Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Kaszás Györgyöt, a Gondolkodássuli szerzőjét és Balatoni Józsefet (Jocó bácsit) Oláh Andrea kérdezte az őszi Margón kritikus gondolkodásról és vitakultúráról, a példamutatásról és közösségi médiakommunikációról. A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható, itt pedig az érdekesebb megállapításokból szemezgetünk.

sa | 2022. január 12. |
Kaszás György
Gondolkodássuli
Animus, 2021, 356 oldal
-
 • Kaszás György szeretné, hogy a pedagógusok és a szülők tanítsák gondolkodni a gyerekeket, szándéka szerint ebben segít a könyv. A történelmen végignézve a legnagyobb hibákat a gondolkodás hiányában találjuk, ezeket jó lenne nem megismételni.
 • Kaszás szerint a kritikai gondolkodó semmit sem fogad el készpénzként, hanem képes értelmezni a világot, és képes aszerint dönteni, cselekedni, élni.
 • Balatoni József szerint a kritikai gondolkodás megtanítására mindig szükség lett volna és szükség lesz. Az iskola alapvető feladata kellene, hogy legyen, hogy ezt kialakítsa.
 • Kaszás állandóan kérdező kisgyerek volt, ami nagyon idegesítette a tanárait. Mindent végiggondolt, például amikor azt tanulták, hogy Petőfi hősiesen elesett a segesvári csatában, akkor ő mellé tette, hogy egy őrnagy kard és ló nélkül elment egy csatába, amikor a hadsereg fővezére megparancsolta neki, hogy nem mehet oda.
 • A tankönyvekben is még mindig kiirthatatlannak tűnő hibás adatok szerepelnek (Mátyásról, az igazságosról, Bastille ostromáról stb), Balatoni szerint ezért jó, ha a gyerek kérdez, és ezért jó, ha kritikai gondolkodást tanítanak neki - és így a tankönyvet sem veszi alapból készpénznek.
 • Kaszás szerint a kérdezés az egyik alapvető gondolkodási művelet. Amikor kérdez valaki, az azt jelenti, hogy gondolkodik és megáll valahol, mert valamit nem ért vagy nem tud, tehát kérdez. Minden nagy emberi vívmány kérdések által jött létre. Ennek ellenére a kérdés idegesíti a felnőtteket, mert nincs idejük vagy ők sem tudják a választ, pedig legalább megtaníthatnák a gyereket forrást keresni.
 • Balatoni mindig elmondja a tanítványainak, hogy nincs hülye kérdés, maximum nem tudunk rá válaszolni. A szülőknek is azt mondja, amikor azt panaszolják neki, hogy a gyerek nem beszélget velük, hogy ha például mindig rászóltak, amikor be akart kapcsolódni a felnőttek beszélgetésébe, akkor ne várják tőle, hogy egyszer csak beszélgessen velük. Ugyanez igaz az iskolára is. Emellett szerinte a kérdezést példamutatással lehet tanítani.
 • Kaszás célja az volt, hogy amikor a felnőtt forgatja a könyvet, akkor ő is tanulhasson, gyarapodhasson.
 • Kaszás szerint a jó kritikai gondolkodás lehetőleg nélkülözi az érzelmeket, kivéve akkor, ha érzelmekről gondolkodunk, vagy érzelmi jellegű problémáról gondolkodunk. A tudatos gondolkodás egyik gátja, hogy sokszor az emberek keverik az érzelmeiket az információkkal, a konkrétumok és bizonyítékok alapján történő értelmezéssel.
 • Balatoni szerint nehéz a gyerekeknek megtanítani, hogy a vita és a veszekedés nem ugyanaz. A vitában nem személyeskedünk, a vitában nem a másik külsejét, személyiségét, hanem a saját erősségeinket emeljük ki, másrészt az adott témáról a véleményünket, gondolatainkat vagy érzéseinket mondjuk el a másikat nem bántva. Szerinte ezt a különbséget azért nehéz megtanítani, mert a világban azt látják, hogy a közéletben mindenki személyeskedik. Nem látnak valódi miniszterelnöki vitát, nem látnak érveléseket, nem látnak koncepciót, csak azt, hogy a másikat kell lenyomni és szidni. De az nem vita. Ő a hétköznapi tanári gyakorlatban is arra szoktatja a gyerekeket, hogy érveljenek, miért adja vissza például a mobiljukat órán.
 • A könyvben egy komplex fejezet foglalkozik az érveléssel. Ebben szerepel az úgynevezett Graham-piramis, ami a programozó Paul Grahamhez kapcsolódik. Ő hosszasan tanulmányozta a közösségi médiakommunikációt, és készített egy tipológiát, hogy milyen karakterek vesznek részt az internetes vitákban. A hétemeletes piramisának az első négy szintjén használhatatlan, reménytelen kommunikáció uralkodik, személyeskedés, sértegetések. A felső három szinten már jelentkeznek az ellenérvelések, amivel lehet kezdeni valamit. A lényeg az, hogy a felső hárommal van értelme leállni vitatkozni, aki az alsó négyhez tartozik, azt azonnal ott kell hagyni.
 • Tele vagyunk gondolkodási hibákkal (ilyen az előítélet, az általánosítás, vagy amikor valaki csak a saját nézőpontjából indul ki). Balatoni nagyon sokszor találkozik gyerekeknél előítéletekkel, és amikor elkezdik boncolgatni, akkor gyorsan kiderül, hogy az valójában nem a gyerek előítélete, hanem a környezetéé. Azt nem lehet egy gyereknek mondani, hogy a gondolkodása hibás, mert úgy fordítja le, hogy ő a hibás, ahogy azt sem, hogy az anyja gondolja rosszul, hanem pedagógiailag az a jó megoldás, ha rávezetjük példákkal, ábrákkal, sztorikkal vagy a saját környezete tanulmányozásával, hogy ő jöjjön rá. Itt bátornak kell lenni pedagógusként - ugyanakkor ez egy szélmalomharc is.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

Az őszi Margóra időzítve jelent meg Vonnák Diána első novelláskötete (Látlak), a szerzővel Tompa Andrea beszélgetett. Utóbbit most teljes terjedelmében vissza lehet hallgatni.

...
Podcast

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]

A francia Gaëlle Josse az őszi Margón mesélt díjnyertes az Ellis Island utolsó őre című regényéről. A beszélgetés most francia nyelven visszahallgatható.

...
Podcast

Vay Blanka: Meg kell keresni a kis játéktereket, mert nagyon sok megnyerhető szabadság van bennük

Vay Blanka Saját ketrec című könyvének bemutatója a 2021-es őszi Margón volt, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Hírek
...
Hírek

Rendkívüli kötelékek és kihűlő kapcsolatok – tíz izgalmas világirodalmi megjelenés a Könyvfesztiválon

...
Hírek

Tízezer Borbély Szilárd-kötetet kapnak ajándékba a diákok

...
Beleolvasó

A Kádár-kor és a rendszerváltás évei elevenednek meg Jánossy Lajos új regényében

...
Hírek

Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

...
Hírek

Ingyenesen böngészhető az Arcanum a Könyvfesztivál ideje alatt

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

...
Nagy

Kollár Árpád: Remekül elférünk egymásban és egymás mellett

...
Hírek

Krasznahorkai regénye francia irodalmi díjra esélyes

...
Hírek

Az Amazon végleg kivezeti a MOBI-t

...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

...
Vass Norbert

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről

„A Haraszti-csemete által tollbamondott jegyzőkönyv alapján így beszélt tehát a fiú, így vagy valahogy ilyesformán, de hogy mindabból, amit összehordott, és amit a fiú őszerinte a fülébe sugdosott az autóban, mindabból mennyi és mi volt igaz, azt már sose fogjuk megtudni.” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre - ez a nyolcadik rész.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Nem kell mindent megbocsátani, de ha képesek vagyunk rá, az egyfajta szupererő

Carley Fortune a pandémia alatt írta meg első, Minden elmúlt nyár című regényét, amiben arra a kérdésre keresi a választ, hogy meddig tart a kamaszkori szerelem varázsa. A szerzővel a kanadai tájról, a kamaszkori naplóírásról is beszélgettünk. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.