Ilyenek voltak a könyvhetek – Tömeg, vörös csillag, könyvhegyek

Ilyenek voltak a könyvhetek – Tömeg, vörös csillag, könyvhegyek

Idén 91. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet. Az eredetileg júniusra tervezett eseményt a koronavírus miatt halasztották őszre, majd szervezték át nagyrészt az online térbe. A szokásos tömegélmény – sok ember, sok író, sok könyv, sok kiadó, sok program – ezúttal ugyan elmarad, de a Fortepan segítségével igyekszünk felidézni, milyen is volt régen, a napokon át „csupakönyv” tereken.

Szeder Kata | 2020. szeptember 16. |

1927. június 5-én Miskolcon, az akkor már 49 éve működő Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének rendes évi közgyűlésén merült fel annak ötlete, hogy a hazai szerzőket és könyveket népszerűsítendő, az irodalmi életet felpezsdítendő, rendezzenek évente olyan könyvnapokat, ahol az olvasók személyesen is találkozhatnak a könyvszakma szereplőivel. A javaslat a Literatura című irodalmi és bibliográfiai folyóirat szerkesztőjétől, Supka Gézától érkezett, aki később, újságja hasábjain részletesen is kidolgozta elképzelését: „Az évnek egyik napján […] az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely […] az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy

ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.”

A nap lebonyolításában fontos szerepet szánt az előadóművészeknek, színházaknak, és részletesen kidolgozta a programok finaszírozásának lehetőségeit is. Gondolt természetesen a kuriózumra vágyó úri közönségre is, akiknek dedikációkkal, izgalmas árverésekkel (emléktárgyak, kéziratok) kívánt a kedvében járni.

Mondhatni született marketingesként Supka külön hangsúlyozta, mennyire fontos egy-egy esemény népszerűsége szempontjából, hogy híres embereket is szerepeltessen: „a diákok külön bódékban iskoladrámákat játszanak: ismert írók konferanszokat tartanak […] a helyi sajátosságokat, kultúrhistóriai adottságokat, kuriozitásokat híres, ott szülött íróinak bevonásával öleli fel.” Magát a rendezvényt pedig így képzelte el: „… gerincét a festői könyvvásár teszi ki, amely a városnak lehetőleg valamely csendesebb terén, amennyire lehetséges, históriai épületek vagy természeti szépségek keretében folyik le […] egyszerűbb, de művészien dekorált polccal, állvánnyal, tolókocsival, ponyvasátorral, bódéval vagy pavilonnal.  Kívánatos lenne, ha a nagyobb cégek megfelelően díszes nagy reklámkocsikat – élőképekkel és könyveladással – járatnának ezen a napon. […] A könyvnap reggelén katonazene vagy régi festői jelmezbe öltözött kürtös heroldok hívják fel a figyelmet a nap jelentőségére.” 

1928 novemberében már tartottak egy „próba könyvhetet”, majd fél évre rá, 1929. május 12-én, az ünnepi beszédeket és zenei műsort, valamint Kosztolányi Dezső felolvasását követően megkezdődött az első magyar könyvhét. 

Azóta sokszor és sokféleképpen alakult a rendezvény. Idén ugyan nem megyünk ki „a térre” és böngésszük órákon át a standok kínálatát, majd állunk hosszan sorba egy-egy dedikációért, de a hangulatát azért igyekszünk megidézni! A Fortepan gyűjteményéből válogattunk képeket rég volt nyarak könyvheteiről.

-

Blaha Lujza tér, Budapest, 1949 (Fortepan / Bauer Sándor)

-

Szent István körút, Budapest, 1958 (Fortepan / Hunyady József)

-

Szent István körút, Budapest, 1958 (Fortepan / Hunyady József)

-

Szent István körút, Budapest, 1958 (Fortepan / Hunyady József)

-

Bitskey Tibor színművész dedikál a Vörösmarty téren, Budapest, 1958 (Fortepan / Kotnyek Antal)

-

Ferenciek tere, Budapest, 1962 (Fortepan / Horváth Miklós dr)

-

Ferenciek tere, Budapest, 1962 (Fortepan / dr Horváth Miklós)

-

Váci utca, Budapest, 1965 (Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Városrendezési és Építészeti Osztályának fényképei)

-

Váci utca, Budapest, 1967 (Fortepan /Magyar Hírek folyóirat)

-

Liszt Ferenc tér, Budapest, 1968 (Fortepan / Magyar Rendőr)

 

-

Liszt Ferenc tér, Budapest, 1969 (Fortepan / Magyar Rendőr)

-

Liszt Ferenc tér, Budapest, 1986 (Fortepan / Vészi Ágnes)

91. Ünnepi Könyvhét
Rendhagyó módon idén a vitruális térben kerül megrendezésre a könyvhét. Bár a szervezők a nyáron még úgy készültek, hogy a szokásos formában fogják megtartani a könyves rendezvényt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezt nem támogatta. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a bejelentést követően közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét, illetve azt is, hogy milyen online programokkal készülnek szeptember 17-20. között.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online lesz Könyvhét, mutatjuk az összes megjelenést!

A koronavírus-járvány miatt végül online térben rendezik meg a 91. Ünnepi Könyvhetet szepember 17-20- között. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) ma közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét. 

...
Hírek

Elmarad a szeptemberre halasztott Könyvhét

Bár a koronavírus-járvány miatt szeptember közepére halasztották az Ünnepi Könyvhetet, most a jelek szerint az is elmarad.

...
Hírek

Ők kapják idén a Szép Magyar Könyv díjat

Dragomán György Jég című könyvének illusztrátora, Turi Lilla lett az Év Illusztrátora, a legjobb könyvsorozat pedig a Magyar Népmesekincstár-sorozat lett. Kihirdették a Szép Magyar Könyv verseny 2019-es díjazottjait! 

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén

A hét könyve
Kritika
Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban
...
Kritika

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

A Lovecraft földjén címének többszörös áthallása egyszerre utal a népszerű horroríró, H. P. Lovecraft szülőföldjére, rasszizmusára és műveinek mítoszteremtő szörnyuniverzumára. Matt Ruff e két utóbbit mosta össze, megadva történetének sava-borsát.

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat