Vecsei H. Miklós A két pápát rendezi a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós A két pápát rendezi a Rózsavölgyiben

Anthony McCarten regényt, színpadi művet és filmforgatókönyvet is írt XVI. Benedek és a későbbi Ferenc pápa találkozásáról. A darabot szeptemberben mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban.

Könyves Magazin | 2020. június 22. |

Aligha lehetett volna kitalálni két ellentmondásosabb személyiséget, mint az egymást váltó XVI. Benedek és utódja, Ferenc - esetükben ismét bebizonyosodott, hogy az élet a legjobb regényíró. Önmagukban is rendkívül izgalmas életutakat tudhattak maguk mögött, ráadásul ők ketten látszólag semmiben sem értettek egyet, noha mind a kettejüknek közük volt egy 700 éves pápai hagyomány megszakadásához: az egyik ugyanis lemondott a pápaságról, a másikat pedig úgy választották meg, hogy elődje még életben volt.

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa - Könyves magazin

Forrás: Mozinet A vatikáni ügyek mindig is sok embert érdekeltek, már csak azért is, mert számos olyan dolog történik arrafelé a falak közt, amelyekre nincsen rálátásunk. Erre érzett rá nagyon jól Fernando Meirelles, aki A két pápa című filmjében az utóbbi évek egyik legizgalmasabb egyházi eseményét dolgozta fel: azt az időszakot, amikor XVI.

Erről az időszakról Anthony McCarten írt regényt (ami, és ez fontos hangsúlyozni, nem memoár vagy dokuregény, hanem fikció), amelynek központi jelenete a két pápa színfalak mögött megejtett találkozója. Korábban ezt írtuk a könyvről:

"Egyértelmű, hogy a rengeteg hivatkozást tartalmazó, életrajzokat, cikkeket, interjúkat feldolgozó könyv szerkezete arra az ellentétre épül, mely a két pápa között fennáll, s mely kettejük személyiségének különbségeiből ered. Ratzinger német entellektüel, luxusrajongó, a gyakorlati életben tapasztalatlan, magának való szellemi ember; Ferenc pápa, azaz Bergoglio szerény, egyszerű, rendkívül szociális, a nép között otthonosan mozgó focirajongó."

Anthony McCarten nemcsak regényt, hanem színdarabot és filmforgatókönyvet is írt a történetükből (a filmben Anthony Hopkins alakítja XVI. Benedeket, Ferencet pedig Jonathan Pryce). A színpadi jogokat Magyarországon a Rózsavölgyi kapta meg, a darabot Vecsei H. Miklós rendezi, és várhatóan szeptemberben lesz a premier. Az olvasópróbáról már kikerültek az első képek: XVI. Benedeket Jordán Tamás, Bergoglio bíborost (azaz a későbbi Ferenc pápát) Lukács Sándor alakítja. Brigitta nővér szerepében Molnár Piroska lesz látható, Sophia nővért pedig Trokán Anna alakítja.

Most akkor nagyítsam vagy kicsinyítsem? - Maradj otthon #45 - Könyves magazin

Amikor AnthonyMcCartent arról faggatták, hogy mi inspirálta , elmesélte, hogy éppen Rómában tartózkodott, amikor meghalt az unokaöccse, és a nővére megkérte, gyújtson egy gyertyát érte. McCarten elment a Szent Péter térre, ahol épp Ferenc pápa tartott beszédet. Ez a pillanat sarkallta aztán arra, hogy elkezdje kutatni a pápa életútját, és azt a momentumot, amikor az elődje, XVI.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nem könnyű, ha egyszerre két pápa él a Vatikánban

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa

...
Kritika

Churchillt igazán a háború tette Churchill-lé

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

Hírek
...
Hírek

Kiss Noémi és Péntek Orsolya a Békés Pál-díj nyertesei

...
Hírek

Agatha Christie regényeit is átdolgozzák a potenciálisan sértő megjegyzések miatt

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk.