Vecsei H. Miklós A két pápát rendezi a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós A két pápát rendezi a Rózsavölgyiben

Anthony McCarten regényt, színpadi művet és filmforgatókönyvet is írt XVI. Benedek és a későbbi Ferenc pápa találkozásáról. A darabot szeptemberben mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban.

Könyves Magazin | 2020. június 22. |

Aligha lehetett volna kitalálni két ellentmondásosabb személyiséget, mint az egymást váltó XVI. Benedek és utódja, Ferenc - esetükben ismét bebizonyosodott, hogy az élet a legjobb regényíró. Önmagukban is rendkívül izgalmas életutakat tudhattak maguk mögött, ráadásul ők ketten látszólag semmiben sem értettek egyet, noha mind a kettejüknek közük volt egy 700 éves pápai hagyomány megszakadásához: az egyik ugyanis lemondott a pápaságról, a másikat pedig úgy választották meg, hogy elődje még életben volt.

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa - Könyves magazin

Forrás: Mozinet A vatikáni ügyek mindig is sok embert érdekeltek, már csak azért is, mert számos olyan dolog történik arrafelé a falak közt, amelyekre nincsen rálátásunk. Erre érzett rá nagyon jól Fernando Meirelles, aki A két pápa című filmjében az utóbbi évek egyik legizgalmasabb egyházi eseményét dolgozta fel: azt az időszakot, amikor XVI.

Erről az időszakról Anthony McCarten írt regényt (ami, és ez fontos hangsúlyozni, nem memoár vagy dokuregény, hanem fikció), amelynek központi jelenete a két pápa színfalak mögött megejtett találkozója. Korábban ezt írtuk a könyvről:

"Egyértelmű, hogy a rengeteg hivatkozást tartalmazó, életrajzokat, cikkeket, interjúkat feldolgozó könyv szerkezete arra az ellentétre épül, mely a két pápa között fennáll, s mely kettejük személyiségének különbségeiből ered. Ratzinger német entellektüel, luxusrajongó, a gyakorlati életben tapasztalatlan, magának való szellemi ember; Ferenc pápa, azaz Bergoglio szerény, egyszerű, rendkívül szociális, a nép között otthonosan mozgó focirajongó."

Anthony McCarten nemcsak regényt, hanem színdarabot és filmforgatókönyvet is írt a történetükből (a filmben Anthony Hopkins alakítja XVI. Benedeket, Ferencet pedig Jonathan Pryce). A színpadi jogokat Magyarországon a Rózsavölgyi kapta meg, a darabot Vecsei H. Miklós rendezi, és várhatóan szeptemberben lesz a premier. Az olvasópróbáról már kikerültek az első képek: XVI. Benedeket Jordán Tamás, Bergoglio bíborost (azaz a későbbi Ferenc pápát) Lukács Sándor alakítja. Brigitta nővér szerepében Molnár Piroska lesz látható, Sophia nővért pedig Trokán Anna alakítja.

Most akkor nagyítsam vagy kicsinyítsem? - Maradj otthon #45 - Könyves magazin

Amikor AnthonyMcCartent arról faggatták, hogy mi inspirálta , elmesélte, hogy éppen Rómában tartózkodott, amikor meghalt az unokaöccse, és a nővére megkérte, gyújtson egy gyertyát érte. McCarten elment a Szent Péter térre, ahol épp Ferenc pápa tartott beszédet. Ez a pillanat sarkallta aztán arra, hogy elkezdje kutatni a pápa életútját, és azt a momentumot, amikor az elődje, XVI.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nem könnyű, ha egyszerre két pápa él a Vatikánban

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa

...
Kritika

Churchillt igazán a háború tette Churchill-lé

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Családi film készül az Édes mostohából

El a kezekkel a Papámtól! címmel forog Dobó Kata és Gulyás Buda új családi mozija - a forgatókönyv alapját egy régi történet, Lakner Artúr közel 80 éves klasszikusa adja.

...
Gyerekirodalom

Dan Brown zenét szerzett, mesét írt

Vad Szimfónia címmel megírta első gyerekkönyvét Dan Brown, a művészet, a tudomány és a misztikum szentháromságára már korán felesküdő szerző. 

...
Gyerekirodalom

Tittel Kinga legújabb könyvével gyerekjáték lesz felfedezni a Dunát

Tittel Kinga új kötete informatív és mesés körutazásra invitál: megmártózhatunk a régmúlt Duna-fürdőkben és kileshetjük a dunai aranyászok titkát. Mutatunk egy részt a könyvből!

Hírek
...
Hírek

Végre saját nevük alatt jelennek meg a női szerzők klasszikusai

...
Hírek

Krusovszky megírta az Index végét, ezért is generációs a regénye

...
Hírek

Szabó T. Anna mindig költőnek készült, mármint tényleg mindig

...
Hírek

Lenyűgöző gengsztereposzban elevenedik meg Varsó királya

...
Hírek

Intim levelekben kérték Beauvoir tanácsait az olvasók

...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

A hét könyve
Kritika
Elena Ferrante hőse hazugsággal lázad a felnőttek képmutató világa ellen
...
Kritika

Mi baja Stephen Kingnek a gyerekekkel? 

Stephen King új könyve, Az intézet egy Tűzgyújtó-reboot. Az 1980-as klasszikusában egy nyolc éves kislányt rabol el a csúf, gaz állami intézmény, hogy nem mindennapi képességeit a saját céljaira kiaknázza.