Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

Kalapos Éva Veronika könyvének hőse Bitter Bálint, aki a pszichológusa tanácsára hangfelvételeket rögzít, hogy sikerüljön feldolgoznia válását, kislánya és felesége eltávolodását. Tíz évvel később, 2019-ben lánya, a kortárs táncos Alexa fontos előadásra készül, amikor megkapja apjától ezeket a hangfelvételeket. Az Ezek voltak az apákat a Margón mutatták be, a szerzővel Szily Nóra beszélgetett. A legfontosabb gondolatokat pontokba szedtük. 

fk | 2022. január 20. |

  • Az Ezek voltak az apák egy válás története nagyon közelről, amely két idősíkon, 2009-ben és 2019-ben játszódik. A regény részben önéletrajzi ihletésű, ahogy azt Kalapos Éva Veronika elmondta, neki is elváltak a szülei, amikor négyéves volt.
  • A regényben az író saját apatörténetét, vagy legalábbis annak egy részét szerette volna megírni. „Szerintem egy életen át írni fogom a szüleimet” – mondta, hozzátéve hogy tulajdonképpen mindenki egy életen át gondolkodik a szüleiről, a szüleivel való kapcsolatáról.
KALAPOS ÉVA VERONIKA
Ezek voltak az apák
Athenaeum, 2021, 264 oldal 
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák
  • A könyv kiindulási alapját egy jelenet adta, amit egy baráti pár esküvőjén látott. Egy fiatal apukával találkoztak, aki a két kislányával volt ott, a gyerekeket azonban állandóan hívogatta telefonon az anyuka.
  • Egy olyan válástörténetet akart megírni, ami az apa szemszögéből meséli el az eseményeket, mert olyan könyvből már sok van, ami női nézőpontból mutatja be ezt a témát. „Az apákat szerettem volna megszólaltatni.” Aztán Alexa, a lány elkezdett helyet követelni magának a történetben.
  • A könyvben találkozunk az apa gondolataival a válás időszakában, majd tíz év ugrással megismerünk egy húsz év körüli kortárs táncos lányt, aki a maga dühével gondol az apjára, akit rengeteg érzés feszít. Ekkor kapja meg a felvételt, amelyen az apa meséli el az életét. Kalapos Éva Veronika erről azt mondta, szerette volna, ha van egy közvetítő közeg, ha az apa és a lánya nem találkoznak személyesen, csak a felvételeken keresztül.
  • A bemutatón kiderült, hogy a szerző többnyire rohamszerűen szokott írni, mert sok egyébfajta munkája van. Ennek a regénynek a magját egy finnországi ösztöndíjon írta meg tavaly júniusban.
  • Szó esett arról is, hogy a közbeszéd meghatározó témái azért beszivárogtak a regénybe, például a nemi szerepekkel, nemi identitással kapcsolatban, bár Alexa történetének szerelmi szála már a "pedofiltörvény" előtt megszületett. 
  • A könyv borítóját Földi Andrea tervezte és egy szarvas látható rajta. Mint kiderült, ez a motívum, illetve maga a cím egy gyerekkori emlékből ered, amely a történetbe is bekerült, és amelyben a Bambiból készült rádiójáték egy jelenete idéződik meg. Amikor az őzbakok feltűnnek csodaszépek, távoliak, elérhetetlenek. Bambi megkérdezi az anyukájától, kik voltak ezek, a válasz: „ezek voltak az apák”.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Hogyan tudunk védekezni a kiégés kultúrája ellen? [PODCAST]

A kiégés témáját vitattuk meg a Könyves Magazin legutóbbi podcastjében Anne Helen Petersen Jöttünk, láttunk, elegünk van című könyve nyomán. Hallgasd vissza a beszélgetést!

...
Podcast

Danyi Zoltán: Az életet meg lehet szabdalni, az utána is képes hajtani, akár a rózsa [PODCAST]

„Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt.” – írtuk A rózsákról. Most a könyv margós bemutatóját vissza tudjátok hallgatni, ahol a szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett. 

...
Podcast

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

A kötelező olvasmányokról mindenkinek van élménye és véleménye. Még akkor is, ha valaki történetesen nem olvasta el őket. A Könyves Magazin szerkesztőségi podcastjében most személyes élményeinken keresztül fedjük fel, nekünk milyen élményeink, emlékeink kötődnek a kötelező olvasmányokhoz – beszélünk kudarcokról, nagy felfedezésekről, irodalmi becsípődésekről. Ez a Kötelezők szubjektív.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot