Három könyv korunk népbetegségéről, a kiégésről

A napokban írtunk Anne Helen Petersen Jöttünk, láttunk, elegünk van című könyvéről, amely a fiatal felnőttek kiégéséről szól (itt bele tudsz olvasni). A kötet azt járta körbe, hogy az iskolarendszer, a munkahelyek megváltozása, az internet és a hamis mítoszok hogyan juttatták örökös túlhajszoltságba és kimerültségbe a milleniálokat. Mivel a téma fontos és sokakat érint, nem csak a fiatalokat, ajánlunk még három könyvet a problémáról.

fk | 2021. november 09. |

Paul Ch. Donders: Reziliencia 

Paul Ch. Donders
Reziliencia
Ford.: Gulyás Melinda, Harmat Kiadó, 2020, 169 oldal
Paul Ch. Donders: Reziliencia

A kiégés és a túlhajszoltság ma már korunk egyik meghatározó betegségének számít, a WHO két éve hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette. Definíciójuk szerint a „kiégés egy olyan szindróma, melyet krónikus munkahelyi stressz okoz, amit nem kezelnek megfelelően." A tünetei pedig a következők: energiahiány, kimerültség, megnövekedett mentális távolságtartás a munkától, szakmai hatékonyság csökkenése. Paul Ch. Donders könyve azoknak nyújt segítséget, akik ezzel küzdenek, praktikus gyakorlatokat mutat az élet újraértelmezéséhez és átprogramozásához. Tanácsai a lelki ellenállóképesség kifejlesztésére inspirálnak, mely révén teljesebb és tartalmasabb életet élhetünk.

Byung-Chul Han: A kiégés társadalma

Byung_chul Han
A kiégés társadalma
Ford.: Miklódy Dóra, Simon-Szabó Ágnes, Typotex, 2020, 112 oldal
Byung-Chul Han: A kiégés társadalma

Byung-Chul Han szerint a neoliberális kapitalizmus az emberekből engedelmes és hasznos munkavállalókat termelt ki, akik olyannyira interiorizálták a munka kultuszát, hogy önmagukat zsigerelik ki. Szerinte a teljesítmény és a kiégés társadalmában élünk, amely gyarmatosította az életünket és a kívülről érkező elvárásokat belső kényszerre változtatta. Ennek eredménye pedig nem más, mint a folyamatos önkizsákmányolás, az egyén önként hajszolja magát a teljes kiégésig, sőt, sokszor bele is betegszik a túlteljesítésbe. Olvass bele a könyvébe ITT.

Dr. Antalka Ágota: Modern világunk népbetegsége – A kiégés

Dr. Antalka Ágota
Modern világunk népbetegsége - A kiégés
Mentor Kiadó, 2020, 144 oldal
Dr. Antalka Ágota: Modern világunk népbetegsége

Dr. Antalka Ágota pszichológus a kiégés vagy más néven burnout kutatója. Személyes hangvételű könyvében kiégéssel kapcsolatos elméleteket mutat be és útmutatást nyújt a megelőzéshez és a gyógyuláshoz is. Ahogy arra a könyv címe is rámutat, a kiégés ma már népbetegségnek számít. Kutatások szerint az orvosok, ápolók szinte fele, a pedagógusoknak, civil szervezetekben dolgozóknak körülbelül kétharmada lehet érintett, de más szakmákban is előfordul. A kötetből kiderül, hogy mi köze az életsítulsunknak vagy az emberi kapcsolataink megváltozásának a kiégéshez, és milyen egyéb okok állhatnak még a jelenség hátterében.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Milyen okok állnak az Y generáció kiégésének hátterében?

Mi áll a fiatal felnőttek kiégésének hátterében? Anne Helen Petersen Jöttünk, láttunk, elegünk van című sikerkkönyve a milleniálok fásultságának okait kutatja. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A kiégés társadalmában élünk

A kiégés és a túlhajszoltság ma már korunk egyik népbetegségének számít, olyannyira, hogy a WHO tavaly hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette. Byung-Chul Han szerint ma a kiégés társadalmában élünk és önmagunk kizsákmányolói lettünk. Olvassatok bele a könyvébe!

...
Nagy

A fiatal felnőttek kiégtek és ez óriási baj az egész társadalom számára

Anne Helen Petersen 2019-ben írt egy cikket arról, hogy a milleniálokból „kiégett generáció” lett. Az írásnak óriási hatása lett, a szerző ezért újabb kutatásokat alapul vévé könyvet írt a témáról. A Jöttünk, láttunk, elegünk van – A fiatal felnőttek és a kiégés nagyon alapos és elgondolkodtató munka lett, amely rendszerszintű társadalmi problémákra világít rá, kezdve a munkahelyek megváltozásától az internet hatásain át egészen a gyerekvállalási kedv csökkenéséig. 

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...
Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.