Színdarab lesz a Máglyából

.konyvesblog. | 2016. június 04. |

b1276254.JPG

Dragomán György Máglya című könyvének adaptációját tűzi műsorra a 2017/2018-as színházi szezonban a Vígszínház, méghozzá az egyik legnagyobb német színházi rendező, Armin Petras rendezésében. 

A diktatúra tombolása után Dragomán egy diktatúra romjairól mesél, ahol a szabadság még friss és meleg, ahol még látszik a falon a fejbe lőtt diktátor portréjának sötét nyoma, ahol még nem rozsdált be a titkosrendőrség kapuját áttörő teherautó páncélborítása. Az első két Dragomán-regény a szabadság hiányával foglalkozik, és bár a Máglyában épp a szabadság lesz a rendszer ellen lázadók jutalma, valami mégis hiányzik. Annak képessége, hogy együtt tudjanak élni vele - így lesz a jutalomból szinte azonnal teher, amibe sokkal nehezebb beleszokni, mint az elnyomásba. A teher önbíráskodásba fordul, és ahogy közeledünk az utolsó oldalakhoz, úgy válik a regény egyre inkább a pusztítás könyvévé.

- írtuk a könyvről, amelyben a 13 éves Emma próbál boldogulni boszorkányos nagymamája mellett a román diktatúra bukása után.

Dragomán a Facebookon arról posztolt, hogy nagyon örült és legalább annyira kíváncsi. A fehér királyból készült film hamarosan debütál Edinburgh-ben, úgyhogy addig sem maradunk Dragomán-feldolgozás nélkül, amíg a Máglyára várunk.