Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

Az őszi Margón Veiszer Alinda beszélgetett Magyari Péter újságíróval, Dr. Varga Máté biológussal és egyetemi oktatóval, Falyuna Nóra nyelvésszel és álhírkutatóval Annemarie Bon Fake! című könyvéről. Szóba kerültek babonák, tévhitek és összeesküvés-elméletek, valamint a vágy, hogy kontrollban tartsuk és értsük a dolgokat. A beszélgetést most teljesen egészében meghallgathatod, a cikkben pedig az elhangzottakból szemezgettünk.

sa | 2022. január 28. |

  • Veiszer Alinda felvezetőjében kiemelte, hogy Annemarie Bon Fake! című könyve 10+os besorolású, kiskamaszoknak tökéletes. Az előszóban azt írja a szerző, hogy a könyv védőbeszéd a józan és világos gondolkodás mellett és óda a tudományhoz és a haladáshoz.
  • A beszélgetés a babonával indult, amit a szerző a mágikus vagy misztikus gondolkodás kategóriájába sorol. A tüsszentéskor mondott “egészségedre!” jókívánság kapcsán elhangzott, hogy az udvariassági formák mögött gyakran valamilyen régi praktikum vagy hiedelem áll. A babonák, hiedelmek tekintélyes része akkor alakult ki, amikor az embernek még más volt a kapcsolata a természettel is, és például egy hullócsillagot máshogy észlelt, hogy mi az, mint ma.
Annemarie Bon
Fake! - Minden, amit tudnod kell az álhírekről, az átverésekről és az összeesküvés-elméletekről
Pagony, 2021, 165 oldal
-
  • A babonákhoz való hozzáállásban benne van a kontroll iránti vágy. Illetve lehet az egyének között pszichológiai különbség: akinél a belső kontroll az erősebb, tehát általában nem vár külső megerősítést az életében, az kevésbé hisz a például a horoszkópban, mint az, aki külső kontrollos, és az élete sok aspektusában hagyatkozik a külső visszajelzésekre.
  • A babona identitásképző erejű rituálé is lehet: ha így csinálta a nagymama, a szomszéd, az osztálytárs stb, akkor én is így csinálom, mert én is ennek a csoportnak vagyok a része.
  • Az emberi agy nagyon keresi a mintázatokat és igyekszik felfedezni az összefüggést a dolgok között. 

Tehát bár két dolog között, ami egyszerre történik, egyáltalán nem biztos, hogy van ok-okozati viszony, de nagyon keressük ezt.

  • A Covid-járvány kapcsán egyértelműen hangosabbá váltak például Magyarországon az oltásszkeptikus hangok, viszont a mainstreamben azért még mindig többen tartják be az előírásokat, szabályokat. A tudományháború, amit látunk, nem új jelenség, csak míg pár száz évvel ezelőtt inkább a tudományos berkeken belül zajlott a kutatási eredmények és vélemények ütköztetése, most már egyre jobban a nyilvánosság előtt, ami miatt könnyebben bevonódik az átlagember is.

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal
Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Kaszás Györgyöt, a Gondolkodássuli szerzőjét és Balatoni Józsefet (Jocó bácsit) Oláh Andrea kérdezte az őszi Margón kritikus gondolkodásról és vitakultúráról, a példamutatásról és közösségi médiakommunikációról. A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható, itt pedig az érdekesebb megállapításokból szemezgetünk.

Tovább olvasok

  • Donald Trump óta ismerjük az alternatív tényeket. Ezek azok, amik ugyan bizonyíthatatlanok, de valaki ragaszkodik hozzájuk, ha az áll érdekében. Annak kapcsán, hogy hogyan ismerjük fel, éppen mivel találkozunk, elhangzott, hogy azt kell tudni megkülönböztetni, hogy meddig tart a vélemény és hol kezdődik a valóság rekonstruálása. A kettő mindig óhatatlanul keveredik valamennyire, hiszen a tények interpretációja is magában hordozza a vélemények megjelenésének lehetőségét. Fontos, hogy az olvasónak legyen egy módszere, amivel képes detektálni, hogy mi az, ami a valóságról szól, és le tudja hámozni azokat a körítéseket, amik nem feltétlenül hazugságok, de valamilyen szinten manipulálni akarnak. Ebben a folyamatban fontos szerepe van az oktatásnak és az ilyen könyveknek, mint a Fake!

Krekó Péter: A konteó nem csak a "vesztesek" hiedelme
Krekó Péter: A konteó nem csak a "vesztesek" hiedelme

Biztos, hogy mindig csak a másik hiszi el az álhíreket és az összeesküvés-elméleteket? Meddig egészséges a gyanakvás, és hol van szükség bizalomra? Hol hibázott a hatalom és a hivatalos szervek? Interjú Krekó Péterrel.

Tovább olvasok

  • Kutatások bizonyítják, hogy az álhír vagy az áltudományos nézet könnyebben ragad meg, mint a hír és a tudományos tény, vagy az ezek helyreigazítására tett kísérlet. Az információ korrigálása sok esetben azért sem működik, mert a magyarázathoz a tudós is elismétli a hibás állítást, és az az ismétlési hatással jobban rögzül.
  • Kimutatták, hogy aki elhisz egy összeesküvés-elméletet, az hajlamosabb lesz a többi hasonló tévhitet is elhinni vagy elgondolkodni rajta. És minél mélyebben belemászunk hívőként az összeesküvés-elméletek világába, annál nehezebb kijönni belőle, mert az önképünk sérülne a tévedéseink belátásával.
  • A Dunning–Kruger-hatás az, hogy minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását róla. És ellenkezőleg, minél kompetensebbé válik valaki egy témában, annál jobban tud a saját hiányosságaira is reflektálni.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

Az őszi Margón mutatták be a svéd Alex Schulman A túlélők című regényét. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Podcast

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

Kalapos Éva Veronika könyvének hőse Bitter Bálint, aki a pszichológusa tanácsára hangfelvételeket rögzít, hogy sikerüljön feldolgoznia válását, kislánya és felesége eltávolodását. Hallgasd vissza a könyv margós bemutatóját!

...
Podcast

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Kaszás Györgyöt, a Gondolkodássuli szerzőjét és Balatoni Józsefet (Jocó bácsit) Oláh Andrea kérdezte az őszi Margón kritikus gondolkodásról és vitakultúráról, a példamutatásról és közösségi médiakommunikációról. A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható, itt pedig az érdekesebb megállapításokból szemezgetünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Hírek
...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Ez történt Benedek Szabolcs, Kemény Lili és a Kovács ikrek könyvbemutatóin.

Szerzőink

...
Horányi Hanna Zelma

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

...
Kiss Imola

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

...
Horányi Hanna Zelma

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Még több olvasnivaló
...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas Péter és Sarr esete a német PC-vel

Hogy nem kapott Nádas Péter német irodalmi díjat, és hogyan írt és beszélt az ilyen helyzetekről a nyertes Sarr már évekkel korábban.