“Korunk legnagyobb katolikus teológusa távozott közülünk” - elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa

“Korunk legnagyobb katolikus teológusa távozott közülünk” - elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa

Kilencvenöt éves korában, szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje. Mi Joseph Ratzinger, a teológus és XVI. Benedek pápa szellemi öröksége? Cikkünkben ennek járunk utána.

ld | 2022. december 31. |

XVI. Benedek a modern kor első egyházfője volt és 600 év után  az első, aki lemondott a pápaságról. Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol a Mater Ecclesiae (Egyház Anyja) kolostorban élt. Utoljára 2020 júniusában mutatkozott a nyilvánosság előtt.

XVI. Benedek pápa Joseph Ratzinger néven született 1927. április 16-án a németországi Marktlban.  A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává; 2005. április 24-én iktatták be. Ő volt a nyolcadik német pápa, és a 265. a római katolikus egyházfők sorában.  2013. február 10-én kelt és másnap nyilvánosságra hozott nyilatkozatában idős kora miatti fogyatkozó erejével indokolva bejelentette lemondását a pápai hivatalról, melynek következtében 2013. február 28-án Róma és Szent Péter püspöki széke megürült, és az arra jogosultaknak új főpapválasztó konklávét kellett összehívniuk. Lemondása utáni hivatalos megszólítása: Őszentsége XVI. Benedek, emeritus pápa lett. Hivatalában Ferenc pápa követte őt. Az egyik legterményekenyebb teológus-szerző volt, számos műve magyarul is megjelent és teológiai munkássága alapvetően határozta meg a II. Vatikáni Zsinatot és az azt követő időszak katolikus-egyházi gondolkodásmódját. 

Lukács László
Az igazság munkatársa – Joseph Ratzinger – XVI. Benedek pápa élete és műve

Szent István Társulat, 2016, 514 oldal

-

 

Nem a személye volt fontos, hanem az igazság

XVI. Benedek sok szempontból ellentétét testesítette meg Ferenc pápának - ezt az ellentétet, valamint a kettőjük közötti kedves viszonyt a Két pápa című játékfilm is igyekszik bemutatni. Míg Ferenc pápa szegényes, addig XVI. Benedek leginkább látványos öltözködésével keltett feltűnést, Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő szerint ezzel és feltűnő liturgikus eszközeivel régebbi egyházi elemeket hozott elő, és bár sokaknak

különösnek tűnhettek ezek a szokatlan külsőségek, mégis az volt az értelmük, hogy Joseph Ratzingert mint személyt elrejtsék a pápaság hivatala mögött.

A még püspökként választott jelmondata a Cooperatores Veritatis volt (vagyis: Az igazság munkatársai). Ezzel azt fejezte ki, hogy létezik objektív igazság, ami megismerhető az ember számára, ezt az igazságot - az isteni kinyilatkoztatást - kell az egyháznak közvetítenie a mai kor embere számára, ő pedig ezt egy érhető nyelvezettel, felfogható és igényes módon közvetítette - vélekedett a szakértő az MTI közleménye szerint.

Érszegi Márk Aurél utalt arra is: a római katolikus egyház történetében hatalmas újításnak számított, hogy emeritus pápaként legalább annyi ideig szolgálta az egyházat, mint uralkodó pápaként. A szakértő szerint XVI. Benedek lemondása új helyzetet teremtett az egyházban, temetése pedig ennek az új helyzetnek egyfajta tükröződése lesz, vagyis az, hogyan búcsúztassanak el egy emeritus pápát.

Anthony McCarten
A két pápa
Ford. Farkas Veronika, Agave Könyvek, 2019, 265 oldal
-

Anthony McCarten alapos kutatómunkát végzett, hogy megírhassa a jelenlegi és az előző szentatya történetét, illetve azt, hogy pontosan hogyan zajlott a hatalomváltás a két – egyébként elég különbözően gondolkodó – pápa között. 2013 februárjában az egyház történetében ugyanis szokatlan dolog történt: XVI. Benedek váratlanul benyújtotta a lemondását. Több mint 600 éve ő volt az első pápa, aki önként mondott le a hatalomról. A bíborosi kollégium a hír hallatán a római Sixtus-kápolnába sietett, hogy kiválasszák az utódját. Ekkor egy újabb váratlan fordulat következett: megválasztották Ferencet, 1200 éve az első nem európai pápát. A ​mindenség elmélete és A legsötétebb óra Oscar-díjra jelölt forgatókönyvírójának szerzője ebben a könyvben bemutatja a két pápa életútját és jellemét, de a vatikáni világ rejtelmeibe is betekintést nyújt. 

 

A tudós és a teológus Ratzinger: a párbeszéd embere volt

XVI. Benedek nem csupán öltözködésében volt más mint Ferenc pápa - míg utóbbira emberi gesztusai és megnyilvánulásai miatt, XVI. Benedek pápára tudományos-teológiai munkái miatt fogunk emlékezni. Ahogyan Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek fogalmazott MTI-hez eljuttatott nekrológjában: "Világosságot és derűt sugárzott még gyengesége és betegsége éveiben is.

Személyében korunk legnagyobb katolikus teológusa távozott közülünk." 

Erdő Péter szerint Ratzinger érezte, értette az idők jeleit. Szívében hordozta a II. Vatikáni Zsinatot, amelynek - szakértőként - még résztvevője volt és igazi európai volt. Tudta türelmesen meghallgatni mások véleményét. Figyelembe is vette az így felmerült szempontokat döntései során. A párbeszéd embere volt. A merev formalizmus éppúgy távolt állt tőle, mint a kislelkű önfeladás. Jürgen Habermasszal folytatott dialógusa világnézetünk és kultúránk alapvető kérdéseivel néz szembe" - írta Erdő Péter.

2004 januárjában, a Bajor Katolikus Akadémia rendezésében zajlott le az a beszélgetés, amelyre Erdő Péter is utal nekrológjában és amelyben Jürgen Habermas és Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa folytatott gondolatébresztő dialógust a szabadelvű nyugati társadalom alapjairól. A két nagy gondolkodó párbeszédét tartalmazó könyv példátlan a maga nemében, és magyarul is megjelent 2007-ben.

Jürgen Habermas, Joseph Ratzinger
A szabadelvű állam morális alapjai
Gondolat Kiadói Kör, 2007
-

Erdő Péter szerint XVI. Benedek “nem csupán vágyak és vélemények hullámzásának fogta fel a teológiát, de a többi tudományokat sem, hanem az igazság őszinte, módszeres és szenvedélyes keresésének. A katolikus hitet pedig a változó korok emberéhez változó nyelven szóló, de azonosságát és folyamatosságát megőrző, igaz tanításként élte meg és adta elő. Ennek az igazságnak az alapja és teljessége maga Krisztus, ezért írta Benedek pápa - teológiai munkásságának betetőzéseként - A Názáreti Jézus című, háromkötetes könyvét, melynek bevezetőjében így szólítja meg az olvasót:

"Meg akartam kísérelni, hogy bemutassam az evangéliumok Jézusát, mint az igazi Jézust, mint a tulajdonképpeni értelemben vett történeti Jézust. Meg vagyok róla győződve, és remélem, hogy az olvasó is megláthatja, hogy ez a Jézus sokkal logikusabb és történetileg szemlélve is sokkal érthetőbb, mint azok a rekonstrukciók, amelyekkel az utóbbi évtizedekben szembesültünk.
Minden bizonnyal nem kell külön mondanom, hogy ez a könyv semmiképpen sem tanítóhivatali aktus, hanem csupán "az Úr arca" (vö. Zsolt 27,8) személyes keresésének kifejeződése a részemről.

Így mindenki szabadon ellentmondhat nekem. Mindössze a rokonszenvnek azon megelőlegezését kérem az olvasóktól, amely nélkül nem létezik semmilyen megértés." 

Joseph Ratzinger
A Názáreti Jézus I.-II.-III.
Szent István társulat, 2013. 
-

Az egyszerűség jegyében

Matteo Bruni vatikáni szóvivő tájékoztatása szerint XVI. Benedek nyugalmazott pápát január 5-én, csütörtökön helyezik végső nyughelyére. A temetési szertartás csütörtökön 9.30 órakor kezdődik a Szent Péter téren, "a nyugalmazott pápa kérésének megfelelően az egyszerűség jegyében".

Joseph Ratzinger szerdán, a délutáni szentmise végén, lakóhelyén, a Mater Ecclesiae kolostorban részesült a betegek kenetében felszentelt laikus nők jelenlétében, akik utolsó éveiben segítségére voltak - közölte Bruni.

XVI. Benedek földi maradványait január 2-ától a Szent Péter-bazilikában helyezik el, hogy a hívők végső búcsút vehessenek tőle.

Forrás: MTI

Borítóképünkön: Joseph Ratzinger bíboros. Forrás: Vatican News.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Vecsei H. Miklós A két pápát rendezi a Rózsavölgyiben

Anthony McCarten regényt, színpadi művet és filmforgatókönyvet is írt XVI. Benedek és a későbbi Ferenc pápa találkozásáról. A darabot szeptemberben mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban.

...
Kritika

Nem könnyű, ha egyszerre két pápa él a Vatikánban

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa

Hírek
...
Hírek

Ukrajna 19 millió orosz könyvet von ki a könyvtáraiból

...
Hírek

Kemény Zsófi: Muszáj meghalni a píárért? [Petőfi200]

...
Szórakozás

Olivia Colman dermesztő lesz az új Dickens-sorozatban

...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...
Nagy

Ezeket a világirodalmi könyveket olvasd 2023-ban, ha jót akarsz!

A 2023-ban érkező megjelenések térben és időben, műfajukban és stílusukban is annyira inspirálóan változatosak, hogy bátran válogathatsz közülük. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

A Carmen Mola írói álnév mögött rejtőző három spanyol szerző mesélt extrém gyilkossági ötletekről, a közös alkotási folyamat előnyeiről és kihívásairól, valamint a jövőbeli terveikről is.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Zöld

Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy brit katonanő

...
Zöld

Elhunyt Schmidt Egon, aki egész életét a madaraknak és a róluk szóló könyveknek szentelte

...
Zöld

Légből kapott elképzelés a garantált alapjövedelem? Az EU-nak már van terve rá

...
Zöld

A Durrell család érkezése Korfura emlékezetesre sikerült: nagy csapat kutya ugatta őket kórusban

...
Zöld

Ennyire csapadékos januárunk 1915-ben volt utoljára

...
Zöld

A tudomány fejlődésében kulcsfontosságú, hogy hajlandók legyünk elképzelni az elképzelhetetlent

...
Zöld

Sárba ragadtak a rendőrök, akiket a falurombolás és a bánya ellen tüntetők miatt vezényeltek ki (videó)