Milyen okok állnak az Y generáció kiégésének hátterében?

Mi áll a fiatal felnőttek kiégésének hátterében? Miben más az Y generáció helyzete, mint a korábbi nemzedékeké? Ezekre a kérdésekre ad választ Anne Helen Petersen Jöttünk, láttunk, elegünk van című sikerkönyve, amely a milleniálok fásultságának okait kutatja. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2021. augusztus 12. |

Úgy érzed, hogy az életed nem más, mint a tennivalók végtelenségig nyúló listája? Bambán görgeted az Instagramot, mert ahhoz is túl fáradt vagy, hogy a kezedbe vegyél egy könyvet? Fuldokolsz az adósságban? Folyton csak dolgozol? Vagy hajt a kényszer, hogy mindenből megpróbálj pénzt csinálni, amiben valaha is örömöd lelted? Köszöntelek a kiégés kultúrájában!

Anne Helen Petersen
Jöttünk, láttunk, elegünk van - A fiatal felnőttek és a kiégés
Athenaeum, 2021, 384 oldal
-

A szerző, Anne Helen Petersen amellett érvel, hogy az Y generáció meghatározó állapota a fásultság. Mi húzódik ennek a hátterében? Kudarcot vallott intézmények és intézményrendszerek. Bizalmatlanság. A modern munkahelyek irreális elvárásai. Növekvő szorongás és reménytelenség. Az online tér. Petersen több nézőpontból vizsgálja, hogy miként jutott el az Y generáció a kiégésnek eme fokára, és sorra veszi, hogy ez az állapot miként befolyásolhatja a munkavégzést, a szülői szerepet, valamint a társasági életet. A könyv társadalomtörténeti keretben elemzett interjúkkal enged bepillantást ennek a megosztó nemzedéknek az életébe. Kötelező olvasmány az Y generáció tagjai, valamint szüleik és munkaadóik számára is: mindenkinek, aki meg akarja érteni magát vagy a környezetét. Anne Helen Petersen 2019 januárjában írt cikket a kiégett milleniálokról a Buzzfeeden. Pár nap alatt több mint hétmillióan kattintottak rá, és hatására világszerte születtek írások a témában, köztük magyar lapok hasábjain is. Ezek után Petersen összeállított egy kérdőívet az 1980 és 2000 között születettek számára. Ezek az interjúk alapozták meg elgondolkodtató és provokatív sikerkönyvét.

Anne Helen Petersen: Jöttünk, láttunk, elegünk van - A fiatal felnőttek és a kiégés

Kiégett szüleink

– Még hogy te vagy kiégve? És ha a nagy gazdasági világválságot vagy a második világháborút kellett volna túlélned?

A milleniálok kiégéséről szóló írásom nyomán ez volt a leggyakoribb kritika a beérkező leveleim között. Általában baby boomerektől* [* Baby boomer generáció: az 1946–1964 között születettek megjelölése. (A ford.)] kaptam ezeket a megjegyzéseket, akik – kissé ironikus módon – szintén nem élték át a nagy gazdasági világválságot, sem a második világháborút. Szintén nagy sláger volt a „Fel a fejjel, az élet nehéz!”, meg hogy „Kidolgoztam a belemet az 1980-as években, mégsem hallottál tőlem olyat, hogy kiégtem volna”. Variációk ugyanarra a témára; rájöttem, hogy ez a boomerek szlogenje: „Ne siránkozzatok, milleniálok – azt sem tudjátok, mi az a kemény munka!”

Akár felismerik, akár nem, egy a lényeg: a boomerek tanítottak minket arra, hogy többet várjunk a karrierünktől, sőt arra is, hogy a munkánkkal kapcsolatos gondolatainkat és a kimerültségünket fontosnak és kifejezésre érdemesnek tartsuk (különösen a pszichológusnál, akinek látogatása lassan elfogadottá vált), és érdemben foglalkozzunk velük. Ha olyan különlegesek, egyediek és fontosak vagyunk, ahogy azt tanították nekünk, akkor nem csoda, hogy nem vagyunk hajlandók befogni a szánkat, amikor az életünk egészen másról szól. És ez gyakran panaszkodásnak hat, különösen a boomerek szemében.

Igazság szerint a milleniál generáció valóságos rémálom a boomerek számára, mert sok esetben a legszebb álmaikat voltunk hivatottak megtestesíteni.

 És ha a boomerekről és a milleniálokról beszélgetünk, gyakran megfeledkezünk arról a kapcsolatról, hogy a boomerek sok tekintetben felelősek értünk, konkrétan (mint szü-lők, tanárok és edzők) és átvitt értelemben (mint annak az ideológiának és gazdasági környezetnek a megteremtői, amely minket formált).

A milleniál és az X generáció tagjai éveken át bosszankodtak a boomerek kritikája miatt, de nem sok mindent tudtak ellene tenni. A boomerek többen voltak nálunk, és körülvettek minket: a szüleink boomerek voltak, csakúgy, mint sokan a főnökeink, professzoraink, munkahelyi feletteseink közül. Mindössze annyit tehettünk, hogy internetes mémekkel figuráztuk ki őket. „Old Economy Steve” figurája először a Reddit közösségi weboldalon jelent meg 2012-ben, egy 1970-es évekből származó középiskolai fotón olyan képaláírással, ami azt sugallja, hogy ma már ő a mi piacgazdaságpárti apukánk, aki nem rejti véka alá a véleményét, miszerint legfőbb ideje lenne elkezdenünk a nyugdíjpénztári befizetéseket. A későbbi változatok a figura gazdasági kiváltságairól szóltak: „30 ÉVE NÖVELI A KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNYT / A GYEREKEINEK NYÚJTJA BE A SZÁMLÁT”; a mém egyik változata így kiált fel: „AMIKOR ÉN EGYETEMRE JÁRTAM, A NYÁRI KERESETEMBŐL FIZETTEM A TANDÍJAT!”, mire egy másik mém azt feleli: „400 DOLLÁR VOLT A TANDÍJ.”1

Újabban a Z generáció kapta fel a TikTokon az „OK Boomer” kifejezést, amely annak jár, aki idejétmúlt, begyepesedett és/vagy elvakult álláspontot képvisel. Taylor Lorenz mutatott rá a The New York Times hasábjain, hogy a címkét „gyakorlatilag bármely 30 éven felüli személy megkaphatja, aki leereszkedően nyilatkozik a fiatalokról – vagy az őket foglalkoztató problémákról”. De azt is érdemes megjegyezni, hogy a „boomer” kifejezést manapság lekezelő és beszűkült értelemben használják.2

Nem csak arról van szó, hogy a boomerek öregek és régimódiak; minden generáció kiöregszik, és előbb-utóbb ciki lesz. A boomereket egyre inkább képmutatónak, érzéketlennek állítják be, akik mit sem tudnak arról, milyen könnyű volt nekik – ez a generációs megfelelője annak, ha valaki „burokban születik”, de azt hiszi, hogy „ő találta fel a spanyolviaszt”. Ez a kritikus hang 2019-ben erősödött fel: erre az évre vetítették előre, hogy a boomereket mint legnépesebb generációt felváltják a milleniálok. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az X generáció régóta és sikeresen helyezkedik szembe a boomerekkel. Ám ezt a bizonyos érvet felkapták, különösen az interneten, miután a boomerek és a milleniálok anyagi helyzete közti kézzelfogható különbség hangsúlyosabbá vált.

Akár ismerjük a statisztikát, akár nem – mely szerint a Federal Reserve* [* Az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszere, amely vegyes, állami-privát rendszerben működik. (A ford.)] megbízásából 2018-ban végzett felmérés kimutatta, hogy

 a milleniálok nettó vagyona 20 százalékkal kisebb, mint a boomereké volt életüknek ugyanebben a szakaszában,

vagy hogy a boomerek családi jövedelme 14 százalékkal magasabb volt, amikor annyi idősek voltak, mint most a milleniálok –, azért ráérezhetünk, milyen szerepet játszottak a boomerek a jelenlegi generációs szakadék kialakulásában. Dan Sherman humorista fogalmazta meg 2019-ben egy több mint 200 000 kedvelést kapott tweetben, hogy „az ember meghagyja az utolsó darab vécépapírt a tekercsen, hogy ne neki kelljen kicserélnie a gurigát – a boomerek ezt megtették az egész társadalommal”. 

Magam is osztottam ezt az ellenséges érzést – és a dühöm csak fokozódott, ahogy a boomerek e-mailjeit olvastam. De miután egyre többet olvastam azokról az áramlatokról, amelyek hozzájárultak az amerikai középosztály nagymértékű kibővüléséhez, világossá vált, hogy miközben a boomer generáció példa nélkül álló gazdasági stabilitás idején nőtt fel, felnőttkorukban sok tekintetben ugyanolyan nyomás nehezedett rájuk, mint a mi nemzedékünkre: a szüleik generációja általános megvetéssel szemlélte őket, különösen mivel szerintük a boomerek sok mindenre feljogosítva érezték magukat, céltalanok voltak, és pánikba estek, vajon megtarthatják-e (vagy megszerezhetik-e) a pozíciójukat a középosztályban.

A boomerek szorongtak, túlhajszolták magukat, és nagyon a szívükre vették az őket ért kritikát. Az a probléma – amit nem könnyű megbocsátani nekik –, hogy képtelenek ebből a tapasztalatból okulva együttérezni a saját gyerekeik nemzedékével. De ez nem jelenti azt, hogy a szorongásuk vagy a munkához való viszonyuk ne lett volna hatással ránk. Az 1980-as és 90-es évek boomer erkölcsisége szolgált a gyermekkorunk hátteréül, megalapozta a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, és feltérképezte az odavezető utat. 

Ahhoz, hogy megérthessük a milleniál kiégést, meg kell értenünk, mi formálta – és sok esetben okozta a kiégésüket is – a boomereket, akik ilyenné tettek minket.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A kiégés társadalmában élünk

A kiégés és a túlhajszoltság ma már korunk egyik népbetegségének számít, olyannyira, hogy a WHO tavaly hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette. Byung-Chul Han szerint ma a kiégés társadalmában élünk és önmagunk kizsákmányolói lettünk. Olvassatok bele a könyvébe!

...
Kritika

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

Ottessa Moshfegh egy 1964-es karácsony feszült napjait meséli el nem mindennapi regényében. A történet főhőse a 24 éves Eileen, de a narrátor nem ő, hanem időskori önmaga, aki már mindent tud a sorsáról. Az Eileen voltam a hét könyve.

...
Kritika

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

A Konstruktív bizalmatlansági indítvány Vida Kamilla első kötete, amelyben Majka és Gyurcsány járják a táncot. Nosztalgia nincs. Értsük meg egy generáció cinizmusát. A hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...