Pion István: Koplárovics meg én

Pion István: Koplárovics meg én

2002. augusztus 14., Népstadion, 90. perc, Zalaegerszeg-Manchester United: 0-0. A Bajnokok Ligája selejtezőjében találkozott a magyar és az angol bajnokság legjobbja. Bozsik Péter csapata Sir Alex Ferguson David Beckham vezette legendás csapatával találkozott. A magyar futball varázslatos estéjét elevenítjük fel a zalai Margófeszten, a mérkőzést, amelyet tényleg senki nem felejt el: Szamosi Tamás bal oldali beadását a 83. percben pályára lépő Koplárovics Béla fejezte be.
A zalai Margón pályára lépett Czinki Ferenc, Kiss Tibor Noé, Pető Péter, Pion István és Szálinger Balázs. Másodikként Pion István írását olvashatod.

Pion István | 2022. augusztus 14. |

Van rosszabb is, Béla!

De kezdjük onnan, hogy a régivágású stadionok sokkal szellősebbek voltak, mint a mostaniak. És amikor tizenegy-két éves koromban a gombafrizuráról rövid hajra váltottam, a váci stadion gyepének szélén állva éreztem meg igazán a légmozgás gyönyörét. Mi tagadás, boldog voltam, hogy bizsereg a fejbőröm, előtte sosem tapasztaltam ilyet, és azt gondoltam, ehhez hasonló lehet majd az is, amikor nem labdaszedő leszek, hanem felnőtt játékosként lövök gólt egy ilyen csodálatosan szellős stadionban, és üvölt a közönség. Pedig csak kapus voltam a serdülőben.

Béla, várnod kell!

Aztán nem sokkal később elsodort az élet a váci csapattól, és bár alsóbb osztályba kerültem, de legalább ráléptem a lehetőségek útjára: hamisan játszottam csatárként néhány meccset az esztergomi csapatban, és a stadionban, amiben ismét csak labdaszedő lehettem, szintén bizsergetőn fújt a szél. Az edzőpályán játszott meccseinken lőttem pár gólt is, de a zárt iskolai és kollégiumi rendszer nem engedte a rendszeres edzést, úgyhogy visszaestem hétvégi hobbifocistának a szülőfalum csapatába. 

És ott nincs stadion, hát elég furcsán éreztem a szelet.

Melegíts, Béla!

A Népstadion volt a régivágású stadionok közül a legszellősebb, legalábbis amikor életemben először eljutottam egy válogatott meccsre, amit ott rendeztek, akkor már nem csak a fejbőröm bizsergett, hanem az egész testem remegett az izgalomtól, amit körém fújt a szél. Olyan szél, amilyet csak abban a stadionban lehetett érezni. A lelátón álltam, valamelyik fölső karéjban, messze a pályától, és a szó igazi értelmében vett labdarúgáshoz nem volt már közöm. A válogatott kikapott, mégis akkor határoztam el, hogy egyszer, gőzöm sincs, hogyan, de én ebben a stadionban lövök egy gólt. 

Béla, te jössz!

Akkor is ott voltam, amikor a ZTE játszott BL-selejtezőt a Manchesterrel. Szinte semmire sem emlékszem, csak arra, hogy fújt a szél. Beckham nem érdekelt, Giggs nem érdekelt, és Nistelroy sem érdekelt. Csak a szél. És az első perctől éreztem a szelet. Aztán beállt Koplárovics, és már nem csak én éreztem.

„Föltámad a szél, és vele együtt a ZTE is”

– mondta a mérkőzés kommentátora, Hajdú B. István a 89. percben, pontosan 18 másodperccel a gól előtt, amit ott én akkor természetesen nem hallottam, utólag tudom a meccs összefoglalójából.

Mondtam, hogy van rosszabb is: csere van, Béla!

Úgy hozta az élet, hogy felnőtt fejjel fociztam egy ideig az íróválogatottban. Voltunk pár jó helyen, vicces-szomorú meccseket játszottunk, és egyik pályán sem éreztem a szelet, amíg el nem érkeztünk időben oda, hogy lebontják a Népstadiont, és egy újat építenek a helyére. Már lement a hivatalos zárómeccs is, és ez után, de még a bontás előtt szerveztek néhány amatőr kupát, így kerültünk oda mi is. Utolsók közt az utolsók közé. Természetesen lesz olyan focista is, író is, aki úgy emlékezik, hogy ezután is játszottak még meccseket a stadionban, vagy akkor velem együtt a pályán volt, és másként rendeződtek el benne az események. Nekik üzenem innen is: ez a történet nem biztos, hogy igaz, tehát szép, ellenben biztos, hogy szép, tehát igaz. Mert egészen a döntőig meneteltünk, vagyis adott volt a lehetőség, hogy lejátsszuk azt a bizonyos utolsót. A meccsből szinte semmire sem emlékszem, csak arra, hogy végig döntetlenre álltunk, és hogy fújt a szél. Aztán a 89. percben, pontosan 18 másodperccel a gól előtt, meghallottam valahonnan a semmiből Hajdú B. István hangját: „Föltámad a szél…” És 18 másodperccel később belőttem. A szél örökre elállt, az üres lelátóról pedig síri csend tisztelte meg a régi Népstadion utolsó hálózördülését.

Béla, öngól volt.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pető Péter: Csak a gól

A magyar futball varázslatos estéjét elevenítettük fel a zalai Margófeszten, a mérkőzést, amelyet tényleg senki nem felejt el: Szamosi Tamás bal oldali beadását a 83. percben pályára lépő Koplárovics Béla fejezte be a Manchester United ellen.

...
Nagy

10 pont, ahol a magyar foci találkozott a történelemmel

A sport irodalmi vetületeit vizsgáló Ady stoplisban után Csillag Péter a Kapufák és kényszerítők című könyvében olyan eseteket vizsgált meg, amikor a magyar történelem fontos alakjai és a politika erőteljesebb kölcsönhatásba léptek egymással. 

...
Nagy

Szél Dávid: Egy apa nem csak akkor tud bánni a gyerekkel, ha az már tud focizni

...
Hírek

Annie Ernaux nyerte 2022-ben az irodalmi Nobelt!

A francia Annie Ernaux nyerte 2022-ben az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint azért a bátorságért és éleslátásért, amivel feltárja a személyes memória gyökereit, elidegenedését és határait.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

Múlt héten debütált Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amiben egészen új perspektívából közelítette meg Erőss Zsolt eltűnését és halálát, mivel az eseményeket a hegymászó felesége, Sterczer Hilda szemszögéből látjuk. A filmet A Hópárduc felesége című interjúkötet inspirálta. 

...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Csernobil felpörgette a levelibékák evolúcióját: feketék lettek

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Zöld

Minden nyolcadik madárfajt a kipusztulás veszélye fenyegeti

...
Zöld

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Zöld

Moskát Anita: Jöjjön el a fotoszintézis országa

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Japán kutatók próbálnak megtanítani egy robotot arra, hogy jókor nevessen

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik