Pion István: Koplárovics meg én

Pion István: Koplárovics meg én

2002. augusztus 14., Népstadion, 90. perc, Zalaegerszeg-Manchester United: 0-0. A Bajnokok Ligája selejtezőjében találkozott a magyar és az angol bajnokság legjobbja. Bozsik Péter csapata Sir Alex Ferguson David Beckham vezette legendás csapatával találkozott. A magyar futball varázslatos estéjét elevenítjük fel a zalai Margófeszten, a mérkőzést, amelyet tényleg senki nem felejt el: Szamosi Tamás bal oldali beadását a 83. percben pályára lépő Koplárovics Béla fejezte be.
A zalai Margón pályára lépett Czinki Ferenc, Kiss Tibor Noé, Pető Péter, Pion István és Szálinger Balázs. Másodikként Pion István írását olvashatod.

Pion István | 2022. augusztus 14. |

Van rosszabb is, Béla!

De kezdjük onnan, hogy a régivágású stadionok sokkal szellősebbek voltak, mint a mostaniak. És amikor tizenegy-két éves koromban a gombafrizuráról rövid hajra váltottam, a váci stadion gyepének szélén állva éreztem meg igazán a légmozgás gyönyörét. Mi tagadás, boldog voltam, hogy bizsereg a fejbőröm, előtte sosem tapasztaltam ilyet, és azt gondoltam, ehhez hasonló lehet majd az is, amikor nem labdaszedő leszek, hanem felnőtt játékosként lövök gólt egy ilyen csodálatosan szellős stadionban, és üvölt a közönség. Pedig csak kapus voltam a serdülőben.

Béla, várnod kell!

Aztán nem sokkal később elsodort az élet a váci csapattól, és bár alsóbb osztályba kerültem, de legalább ráléptem a lehetőségek útjára: hamisan játszottam csatárként néhány meccset az esztergomi csapatban, és a stadionban, amiben ismét csak labdaszedő lehettem, szintén bizsergetőn fújt a szél. Az edzőpályán játszott meccseinken lőttem pár gólt is, de a zárt iskolai és kollégiumi rendszer nem engedte a rendszeres edzést, úgyhogy visszaestem hétvégi hobbifocistának a szülőfalum csapatába. 

És ott nincs stadion, hát elég furcsán éreztem a szelet.

Melegíts, Béla!

A Népstadion volt a régivágású stadionok közül a legszellősebb, legalábbis amikor életemben először eljutottam egy válogatott meccsre, amit ott rendeztek, akkor már nem csak a fejbőröm bizsergett, hanem az egész testem remegett az izgalomtól, amit körém fújt a szél. Olyan szél, amilyet csak abban a stadionban lehetett érezni. A lelátón álltam, valamelyik fölső karéjban, messze a pályától, és a szó igazi értelmében vett labdarúgáshoz nem volt már közöm. A válogatott kikapott, mégis akkor határoztam el, hogy egyszer, gőzöm sincs, hogyan, de én ebben a stadionban lövök egy gólt. 

Béla, te jössz!

Akkor is ott voltam, amikor a ZTE játszott BL-selejtezőt a Manchesterrel. Szinte semmire sem emlékszem, csak arra, hogy fújt a szél. Beckham nem érdekelt, Giggs nem érdekelt, és Nistelroy sem érdekelt. Csak a szél. És az első perctől éreztem a szelet. Aztán beállt Koplárovics, és már nem csak én éreztem.

„Föltámad a szél, és vele együtt a ZTE is”

– mondta a mérkőzés kommentátora, Hajdú B. István a 89. percben, pontosan 18 másodperccel a gól előtt, amit ott én akkor természetesen nem hallottam, utólag tudom a meccs összefoglalójából.

Mondtam, hogy van rosszabb is: csere van, Béla!

Úgy hozta az élet, hogy felnőtt fejjel fociztam egy ideig az íróválogatottban. Voltunk pár jó helyen, vicces-szomorú meccseket játszottunk, és egyik pályán sem éreztem a szelet, amíg el nem érkeztünk időben oda, hogy lebontják a Népstadiont, és egy újat építenek a helyére. Már lement a hivatalos zárómeccs is, és ez után, de még a bontás előtt szerveztek néhány amatőr kupát, így kerültünk oda mi is. Utolsók közt az utolsók közé. Természetesen lesz olyan focista is, író is, aki úgy emlékezik, hogy ezután is játszottak még meccseket a stadionban, vagy akkor velem együtt a pályán volt, és másként rendeződtek el benne az események. Nekik üzenem innen is: ez a történet nem biztos, hogy igaz, tehát szép, ellenben biztos, hogy szép, tehát igaz. Mert egészen a döntőig meneteltünk, vagyis adott volt a lehetőség, hogy lejátsszuk azt a bizonyos utolsót. A meccsből szinte semmire sem emlékszem, csak arra, hogy végig döntetlenre álltunk, és hogy fújt a szél. Aztán a 89. percben, pontosan 18 másodperccel a gól előtt, meghallottam valahonnan a semmiből Hajdú B. István hangját: „Föltámad a szél…” És 18 másodperccel később belőttem. A szél örökre elállt, az üres lelátóról pedig síri csend tisztelte meg a régi Népstadion utolsó hálózördülését.

Béla, öngól volt.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pető Péter: Csak a gól

A magyar futball varázslatos estéjét elevenítettük fel a zalai Margófeszten, a mérkőzést, amelyet tényleg senki nem felejt el: Szamosi Tamás bal oldali beadását a 83. percben pályára lépő Koplárovics Béla fejezte be a Manchester United ellen.

...
Nagy

10 pont, ahol a magyar foci találkozott a történelemmel

A sport irodalmi vetületeit vizsgáló Ady stoplisban után Csillag Péter a Kapufák és kényszerítők című könyvében olyan eseteket vizsgált meg, amikor a magyar történelem fontos alakjai és a politika erőteljesebb kölcsönhatásba léptek egymással. 

...
Nagy

Szél Dávid: Egy apa nem csak akkor tud bánni a gyerekkel, ha az már tud focizni

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Ennyire csapadékos januárunk 1915-ben volt utoljára

...
Zöld

A tudomány fejlődésében kulcsfontosságú, hogy hajlandók legyünk elképzelni az elképzelhetetlent

...
Zöld

Sárba ragadtak a rendőrök, akiket a falurombolás és a bánya ellen tüntetők miatt vezényeltek ki (videó)

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Kiderült, hogy ezért okoz függőséget a csokoládé, de van kiút

...
Zöld

Az anyák magyar megmentője szobrot kapott a londoni Queen Mary Egyetemen

...
Zöld

A mesterséges intelligencia egy nap az elektromossággal felérő változást idéz majd elő

...
Zöld

A barkóscinege rabolta el a szavazók szívét, de már megvan 2023 kétéltűje, lepkéje és vadvirága is

...
Zöld

Tulajdonképpen az élesztők háziasítottak bennünket, és ez csak a kezdet, ha a gombák szemszögéből nézzük a világot