Lugosi Viktória: A trauma felelősséget ró arra is, akivel történt

Lugosi Viktória: A trauma felelősséget ró arra is, akivel történt

A 2023-es májusi Margón mutatták be Lugosi Viktória Akit itt felejtettek című új kötetét, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod!

sa | 2023. június 07. |

A kötet egy nárcisztikus, egoista férfi életén keresztül mutatja be, hogy mi történt azokkal a zsidó árvákkal, akik a második világháború során veszítették el a szüleiket. 1945 után Magyarországon is maradtak még olyan szervezetek, amik a gyerekek megsegítésével foglalkoztak, az egyik ilyen tábor a Szeged melletti Deszken működött, a Gerliczy-kastélyban, ahol nemcsak ellátták, ruházták, hanem tanították is a gyerekeket. Ezenkívül a szervezetek abban is segítettek az árváknak, hogy később a még angol fennhatóság alatt álló Palesztínába vándorolhassanak - persze ez egyáltalán nem ment olyan könnyen. 1948-ban ezeket a táborokat az állam bezárta arra hivatkozva, hogy nincs rájuk szükség.

A szerző túlélőket és a deszki intézmény egykori lakóit is felkereste a kutatómunkája során, és ekkor az is kiderült, hogy a gyerekek nem beszéltek arról, hogy a rehabilitáló tábor előtt mi történt velük. Lugosit az érdekelte, milyen következményei vannak ennek a hallgatásnak a gyerekek nemzedékében, illetve az ő leszármazottaik életében, így a regény első fele még Deszken játszódik, a második felében pedig a főszereplőt már kötődési problémákkal élő, felnőtt férfiként látjuk. A szerző szerint egyaránt fontos, hogy a túlélők kezeljék magukban azt, hogy mi történt velük, a leszármazottaknak pedig ki kell deríteniük és meg kell érteniük a felmenőik történeteit, hogy mi tette őket azzá, akik. A regényben így kiemelt szerepet kap a főhős lánya, akivel ellentmondásos a viszonyuk, Lugosi szerint a megbocsátás az, amivel az ilyen távolságok áthidalhatók.

A bemutatóról szóló beszámolónkat itt olvashatod, a beszélgetést meghallgathatod itt vagy Spotifyon.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hetényi Zsuzsa: Harcolok azért, hogy ne szokjak hozzá a háború gondolatához

A 2023-es májusi Margón mutatták be Hetényi Zsuzsa Nyugati, Keleti - Ogyesszától Odesszáig, 1973-2023 című új kötetét, a beszélgetést most teljes egészében visszahallgathatod!

...
Podcast

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

A Szabó Magda-titok záró részének vendége volt Gilbert Edit irodalmár, akivel az életpálya disszonanciáiról, elzárkózásról és népszerűségről, a hivatalos irodalomkritika hozzáállásáról és a kritikusokra szórt átkokról is beszélgettünk - és természetesen rákérdeztünk arra is, hogy akkor mégis miben áll a Szabó Magda-titok.

...
Podcast

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

Háború, profit, Trianon - Hogyan vészelte át a polgárság az első világháborút? című kötet azzal foglalkozik, hogyan boldogulhatott a történeti Magyarország üzleti elitjének egy része ennyire jól Erdélyben, ahol a kormányzati propaganda szintjén nemkívánatosak voltak. Rigó Máté történészt kérdeztük. Podcast. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Nagy

K. Varga Bence: A hagyományos módszer

„Elejtette a taglót, és némán figyelte a marha még mindig eleven tekintetét, és hallotta, bár föl már nem fogta, amint az állat keservesen, szinte zokogva felbőg, túl téren és időn.” K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Miért az olvasás a túlélés eszköze a börtönben?

A börtönök könyvtárai sok fogvatartottnak nyújtanak elfoglaltságot és szórakozást, de fontos szerepük van a kapcsolatok építésében és a szabadulás utáni visszailleszkedésben is.

...
Podcast

Kik voltak azok a nők, akik 150 éve alakítják a fővárost? – Budapesti nők [Podcast]

Miként hatottak a nők Budapestre és hogyan hagyták rajta kéznyomukat? Milyen lehetőségeket és életutakat kínált nekik a város? Most induló Budapesti nők című podcastsorozatunkban őket kutatja Ruff Orsolya és Szeder Kata, valamint szakértő vendégeik.

A hét könyve
Kritika
Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél
...
Beleolvasó

A kis olasz faluban Jézus veszi el a tinilány barátait, nem a drogok – Olvass bele Claudia Durastanti regényébe!

Az Ismerős idegenek helyszíne egy olasz falucska, ahol annyira kiszámítható az élet, hogy még a menstruációt várni is izgalmasabb. Részlet a könyvből.

...

Kik voltak azok a nők, akik 150 éve alakítják a fővárost? – Budapesti nők [Podcast]

...

Bugyiszabályok: a szexuális nevelés sokkal többről szól, mint a szex

...

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Természetesen olvasok
...
Zöld

Kik és hogyan forgatják fel a modern focit? Olvass bele a Futballhackerekbe!

...
Zöld

5+1 könyv, ha mélyebben is megismerkednél a jógával

...
Zöld

Először találtak mikroműanyagot férfiak péniszében

...
Zöld

A pszichológia nem fog megmenteni a negatív érzelmektől

...
Zöld

5 könyv a hatékonyságról, amit a profik is használnak

...
Zöld

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak

...
Zöld

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

...
Zöld

A menstruáció egészen máshogy hat a sportteljesítményre, mint eddig hittük

...
Zöld

Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?