Mi történik a gyerekekkel 9 évesen, hogy már nem olvasnak a saját kedvükre?

Gyerekekről és az olvasás kríziséről írni nem éppen újszerű. Azok, akik hisznek a könyvek varázsában, az évek (évtizedek) során időszakosan megállapították, hogy az internet, a tévé, a rádió az olvasás biztos halálát jelenti – azonban, ha nem tévedek, az emberek továbbra is olvasnak.

Ugyanakkor az utóbbi években a gyerekkönyvek komoly válságba kerültek az Egyesült Államokban. Egy amerikai felmérés kimutatta, hogy 8 és 12 közötti gyerekeknek szánt könyvek eladása 16 százalékkal csökkent 2022-ben, majd újabb 10 százalékkal 2023 szeptemberéig. Ez volt az egyetlen könyvkategória, aminek a számai nem javultak 2019-hez viszonyítva.

A probléma gyökere a pandémiában, a könyvpiac és az oktatás átalakulásában és a sikerkönyvek hiányában rejlik. És hogy mi lehet a megoldás? A cikk végén ez is kiderül. 

Kilencévesen nem olvasunk többet

Általában harmadik-negyedik osztályban következik el az a pont, ami után a gyerekek nem olvasnak többet szórakozásból. Az angol nyelvű kiadók már nevet is adtak a jelenségnek: „Decline by 9” vagyis „csökkenés 9 után” – és az utóbbi években ez a töréspont minden eddiginél hangsúlyosabbá vált.

A Scholastic gyerekkönyvkiadó felmérése kimutatta, hogy amíg a nyolcéves gyerekek 57 százaléka szinte minden nap olvas,

a kilencévesek között ez a szám 35 százalékra csökken.

A jelenség azért is aggasztó, mert a gyerekek fejlődésének egy rendkívül fontos szakaszában történik: a kiadók tapasztalatából világosan kiderül, hogy pont a nyolc-tíz éves kor az, amikor a szenvedélyes olvasók megszületnek.

Könyvajánló az iskolaudvaron

Hagyományosan a szülők, könyvtárosok és legfőképpen az osztálytársak ajánlottak olvasmányokat a gyerekeknek. Az iskolaudvaron rohangálva, a menzán sorban állva szóba került egy új könyv – és bumm, már te is csak azt akartad olvasni.

Ezek a lehetőségek azonban többnyire megszűntek a covid alatt

– és ami még ijesztőbb, azóta sem tértek vissza.

„Nem győzöm hangsúlyozni, milyen rendkívül káros volt a pandémia a felsőtagozatos olvasók számára” – nyilatkozta a Publishers Weeklynek egy könyvpiaci elemző.

Telefon nélkül nincsen eladás

A pandémia mellett sokan a telefonokat hibáztatják. Azonban, bár nyilvánvaló, hogy az okostelefonok elterjedése miatt kevesebbet olvasunk, ez önmagában nem magyarázat a „Decline by 9” jelenségére. Hiszen nem arról van szó, hogy a kilencedik születésnapján hirtelen minden gyerek kap egy telefont: a Common Sense Media adatai alapján Amerikában a nyolc- és kilencéveseknek ugyanakkora százalékban van saját telefonja.

Ami azt illeti, sokan úgy látják, hogy a probléma gyökere pont a telefonok hiányában rejlik.

Manapság egyre több kiadó helyezi előtérbe azokat a könyveket, amiktől garantált sikert vár – ami itt elsősorban azt jelenti, hogy rákattan a TikTok népe. Márpedig a nyolc-kilencévesek nagy része (szerencsére) nincs TikTokon, és így a nekik szánt könyvek sem tűnnek elég jövedelmezőnek.

„Tényleg nem arról van szó, hogy azt szeretnénk, hogy több gyereknek legyen telefonja – magyarázta a Slate-nek egy gyerekkönyvkiadó igazgatója. – De telefonok hiányában fogalmunk sincs, hogyan tudnánk reklámozni a könyveinket.”

Átalakult oktatás

Nem elhanyagolható az általános iskolai oktatás átalakulása sem. A hatékonyságnövelés és a tesztírás központba helyezésével olyan tanulási környezet jött létre, amiben alig vagy egyáltalán nem jut idő arra, hogy a gyerekek felfedezhessék az olvasás örömét.

„Nem vádolom a tanárokat a kialakult helyzetért, de

egyre kevesebb idő jut arra, hogy a gyerekek szórakozásból olvassanak”

– mondta Joanne O’Sullivan gyerekkönyvíró és a Publisher’s Weekly riportere.

Jöhetnek a színes, egyszerű könyvek

A kialakult helyzetet látva a kiadók egyre inkább a könnyed, vicces képeskönyveket részesítik előnyben. És bár ezekre nyilván akadnak vevők, felmerül a kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik komolyabb olvasmányra vágynak?

Mi lesz a gyönyörű, komoly és gondolatébresztő regényekkel,

amik hosszú távon hatással vannak olvasóikra?

„A legtöbb szerkesztő manapság gazdagon illusztrált, egyszerűbb szövegű, kalandos és humoros könyveket keres” – mutatott rá Chelsea Eberly, a Greenhouse Literary gyerekkönyvügynökség igazgatója.

Ez elsősorban a feltörekvő szerzők helyzetét nehezíti meg. „Ha ismert név vagy és komoly, szívhez szóló könyvekben utazol, az rendben van. De új szerzőként mélyebb témákról csak akkor írhatsz gyerekeknek, ha így vagy úgy, de alkalmazkodsz. Sokan kapják azt a tanácsot, hogy keressenek egy illusztrátort a könyvükhöz” – magyarázta O’Sullivan.

„Ugyanakkor nem hiszem, hogy a komoly gyerekkönyvek eltűnnének. A szerkesztők, akikkel kapcsolatban vagyok, szívügyüknek tekintik, hogy hozzájárulhassanak a minőségi könyvek megszületéséhez. Úgyhogy szerintem

nem az a kérdés, hogy megjelennek-e jó gyerekkönyvek, hanem, hogy eljutnak-e a gyerekekhez”

– véli Eberly. 

Kell egy új Harry Potter

Amiben a könyvkiadásban dolgozók közül szinte mindenki egyetért, az az, hogy egy új sikerkönyv egy pillantás alatt képes lenne megoldani a jelenlegi krízist. Valami olyasmire lenne szükség mint ami a Harry Potter volt évekkel ezelőtt: egy elsodró erejű történet, amit mindenkinek el kell olvasnia – és amit egy idő után még az is ismer, aki ki sem nyitotta a könyvet.

Vannak, akik kételkednek az új sikerkönyv ígéretében. Mert mi van, ha sosem érkezik meg? Ha az átalakult viszonyok miatt egy kiadó sem vállal be egy igényes – és képek nélküli –, új gyerekkönyvet? Mi van, ha elmúlt a gyerekkönyvlegendák kora?

Eberly azonban reménykedve néz a jövőbe.

„Semmi kétségem afelől, hogy látunk még szenzációkat.

Sőt, én abban reménykedem, hogy ennél is többről lesz szó. Mindig is utáltam, amikor az egész kiadói világ egyetlen könyvön, egyetlen Harry Potteren nyugodott. Azt szeretném, ha több meghatározó könyv születhetne, hogy minden gyerek megtalálhassa a neki tetsző olvasmányt.”

Nyitókép: Yan Krukau/ Pexels

(Slate)

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Ez a 9 legjobb gyerekkönyv idén Magyarországon – innen válogass gyereknapra!

Kilencedik alkalommal osztotta ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést, a független szakmai zsűri döntése alapján. Mutatjuk a 2023-as év legjobb gyerekkönyveit.

...
Gyerekirodalom

A legjobb gyerekkönyvek 2024 tavaszán – piciknek, nagyobbaknak és kamaszoknak

A tavasz kezdetével egy időben a gyerekkönyvkiadók is megélénkültek, és egyre több izgalmas gyerekkönyv lát napvilágot ‒ ezekből válogattunk egy csokorra valót.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

Természetesen olvasok
...
Zöld

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak

...
Zöld

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

...
Zöld

A menstruáció egészen máshogy hat a sportteljesítményre, mint eddig hittük

...
Zöld

Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?

...
Zöld

Az Indiát sújtó extrém hőség A Jövő Minisztériumát idézi

...
Zöld

Emlékszel a Búvár Zsebkönyvekre? Emlékművet kapott a botanikusnő, aki illusztrálta

...
Zöld

Parkolási őrület és ókori római receptek – 3 könyv Jordán Ferenc ökológus ajánlásával

...
Zöld

Tényleg jobb, ha későbbre halasztjuk a reggeli kávénkat?

...
Zöld

Szakítottatok? 6 tipp és 6 könyv, ami segít feldolgozni a szerelem fájdalmát

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.