Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Kaszás Györgyöt, a Gondolkodássuli szerzőjét és Balatoni Józsefet (Jocó bácsit) Oláh Andrea kérdezte az őszi Margón kritikus gondolkodásról és vitakultúráról, a példamutatásról és közösségi médiakommunikációról. A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható, itt pedig az érdekesebb megállapításokból szemezgetünk.

sa | 2022. január 12. |
Kaszás György
Gondolkodássuli
Animus, 2021, 356 oldal
-
 • Kaszás György szeretné, hogy a pedagógusok és a szülők tanítsák gondolkodni a gyerekeket, szándéka szerint ebben segít a könyv. A történelmen végignézve a legnagyobb hibákat a gondolkodás hiányában találjuk, ezeket jó lenne nem megismételni.
 • Kaszás szerint a kritikai gondolkodó semmit sem fogad el készpénzként, hanem képes értelmezni a világot, és képes aszerint dönteni, cselekedni, élni.
 • Balatoni József szerint a kritikai gondolkodás megtanítására mindig szükség lett volna és szükség lesz. Az iskola alapvető feladata kellene, hogy legyen, hogy ezt kialakítsa.
 • Kaszás állandóan kérdező kisgyerek volt, ami nagyon idegesítette a tanárait. Mindent végiggondolt, például amikor azt tanulták, hogy Petőfi hősiesen elesett a segesvári csatában, akkor ő mellé tette, hogy egy őrnagy kard és ló nélkül elment egy csatába, amikor a hadsereg fővezére megparancsolta neki, hogy nem mehet oda.
 • A tankönyvekben is még mindig kiirthatatlannak tűnő hibás adatok szerepelnek (Mátyásról, az igazságosról, Bastille ostromáról stb), Balatoni szerint ezért jó, ha a gyerek kérdez, és ezért jó, ha kritikai gondolkodást tanítanak neki - és így a tankönyvet sem veszi alapból készpénznek.
 • Kaszás szerint a kérdezés az egyik alapvető gondolkodási művelet. Amikor kérdez valaki, az azt jelenti, hogy gondolkodik és megáll valahol, mert valamit nem ért vagy nem tud, tehát kérdez. Minden nagy emberi vívmány kérdések által jött létre. Ennek ellenére a kérdés idegesíti a felnőtteket, mert nincs idejük vagy ők sem tudják a választ, pedig legalább megtaníthatnák a gyereket forrást keresni.
 • Balatoni mindig elmondja a tanítványainak, hogy nincs hülye kérdés, maximum nem tudunk rá válaszolni. A szülőknek is azt mondja, amikor azt panaszolják neki, hogy a gyerek nem beszélget velük, hogy ha például mindig rászóltak, amikor be akart kapcsolódni a felnőttek beszélgetésébe, akkor ne várják tőle, hogy egyszer csak beszélgessen velük. Ugyanez igaz az iskolára is. Emellett szerinte a kérdezést példamutatással lehet tanítani.
 • Kaszás célja az volt, hogy amikor a felnőtt forgatja a könyvet, akkor ő is tanulhasson, gyarapodhasson.
 • Kaszás szerint a jó kritikai gondolkodás lehetőleg nélkülözi az érzelmeket, kivéve akkor, ha érzelmekről gondolkodunk, vagy érzelmi jellegű problémáról gondolkodunk. A tudatos gondolkodás egyik gátja, hogy sokszor az emberek keverik az érzelmeiket az információkkal, a konkrétumok és bizonyítékok alapján történő értelmezéssel.
 • Balatoni szerint nehéz a gyerekeknek megtanítani, hogy a vita és a veszekedés nem ugyanaz. A vitában nem személyeskedünk, a vitában nem a másik külsejét, személyiségét, hanem a saját erősségeinket emeljük ki, másrészt az adott témáról a véleményünket, gondolatainkat vagy érzéseinket mondjuk el a másikat nem bántva. Szerinte ezt a különbséget azért nehéz megtanítani, mert a világban azt látják, hogy a közéletben mindenki személyeskedik. Nem látnak valódi miniszterelnöki vitát, nem látnak érveléseket, nem látnak koncepciót, csak azt, hogy a másikat kell lenyomni és szidni. De az nem vita. Ő a hétköznapi tanári gyakorlatban is arra szoktatja a gyerekeket, hogy érveljenek, miért adja vissza például a mobiljukat órán.
 • A könyvben egy komplex fejezet foglalkozik az érveléssel. Ebben szerepel az úgynevezett Graham-piramis, ami a programozó Paul Grahamhez kapcsolódik. Ő hosszasan tanulmányozta a közösségi médiakommunikációt, és készített egy tipológiát, hogy milyen karakterek vesznek részt az internetes vitákban. A hétemeletes piramisának az első négy szintjén használhatatlan, reménytelen kommunikáció uralkodik, személyeskedés, sértegetések. A felső három szinten már jelentkeznek az ellenérvelések, amivel lehet kezdeni valamit. A lényeg az, hogy a felső hárommal van értelme leállni vitatkozni, aki az alsó négyhez tartozik, azt azonnal ott kell hagyni.
 • Tele vagyunk gondolkodási hibákkal (ilyen az előítélet, az általánosítás, vagy amikor valaki csak a saját nézőpontjából indul ki). Balatoni nagyon sokszor találkozik gyerekeknél előítéletekkel, és amikor elkezdik boncolgatni, akkor gyorsan kiderül, hogy az valójában nem a gyerek előítélete, hanem a környezetéé. Azt nem lehet egy gyereknek mondani, hogy a gondolkodása hibás, mert úgy fordítja le, hogy ő a hibás, ahogy azt sem, hogy az anyja gondolja rosszul, hanem pedagógiailag az a jó megoldás, ha rávezetjük példákkal, ábrákkal, sztorikkal vagy a saját környezete tanulmányozásával, hogy ő jöjjön rá. Itt bátornak kell lenni pedagógusként - ugyanakkor ez egy szélmalomharc is.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

Az őszi Margóra időzítve jelent meg Vonnák Diána első novelláskötete (Látlak), a szerzővel Tompa Andrea beszélgetett. Utóbbit most teljes terjedelmében vissza lehet hallgatni.

...
Podcast

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]

A francia Gaëlle Josse az őszi Margón mesélt díjnyertes az Ellis Island utolsó őre című regényéről. A beszélgetés most francia nyelven visszahallgatható.

...
Podcast

Vay Blanka: Meg kell keresni a kis játéktereket, mert nagyon sok megnyerhető szabadság van bennük

Vay Blanka Saját ketrec című könyvének bemutatója a 2021-es őszi Margón volt, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

Hírek
...
Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?

...
Hírek

George Szirtes romló kulturális állapotokról, kivéreztetésről, és az ennek ellenére megszülető kiváló művekről mesélt

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

...
Hírek

Britney Spears húga botránykönyvben teregeti ki a családi szennyest

...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere

...
Nagy

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” – Megnyílt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

„Nem találunk szavakat” – többek közt ez az idézet is olvasható az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárban, amelyet tegnap délután, a magyar kultúra napja alkalmából avattak fel. A megnyitón Esterházy könyvei, szövegei, valamint a neki szóló dedikációk voltak a fókuszban, és persze maga a könyvtár, amely fontos találkozási pont lesz a jövőben. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

Olvass!
...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

A költőként elismert Bognár Péter első regényében egymást követik a rejtélyek, és felbolydul egy falu élete. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...
Beleolvasó

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Egy sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.