Hetényi Zsuzsa: Harcolok azért, hogy ne szokjak hozzá a háború gondolatához

Hetényi Zsuzsa: Harcolok azért, hogy ne szokjak hozzá a háború gondolatához

A 2023-es májusi Margón mutatták be Hetényi Zsuzsa Nyugati, Keleti - Ogyesszától Odesszáig, 1973-2023 című új kötetét, a beszélgetést most teljes egészében visszahallgathatod!

ro | 2023. június 06. |

Három megközelítésből lehet olvasni Hetényi Zsuzsa új kötetét - hangzott el a Nyugati, Keleti margós bemutatóján. Ezek között van a szerző találkozása "a Szovjetunió rejtelmeivel", a menekültáradattal való találkozás, valamint az az értelmiségi dilemma, amit a háború kirobbanása miatt az ember egyetemi tanárként megél. Józsa Márta kérdésére Hetényi Zsuzsa felidézte az első odesszai utazás élményét, találkozását a tengerrel (melyet rács választott el tőlük), és elmondta azt is, hogy akkor nem érte kultúrsokk, hiszen már úttörőként, majd 17 évesen is járt a Szovjetunióban. Szó esett arról is, hogy Donbasz 2014-es lerohanása óta lehetett-e érezni a háború előérzetét. Válaszában Hetényi Zsuzsa kifejtette, hogy akkor egyáltalán "nem kapta össze magát a világ", és elmondta azt is, hogy 2022 elején már nagyon rossz előérzete volt. A háború kitörésekor a kollégáival bénultság vett erőt rajtuk ("fel sem tudtuk fogni"), a maga részéről pedig nagyon harcol azért, hogy ne szokjon hozzá a háború gondolatához.

Beszámolónkat a bemutatóról ITT olvashatod, a podcastot pedig meghallgathatod ebben a cikben vagy a Spotify-on.

Nyitókép: Posztós János

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pléh Csaba: Ha író lennék, azt mondanám, hogy helyre akartam tenni az árnyakat azzal, hogy megírom őket

A Margó Fesztivál utolsó napján zsúfolásig telt a Kristály terem, ahol Pléh Csaba és Till Attila beszélgetett a szerző Árnyak című kötetéről. Utóbbi nemcsak róla, a családjáról és kalandos életútjáról szól, hanem azokról is, akik már nincsenek köztünk, mégis nagy hatással voltak a nyelvész-pszichológus életére.

...
Nagy

Klacsmann Borbála: A holokausztoktatás egyik célja az, hogy empátiára nevelje az embereket

A Margó Fesztivál utolsó napján Hidas Judit beszélgetett Klacsmann Borbálával a Holokauszttörténetek című kötetéről. A holokauszt-történész évek óta gyűjtötte a forrásokat a rövid szövegekhez, amelyek a holokausztot egyszerre történelmi és személyes nézőpontból is vizsgálják. A kötetből Szandtner Anna olvasott fel.

...
Nagy

A világ mögötti mágikus erdőben az elfojtott traumáink várnak ránk

A Kígyók országa című, hamarosan megjelenő regényéről szombaton kérdezte Rusvai Mónikát a Margón Fekete I. Alfonz. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.