“Korunk legnagyobb katolikus teológusa távozott közülünk” - elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa

“Korunk legnagyobb katolikus teológusa távozott közülünk” - elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa

Kilencvenöt éves korában, szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje. Mi Joseph Ratzinger, a teológus és XVI. Benedek pápa szellemi öröksége? Cikkünkben ennek járunk utána.

ld | 2022. december 31. |

XVI. Benedek a modern kor első egyházfője volt és 600 év után  az első, aki lemondott a pápaságról. Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol a Mater Ecclesiae (Egyház Anyja) kolostorban élt. Utoljára 2020 júniusában mutatkozott a nyilvánosság előtt.

XVI. Benedek pápa Joseph Ratzinger néven született 1927. április 16-án a németországi Marktlban.  A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává; 2005. április 24-én iktatták be. Ő volt a nyolcadik német pápa, és a 265. a római katolikus egyházfők sorában.  2013. február 10-én kelt és másnap nyilvánosságra hozott nyilatkozatában idős kora miatti fogyatkozó erejével indokolva bejelentette lemondását a pápai hivatalról, melynek következtében 2013. február 28-án Róma és Szent Péter püspöki széke megürült, és az arra jogosultaknak új főpapválasztó konklávét kellett összehívniuk. Lemondása utáni hivatalos megszólítása: Őszentsége XVI. Benedek, emeritus pápa lett. Hivatalában Ferenc pápa követte őt. Az egyik legterményekenyebb teológus-szerző volt, számos műve magyarul is megjelent és teológiai munkássága alapvetően határozta meg a II. Vatikáni Zsinatot és az azt követő időszak katolikus-egyházi gondolkodásmódját. 

Lukács László
Az igazság munkatársa – Joseph Ratzinger – XVI. Benedek pápa élete és műve

Szent István Társulat, 2016, 514 oldal

-

 

Nem a személye volt fontos, hanem az igazság

XVI. Benedek sok szempontból ellentétét testesítette meg Ferenc pápának - ezt az ellentétet, valamint a kettőjük közötti kedves viszonyt a Két pápa című játékfilm is igyekszik bemutatni. Míg Ferenc pápa szegényes, addig XVI. Benedek leginkább látványos öltözködésével keltett feltűnést, Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő szerint ezzel és feltűnő liturgikus eszközeivel régebbi egyházi elemeket hozott elő, és bár sokaknak

különösnek tűnhettek ezek a szokatlan külsőségek, mégis az volt az értelmük, hogy Joseph Ratzingert mint személyt elrejtsék a pápaság hivatala mögött.

A még püspökként választott jelmondata a Cooperatores Veritatis volt (vagyis: Az igazság munkatársai). Ezzel azt fejezte ki, hogy létezik objektív igazság, ami megismerhető az ember számára, ezt az igazságot - az isteni kinyilatkoztatást - kell az egyháznak közvetítenie a mai kor embere számára, ő pedig ezt egy érhető nyelvezettel, felfogható és igényes módon közvetítette - vélekedett a szakértő az MTI közleménye szerint.

Érszegi Márk Aurél utalt arra is: a római katolikus egyház történetében hatalmas újításnak számított, hogy emeritus pápaként legalább annyi ideig szolgálta az egyházat, mint uralkodó pápaként. A szakértő szerint XVI. Benedek lemondása új helyzetet teremtett az egyházban, temetése pedig ennek az új helyzetnek egyfajta tükröződése lesz, vagyis az, hogyan búcsúztassanak el egy emeritus pápát.

Anthony McCarten
A két pápa
Ford. Farkas Veronika, Agave Könyvek, 2019, 265 oldal
-

Anthony McCarten alapos kutatómunkát végzett, hogy megírhassa a jelenlegi és az előző szentatya történetét, illetve azt, hogy pontosan hogyan zajlott a hatalomváltás a két – egyébként elég különbözően gondolkodó – pápa között. 2013 februárjában az egyház történetében ugyanis szokatlan dolog történt: XVI. Benedek váratlanul benyújtotta a lemondását. Több mint 600 éve ő volt az első pápa, aki önként mondott le a hatalomról. A bíborosi kollégium a hír hallatán a római Sixtus-kápolnába sietett, hogy kiválasszák az utódját. Ekkor egy újabb váratlan fordulat következett: megválasztották Ferencet, 1200 éve az első nem európai pápát. A ​mindenség elmélete és A legsötétebb óra Oscar-díjra jelölt forgatókönyvírójának szerzője ebben a könyvben bemutatja a két pápa életútját és jellemét, de a vatikáni világ rejtelmeibe is betekintést nyújt. 

 

A tudós és a teológus Ratzinger: a párbeszéd embere volt

XVI. Benedek nem csupán öltözködésében volt más mint Ferenc pápa - míg utóbbira emberi gesztusai és megnyilvánulásai miatt, XVI. Benedek pápára tudományos-teológiai munkái miatt fogunk emlékezni. Ahogyan Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek fogalmazott MTI-hez eljuttatott nekrológjában: "Világosságot és derűt sugárzott még gyengesége és betegsége éveiben is.

Személyében korunk legnagyobb katolikus teológusa távozott közülünk." 

Erdő Péter szerint Ratzinger érezte, értette az idők jeleit. Szívében hordozta a II. Vatikáni Zsinatot, amelynek - szakértőként - még résztvevője volt és igazi európai volt. Tudta türelmesen meghallgatni mások véleményét. Figyelembe is vette az így felmerült szempontokat döntései során. A párbeszéd embere volt. A merev formalizmus éppúgy távolt állt tőle, mint a kislelkű önfeladás. Jürgen Habermasszal folytatott dialógusa világnézetünk és kultúránk alapvető kérdéseivel néz szembe" - írta Erdő Péter.

2004 januárjában, a Bajor Katolikus Akadémia rendezésében zajlott le az a beszélgetés, amelyre Erdő Péter is utal nekrológjában és amelyben Jürgen Habermas és Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa folytatott gondolatébresztő dialógust a szabadelvű nyugati társadalom alapjairól. A két nagy gondolkodó párbeszédét tartalmazó könyv példátlan a maga nemében, és magyarul is megjelent 2007-ben.

Jürgen Habermas, Joseph Ratzinger
A szabadelvű állam morális alapjai
Gondolat Kiadói Kör, 2007
-

Erdő Péter szerint XVI. Benedek “nem csupán vágyak és vélemények hullámzásának fogta fel a teológiát, de a többi tudományokat sem, hanem az igazság őszinte, módszeres és szenvedélyes keresésének. A katolikus hitet pedig a változó korok emberéhez változó nyelven szóló, de azonosságát és folyamatosságát megőrző, igaz tanításként élte meg és adta elő. Ennek az igazságnak az alapja és teljessége maga Krisztus, ezért írta Benedek pápa - teológiai munkásságának betetőzéseként - A Názáreti Jézus című, háromkötetes könyvét, melynek bevezetőjében így szólítja meg az olvasót:

"Meg akartam kísérelni, hogy bemutassam az evangéliumok Jézusát, mint az igazi Jézust, mint a tulajdonképpeni értelemben vett történeti Jézust. Meg vagyok róla győződve, és remélem, hogy az olvasó is megláthatja, hogy ez a Jézus sokkal logikusabb és történetileg szemlélve is sokkal érthetőbb, mint azok a rekonstrukciók, amelyekkel az utóbbi évtizedekben szembesültünk.
Minden bizonnyal nem kell külön mondanom, hogy ez a könyv semmiképpen sem tanítóhivatali aktus, hanem csupán "az Úr arca" (vö. Zsolt 27,8) személyes keresésének kifejeződése a részemről.

Így mindenki szabadon ellentmondhat nekem. Mindössze a rokonszenvnek azon megelőlegezését kérem az olvasóktól, amely nélkül nem létezik semmilyen megértés." 

Joseph Ratzinger
A Názáreti Jézus I.-II.-III.
Szent István társulat, 2013. 
-

Az egyszerűség jegyében

Matteo Bruni vatikáni szóvivő tájékoztatása szerint XVI. Benedek nyugalmazott pápát január 5-én, csütörtökön helyezik végső nyughelyére. A temetési szertartás csütörtökön 9.30 órakor kezdődik a Szent Péter téren, "a nyugalmazott pápa kérésének megfelelően az egyszerűség jegyében".

Joseph Ratzinger szerdán, a délutáni szentmise végén, lakóhelyén, a Mater Ecclesiae kolostorban részesült a betegek kenetében felszentelt laikus nők jelenlétében, akik utolsó éveiben segítségére voltak - közölte Bruni.

XVI. Benedek földi maradványait január 2-ától a Szent Péter-bazilikában helyezik el, hogy a hívők végső búcsút vehessenek tőle.

Forrás: MTI

Borítóképünkön: Joseph Ratzinger bíboros. Forrás: Vatican News.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Vecsei H. Miklós A két pápát rendezi a Rózsavölgyiben

Anthony McCarten regényt, színpadi művet és filmforgatókönyvet is írt XVI. Benedek és a későbbi Ferenc pápa találkozásáról. A darabot szeptemberben mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban.

...
Kritika

Nem könnyű, ha egyszerre két pápa él a Vatikánban

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa

Hírek
...
Hírek

Margócsy: Petőfi nem különleges, hanem normál jelenség a nagy magyar költők sorában

...
Hírek

Rangos elismerésben részesült Tolnai Ottó

...
Hírek

Amerikai költészeti díjat kapott Pál Dániel Levente

...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

...
Nagy

Krusovszky új regénye egy látomásszerű jelenetből bomlott ki

Öt évvel az Akik már nem leszünk sosem megjelenése után új regénnyel jelentkezett Krusovszky Dénes. A szerda esti bemutatón szó esett krimiszerű olvasatról, domináns regényötletről meg persze a regényt leuraló kisvárosi, szelíd katasztrófáról.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Felemelkedés rejtélyes hegyén a haragot valaki más plántálja belénk

...
Kolozsi Orsolya

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

...
Vass Norbert

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia művész, akit egy magyartól tanult festeni, túlélte Picassót és a saját jogán emelkedett a 20. századi festők legnagyobbjai közé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Megtalálták a német Atlantiszt?

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

A vízhiány és egy különleges arab öntözőrendszer ihlette regény nyert rangos díjat

...
Zöld

Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a modern kutyafajták agya nagyobb, mint ősi társaiké

...
Zöld

A Budapestre látogató Jane Goodall üzent a magyaroknak