Kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kerestük A hatalom gyűrűiben

Kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kerestük A hatalom gyűrűiben

Szeptemberben indult el a világ legdrágább sorozataként beharangozott A Gyűrűk Ura - A hatalom gyűrűi az Amazon Prime-on. A Magyar Tolkien Társaság két Tolkien-kutatójával, Barna Bálinttal és Füzessy Tamással pedig egy ötrészes podcastsorozatban közösen beszéltük ki, mit láttunk az első évadban. A podcastok hanganyaga most felkerült YouTube-ra is, itt pedig felelevenítettük, milyen nagy visszatérő témái voltak a beszélgetéseinknek.

Sándor Anna | 2022. december 06. |

A podcastban “tolkienita” szemmel vitattuk meg, milyen az Amazon feldolgozása, hogyan kezelte a magát rajongónak valló két alkotó, Patrick McKay és J. D. Payne a tolkieni világot és történeteket. A célunk az volt, hogy Tolkien-kutatókkal, -szakértőkkel beszélgessünk a sorozatról úgy, hogy közben a tolkieni világ szövevényes és gazdag hátterét is bemutassuk, és összevessük a sorozat megoldásaival. 

Az ötrészes beszélgetések során az egyik kiemelkedő visszatérő témánk az volt, milyen kereteket szab az adaptációnak a furcsa jogi helyzet. Azaz, hogy Tolkien részleteiben is gazdagon kidolgozott egy világot, ennek viszont csak egy része jelent meg lezárt elbeszélésként az életében (A Gyűrűk Ura, A hobbit), a többit a jegyzetei alapján már az örökösök (Christopher Tolkien) rendezték sajtó alá (A szilmarilok, Középfölde históriája sorozat stb.) – viszont ennek az elképesztően szövevényes szerzői univerzumnak csak a töredékére vonatkozik az eladott szerzői jog. Tehát, hogy azt a rengeteg információt, ami nincs benne A Gyűrűk Ura függelékében Középfölde másodkoráról, hogyan lehet úgy pótolni, hogy az hű legyen a tolkieni örökséghez, de még ne minősüljön lopásnak, és mindeközben működjön a mai szórakoztatóipari elvárások szerint is. 

Hallgasd meg A hatalom gyűrűi zenéjét, és már most Középföldén érezheted magad!
Hallgasd meg A hatalom gyűrűi zenéjét, és már most Középföldén érezheted magad!
Tovább olvasok

Szintén sokszor került elő a tolkieni mitológia teológiai tartalma is. Tolkien mélyen hívő katolikus és képzett teológus volt, szándékai szerint pedig egy olyan őstörténetet akart írni, ami úgy egyezik a katolikus hitvallás és teológia tételeivel, hogy közben nem lesz allegorikus és didaktikus. Tehát hogy a történetek mélyén ez a morál, értékrend és logika lüktessen, de ennek a szándéknak az olvasói ismerete nélkül is működjenek a cselekményszálak, motivációk, fordulatok. Azon túl, hogy ez hogyan árnyalja vagy cáfolja azt a kritikát, miszerint Tolkien világa fekete-fehér, kitértünk olyan témákra is, mint hogy hogyan jelenik ez meg a tünde és emberi létezés különbözőségeiben, Númenor sorsában vagy éppen az orkok ábrázolásában – és mindez a sorozatban.

Tolkien jegesmedvének öltözve ment buliba, és imádta megtréfálni a diákjait
Tolkien jegesmedvének öltözve ment buliba, és imádta megtréfálni a diákjait
Tovább olvasok

És persze alaposan megvizsgáltuk, milyenek a karakterek az Amazon szerint. Mint például hogy milyen szövegrészek igazolják, hogy nagyon is helye van a fiatalon harciasabb és hataloméhesebb Galadrielnek Tolkien világában, ám hol csúszik el a karakter dramaturgiai szempontok szerint vagy színészi minőségében. Próbáltunk rájönni, kicsoda lehet Sauron (és elhibáztuk, de sebaj!), és mit lehet tudni az istarokról, Mordor születéséről, a hobbitok eredetéről. A showrunnerek számos új karaktert is kitaláltak a sorozathoz, ezek között voltak tolkinita szemmel is kiemelkedően jól sikerült alakok, mint Adar, aki kapcsán arról is beszéltünk, hogyan hatott Tolkien a fantasyre.

Voltak pillanatok és megoldások, amiket szerettünk ebben a sorozatban, és több olyan, amit nem. 

A cél nem az volt, hogy kritikusan megköpködjük a műsort, hanem annak apropóján felelevenítsük és megmutassuk, mennyi minden rejlik a tolkieni háttérben.

Ilyen szempontból pedig a podcastsorozat igazán tartalmas utazásnak bizonyult, köszönhetően Barna Bálintnak és Füzessy Tamásnak. 

Az epizódokat és azok rövid tartalmi leírását megtalálod itt:

Tolkiennél a bőrszínnek önmagában nincs különösebb jelentősége (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 1.)

Az első adásban arról beszélgetünk, hogy mit lehetett előzetesen is tudni A hatalom gyűrűiről műsorként. Mely történeteket és hogyan dolgozzák fel az alkotók a tolkieni mitológiából? Hogyan bonyolítják a folyamatot a jogi hercehurcák, és mi köze mindennek a nyerőgépekhez? Kell-e Középföldére színes bőrű tünde vagy törp, és mit gondolt Tolkien a kultúrák és fajok keveredéséről? Mi mindent jelent a sorozat a hard core, tolkienita rajongóknak? És válhat-e fordulóponttá a sorozat a mozgóképes fantasy történetében úgy, ahogy Peter Jackson első Tolkien-trilógiája, A Gyűrűk Ura?

 

Az Amazon tündéivel nem a rövid haj a legnagyobb probléma (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 2.)

Az első két rész után Ismét szó esett arról, hogy miért annyira speciális eset Tolkien adaptálása, majd ráfordultunk a forró témákra. Hogy néznek ki a tündék a sorozatban? Milyen konkrét eltéréseket láttunk eddig a tolkieni mitológiától, melyik elfogadható és melyik nem? Igazuk van-e a rajongóknak, amikor Galadriel sorozatbeli személyiségvonásait kritizálják? Mire mutat rá Elrond és Durin liftes jelenete? Ki lehet a rejtélyes meteorember? Miért várjuk annyira Númenort?

 

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Végre eljutottunk Númenorra! A 3-4. rész kapcsán beszélgettünk arról, milyen mély és kidolgozott teológiai háttere van Tolkiennél a númenori emberek történetének, és arról is, miért utálják ennyire a tündéket. Kiderült, mi Ilúvatar ajándéka az embereknek, miért irigyek rá a tündék - és az is, hogy mi Sauron legnagyobb mágikus képessége. Ellátogattunk a déli vidékekre, szóba került az orkok eredete, és Adar kapcsán a létező és nem létező sötét tündék a fantasyirodalomban és Tolkiennél.

 

Zseniális, ahogy a sorozat Sauront rejtegeti (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 4.)

Az 5-6. rész után beszélgettünk arról, mi köze lehet a mithrilnek és a tündék elhalványodásának egymáshoz? Mi a hobbitok szerepe Tolkien műveiben? Mennyire tudják ezt teljesíteni a gyaplábúak? Ki az a három hófehér alak, aki a meteorembert keresi? És miért akkora telitalálat Adar figurája? 

 

Galadriel megérintette a Sötétséget, de hol a többi Gyűrű? (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 5.)

A 7. és a 8., évadzáró rész apropóján kitárgyaltuk, hogyan jött létre Mordor, és Középföldén lehet-e már a Banyapók? Miért van szükség a Gyűrűkhöz a Láthatatlan Világra, és hogyan működik Tolkiennél a mágia? Lehetett-e valóban bűnbánó Sauron? Mi szól amellett, hogy az "Idegen" Gandalf, és mi amellett, hogy az egyik kék mágus? Mit olvass, amíg a második évadra vársz, vagy ha egyszerűen többet akarsz megtudni a másodkorról?

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

Bejelentették, kik érkeznek az Amazon Prime A gyűrűk ura - A hatalom gyűrűi sorozat második évadába, mindeközben a Thoéden királyt alakító Bernard Hill kicsit megköpködte a műsort.

...
Szórakozás

Neil Gaiman elegáns osztással reagált A hatalom gyűrűit kritizáló Elon Muskra

Gaiman a rá jellemző humorral reagált a techvállalkozó kritikáira.

...
Szórakozás

Hallgasd meg A hatalom gyűrűi zenéjét, és már most Középföldén érezheted magad!

Az albumot megtalálod valamennyi streaming-szolgáltatónál.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot