Vecsei H. Miklós A két pápát rendezi a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós A két pápát rendezi a Rózsavölgyiben

Anthony McCarten regényt, színpadi művet és filmforgatókönyvet is írt XVI. Benedek és a későbbi Ferenc pápa találkozásáról. A darabot szeptemberben mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban.

Könyves Magazin | 2020. június 22. |

Aligha lehetett volna kitalálni két ellentmondásosabb személyiséget, mint az egymást váltó XVI. Benedek és utódja, Ferenc - esetükben ismét bebizonyosodott, hogy az élet a legjobb regényíró. Önmagukban is rendkívül izgalmas életutakat tudhattak maguk mögött, ráadásul ők ketten látszólag semmiben sem értettek egyet, noha mind a kettejüknek közük volt egy 700 éves pápai hagyomány megszakadásához: az egyik ugyanis lemondott a pápaságról, a másikat pedig úgy választották meg, hogy elődje még életben volt.

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa - Könyves magazin

Forrás: Mozinet A vatikáni ügyek mindig is sok embert érdekeltek, már csak azért is, mert számos olyan dolog történik arrafelé a falak közt, amelyekre nincsen rálátásunk. Erre érzett rá nagyon jól Fernando Meirelles, aki A két pápa című filmjében az utóbbi évek egyik legizgalmasabb egyházi eseményét dolgozta fel: azt az időszakot, amikor XVI.

Erről az időszakról Anthony McCarten írt regényt (ami, és ez fontos hangsúlyozni, nem memoár vagy dokuregény, hanem fikció), amelynek központi jelenete a két pápa színfalak mögött megejtett találkozója. Korábban ezt írtuk a könyvről:

"Egyértelmű, hogy a rengeteg hivatkozást tartalmazó, életrajzokat, cikkeket, interjúkat feldolgozó könyv szerkezete arra az ellentétre épül, mely a két pápa között fennáll, s mely kettejük személyiségének különbségeiből ered. Ratzinger német entellektüel, luxusrajongó, a gyakorlati életben tapasztalatlan, magának való szellemi ember; Ferenc pápa, azaz Bergoglio szerény, egyszerű, rendkívül szociális, a nép között otthonosan mozgó focirajongó."

Anthony McCarten nemcsak regényt, hanem színdarabot és filmforgatókönyvet is írt a történetükből (a filmben Anthony Hopkins alakítja XVI. Benedeket, Ferencet pedig Jonathan Pryce). A színpadi jogokat Magyarországon a Rózsavölgyi kapta meg, a darabot Vecsei H. Miklós rendezi, és várhatóan szeptemberben lesz a premier. Az olvasópróbáról már kikerültek az első képek: XVI. Benedeket Jordán Tamás, Bergoglio bíborost (azaz a későbbi Ferenc pápát) Lukács Sándor alakítja. Brigitta nővér szerepében Molnár Piroska lesz látható, Sophia nővért pedig Trokán Anna alakítja.

Most akkor nagyítsam vagy kicsinyítsem? - Maradj otthon #45 - Könyves magazin

Amikor AnthonyMcCartent arról faggatták, hogy mi inspirálta , elmesélte, hogy éppen Rómában tartózkodott, amikor meghalt az unokaöccse, és a nővére megkérte, gyújtson egy gyertyát érte. McCarten elment a Szent Péter térre, ahol épp Ferenc pápa tartott beszédet. Ez a pillanat sarkallta aztán arra, hogy elkezdje kutatni a pápa életútját, és azt a momentumot, amikor az elődje, XVI.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nem könnyű, ha egyszerre két pápa él a Vatikánban

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa

...
Kritika

Churchillt igazán a háború tette Churchill-lé

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.