Ha magunkat pusztítjuk, a Földünkre sem tudunk vigyázni – klímaválság, szorongás és statisztikák a Margó Zöld programján
Laborczi Dóra

Ha magunkat pusztítjuk, a Földünkre sem tudunk vigyázni – klímaválság, szorongás és statisztikák a Margó Zöld programján

bookline zöld margó_fesztivál litkai_gergely orvos-tóth_noémi csalár_bence betty_friedan réz_anna

Idén először kapott a Bookline Zöld rovata szerepet a Margó fesztiválon, ahol többek között Litkai Gergellyel, Csalár Bencével és Orvos-Tóth Noémivel gondolkodhattunk közösen arról, hogy mi mindent szúrhatunk el és csinálhatunk még mindig jól – klímaválság ide, infláció és terhes örökségek oda – ezen a bolygón.

„A vasárnap délelőtt tízórás időpont is bizonyítja, hogy mennyire fontos ez a téma” – kezdte egyórás zöld standupját Litkai Gergely humorista, a Könyvesen futó Bookline Zöld podcast házigazdája, majd hozzátette: „Ha nem lesz ivóvíz, már Dosztojevszkij sem lesz olyan szórakoztató”, illetve: „ha nincs világ, akkor Margó fesztivál sem lesz benne”. Litkai sok adattal és infografikával támasztotta alá a klímaválság egyébként nem túl vicces témáját, a közönség az adatok és a lehangoló téma ellenére remekül szórakozott. Megtudhattuk például, hogy egy átlag magyar polgár 6 tonna széndioxidot bocsát ki, és hogy ez az 5 tonnás, nagyjából fenntarthatónak előírt karbonlábnyomhoz képest nem is annyira rossz, de lenne még hova fejlődni. Kiderült, hogy a luxemburgiak állnak ebben a legrosszabbul: nekik évi 20 tonna a széndioxid-kibocsátásuk. Arra is fény derült, hogy a magyar lakosság 21 százaléka, a férfiak 37 százaléka alkoholbeteg és mintegy 700 ezerre tehető a magyar depressziósok száma. Ezek az adatok azért lényegesek, mert

ha magunkat ilyen mértékben pusztítjuk, akkor miért érdekelne bennünket, mi lesz a környezetünkkel?

Litkai Gergely: Egy meleg reggel 2050-ben
Litkai Gergely: Egy meleg reggel 2050-ben
Tovább olvasok

Vastapsot a szorongásnak

Az önpusztítás és a szorongás kérdésköréhez kapcsolódott Orvos-Tóth Noémi és Valuska László beszélgetése, melynek fókuszában nem a fenntarthatóság, hanem a saját történetünk megkerülhetetlensége és a szabad akarat kérdései álltak. Hogy jobban tudunk kapcsolódni ehhez a témához – életünkhöz, jövőnkhöz, helyünkhöz és szerepünkhöz a világban –, ha saját magunkon keresztül indulunk el és nem valamilyen szorongást előidéző külső fenyegetettségből kindulva, az is bizonyítja, hogy Orvos-Tóth előadására a vasárnapi időpont ellenére is megtelt a nagyterem.

Orvos-Tóth Noémi
Szabad akarat
Jelenkor, 2022, 285 oldal
-

A beszélgetés onnan indult, hogy a színpadon ülők kérésére először kézfeltartással, majd tapssal kellett jeleznie a közönségnek, jobban szoronganak-e mostanában, mint korábban.

„Ekkora vastapsot szorongás még nem kapott”

– nyugtázta Valuska László, majd arról faggatta a pszichológus-szerzőt, hogyan kapcsolódik két könyvének témája: az örökölt sors és a szabad akarat.

„Amíg az örökölt sorsunkkal nem nézünk szembe, addig szabad akaratunk sem lesz. Az örökölt sorsunk számbavétele után lehetünk képesek arra a fajta szabad akaratra, ami azt jelenti, hogy megdolgoztam a traumáimat, kapcsolataimat. Amíg nem tesszük rendbe ezeket, nem kezdjük el kapargatni, mi van a felszín alatt, addig nem vagyunk szabadok. De muszáj foglalkoznunk azzal, hogy mit kaptunk, hogy megtapasztalhassuk az igazi, autentikus én-élményt” – válaszolt Orvos-Tóth.

-

A beszélgetésen szóba került az is, hogy a háború, bár olvasható politikai, katonai és gazdasági szempontból, elsősorban mégis családokról szól. „Olyan, hogy történelem, csak a tankönyvekben van, egyébként életek vannak, sorsok, családtörténetek. Nem láthatjuk a történeteink folytonosságát és egymásba ágyazottságát, ha a történelembe távolítjuk azt, ami nagyapánkkal, nagyanyánkkal történt. Ami ott történik, ránk is nagyon mélyen hat.

Attól, hogy valaminek vége, még nem múlt el. A világképünkbe égett bele az, hogy kiforgathatók, eltiporhatók vagyunk.

Mélyen be lehet építeni ezt az áldozat szerepet. Pedig terápiás folyamatban sem előrevivő, ha kinevezünk valakit bűnbaknak, aki mindenről tehet” – fejtette ki Orvos-Tóth Noémi ezzel kapcsolatban, majd kitért arra is, hogy mindezzel egyfajta öröklődő, tanult tehetetlenség is együttjár, hogy a magyar fiatalok rendre azért teljesítenek rosszabbul a nemzetközi felméréseken, mert el sem hiszik magukról, hogy jók is tudnának lenni. „Egy egész nemzet előrejutását tudja akadályozni, ami az egyének fejében van” – tette hozzá. „Olyanok leszünk, mint a patkányok a ketrecben: hiába ütnek minket árammal, nem gondoljuk, hogy arrébb lehetne menni”. 

Lelkes Orsolya mindezt egy korábbi, vele készített interjúnkban úgy fogalmazta meg, hogy ahhoz, hogy aktív, cselekvő emberekként kevésbé kizsákmányoló módon tudjunk viszonyulni a környezetünkhöz, először magunkkal kell barátságos párbeszédbe kezdenünk. (Lelkes Orsolya Fenntartható hedonizmus című könyvéről Litkai Gergely is beszélt a Bookline Zöld egyik podcast adásában, hallgasd meg ITT.)

 

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus
Litkai Gergely: Felelős minimalizmus
A boldogságunkért csak mi vagyunk felelősek, írja Litkai Gergely alábbi szövegében, miután elolvasta dr. Lelkes Orsolya Fenntartható hedonizmus című könyvét. "Aki már mélázott az Ali Express felett egy olyan biszbaszt helyezve a kosarába, aminek egyetlen célja 10 másodpercnyi boldogság, illetve egy kínai szénerőmű csúcsra járatása, már a célcsoport része." A Zöld podcast legújabb részét alább meghallgathatod, a házigazda Litkai gondolatait a témáról elolvashatod cikkében.

A Bookline Zöld podcastjában természetesen olvasunk: mindent, ami a könyvekből megérthető az ember és a környezet viszonyáról és a jövő lehetséges forgatókönyveiről, amelyeket mi is alakítunk. Bookline Zöld podcast: természetesen olvasunk.

Tovább olvasok

Elküldelek titeket, mint statisztikákat a bölcsészek közé

A Margó fesztivál vasárnapi zöld programsorozatának keretében sokszor a tényeké és statisztikáké volt a főszerep a fikció és a szépirodalom helyett. Litkai Gergely is sok statisztikát hozott – és nem mulasztotta el megjegyezni, hogy így végre sikerült becsempésznie a grafikonokat a bölcsészek közé –, ezekben néhány random adat mellett (például, hogy a katolikusok 75 százaléka hisz Istenben) tömegközlekedési-eszközök károsanyag-kibocsátása és egy „ember vs. fa” összevetés is szerepelt. Megtudhattuk, hogy 0 környezeti terhet egyedül a gyaloglás jelent, illetve, hogy

az emberi genom 60 százalékban megegyezik a banánéval.

A fák mellett pedig az szól az emberekkel szemben, hogy míg az utóbbi évi 6 tonna széndioxidot bocsát ki, előbbi 68 kilót dolgoz fel. Egy ember 35,7 köbméter vizet használ el átlagosan évente, egy fa 4,2 liter vizet párologtat el. Az ember iszik, míg a fa nem iszik: „nincs az a szomorú fűz, aki csak az alkoholban látna kiutat” – tette hozzá Litkai. További tény még, hogy míg az ember túlfogyaszt, háborúzik és hülyeségeket beszél, a fák egyiket sem csinálják. Végül, de nem utolsósorban azt is megtudhattuk, miért olyan a cicatartás, mintha „pisztolyt tennénk a biodiverzitás halántékára”.  

Csalár Bence
A fenntartható divat kézikönyve
Boook, 2022, 228 oldal
-

A statisztikáknál maradva Csalár Bence A fenntartható divat kézikönyve című kötetének bemutatóján arról is szó esett, hogy a sokszor dermesztő számokat látva hogyan lehet és érdemes elindulni a slow fashion útján kinek-kinek a saját tempója szerint; hogy a fenntartható divat „nem a földszíneket és az alaktalan ruhákat” jelenti; vagy, hogy milyen inspiráló emberek állhatnak előttünk motivációként a divat, az öltözködés és a fenntarthatóság jegyében. A szerzőt láthatóan az a szándék vezérli, hogy át tudja adni a divat játékosságát és szórakoztató voltát, de a Földnek se legyen annyira rossz mindettől. Csalár ezzel kapcsolatban jó hírként azt is kiemelte, hogy a mai kamaszok sokkal nyitottabbak a fenntartható megoldásokra, ma már például egyáltalán nem ciki turiból öltözködni, használt ruhákat felvenni, sőt. 

 

Slow fashion, avagy létezhet-e zöld út a divatban?
Slow fashion, avagy létezhet-e zöld út a divatban?

Néhány évvel ezelőtt fenntartható divatról és slow fashionról elvétve született egy-egy cikk, ma befutott divatinfluenszernek is lehet lenni fenntartható profillal. A hazai slow fashion, illetve fenntartható divat két legismertebb képviselője Csalár Bence és Mengyán Eszter, mindketten nemrég adták ki kézikönyvüket a zöld divat témájában. Mindkét kötet abban segíthet, hogy átlagfogyasztóként jobb döntéseket tudjunk hozni, ha öltözködésről van szó. És természetesen a Covid-világjárvány is megágyazott annak, hogy a divatvilágban és az eldobható ruhadarabok áradatában kicsit más vizek felé evezzünk.

Tovább olvasok

A nőiesség kultusza hozza magával a fogyasztás spirálját is

Betty Friedan
A nőiesség kultusza
Ford. Szirmai Panni, Noran Libro 2021, 413 oldal
-

Betty Friedan A nőiesség kultusza című könyve ugyan nem egy kiköpött „zöld” könyv, az amerikai második hullámos feminizmus alapműve mégis nagyon szorosan kapcsolódhat a túlfogyasztás kérdésköréhez. A nemrég – végre – magyarul is megjelent kötet abból a szempontból illett tehát a délelőtti kínálatba, hogy a nő mint az otthon, a gyereknevelés és a kívánatosság letéteményese és ennek felismerése, megerősítése és felépítése üzleti és politikai szempontól, mennyire megváltoztatta a fogyasztási kultúrát az USA-ban a ‘60-as években. Ezért ennek újragondolása, a női szerepek változása elkerülhetetlenül kapcsolódik a fenntarthatóság kérdéséhez is. Friedan könyvéről a fordító Szirmai Panni beszélgetett a Margón Juhász Borbála nőtörténész-genderszakértővel.

A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban
A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban

Csaknem hatvan év késéssel jelent meg magyarul a feminista irodalom mérföldköve, A nőiesség kultusza, az időzítés azonban így sem rossz, hiszen a benne foglaltak a mai Magyarországon is elég aktuálisak. Betty Friedan újságíró, polgárjogi aktivista dacból kezdte el írni az amerikai nők helyzetéről szóló nagyszabású munkáját, ez a dac pedig addig vezette, amíg el nem indította a feminizmus második hullámát a 60-as években. Friedan, aki a sikerkönyve megjelenése után valódi legenda lett, egy olyan jelenséget vizsgált, amelynek korábban még neve sem volt: azon háztartásbeli nők szorongását és kilátástalanságát kezdte el kutatni, akik csak a férjükért és a gyerekeikért éltek, és akik – hiába minden ellenkező propaganda – nem érezték úgy, hogy az anyaságban kiteljesedtek volna. A probléma gyökerét a nőiesség kultuszában találta meg, amely a nőiességet kizárólag a családanya szereppel kapcsolta össze, és amely nem engedte meg a nőknek, hogy a saját képességeiket kihasználják.

Tovább olvasok

A Margó szombat esti programjának része volt Réz Anna Mardos - a bűntudatról kilenc fejezetben című könyvének bemutatója is, amely bár hivatalosan nem a Zöld programsorozathoz tartozott  sok ponton párbeszédben állt a fenti gondolatokkal. Réz Anna erkölcsfilozófusként ugyanis úgy látja, hogy nem a klímaválság, hanem az önostorozás fog bennünket kicsinálni és hogyha van valami, amiből nagyon sokan meg tudnak élni, az a klímaszorongás mellett az anyai bűntudat. Pedig nem a bűntudattól leszünk jó anyák, hanem attól, ha képesek vagyunk kompetens felnőttként beleállni az életünkbe  mondta Réz Anna egy korábbi, vele készített interjúnkban. A szerző nem tagadja a klímaválságot, de azt a narratívát túlzásnak érzi, miszerint a bolygó a nők havi vérzésébe fog belepusztulni, és inkább amellett érvel, hogy szorongásból, szégyenből és bűntudatból még ha ez utóbbi időnként hasznos is nem mindig a legjobb cselekvés következik.

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált
Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált
Tovább olvasok

Amint a Margós program is mutatja, a Bookline Zöld rovata széleskörű társadalmi (és irodalmi) párbeszédet szeretne indítani az online és az offline térben egyaránt a fenntarthatóságról. A nyáron elindított rovatban Litkai Gergely már említett podcast-sorozata mellett Veres Attila és Moskát Anita is rendszeresen közöl novellákat, a Könyves szerzői és szerkesztői pedig interjúkat, beszámolókat, könyvajánlókat és sok-sok érdekességet kínálnak az olvasóknak ebben a témában. 

Fotó: Fevégi Andrea/MÜPA