5 könyv, amely főszereplőjének egy idegen országban kell megállnia a helyét

5 könyv, amely főszereplőjének egy idegen országban kell megállnia a helyét

Szabados Ágnes, az RTL Klub Híradójának műsorvezetője pár éve elindította a Nincs időm olvasni kihívást, amely során 12 hónap alatt 12 könyvet kell elolvasnia a résztvevőknek. A játék idén is folytatódik és bárki bármikor csatlakozhat hozzá, hiszen Ágnes minden hónapban ad egy új témát, amit aztán a harmincezer fős közösség közösen dolgoz fel. Novemberben egy olyan könyvet kell elolvasni, amely főszereplőjének egy idegen országban kell megállnia a helyét. A témához minden hónapban egy közös könyv is tartozik, ez most Mónica Gutiérrez A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei című regénye. A kihíváshoz csatlakozva mi is ajánlunk öt könyvet.

Forgách Kinga | 2021. november 02. |

Elif Batuman: A félkegyelmű

Elif Batuman
A félkegyelmű
Ford.: Ruff Orsolya, Magvető, 2019, 505 oldal
Elif Batuman: A félkegyelmű

A 90-es évek közepén a Harvardon játszódik Elif Batuman könyve, amely a soha be nem teljesült, mégis mély nyomot hagyó egyetemi szerelemről szól. A regény főhőse a török származású Selin, aki egyszerre ismerkedik meg a harvardi élettel, az emailezéssel és a virtuális kapcsolatok jelenségével. A Harvardon megismer egy Ivan nevű magyar fiút, akivel félrekommunikálások sorozatát produkálják. Talán szeretik egymást, talán csak nem tudnak dűlőre jutni önmagukkal és egymással. A nyelvi és kulturális különbségek mindenesetre nem segítenek nekik abban, hogy egymásra találjanak. A furcsa viszonyuk végül egy magyarországi nyári kalandhoz vezet, sok-sok szürreális és humoros epizóddal. A regény így egy kis ízelítőt ad abból is, milyen az, amikor egy külföldinek a magyar vidéken kell megállnia a helyét.

Szűcs Péter: Dharma

SZŰCS PÉTER
Dharma
Libri, 2021, 324 oldal
-

Szűcs Péter első regénye, a Dharma több kontinensen átívelő, három idősíkban játszódó történet, amelyben felvillannak a sorsfordító ötvenes évek éppúgy, mint az ígéretekkel teli rendszerváltás napjai, és persze a jelen, amely Y-generációs hőse számára tele van kérdőjelekkel. A kötet bemutatója júniusban volt a Margón, ahol a szerző egyebek között azt mondta, nagyon izgatja, mihez kezdünk azokkal az élethazugságokkal, amelyekkel körülbástyázzuk magunkat, és azon a véleményen volt, hogy ezek egy idő után ledőlnek, nem lehet fenntartani őket. (A teljes beszámolót ITT tudjátok elolvasni.) Budapest, New York, Rio de Janeiro, Párizs, Irán – a Dharma hősei nagy utat járnak be, közben keresik a boldogulást, a szerelmet, önmagukat. A könyv idén a Margó-díj tízes listájáig jutott, interjúnk Szűcs Péterrel ITT olvasható.

Donáth Mirjam: Mások álma

Donáth Mirjam
Mások álma
Athenaeum, 2018, 320 oldal
Donáth Mirjam: Mások álma

Donáth Mirjam hét évet élt New Yorkban, de nem szeret rágondolni. Azért ment ki, hogy megtapasztalja az amerikai álmot, és vágya teljesült is: felvették egyetemre, majd a legnagyobb nemzetközi hírügynökségnél dolgozhatott. Könyvében szellemesen és őszintén ír arról, hogy miért döntött Amerika mellett, és miért nem volt boldog kint. Elmeséli, hogy milyen a világ legpörgősebb városában élni, és hogy a hazatérés miért nem egyenlő a kudarccal. „Ez egy-két hónappal azután történt, hogy hazaköltöztünk New Yorkból, ahol hét éven át azért küzdöttem, hogy idegen nyelven is önmagam lehessek. Mire feleszméltem, már a két kultúra között találtam magam; ott, ahol az angol szavaknak még nem volt súlyuk a szívemben, de a magyar mondataimon már az amerikai nyelv logikája látszott” – mesélte interjúnkban a szerző.

Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról

Mathias Énard
Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról
Fordította: Takács M. József, Jelenkor, 2018, 158 oldal
Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról

Énard egyik legnépszerűbb regénye az éppen fénykorát élő tizenhatodik századi Oszmán Birodalom világát idézi meg. Főhőse a Dávid-szobor híres megalkotója, Michelangelo, aki a Szent Péter-bazilika alapkőletételének előestéjén hirtelen elhatározásból úgy dönt, elhagyja Rómát, mivel a pápa nem fizette ki munkáját. Menekülése közben különös meghívást kap, II. Bajazid szultán Konstantinápolyba hívja, hogy elkészítse az Aranyszarv-öböl felett átívelő híd terveit. A regény a szobrász konstantinápolyi tartózkodásának történetét rekonstruálja, a testvérének küldött eredeti levelek nyomán. A valóság és képzelet határán játszódó könyvben legendák és keleti mítoszok elevenednek meg, közben pedig megismerhetjük a reneszánsz képzőművészet legnagyobb alakjának valós gondjait és vágyait is. 

Interjúnk az íróval ITT.

Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Khaled Hosseini
Papírsárkányok
Ford.: Vajda György, Libri, 2021, 448 oldal
Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Az Egyesült Államokban orvosként praktizáló Khaled Hosseini bemutatkozó regénye, a Papírsárkányok 2003-ban jelent meg Amerikában és pillanatok alatt hatalmas siker lett. A könyv egy nem mindennapi barátságról szól, amely egy tehetős család gyermeke, Amir és a szolgálójuk fia, Haszan közt szövődik Afganisztán végnapjaiban. 1980-ban bevonulnak a szovjetek és Amir apjával együtt Amerikába szökik, majd San Franciscóban telepszik le. Több mint húsz évvel később, 2001 nyarán Amir, aki immár sikeresnek mondható író és tizenöt éve házas, kap egy telefonhívást, és bűntudattól vezérelve visszatér Afganisztánba. Kabul romokban, a Gázi-stadionban a tálibok nyilvános kivégzéseket tartanak a focimeccsek szünetében, családi titkokra derül fény, és van egy régi bűn, amit jóvá kell tennie.

Interjúnk az íróval ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 könyv, amely a barátságról szól

Októberben is folytatódik a Nincs időm olvasni kihívás, a téma ezúttal a barátság. A kihíváshoz csatlakozva mi is ajánlunk öt könyvet.

...
Nagy

5 könyv, amelynek szerzője eredeti szakmája szerint nem író

Szeptemberben is folytatódik a Nincs időm olvasni kihívás. Ezúttal egy olyan könyvet kell elolvasni, amelynek szerzője eredeti szakmája szerint nem író. 

...
Nagy

5 könyv, amely több idősíkon játszódik

Itt az augusztus, folytatódik a Nincs időm olvasni kihívás. Ezútal egy olyan könyvet kell elolvasni, amely több idősíkon játszódik. A havi témáhhoz adunk néhány ötletet. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

...
Gyerekirodalom

A zseniális kópé azt üzeni a gyerekeknek, hogy minden jóra fordulhat

A Világszép Alapítvány kísérleti bábelőadása Zalka Csenge Virág meséit dolgozza fel, Nagy Zsolt és Karafiáth Orsolya közreműködésével. Nézzetek bele!

...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Szerzőink

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.