Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

Kalapos Éva Veronika könyvének hőse Bitter Bálint, aki a pszichológusa tanácsára hangfelvételeket rögzít, hogy sikerüljön feldolgoznia válását, kislánya és felesége eltávolodását. Tíz évvel később, 2019-ben lánya, a kortárs táncos Alexa fontos előadásra készül, amikor megkapja apjától ezeket a hangfelvételeket. Az Ezek voltak az apákat a Margón mutatták be, a szerzővel Szily Nóra beszélgetett. A legfontosabb gondolatokat pontokba szedtük. 

fk | 2022. január 20. |

  • Az Ezek voltak az apák egy válás története nagyon közelről, amely két idősíkon, 2009-ben és 2019-ben játszódik. A regény részben önéletrajzi ihletésű, ahogy azt Kalapos Éva Veronika elmondta, neki is elváltak a szülei, amikor négyéves volt.
  • A regényben az író saját apatörténetét, vagy legalábbis annak egy részét szerette volna megírni. „Szerintem egy életen át írni fogom a szüleimet” – mondta, hozzátéve hogy tulajdonképpen mindenki egy életen át gondolkodik a szüleiről, a szüleivel való kapcsolatáról.
KALAPOS ÉVA VERONIKA
Ezek voltak az apák
Athenaeum, 2021, 264 oldal 
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák
  • A könyv kiindulási alapját egy jelenet adta, amit egy baráti pár esküvőjén látott. Egy fiatal apukával találkoztak, aki a két kislányával volt ott, a gyerekeket azonban állandóan hívogatta telefonon az anyuka.
  • Egy olyan válástörténetet akart megírni, ami az apa szemszögéből meséli el az eseményeket, mert olyan könyvből már sok van, ami női nézőpontból mutatja be ezt a témát. „Az apákat szerettem volna megszólaltatni.” Aztán Alexa, a lány elkezdett helyet követelni magának a történetben.
  • A könyvben találkozunk az apa gondolataival a válás időszakában, majd tíz év ugrással megismerünk egy húsz év körüli kortárs táncos lányt, aki a maga dühével gondol az apjára, akit rengeteg érzés feszít. Ekkor kapja meg a felvételt, amelyen az apa meséli el az életét. Kalapos Éva Veronika erről azt mondta, szerette volna, ha van egy közvetítő közeg, ha az apa és a lánya nem találkoznak személyesen, csak a felvételeken keresztül.
  • A bemutatón kiderült, hogy a szerző többnyire rohamszerűen szokott írni, mert sok egyébfajta munkája van. Ennek a regénynek a magját egy finnországi ösztöndíjon írta meg tavaly júniusban.
  • Szó esett arról is, hogy a közbeszéd meghatározó témái azért beszivárogtak a regénybe, például a nemi szerepekkel, nemi identitással kapcsolatban, bár Alexa történetének szerelmi szála már a "pedofiltörvény" előtt megszületett. 
  • A könyv borítóját Földi Andrea tervezte és egy szarvas látható rajta. Mint kiderült, ez a motívum, illetve maga a cím egy gyerekkori emlékből ered, amely a történetbe is bekerült, és amelyben a Bambiból készült rádiójáték egy jelenete idéződik meg. Amikor az őzbakok feltűnnek csodaszépek, távoliak, elérhetetlenek. Bambi megkérdezi az anyukájától, kik voltak ezek, a válasz: „ezek voltak az apák”.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hogyan tudunk védekezni a kiégés kultúrája ellen? [PODCAST]

A kiégés témáját vitattuk meg a Könyves Magazin legutóbbi podcastjében Anne Helen Petersen Jöttünk, láttunk, elegünk van című könyve nyomán. Hallgasd vissza a beszélgetést!

...
Podcast

Danyi Zoltán: Az életet meg lehet szabdalni, az utána is képes hajtani, akár a rózsa [PODCAST]

„Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt.” – írtuk A rózsákról. Most a könyv margós bemutatóját vissza tudjátok hallgatni, ahol a szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett. 

...
Podcast

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

A kötelező olvasmányokról mindenkinek van élménye és véleménye. Még akkor is, ha valaki történetesen nem olvasta el őket. A Könyves Magazin szerkesztőségi podcastjében most személyes élményeinken keresztül fedjük fel, nekünk milyen élményeink, emlékeink kötődnek a kötelező olvasmányokhoz – beszélünk kudarcokról, nagy felfedezésekről, irodalmi becsípődésekről. Ez a Kötelezők szubjektív.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani