#BookTok: Megmentheti a TikTok az olvasást?

#BookTok: Megmentheti a TikTok az olvasást?

A TikTokon létrejött könyves közösségek világszerte határozzák meg a fiatalok olvasási szokásait. A #BookTok címkével ellátott videókban elsősorban lányok és fiatal nők osztják meg olvasmányélményeiket, és mostanra már a könyvpiacra is kimutatható hatással vannak.

Horányi Hanna Zelma | 2024. március 29. |

Vége-hossza nincs a vádaknak, amik az elmúlt években a TikTokot érték: addiktív, veszélyes, és persze kínai kémprogram. Amire talán senki sem volt felkészülve, az az, hogy a platform egy nap számtalan könyves közösségnek ad majd helyet – pedig pontosan ez történt. A BookTok hashtaget a pandémia éveiben otthon ragadt fiatalok indították útnak, azóta pedig jelentős befolyásra tett szert: a BookTok-trendek befolyásolják a könyvkiadást itthon és külföldön is. Booktokosokkal beszélgetve, kulturális kommentárokat olvasva, és persze nagy mennyiségű booktokot elfogyasztva megpróbáltam utánajárni a jelenségnek. Amit találtam, az egy elsőre felszínes, de tulajdonképpen sokszínű és kedves közösség.

A BookTok felemelkedése

A TikTok 2018-ban jelent meg az Egyesült Államokban, és az év végére itthon is elkezdett teret nyerni. Az alkalmazás legfőbb jellemzői a vizualitás, a gyorsaság és az algoritmusok hódítása: szemben a korábbi közösségimédia-platformokkal, a TikTok nem ismerősök, hanem random profilok tartalmát részesíti előnyben,

és a felhasználó érdeklődését feltérképezve ajánl új és új videókat.

A BookTok a Covid első hónapjaiban robbant be igazán: sok fiatal számára időtöltést és közösséget jelentett. A BookTok hashtaget használó videók száma már 2022-ben meghaladta a hatvanmilliárdot, és a legnépszerűbb profilok több százezer követővel rendelkeztek. (Coleen Hoover írónő [@coleenhoover], akit sokan a BookTok koronázatlan királynőjeként tartanak számon, jelen pillanatban 1.4 millió követőnél tart.)

@readbypaulina #BookTok #reading #books #bookaddict #romancebooks #bookobsessed #colleenhoover #booktoker #booktokfyp #fyp ♬ All Time Low original by weasleyyvfx - Natalie✰ఌ

És ennek a trendnek valódi következményei vannak. A BookTok milliók számára tette népszerűvé az olvasást: egy felmérés szerint a megkérdezett amerikai fiatalok 49 százaléka járt könyvesboltban és 59 százaléka fedezte fel (újra) az olvasás örömét a BookTok miatt. A könyvipar pedig figyel: a kiadók és könyvesboltok BookTok profiljai, a kiemelt BookTok-polcok, valamint a BookTok-ízlésnek megfelelő kiadványok priorizálása világosan mutatja a BookTok befolyását.

Eladnám a lelkemet, hogy újraolvashassam ezt a könyvet

De mi teszi ezeket a videókat ennyire népszerűvé? Talán a legfontosabb elemük a kellemes vizualitás: a BookTok világa egy olyan világ, ahol egész nap fekhetsz az ágyban, miközben Lana del Rey énekel a háttérben, és a könyveid a polcon mind ugyanolyan méretűek. A BookTok világa egy olyan világ, ahol égnek a karácsonyfaizzók, esik a hó, te pedig jegyzetekkel és cédulákkal díszíted a kedvenc regényedet. A BookTok világa egy olyan világ, ahol órákat beszélgethetsz a barátnőiddel az olvasmányaitokról, és nincs veszekedés, nincs sértettség, és persze az olvasás sem tesz titeket népszerűtlenné.

Az új TikTok-trend: roskadozó könyvespolcok, mesés otthonok
Az új TikTok-trend: roskadozó könyvespolcok, mesés otthonok

Új trend jelent meg a TikTok világában: a könyvekkel és műtárgyakkal megpakolt otthon. A „bookshelf wealth”-ként elterjedt stílus lényege, hogy úgy hasson, mint amit hosszú évek hozzáértő gyűjtőmunkája hozott létre.

Tovább olvasok

A vizualitás mellett fontos a videók személyessége és érzelemközpontúsága. A videók pörgése miatt hagyományos értelemben vett könyvajánlók nem jellemzik a BookTokot; a szinopszisok, érvek és elemzések helyét többnyire néhány szó és egy hangulat veszi át. Eladnám a lelkemet, hogy újraolvashassam ezt a könyvet. Könyvek, amik darabokra törték a szívemet – szól a felirat, majd három csinos borító tűnik fel. Ha megfeledkezünk a platformot irányító algoritmusokról és gigantikus méreteiről, a BookTok azt a hatást kelti bennünk, mintha egy barátunk még sírástól csillogó szemmel a kezünkbe nyomna egy könyvet, ezt rebegve: „Olvasd el!”

@carla.relativo kapit mars #booktok #bookish #bookworm #booktabbing #bookstagram #bookcommunity ♬ Трагедия 😥 - wweagleweagle

Legyen szex meg gyilkosság

És akkor ott van még a „spicy literature”, ami szervesen hozzátartozik a BookTok varázsához. Az eufemisztikusan „romantikus irodalomnak” nevezett műfaj mindig is nők között hódított – egyesek szerint azért, mert sok nő nem érzi saját magát és vágyait reprezentálva a pornó világában. Így hát nem meglepő, hogy a szintén nők által uralt BookTokon felfutott könyvek közül nem egy jócskán túllépi a szoftpornó határait.

A „spicy” vagy „smut” könyveket tehát nem kell keresni, sőt:

első látogatásomkor nekem kifejezetten úgy tűnt, hogy lehetetlen őket kikerülni.

Vannak listák, vannak kifejezetten szórakoztató olvasói videók, amiken egy lány zavartalanul olvassa a könyvét, majd egyszerre megdermed, elpirul, és körülnéz, hogy „ugye senki sem vette észre”, és vannak pov (point of view)-videók, amik egy meglehetősen pikáns jelenetet írnak le úgy, mintha a nézővel történne meg – egy olyan jelenetet, teszem hozzá, amibe a legtöbb booktokos saját bevallása szerint sem akarna kerülni.

Romantikus bálokba járnak a fantasyk rajongói – ez a TikTok új szenzációja

Egyre több fantasy tematikájú bált rendeznek Amerikában és Angliában. Az események népszerűsége elsősorban a TikTokon létrejött könyves közösségeknek köszönhető.

Tovább olvasok

A TikTok ünnepelt könyvei közül ugyanis nem egyben hemzsegnek a kifejezetten problematikus karakterek, kapcsolatok és döntések. Ünnepelt kategória a „morally grey”, vagyis morálisan, nos, megkérdőjelezhető férfi, valamint az „enemies to lovers”, vagyis az égő gyűlöletből égő vággyá váló viszony.

Ahogy egy booktokos magyarázta el a Guardiannek: „Ha azt mondod valakinek, hogy van románc és közben még meg is próbálják ölni egymást, kész, el van adva”. Nem véletlenül járta be a BookTokot @tianajclark videója, amiben egy férfi értekezésére, miszerint „A nők valamilyen okból szeretik a szexkönyveket és a gyilkosságot” értetlenül széttárja a kezét: „Igen. És néha szeretik a szexkönyveket gyilkossággal. Mit nem értesz?”

@two.point.of.views what book is this to you? 👇 #booktok #books #bookish #booknerd #pov #viral #siblings #fypシ #foryou ♬ original sound - two.point.of.views

Az olvasás halála?

Persze nem mindenki van elragadtatva a jelenségtől, a BookTokot több szempontból is érte kritika. Vegyük például a platform homogenitását. Tagadhatatlan, hogy a BookTok elsősorban lányok és fiatal nők között hódít: a profilokat nézve szinte komikusan hat, milyen kevés közöttük a férfi – ez pedig kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a BookTok kiket, mennyire és hogyan reprezentál.

Többször megfogalmazódott az a vád is, hogy a BookTok ugyanazt a húsz könyvet forgatja újra és újra. A BookTok bestsellerei tényleg egy világosan megjelölhető könyvcsoport – ráadásul hasonló szerzőktől, hasonló műfajokban és hasonló borítókkal érkeznek, így még ha valójában ötven címről is beszélünk,

a külső szemlélő számára a könyvek könnyen összemosódnak.

Tekintve, hogy mekkora hatással van a BookTok a könyvpiacra, fennáll a veszélye, hogy ez a homogenitás a jövőben megjelenő könyvekre is hatással lesz, akár ellehetetlenítve feltörekvő írókat, akik így vagy úgy, de eltérnek a BookTok normáitól.

Nem is beszélve arról, hogy a BookTok miatt háttérbe szorulhatnak hazai szerzők művei; ahogy @babi0417 booktokos írta: „Az a tapasztalatom, hogy inkább nemzetközi könyvekre fókuszál a magyar booktok is. Nagyon kevés magyar szerző művét látom”. Ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte mostanában javul a helyzet. Kollár Betti (@kollarbettiwriter), aki több megjelent regény, köztük Kosársuli szerzője, szintén nagy reményeket fűz a magyar BookTokhoz: „A BookTok Magyarországon eleve újdonságnak számít, a könyves tartalomgyártók is most bontogatják ott a szárnyaikat, úgyhogy még sok lehetőség rejlik benne” – írta.

A YouTube fontosabb az olvasó fiataloknak, mint a TikTok?
A YouTube fontosabb az olvasó fiataloknak, mint a TikTok?

Egy brit felmérés adatai szerint az olvasó fiatalok új könyv után kutatva előbb fordulnak a YouTube-hoz, mint a TikTokhoz. Utóbbit viszont nem kell temetni, a különbség egyelőre elhanyagolható, érdekesebb viszont, hogy egyik sem tudta még kiváltani az úgynevezett offline módszereket.

Tovább olvasok

Más kritikusok úgy látják, hogy a BookTok alapjaiban mond ellent az olvasás lényegének. Először is ott van a BookTok formátuma: bár január óta a TikTok akár harminc perces videók feltöltését is engedi, a videók többsége így is alig haladja meg a tizenöt másodpercet. A figyelem, ami ilyen tartalmak fogyasztásához szükséges, merőben különbözik attól, amit mélyebb szövegek olvasásához használunk – így talán nem túlzás amellett érvelni, hogy a TikTok térnyerése együtt jár a mélyolvasásra való mind nagyobb képtelenséggel.

A figyelem átalakulásán túl megkérdőjelezhető a BookTok performatív jellege is. Az olvasás elsősorban bensőséges elfoglaltság – ezzel szemben a BookTok-jelenlét egyfajta felfokozott öntudatossággal jár. Ahogy a brit újságíró, Barry Pierce fogalmazott a BookTokról szóló cikkében: „Amennyi energiát fektetnek abba, hogy olvasóként lássák őket, az ember akaratlanul is eltűnődik rajta, hogy van-e egyáltalán idejük olvasni”.

Az utolsó kedves hely

A BookTokot érő kritikák közül nem mind alaptalan. A TikTok formátuma sok szempontból problémás, és a BookTokon felkapott könyvek bizony elég homogének. Ugyanakkor egy kis erőbefektetéssel mindenki megtalálja a saját műfaját – mert a felszín alatt megannyi közösség létezik, néha kifejezetten specifikus érdeklődési körrel. A TikTok finomra hangolt ajánlásai így hangot adnak azoknak is, akiknek korábban nem volt hangjuk – mert mindig meg lehet találni azt az egy embert, akinek erre a történetre volt szüksége,

és aki majd viszi a hírét tovább és tovább.

A magyar BookTok még gyerekcipőben jár, így a hazai tartalmakban kisebb a változatosság. Viszont lépten-nyomon találkozhatunk feltörekvő írókkal, akik a BookTok segítségével kerülnek kapcsolatba az olvasóikkal.

Kollár Betti szerzőként hamar felfedezte a BookTokban rejlő lehetőségeket és a mai napig sokat jelent számára az ott létrejött közösség – ugyanakkor hozzátette, hogy a TikTok terjedésével egyre nehezebbé válik a szoros kapcsolattartás. Riley Baker (@rileybakerauthor) lelkendezve írta: „Rengeteg embert megismerhettem a Booktok által, és sokkal közelebb érzem magam az olvasóimhoz, ami számomra nagyon fontos”. 2024-ben jön ki a kilencedik könyve, A pokol fiai,

ami hetek óta áll a Libri előrendelési sikerlistáján.

A BookTok nem való mindenkinek; én a jövőben sem leszek több alkalmi látogatónál. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy népszerűsíti az olvasást és közösséget ad. @babi0417 így fogalmazta meg az élményeit: „A booktokok nemcsak az olvasás örömét közvetítik, hanem egy aktív közösséget is létrehoznak, ahol az emberek megoszthatják könyvajánlóikat, véleményeiket és élményeiket. A közösségformaló ereje abban rejlik, hogy összehozza az embereket a közös olvasási szenvedélyük révén, létrehozva egy támogató és inspiráló környezetet.” Talán mégsem túlzás azt állítani, hogy a BookTok az internet utolsó kedves helye.

Nyitókép: Cottonbro Studio / Pexels

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az új TikTok-trend: roskadozó könyvespolcok, mesés otthonok

Új trend jelent meg a TikTok világában: a könyvekkel és műtárgyakkal megpakolt otthon. A „bookshelf wealth”-ként elterjedt stílus lényege, hogy úgy hasson, mint amit hosszú évek hozzáértő gyűjtőmunkája hozott létre.

...
Hírek

Romantikus bálokba járnak a fantasyk rajongói – ez a TikTok új szenzációja

Egyre több fantasy tematikájú bált rendeznek Amerikában és Angliában. Az események népszerűsége elsősorban a TikTokon létrejött könyves közösségeknek köszönhető.

...
Hírek

A Heartstopper sokatmondó díjat kapott az első TikTok Book Awardson

A shortlistjét az irodalmi élet, a könyvszakma és a #BookTok képviselői állították össze,

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...
Kolozsi Orsolya

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.

...

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek