Ilyenek voltak a könyvhetek – Tömeg, vörös csillag, könyvhegyek

Ilyenek voltak a könyvhetek – Tömeg, vörös csillag, könyvhegyek

Idén 91. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet. Az eredetileg júniusra tervezett eseményt a koronavírus miatt halasztották őszre, majd szervezték át nagyrészt az online térbe. A szokásos tömegélmény – sok ember, sok író, sok könyv, sok kiadó, sok program – ezúttal ugyan elmarad, de a Fortepan segítségével igyekszünk felidézni, milyen is volt régen, a napokon át „csupakönyv” tereken.

Szeder Kata | 2020. szeptember 16. |

1927. június 5-én Miskolcon, az akkor már 49 éve működő Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének rendes évi közgyűlésén merült fel annak ötlete, hogy a hazai szerzőket és könyveket népszerűsítendő, az irodalmi életet felpezsdítendő, rendezzenek évente olyan könyvnapokat, ahol az olvasók személyesen is találkozhatnak a könyvszakma szereplőivel. A javaslat a Literatura című irodalmi és bibliográfiai folyóirat szerkesztőjétől, Supka Gézától érkezett, aki később, újságja hasábjain részletesen is kidolgozta elképzelését: „Az évnek egyik napján […] az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely […] az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy

ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.”

A nap lebonyolításában fontos szerepet szánt az előadóművészeknek, színházaknak, és részletesen kidolgozta a programok finaszírozásának lehetőségeit is. Gondolt természetesen a kuriózumra vágyó úri közönségre is, akiknek dedikációkkal, izgalmas árverésekkel (emléktárgyak, kéziratok) kívánt a kedvében járni.

Mondhatni született marketingesként Supka külön hangsúlyozta, mennyire fontos egy-egy esemény népszerűsége szempontjából, hogy híres embereket is szerepeltessen: „a diákok külön bódékban iskoladrámákat játszanak: ismert írók konferanszokat tartanak […] a helyi sajátosságokat, kultúrhistóriai adottságokat, kuriozitásokat híres, ott szülött íróinak bevonásával öleli fel.” Magát a rendezvényt pedig így képzelte el: „… gerincét a festői könyvvásár teszi ki, amely a városnak lehetőleg valamely csendesebb terén, amennyire lehetséges, históriai épületek vagy természeti szépségek keretében folyik le […] egyszerűbb, de művészien dekorált polccal, állvánnyal, tolókocsival, ponyvasátorral, bódéval vagy pavilonnal.  Kívánatos lenne, ha a nagyobb cégek megfelelően díszes nagy reklámkocsikat – élőképekkel és könyveladással – járatnának ezen a napon. […] A könyvnap reggelén katonazene vagy régi festői jelmezbe öltözött kürtös heroldok hívják fel a figyelmet a nap jelentőségére.” 

1928 novemberében már tartottak egy „próba könyvhetet”, majd fél évre rá, 1929. május 12-én, az ünnepi beszédeket és zenei műsort, valamint Kosztolányi Dezső felolvasását követően megkezdődött az első magyar könyvhét. 

Azóta sokszor és sokféleképpen alakult a rendezvény. Idén ugyan nem megyünk ki „a térre” és böngésszük órákon át a standok kínálatát, majd állunk hosszan sorba egy-egy dedikációért, de a hangulatát azért igyekszünk megidézni! A Fortepan gyűjteményéből válogattunk képeket rég volt nyarak könyvheteiről.

Blaha Lujza tér, Budapest, 1949 (Fortepan / Bauer Sándor)

Szent István körút, Budapest, 1958 (Fortepan / Hunyady József)

Szent István körút, Budapest, 1958 (Fortepan / Hunyady József)

Szent István körút, Budapest, 1958 (Fortepan / Hunyady József)

Bitskey Tibor színművész dedikál a Vörösmarty téren, Budapest, 1958 (Fortepan / Kotnyek Antal)

Ferenciek tere, Budapest, 1962 (Fortepan / Horváth Miklós dr)

Ferenciek tere, Budapest, 1962 (Fortepan / dr Horváth Miklós)

Váci utca, Budapest, 1965 (Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Városrendezési és Építészeti Osztályának fényképei)

Váci utca, Budapest, 1967 (Fortepan /Magyar Hírek folyóirat)

Liszt Ferenc tér, Budapest, 1968 (Fortepan / Magyar Rendőr)

 

Liszt Ferenc tér, Budapest, 1969 (Fortepan / Magyar Rendőr)

Liszt Ferenc tér, Budapest, 1986 (Fortepan / Vészi Ágnes)

91. Ünnepi Könyvhét
Rendhagyó módon idén a vitruális térben kerül megrendezésre a könyvhét. Bár a szervezők a nyáron még úgy készültek, hogy a szokásos formában fogják megtartani a könyves rendezvényt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezt nem támogatta. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a bejelentést követően közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét, illetve azt is, hogy milyen online programokkal készülnek szeptember 17-20. között.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online lesz Könyvhét, mutatjuk az összes megjelenést!

A koronavírus-járvány miatt végül online térben rendezik meg a 91. Ünnepi Könyvhetet szepember 17-20- között. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) ma közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét. 

...
Hírek

Elmarad a szeptemberre halasztott Könyvhét

Bár a koronavírus-járvány miatt szeptember közepére halasztották az Ünnepi Könyvhetet, most a jelek szerint az is elmarad.

...
Hírek

Ők kapják idén a Szép Magyar Könyv díjat

Dragomán György Jég című könyvének illusztrátora, Turi Lilla lett az Év Illusztrátora, a legjobb könyvsorozat pedig a Magyar Népmesekincstár-sorozat lett. Kihirdették a Szép Magyar Könyv verseny 2019-es díjazottjait! 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Hírek

Bret Easton Ellis: Minden könyvemet magamnak írtam, soha nem másoknak

...
Hírek

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

...
Hírek

Múló idő, várandósság és beszélgetés önmagunkkal - magyar irodalom a Könyvfesztiválon

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

...
Nagy

A bőség zavara: non-fiction ajánlatunk a Könyvfesztiválra

...
Hírek

Harari a fóliázott könyveiről: Nem a genderkérdés a legnagyobb probléma Magyarországon

...
Zöld

Medvelepke vagy ablakosmoly? Szavazz a 2024-es év lepkéjéről!

...
Hírek

Rendkívüli kötelékek és kihűlő kapcsolatok – tíz izgalmas világirodalmi megjelenés a Könyvfesztiválon

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás