Kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kerestük A hatalom gyűrűiben

Kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kerestük A hatalom gyűrűiben

Szeptemberben indult el a világ legdrágább sorozataként beharangozott A Gyűrűk Ura - A hatalom gyűrűi az Amazon Prime-on. A Magyar Tolkien Társaság két Tolkien-kutatójával, Barna Bálinttal és Füzessy Tamással pedig egy ötrészes podcastsorozatban közösen beszéltük ki, mit láttunk az első évadban. A podcastok hanganyaga most felkerült YouTube-ra is, itt pedig felelevenítettük, milyen nagy visszatérő témái voltak a beszélgetéseinknek.

Sándor Anna | 2022. december 06. |

A podcastban “tolkienita” szemmel vitattuk meg, milyen az Amazon feldolgozása, hogyan kezelte a magát rajongónak valló két alkotó, Patrick McKay és J. D. Payne a tolkieni világot és történeteket. A célunk az volt, hogy Tolkien-kutatókkal, -szakértőkkel beszélgessünk a sorozatról úgy, hogy közben a tolkieni világ szövevényes és gazdag hátterét is bemutassuk, és összevessük a sorozat megoldásaival. 

Az ötrészes beszélgetések során az egyik kiemelkedő visszatérő témánk az volt, milyen kereteket szab az adaptációnak a furcsa jogi helyzet. Azaz, hogy Tolkien részleteiben is gazdagon kidolgozott egy világot, ennek viszont csak egy része jelent meg lezárt elbeszélésként az életében (A Gyűrűk Ura, A hobbit), a többit a jegyzetei alapján már az örökösök (Christopher Tolkien) rendezték sajtó alá (A szilmarilok, Középfölde históriája sorozat stb.) – viszont ennek az elképesztően szövevényes szerzői univerzumnak csak a töredékére vonatkozik az eladott szerzői jog. Tehát, hogy azt a rengeteg információt, ami nincs benne A Gyűrűk Ura függelékében Középfölde másodkoráról, hogyan lehet úgy pótolni, hogy az hű legyen a tolkieni örökséghez, de még ne minősüljön lopásnak, és mindeközben működjön a mai szórakoztatóipari elvárások szerint is. 

Hallgasd meg A hatalom gyűrűi zenéjét, és már most Középföldén érezheted magad!
Hallgasd meg A hatalom gyűrűi zenéjét, és már most Középföldén érezheted magad!
Tovább olvasok

Szintén sokszor került elő a tolkieni mitológia teológiai tartalma is. Tolkien mélyen hívő katolikus és képzett teológus volt, szándékai szerint pedig egy olyan őstörténetet akart írni, ami úgy egyezik a katolikus hitvallás és teológia tételeivel, hogy közben nem lesz allegorikus és didaktikus. Tehát hogy a történetek mélyén ez a morál, értékrend és logika lüktessen, de ennek a szándéknak az olvasói ismerete nélkül is működjenek a cselekményszálak, motivációk, fordulatok. Azon túl, hogy ez hogyan árnyalja vagy cáfolja azt a kritikát, miszerint Tolkien világa fekete-fehér, kitértünk olyan témákra is, mint hogy hogyan jelenik ez meg a tünde és emberi létezés különbözőségeiben, Númenor sorsában vagy éppen az orkok ábrázolásában – és mindez a sorozatban.

Tolkien jegesmedvének öltözve ment buliba, és imádta megtréfálni a diákjait
Tolkien jegesmedvének öltözve ment buliba, és imádta megtréfálni a diákjait
Tovább olvasok

És persze alaposan megvizsgáltuk, milyenek a karakterek az Amazon szerint. Mint például hogy milyen szövegrészek igazolják, hogy nagyon is helye van a fiatalon harciasabb és hataloméhesebb Galadrielnek Tolkien világában, ám hol csúszik el a karakter dramaturgiai szempontok szerint vagy színészi minőségében. Próbáltunk rájönni, kicsoda lehet Sauron (és elhibáztuk, de sebaj!), és mit lehet tudni az istarokról, Mordor születéséről, a hobbitok eredetéről. A showrunnerek számos új karaktert is kitaláltak a sorozathoz, ezek között voltak tolkinita szemmel is kiemelkedően jól sikerült alakok, mint Adar, aki kapcsán arról is beszéltünk, hogyan hatott Tolkien a fantasyre.

Voltak pillanatok és megoldások, amiket szerettünk ebben a sorozatban, és több olyan, amit nem. 

A cél nem az volt, hogy kritikusan megköpködjük a műsort, hanem annak apropóján felelevenítsük és megmutassuk, mennyi minden rejlik a tolkieni háttérben.

Ilyen szempontból pedig a podcastsorozat igazán tartalmas utazásnak bizonyult, köszönhetően Barna Bálintnak és Füzessy Tamásnak. 

Az epizódokat és azok rövid tartalmi leírását megtalálod itt:

Tolkiennél a bőrszínnek önmagában nincs különösebb jelentősége (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 1.)

Az első adásban arról beszélgetünk, hogy mit lehetett előzetesen is tudni A hatalom gyűrűiről műsorként. Mely történeteket és hogyan dolgozzák fel az alkotók a tolkieni mitológiából? Hogyan bonyolítják a folyamatot a jogi hercehurcák, és mi köze mindennek a nyerőgépekhez? Kell-e Középföldére színes bőrű tünde vagy törp, és mit gondolt Tolkien a kultúrák és fajok keveredéséről? Mi mindent jelent a sorozat a hard core, tolkienita rajongóknak? És válhat-e fordulóponttá a sorozat a mozgóképes fantasy történetében úgy, ahogy Peter Jackson első Tolkien-trilógiája, A Gyűrűk Ura?

 

Az Amazon tündéivel nem a rövid haj a legnagyobb probléma (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 2.)

Az első két rész után Ismét szó esett arról, hogy miért annyira speciális eset Tolkien adaptálása, majd ráfordultunk a forró témákra. Hogy néznek ki a tündék a sorozatban? Milyen konkrét eltéréseket láttunk eddig a tolkieni mitológiától, melyik elfogadható és melyik nem? Igazuk van-e a rajongóknak, amikor Galadriel sorozatbeli személyiségvonásait kritizálják? Mire mutat rá Elrond és Durin liftes jelenete? Ki lehet a rejtélyes meteorember? Miért várjuk annyira Númenort?

 

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Végre eljutottunk Númenorra! A 3-4. rész kapcsán beszélgettünk arról, milyen mély és kidolgozott teológiai háttere van Tolkiennél a númenori emberek történetének, és arról is, miért utálják ennyire a tündéket. Kiderült, mi Ilúvatar ajándéka az embereknek, miért irigyek rá a tündék - és az is, hogy mi Sauron legnagyobb mágikus képessége. Ellátogattunk a déli vidékekre, szóba került az orkok eredete, és Adar kapcsán a létező és nem létező sötét tündék a fantasyirodalomban és Tolkiennél.

 

Zseniális, ahogy a sorozat Sauront rejtegeti (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 4.)

Az 5-6. rész után beszélgettünk arról, mi köze lehet a mithrilnek és a tündék elhalványodásának egymáshoz? Mi a hobbitok szerepe Tolkien műveiben? Mennyire tudják ezt teljesíteni a gyaplábúak? Ki az a három hófehér alak, aki a meteorembert keresi? És miért akkora telitalálat Adar figurája? 

 

Galadriel megérintette a Sötétséget, de hol a többi Gyűrű? (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 5.)

A 7. és a 8., évadzáró rész apropóján kitárgyaltuk, hogyan jött létre Mordor, és Középföldén lehet-e már a Banyapók? Miért van szükség a Gyűrűkhöz a Láthatatlan Világra, és hogyan működik Tolkiennél a mágia? Lehetett-e valóban bűnbánó Sauron? Mi szól amellett, hogy az "Idegen" Gandalf, és mi amellett, hogy az egyik kék mágus? Mit olvass, amíg a második évadra vársz, vagy ha egyszerűen többet akarsz megtudni a másodkorról?

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

Bejelentették, kik érkeznek az Amazon Prime A gyűrűk ura - A hatalom gyűrűi sorozat második évadába, mindeközben a Thoéden királyt alakító Bernard Hill kicsit megköpködte a műsort.

...
Szórakozás

Neil Gaiman elegáns osztással reagált A hatalom gyűrűit kritizáló Elon Muskra

Gaiman a rá jellemző humorral reagált a techvállalkozó kritikáira.

...
Szórakozás

Hallgasd meg A hatalom gyűrűi zenéjét, és már most Középföldén érezheted magad!

Az albumot megtalálod valamennyi streaming-szolgáltatónál.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság