A tavaszi karanténozás alatt mi is megsütöttük a Dragomán-kenyeret, meg is írtuk, milyen eredménnyel. Íme a cikkünk:
Megsütöttük a Dragomán-kenyeret! - Könyves magazin
Évekkel ezelőtt egyszer már megsütöttem Dragomán kenyerét, és arra emlékeztem, hogy jó. Azóta azon gondolkozom, miért nem sütöttem meg gyakrabban. A mostani kenyeret fehér lisztből sütöttem, aminek az az egyszerű oka, hogy nem volt másik itthon.
És itt maga a pékmester Dragomán mutatja meg, mit is kell csinálni:
A Főzőskönyvet még mi sem tudjuk elképzelni, de átpörgettük Dragomán Facebook-falát, hogy megmutassuk, milyen ételszeretetre, családi történetekre, novellákra és figyelemre lehet számítani a kötetben
Itt van például a pizza receptje, aminél talán sokkal fontosabb, hogy az apa nevetését is belesüti az íróséf:
Az erdélyi vineta (padlizsánkrém) receptjéből az derül ki, és most ezt majd képzeljük is el, hogy Dragomán Ausztriában a fellépése előtt elkészítette a receptet 60 kiló padlizsánból:
A Dragomán-kutatóknak jelzem, hogy 2018 decemberében már említést tesz az író a készülő főzőskönyvről, majd a figyelmet erről elterelve színre vitte a libamájhoz fűződő viszonyát:
Híres tortilla-receptjében a Séf a katalán kultúrával szembehelyezkedve, a jóízlés határain belül szerencsdiót reszel a krumplira. A receptból nemcsak a szenvedély, hanem az étel kultúrájának kontextusa is kiderül:
Dragomán ösztöndíjasként hosszabb időt töltött Helsinkiben, onnan hozta hasza a finnek fantasztikus lazaclevesét:
A híres fánkos posztja volt az, ahol a recept, a család és a késmánia váratlan megjelenése találkozott. Ki az, aki nem akar rögtön fánkot sütni? Fehér szalagok, szevasztok!
A svéd gazdaság is beleremegett, amikor Dragomán az IKEA legendás húsgolyóiról írta meg nyomozati munkáját. A szerző ekkor még nem járt a végére a Húsgolyó-ügynek, de már kísérletezett, ezért is kódnevén, herkulespogácsaként emlegette:
2019-ben azt írta a szerző, hogy a vaslábosból még akár ÖNÁLLÓ FEJEZET is lehet, ugyanis ekkor leplezte le a késmánia mellett a vaslábosmániáját:
A lista végére egy szenvedélyes és egyszerű bruschetta-receptet ajánlunk, mert a dragománi gasztroiskola lényege mindig az anyagok tökéletességéhez nyúlik vissza: