Ilyenek voltak a könyvhetek – Tömeg, vörös csillag, könyvhegyek

Ilyenek voltak a könyvhetek – Tömeg, vörös csillag, könyvhegyek

Idén 91. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet. Az eredetileg júniusra tervezett eseményt a koronavírus miatt halasztották őszre, majd szervezték át nagyrészt az online térbe. A szokásos tömegélmény – sok ember, sok író, sok könyv, sok kiadó, sok program – ezúttal ugyan elmarad, de a Fortepan segítségével igyekszünk felidézni, milyen is volt régen, a napokon át „csupakönyv” tereken.

Szeder Kata | 2020. szeptember 16. |

1927. június 5-én Miskolcon, az akkor már 49 éve működő Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének rendes évi közgyűlésén merült fel annak ötlete, hogy a hazai szerzőket és könyveket népszerűsítendő, az irodalmi életet felpezsdítendő, rendezzenek évente olyan könyvnapokat, ahol az olvasók személyesen is találkozhatnak a könyvszakma szereplőivel. A javaslat a Literatura című irodalmi és bibliográfiai folyóirat szerkesztőjétől, Supka Gézától érkezett, aki később, újságja hasábjain részletesen is kidolgozta elképzelését: „Az évnek egyik napján […] az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely […] az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy

ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.”

A nap lebonyolításában fontos szerepet szánt az előadóművészeknek, színházaknak, és részletesen kidolgozta a programok finaszírozásának lehetőségeit is. Gondolt természetesen a kuriózumra vágyó úri közönségre is, akiknek dedikációkkal, izgalmas árverésekkel (emléktárgyak, kéziratok) kívánt a kedvében járni.

Mondhatni született marketingesként Supka külön hangsúlyozta, mennyire fontos egy-egy esemény népszerűsége szempontjából, hogy híres embereket is szerepeltessen: „a diákok külön bódékban iskoladrámákat játszanak: ismert írók konferanszokat tartanak […] a helyi sajátosságokat, kultúrhistóriai adottságokat, kuriozitásokat híres, ott szülött íróinak bevonásával öleli fel.” Magát a rendezvényt pedig így képzelte el: „… gerincét a festői könyvvásár teszi ki, amely a városnak lehetőleg valamely csendesebb terén, amennyire lehetséges, históriai épületek vagy természeti szépségek keretében folyik le […] egyszerűbb, de művészien dekorált polccal, állvánnyal, tolókocsival, ponyvasátorral, bódéval vagy pavilonnal.  Kívánatos lenne, ha a nagyobb cégek megfelelően díszes nagy reklámkocsikat – élőképekkel és könyveladással – járatnának ezen a napon. […] A könyvnap reggelén katonazene vagy régi festői jelmezbe öltözött kürtös heroldok hívják fel a figyelmet a nap jelentőségére.” 

1928 novemberében már tartottak egy „próba könyvhetet”, majd fél évre rá, 1929. május 12-én, az ünnepi beszédeket és zenei műsort, valamint Kosztolányi Dezső felolvasását követően megkezdődött az első magyar könyvhét. 

Azóta sokszor és sokféleképpen alakult a rendezvény. Idén ugyan nem megyünk ki „a térre” és böngésszük órákon át a standok kínálatát, majd állunk hosszan sorba egy-egy dedikációért, de a hangulatát azért igyekszünk megidézni! A Fortepan gyűjteményéből válogattunk képeket rég volt nyarak könyvheteiről.

Blaha Lujza tér, Budapest, 1949 (Fortepan / Bauer Sándor)

Szent István körút, Budapest, 1958 (Fortepan / Hunyady József)

Szent István körút, Budapest, 1958 (Fortepan / Hunyady József)

Szent István körút, Budapest, 1958 (Fortepan / Hunyady József)

Bitskey Tibor színművész dedikál a Vörösmarty téren, Budapest, 1958 (Fortepan / Kotnyek Antal)

Ferenciek tere, Budapest, 1962 (Fortepan / Horváth Miklós dr)

Ferenciek tere, Budapest, 1962 (Fortepan / dr Horváth Miklós)

Váci utca, Budapest, 1965 (Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Városrendezési és Építészeti Osztályának fényképei)

Váci utca, Budapest, 1967 (Fortepan /Magyar Hírek folyóirat)

Liszt Ferenc tér, Budapest, 1968 (Fortepan / Magyar Rendőr)

 

Liszt Ferenc tér, Budapest, 1969 (Fortepan / Magyar Rendőr)

Liszt Ferenc tér, Budapest, 1986 (Fortepan / Vészi Ágnes)

91. Ünnepi Könyvhét
Rendhagyó módon idén a vitruális térben kerül megrendezésre a könyvhét. Bár a szervezők a nyáron még úgy készültek, hogy a szokásos formában fogják megtartani a könyves rendezvényt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezt nem támogatta. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a bejelentést követően közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét, illetve azt is, hogy milyen online programokkal készülnek szeptember 17-20. között.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online lesz Könyvhét, mutatjuk az összes megjelenést!

A koronavírus-járvány miatt végül online térben rendezik meg a 91. Ünnepi Könyvhetet szepember 17-20- között. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) ma közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét. 

...
Hírek

Elmarad a szeptemberre halasztott Könyvhét

Bár a koronavírus-járvány miatt szeptember közepére halasztották az Ünnepi Könyvhetet, most a jelek szerint az is elmarad.

...
Hírek

Ők kapják idén a Szép Magyar Könyv díjat

Dragomán György Jég című könyvének illusztrátora, Turi Lilla lett az Év Illusztrátora, a legjobb könyvsorozat pedig a Magyar Népmesekincstár-sorozat lett. Kihirdették a Szép Magyar Könyv verseny 2019-es díjazottjait! 

Hírek
...
Hírek

Rushdie „viszonylag normálisan” élte az életét a támadás előtt

...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Hírek

Megkéselték Salman Rushdie-t egy amerikai beszéde előtt

...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

...
Zöld

David Attenborough: Szép lassan egyre inkább elfordultam a húsevéstől

...
Hírek

Októbertől látogatható lesz Charles Dickens kísértetjárta háza

...
Hírek

Úgy használják kódnak az ukránok a magyart, ahogy az amerikaiak a navahót a világháborúban

...
Gyerekirodalom

Elhunyt Raymond Briggs, A hóember szerzője

...
Hírek

Gurubi Ágnes elárulta készülő könyve címét

...
Hírek

A világ legnagyobb kiadófúziója kiszoríthatja a sokszínűséget a könyvszakmából

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Podcast

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

Szendrey Júlia nevét sokan ismerik, de a róla kialakult kép középpontjában mindig a személye állt, nem pedig a művei. Gyimesi Emese Szendrey Júlia-kutatóval a verseiről, meséiről és elbeszéléseiről beszélgettünk, és azt jártuk körbe, hogy milyen is volt ő önálló alkotóként. 

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Hírek

Salman Rushdie lélegeztetőgépen van és nem tud beszélni – nyilatkozta az ügynöke

Salman Rushdie ügynöke a BBC tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy „a hírek nem jók”, miután az írót leszúrták egy New York állambeli rendezvényen.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...
Apró Annamária

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk