Vay Blanka: Meg kell keresni a kis játéktereket, mert nagyon sok megnyerhető szabadság van bennük

Vay Blanka: Meg kell keresni a kis játéktereket, mert nagyon sok megnyerhető szabadság van bennük

A 2021-es őszi Margón Karafiáth Orsolya beszélgetett Vay Blankával a frissen megjelent Saját ketrec című könyvéről, a bemutatón részt vett még Gaborják Ádám, a kötet szerkesztője, valamint Bolba Márta evangélikus lelkész is. (Vay Blankával mi is interjúztunk, a Saját ketrec a top50-es listánkra is felkerült, ITT pedig bele is olvashatsz.) A margós beszélgetés most teljes terjedelmében meghallgatható, mi pedig pontokba szedtük a fontosabb állításokat.

sa | 2022. január 05. |
Vay blanka
Saját ketrec
Európa Könyvkiadó, 2021, 488 oldal
-
  • Vay Blanka 2013 környékén - akkor még Mártonként - kezdte érezni, hogy már nem tud védekezni a romlás ellen, ami a hazai életet jellemzi, ezért 2014 tavaszán a feleségével kiköltöztek Berlinbe. Vay korábban az LMP egyik alapítója volt, azóta is zöld aktivista, illetve vezeti a Szabadnem blogot.
  • Bolba Mártával akkor találkoztak először, amikor egy polgári engedetlenségi akció keretén belül tiltakoztak, hogy a fővárosi közgyűlés hatályba helyezze azt a rendelkezést, ami tiltja az életvitelszerű utcán lakhatást. Vay szerint a kapcsolatukat a tranzíciója nem befolyásolja, hiszen a barátság nem szexuális vonzalmon alapul, őket inkább elvek és szolidaritás köti össze.
  • Vay több barátját elvesztette az előbújását követően, ami nagyon fájdalmas volt számára és meg is lepte, mert úgy érezte, hogy sok barátságában nincs relevanciája, hogy ő fiú-e vagy lány, többen viszont úgy élték meg, mintha becsapta volna őket.
  • A homofób pedofiltörvény kapcsán szóba került, hogy vajon hatott-e a könyv szerkesztésére vagy a kiadói hozzáállásra, hiszen a Saját ketrec oda fut ki, hogy egy ember boldog lett így. A könyv története viszont már jóval korábban elkezdődött, mint hogy a magyar közéletben és társadalomban ennyire felpörgött volna a téma és a támadások. Gaborják és Vay úgy érezték, nem lehet minden új lépésre reagálva újraírni a könyvet. A kötet készülése közben nagyot fordult a világ, és ahhoz képest, hogy először beszéltek róla, majd Vay megérkezett a kész kézirattal és benne a kerek történettel, most ott tartanak, hogy nem egyértelmű, hova kerülhet a kötet a könyvespolcon.
  • A kötetet nyitó szótárban Vay tisztázni akart fogalmakat és egyfajta használati utasítást adni, valamint exkuzálni magát általánosításokért, amik szükségesek ahhoz, hogy a könyv ne legyen még hosszabb.
  • Vay szereti írásban rendszerezni a gondolatait a nehezebb kérdésekről. A tranzíció során már egészen korán elkezdett írni ezekről a témákról, és gondolt arra, akkor még házas emberként, hogy esetleg álnéven kiadja majd. Tudta magáról, hogy “ütésálló”, és így felelősséget is érzett, hogy megossza azokat a közhasznú gondolatokat, amiket “lepárolt”. Ugyanakkor azt is tudta, hogy a nyilvánosság elé lépése a hozzátartozóinak nehezebb lesz majd, mint neki - ezt, úgy látja, hogy elfogadták.
  • Vay nagyon szívesen menne vidékre is író-olvasó találkozókra, az jobban érdekli, mint a fővárosi. A párbeszédet viszont nem úgy képzeli el, hogy őt hallgassák meg, hanem ő szívesen meghallgatná a helyieket. Számára azok az érdekesek, akik közvetetten érintettek vagy bátorítást igényelnek.
  • Vay számára, miután rájött, hogy mi a gond a korábbi életével, már elméleti szinten sem volt kérdés, hogy belevágjon-e a változásba. A könyvben pedig azért is foglalkozik nagyon sokat a nemi szerepek kérdésével, mert ez az a társadalmi szerep, ami majdnem mindegyikünknek nagyon fontos. Eszerint kezel minket a társadalom, ezért muszáj róluk gondolkodni, képesnek kell lennünk megkérdőjelezni akár a saját magunkkal kapcsolatos elvárásainkat is. Vay szerint például nőként tekintsük legitim partnernek egy férfit akkor is, ha nem erős, cserébe jó fej. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Vay Blanka: Komoly hagyománya van annak, hogy az emberek titokban boldogtalanok

Az egykori politikus és környezetvédő aktivista Vay Blanka 36 éves házas férfiként ismerte fel, hogy nőként szeretne élni. A Saját ketrecben lendületes, közvetlen stílusban veszi számba nemcsak a tranzíció testi, lelki, közösségi stációit, terheit és megkönnyebbüléseit, hanem körbejárja a nemi szerepek, elvárások és privilégiumok ellentmondásait is. Interjú.

...
Beleolvasó

Vay Blankának egyetlen kérdést kellett megválaszolnia, de az egész élete múlt rajta

Miért dönt úgy egy harminchat éves, házas férfi, hogy feladja kényelmes, privilegizált társadalmi státuszát, és a továbbiakban nőként azonosítja magát? Vay Blanka a Saját ketrecben elmeséli. Mutatunk egy részt belőle!

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

Itt az év vége, így elkezdtük összegyűjteni kedvenc olvasmányainkat. A listánk vegyes, ahogy ez lenni szokott, a 20-11. helyezettek között markánsan képviseli magát a tényirodalom: akad sportos politikusportré, művészi önéletrajz, történelmi nyomozás is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.