeket, épületeket, hogy a résztvevőkkel együtt alkosson meg egy fikciós történetet – romantikus drámát, krimit, sci-fit. Az improvizáció során, amihez szükség van a résztvevők hathatós segítségére, megtudhatjuk, hogyan lehet ihletet meríteni a hétköznapi tárgyakból és helyzetekből, és beépíteni azokat egy készülő regénybe. 

Mikor? 05. 13. szombat 10:30 Hol? találkozó a Kristály Színtér előtt
Több információ erre>>>

Bajzáth Marcsi: Családi mese- és élményséta a Margitszigeten

-

A 75 perces, 4 éves kortól kényelmesen teljesíthető családi mese- és élményséta alatt az Erdők-mezők népmeséiből szólnak a mesék, mondókák, találós kérdések – a Margitsziget növényeiről, madarairól, bogarairól. A program összekapcsolja a mesét a természettel, és alkalmat teremt ad a gyerekek és a családok számára, hogy minőségi-offline időt tölthessenek együtt a szabadban, a város szívében.

Mikor? 05. 13. szombat 11:00 Hol? találkozó a Kristály Színtér előtt
Több információ erre>>>

Mihály, avagy egy város kísértetei - Csokonai Vitéz Mihály 250

-

Prieger komponistatársai, Balázsovics Mihály (MC Tink) és a debreceni jazztrombitás, Subicz Gábor is hasonlóképpen vélekedik, ezért határozták el, hogy együtt alkotnak meg egy olyan művet, amely atmoszférikus, táncos, filozofikus és elgondolkodtató, ugyanakkor szórakoztató. Ahogy egy másik nagy debreceni költő, Térey János írta: „Csokonai életműve olyan sűrű, meglepetésekkel teli, lombsuhogásos erdő, mint talán Weöresé és Aranyé a magyar költészetben. Évődő szerelmespárjainak, napfényes kertjeinek világa – a hasonlóképpen képességei csúcsára érkezve elhunyt – Mozartéval rokon.” Humor, filozófia és tűnődés egy órában; garantáltan hatalmas élmény, látnod kell, ahogy duma, poén, keménység, tradíció és főleg táncos zene összeér.

Mikor? 05. 13. szombat 17:30 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér
Több információ erre>>>

Závada Péter: A muréna mozgása 

-

Kiszámíthatatlan cikázás, oldalirányú sasszé, a rendszerben mozgó alkatrészek szabad játéka. Nem más ez, mint állandó kergetőzés a másik elkapásának lehalványabb ígérete nélkül, ami ugyanúgy utalhat a vers és az esszé, a jel és a jelölő vagy a szöveg és az olvasó viszonyaira. De ki űz kit? Ki a ragadozó és ki a préda? A muréna mozgása az elmúlt három év verseit gyűjti össze, hogy beszéljen az emberi gonoszság történetéről, arról, hogy miben hasonlít egy kisgyerek keze egy elefánt ormányához, és hogy Szűz Mária dobhártyája tekinthető-e szűzhártyának. Közreműködik: Barkóczi Noémi, Dányi Krisztina (morningdeer), Ratkóczi Huba, Simkó Katalin, Polgár Csaba és Závada Péter.

Mikor? 05. 13. szombat 19:00 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér
Több információ erre>>>

Stay Brutal! 21 metáldal – 21 írás a metálról 

-

 „21 szerzőt (írót, költőt, műfordítót stb.) kértünk fel, olyanokat, akikről feltételeztük, valamilyen viszonyban vannak a metállal, hogy ugyan írják már meg, pontosan milyenben. Küldhettek bármit (novellát, tárcát, vallomást, emlékiratot, lemezkritikát, esszét, tanulmányt, naplót, koncertriportot vagy amit akartak), csak próza legyen és a metálról szóljon. Ennek megfelelően e kötet meglehetősen sokszínű lett, és a 70-es évektől egészen napjainkig végigköveti a műfaj útját. Szóval ez a könyv a metálzene egy lehetséges története. Egy speciálisan magyar és irodalmi szemszögből.” Cserna-Szabó András

Mikor? 05. 13. szombat 20:30 Hol? NAGYSZÍNPAD Kristály Színtér
Több információ erre>>>

Szabad a tánc?

-

A Duda Éva Társulat 14 éve fontos és izgalmas független alkotói közösség, most támogatói kampányt indítottak a biztonságos működésük érdekében. A Margó Irodalmi Fesztivál szolidaritásképp támogatói műsort szervez a margitszigeti Kristályba, hogy megmutassa, az irodalom és a kortárs tánc is párbeszédben áll egymással, és szükség van mindenféle együttműködésre a kultúra működéséhez. Három író szövegeire táncimprovizációkkal készül a Duda Éva Társulat. A műsorra kizárólag azok kapnak meghívást, akik legalább 3000 forint értékben támogatják a kampányt ezen a linken.

Mikor? 05. 13. szombat 22:00 Hol? KRISTÁLY SZÍNPAD Kristály Színtér
Több információ erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Budapest Nagyregény kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be a Margón

A készülő Budapest Nagyregény kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be a Margón. 

...
Szórakozás

Grecsó, Tompa, Závada, Háy is érkezik a májusi Margón a Margitszigetre

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált. Itt debütál az Ai Weiwei-jel készült riportfilm is.

...
Zöld

Ha magunkat pusztítjuk, a Földünkre sem tudunk vigyázni – klímaválság, szorongás és statisztikák a Margó Zöld programján

Idén először kapott a Bookline Zöld rovata szerepet a Margó fesztiválon, ahol többek között Litkai Gergellyel, Csalár Bencével és Orvos-Tóth Noémivel gondolkodhattunk közösen arról, hogy mi mindent szúrhatunk el és csinálhatunk még mindig jól – klímaválság ide, infláció és terhes örökségek oda – ezen a bolygón.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...