A híres író fia általában a világ, valójában az uzsorásai elől menekül
Konrád József
A behajtó
Magvető, 2021, 216 oldal
-

Konrád József első regénye egyszerre tekinthető búcsúnak és indulásnak. Lezárása a hagyatéknak, az apai örökségnek, és kezdése egy különálló életnek, irodalmi pályának.

A behajtó főhőse és egyik elbeszélője Dávid, a bohém fiatalember, aki apja, a híres író, Konrád Áron halála után, általában menekül a világ és konkrétan az uzsorásai elől. Kaotikus bulik, könnyű drogok és nehéz éjszakák között bolyong. Közben közvetlen közel kerülünk a bibliai Dávid király történetéhez is. Pasarét kanyargós utcái egy mondaton belül érnek az Olajfák lejtőihez. Egy másik szálon a pénzbehajtó monoton mindennapjait ismerjük meg, aki a főhős nyomába ered. Miután megismeri Dávidot és családját, elképesztő ötlettel áll elő. Törleszteni sokféleképpen lehet.

Konrád József 1987-ben született Budapesten. Építész, ez az első regénye.

Bemutató.
Konrád József A behajtó című regényét a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatják be, a szerzővel Szegő János beszélget. Közreműködik: Figeczky Bence. Mikor? Október 17-én, vasárnap 16 órakor. Hol? A Várkert Bazár Vásárszínpadán. Részletek>>

Konrád József: A behajtó (részlet)

18

‒ Még szerencse, hogy a szülei is a második kerületben laknak! ‒ A behajtó kocsijában lévő ásványvizes flakonok maradványaival próbálja fehér lenvászon nadrágjából kiszedni az eperfagyicsöppet. A kesztyűtartóból elővesz egy sötétbarna Garibaldi-bajusszal kombinált álszakállt, kifésüli, és a visszapillantóban eligazgatja az arcán, majd útnak indul. ‒ Tudnál hozni egy zabtejet? ‒ kérdi a felesége a telefonba. ‒ Persze, szívecském, megállok a Rózsakertben, úgyis útba esik! ‒ mondja Józsi, talán egyszerre várja is, meg nem is, hogy megkérdezze, hová tart, mit fog csinálni, végül ő tudakolja meg, hogy mire kell a tej. ‒ „Vegán csokitorta”, hová keveredtem? ‒ töpreng a behajtó a parkolóházban, aztán inkább arra figyel, hogy ne üssön el egy tévelygő bácsit, aki telepakolt bevásárlókocsiját tolja.

‒ Segíthetek, kérem? ‒ tudakolja udvariasan a behajtó. ‒ Nem hinném, tudniillik elvesztettem az autómat! ‒ magyarázza az idős úr. ‒ Kellett nekem megállni! ‒ bosszankodik Józsi, de nem esik kétségbe, hiszen

az eltűnt holmik felkutatása a vérében van.

‒ Milyen kocsi volt? ‒ Az úr töpreng egy darabig, és komótosan kortyol a szekeréből előtúrt fantás üvegből. ‒ Kicsi volt, ha jól emlékszem, olyan négykerekű, a csomagtartó ajtaja rossz, úgyhogy csak az anyósülésre tudom pakolni a vásárfiát! Sajnos nem értek túlzottan a gépekhez, a feleségem autószerelő, minden ügyes-bajos dolgát ő intézte a járműnek, de tavaly elváltunk, azóta nem is volt szervizelve! ‒ magyarázza a bácsi, és lebiggyed az ajka. ‒ Igazán kár, akkor talán hívjuk fel a kedves feleségét, hátha ő emlékszik a típusára, sajnos ebben a parkolóházban sok négykerekű ácsorog. ‒ Az idős úr lesüti a szemét. ‒ Nem szereti, ha zargatom! ‒ Na adja ide a telefonját, majd én felhívom! ‒ Félve átnyújtja a huszadik századból megmaradt nyomógombos készülékét, amiről már lekoptak a számok. ‒ „Szerelmem” néven fogja megtalálni! ‒ Most egy pisztáciászacskóval bajlódik, Józsinak pedig már kicsöng. ‒ Megmondtam, hogy ne keress többet, az Icukádat zaklasd a nyavalyáiddal! Különben is nézem a Walkert, úgyhogy nyögd ki, mit akarsz, mert mindjárt kezdődik a bunyó! ‒ A pisztáciahéjak türelmetlenül zörögnek a komor aszfalton. ‒ Csókolom, én Józsi vagyok, igazán sajnálom, hogy rosszkor hívjuk, nekem is kedvencem a Walker, itt vagyunk a férjével a Rózsakert parkolójában, és elveszett a kocsi, emlékszik esetleg a típusára meg a színére? ‒ Vagy úgy, Józsi úr, elnézést, hogy magára zúdítottam a dühömet! Nyolcvanhetes narancssárga Fiat Polski, mindig az autómosó melletti zugban szokott megállni, ahová más nem fér el, ott nézzék meg először, és vegye ki a kosarából a vodkát meg a szalonnát, meg azokat a cukros löttyöket, amiket megállás nélkül iszik! Most mit csinál? ‒ kérdi a szerelme aggodalmasan. ‒ Szotyolázik! ‒ A bácsi elrejtőzik a kinyitott olajos magvak zacskói mögött, és köpköd. ‒ Jellemző! Na viszlát, Józsi úr, egyszer még megtanulom az elfordulós fejrúgást! ‒ Lerakják, és lám, tényleg ott áll az elveszett autó a száradó szivacsok és rongyok mellett. ‒ A felesége üdvözli, és azt üzeni, hogy óvatosan azzal a Fantával ‒ kiáltja a bácsi után a behajtó. ‒ Köszönöm a segítséget, fiatalember! Rendben, majd vigyázok, úgyis jobb szeretem a vodkát, viszlát!

Mire ezt kimondja, Józsi már a könyvesbolt kirakatát bámulja, és megvakarja magán a szúrós Garibaldit.

‒ Mit olvas egy irodalomtanár? ‒

Idáig csak olyan regényt volt hajlandó kezébe venni, amiben van gyilkosság, kedvenc témája. Fiatalabb korában majdnem nyomozói pályára sodródott, még a rendőrtiszti főiskolára is elment körülnézni, aztán ideges lett, mert elnyelte a pénzét az italautomata, belerúgott, hátha csak ösztönzés kell neki, mire egy buzgó professzor rögtön feljelentette rongálásért. Végül kiment a szemben lévő háztömb éjjel-nappalijába, vett magának egy barackos jegesteát, és a hideg kortyok közepette lemondott álmai munkájáról. ‒ Talán a szépirodalmi szektorban kéne válogatnom! ‒ Hamar újabb ötlete támad. ‒ Kisasszony,

van itt valami attól a Konrád nevű szerzőtől?

‒ kérdi a pisze orrú eladótól, akin alacsony termete miatt a céges póló szoknya, amit látszólag nagyon élvez, göndör szőkésbarna hajfürtjét a szájába veszi, és a könyvekkel megrakott oszlop túloldalán, ahol azt hiszi, senki nem nézi, elmerül a földrajzrészleg albumai közt kiterített regényébe. ‒ Gondolom, Konrád Áronra gondol, persze hogy van, nekem személy szerint a Kőóra a kedvencem, és nem csak a címe miatt. A látogató se rossz, bár szerintem hatásvadász, tudom, hogy épp az empátia kérdéseit feszegeti, de valahogy beborítja a könyvet a főszereplő egója, mindenesetre a régebbi műveiből csak az utóbbit tartjuk zsebkönyv formában, az újabbak közül pedig valami Ásás címűt, jöjjön, megmutatom! ‒ Már ott is teremnek a sikerlistarészlegnél, ahol a polcok pár centivel vastagabbak, alattuk rejtett LED-világítás emeli ki a szerencsés könyveket, míg a többieknek ikertestvéreikkel együtt kell sorakozniuk a méregető szemek előtt, ők magukban állnak, vízszintesen széthúzva vetélytársaiktól, hogy végre megkapják a régóta vágyott kiemelt figyelmet. ‒ Szerintem menő ez a borító, és ahhoz képest, hogy milyen vastag, hatezer forintért a hülyének is megéri, ha ajándékba adja, sokkal szebben lehet becsomagolni, én mindössze azért nem olvasom el, mert ezer oldal felett tüsszentőrohamot kapok. Segíthetek még valamiben? ‒ tudakolja, és türelmetlenül tekergeti nemrégiben benyálazott hajtincsét. ‒ Igazán köszönöm a kimerítő tájékoztatást, most már csak azt mondja el, hogy mit olvasott, mielőtt megzavartam, amit végül elrejtett A Teide Vulkán Feltámadása című képeskönyv mögött? ‒ Azt sajnos nem áruljuk, egy barátom írt egy kisregényt, annak a kéziratát olvasom. ‒ És van benne gyilkosság? ‒ Ahogy vesszük, kihalnak az emberek Budapesten, mert egy kisebb atombombát dobnak a Parlamentre, de valamiért a galambok életben maradnak, a könyv második felében már az ő szemszögükből van bemutatva a város, sok turbékolás, csipegetés, új perspektívák a villanyoszlopról, igazán kalandos írás! ‒ Milyen kár, hogy még nem kapható, akkor további jó olvasást!

A behajtónak kezd korogni a gyomra, a Júlia utcában ráüvölt a jobbkéz-szabályt figyelmen kívül hagyó sportkocsira, majd a Nagyajtai utcában a játszótér mellett talál magának parkolót, ahonnan a szülők lakása már csak egy köpésnyire van. Csenget. ‒ Halló, tessék? ‒ szól bele a kaputelefonba egy nő a természetesnél érezhetően mélyebb hangon, amit a váratlan vendég érkezése vált ki. ‒ Én vagyok! ‒ feleli Józsi gyerekkorából rajta ragadt szokása szerint,

nem mutatkozik be, csak várja, hogy hangjából felismerjék,

aztán hirtelen kapcsol, és folytatja. ‒ Frigyes vagyok, az irodalomtanár ‒ mondja közönyösen, majd szünetet tart, a kertben terjengő édes akácillattól egyre jobb kedve lesz. ‒ Dávid gimnáziumi tanára voltam, épp erre jártam a közeli Vasas-pályán kipróbálni az új futópályát, ahol korábban gyakran összetalálkoztam vele, mindig mondta, hogy erre laknak a szülei, és látogassam meg őket, ha már úgyis nagy tisztelője vagyok Konrád úrnak, hát gondoltam, most szaván fogom. ‒ Jöjjön fel, a második! A ház ajtaján még egyszer kell csengetni! ‒ A következő csengő nem működik, úgyhogy Józsi leül a téglával burkolt, vadszőlővel benőtt, vaskos pillérek támasztotta erkélyek alatt a rozzant fapadra, és megsimogatja az odagyűlt cicákat. A bejáratot közrefogó díszes betonlépcső két oldalán rózsabokor, a partvisnyélre akasztott fekete zászló úgy nő ki a virágok közül, mint egy ottfelejtett játék. ‒ Jöjjön be! ‒ hallatszik a lépcsőház felől. ‒ Elnézést, de nem akarok papucsban kimenni ‒ teszi hozzá, majd kezet nyújt a felbukkanó behajtónak. ‒ Lakner Zsuzsi. ‒ Második Frigyes, örvendek ‒ hadarja az irodalomtanár, de a bajusz miatt egy szavát se lehet érteni. ‒ Épp ebédelünk, ha van étvágya, szívesen látjuk egy medvehagymás-zöldséges bulgursalátára konfitált kacsacombbal. ‒ Ez szenzációsan hangzik, korog a gyomrom, maga Konrád úr lánya? ‒ kérdi Józsi, ahogy felkapaszkodnak a lépcsőn, és jelentősen lemarad a fiatalosan mozgó farmernadrág mögött. Zsuzsi a lakás előtt bevárja, mert ki akarja fújni magát, mielőtt válaszol. ‒ A felesége vagyok! ‒ Ó, pardon, hölgyem! ‒ Zsuzsi rámosolyodik, inkább illendőségből, mint kedvesen. ‒ Ki kell vegyem a kacsát a sütőből, tegye le nyugodtan a táskáját, és jöjjön! ‒ mondja, aztán elviharzik.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Nemzedékek adják át egymásnak a sváb hangszereket és a családi legendákat

Kollár-Klemencz László két izgalmas elbeszéléskötet után egy több évszázadot átölelő családregénnyel jelentkezik. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Nagy

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

A Tavaszi Margó pénteki és szombati napján a valóság és a fikció viszonya több írónál felmerült, Szentesi Éva teltházas könyvbemutatóján pedig legbensőbb énünk megismerése is szóba került.

Szerzőink

...
K. Varga Bence

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.