Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Kaszás Györgyöt, a Gondolkodássuli szerzőjét és Balatoni Józsefet (Jocó bácsit) Oláh Andrea kérdezte az őszi Margón kritikus gondolkodásról és vitakultúráról, a példamutatásról és közösségi médiakommunikációról. A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható, itt pedig az érdekesebb megállapításokból szemezgetünk.

sa | 2022. január 12. |
Kaszás György
Gondolkodássuli
Animus, 2021, 356 oldal
-
 • Kaszás György szeretné, hogy a pedagógusok és a szülők tanítsák gondolkodni a gyerekeket, szándéka szerint ebben segít a könyv. A történelmen végignézve a legnagyobb hibákat a gondolkodás hiányában találjuk, ezeket jó lenne nem megismételni.
 • Kaszás szerint a kritikai gondolkodó semmit sem fogad el készpénzként, hanem képes értelmezni a világot, és képes aszerint dönteni, cselekedni, élni.
 • Balatoni József szerint a kritikai gondolkodás megtanítására mindig szükség lett volna és szükség lesz. Az iskola alapvető feladata kellene, hogy legyen, hogy ezt kialakítsa.
 • Kaszás állandóan kérdező kisgyerek volt, ami nagyon idegesítette a tanárait. Mindent végiggondolt, például amikor azt tanulták, hogy Petőfi hősiesen elesett a segesvári csatában, akkor ő mellé tette, hogy egy őrnagy kard és ló nélkül elment egy csatába, amikor a hadsereg fővezére megparancsolta neki, hogy nem mehet oda.
 • A tankönyvekben is még mindig kiirthatatlannak tűnő hibás adatok szerepelnek (Mátyásról, az igazságosról, Bastille ostromáról stb), Balatoni szerint ezért jó, ha a gyerek kérdez, és ezért jó, ha kritikai gondolkodást tanítanak neki - és így a tankönyvet sem veszi alapból készpénznek.
 • Kaszás szerint a kérdezés az egyik alapvető gondolkodási művelet. Amikor kérdez valaki, az azt jelenti, hogy gondolkodik és megáll valahol, mert valamit nem ért vagy nem tud, tehát kérdez. Minden nagy emberi vívmány kérdések által jött létre. Ennek ellenére a kérdés idegesíti a felnőtteket, mert nincs idejük vagy ők sem tudják a választ, pedig legalább megtaníthatnák a gyereket forrást keresni.
 • Balatoni mindig elmondja a tanítványainak, hogy nincs hülye kérdés, maximum nem tudunk rá válaszolni. A szülőknek is azt mondja, amikor azt panaszolják neki, hogy a gyerek nem beszélget velük, hogy ha például mindig rászóltak, amikor be akart kapcsolódni a felnőttek beszélgetésébe, akkor ne várják tőle, hogy egyszer csak beszélgessen velük. Ugyanez igaz az iskolára is. Emellett szerinte a kérdezést példamutatással lehet tanítani.
 • Kaszás célja az volt, hogy amikor a felnőtt forgatja a könyvet, akkor ő is tanulhasson, gyarapodhasson.
 • Kaszás szerint a jó kritikai gondolkodás lehetőleg nélkülözi az érzelmeket, kivéve akkor, ha érzelmekről gondolkodunk, vagy érzelmi jellegű problémáról gondolkodunk. A tudatos gondolkodás egyik gátja, hogy sokszor az emberek keverik az érzelmeiket az információkkal, a konkrétumok és bizonyítékok alapján történő értelmezéssel.
 • Balatoni szerint nehéz a gyerekeknek megtanítani, hogy a vita és a veszekedés nem ugyanaz. A vitában nem személyeskedünk, a vitában nem a másik külsejét, személyiségét, hanem a saját erősségeinket emeljük ki, másrészt az adott témáról a véleményünket, gondolatainkat vagy érzéseinket mondjuk el a másikat nem bántva. Szerinte ezt a különbséget azért nehéz megtanítani, mert a világban azt látják, hogy a közéletben mindenki személyeskedik. Nem látnak valódi miniszterelnöki vitát, nem látnak érveléseket, nem látnak koncepciót, csak azt, hogy a másikat kell lenyomni és szidni. De az nem vita. Ő a hétköznapi tanári gyakorlatban is arra szoktatja a gyerekeket, hogy érveljenek, miért adja vissza például a mobiljukat órán.
 • A könyvben egy komplex fejezet foglalkozik az érveléssel. Ebben szerepel az úgynevezett Graham-piramis, ami a programozó Paul Grahamhez kapcsolódik. Ő hosszasan tanulmányozta a közösségi médiakommunikációt, és készített egy tipológiát, hogy milyen karakterek vesznek részt az internetes vitákban. A hétemeletes piramisának az első négy szintjén használhatatlan, reménytelen kommunikáció uralkodik, személyeskedés, sértegetések. A felső három szinten már jelentkeznek az ellenérvelések, amivel lehet kezdeni valamit. A lényeg az, hogy a felső hárommal van értelme leállni vitatkozni, aki az alsó négyhez tartozik, azt azonnal ott kell hagyni.
 • Tele vagyunk gondolkodási hibákkal (ilyen az előítélet, az általánosítás, vagy amikor valaki csak a saját nézőpontjából indul ki). Balatoni nagyon sokszor találkozik gyerekeknél előítéletekkel, és amikor elkezdik boncolgatni, akkor gyorsan kiderül, hogy az valójában nem a gyerek előítélete, hanem a környezetéé. Azt nem lehet egy gyereknek mondani, hogy a gondolkodása hibás, mert úgy fordítja le, hogy ő a hibás, ahogy azt sem, hogy az anyja gondolja rosszul, hanem pedagógiailag az a jó megoldás, ha rávezetjük példákkal, ábrákkal, sztorikkal vagy a saját környezete tanulmányozásával, hogy ő jöjjön rá. Itt bátornak kell lenni pedagógusként - ugyanakkor ez egy szélmalomharc is.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

Az őszi Margóra időzítve jelent meg Vonnák Diána első novelláskötete (Látlak), a szerzővel Tompa Andrea beszélgetett. Utóbbit most teljes terjedelmében vissza lehet hallgatni.

...
Podcast

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]

A francia Gaëlle Josse az őszi Margón mesélt díjnyertes az Ellis Island utolsó őre című regényéről. A beszélgetés most francia nyelven visszahallgatható.

...
Podcast

Vay Blanka: Meg kell keresni a kis játéktereket, mert nagyon sok megnyerhető szabadság van bennük

Vay Blanka Saját ketrec című könyvének bemutatója a 2021-es őszi Margón volt, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

Hírek
...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Szórakozás

Itt az első fotó Az éhezők viadala előzményfilmjéből

...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.

Szerzőink

...
ld

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.