8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra
hhz

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

Olvasni jó, ez nem vitás. De tudtad-e, hogy az olvasás nem csupán szórakoztat és kikapcsol, hanem hatással van a mentális és pszichés képességeidre is? Ebben a cikkben kutatások segítségével mutatjuk be, milyen változatos hasznokkal jár az olvasás, az agy fejlesztésétől a stressz csökkentésén át egészen az együttérzés elmélyítéséig.

1. Edzi az agyadat

Jelen tudásunk alapján nagyjából ötezer éve jelent meg az olvasás az emberek körében. Meglehetősen új képességről beszélünk tehát, ami ugyanakkor hatalmas változásokat indított el: mára megkérdőjelezhetetlen, hogy az olvasás számtalan módon képes átalakítani az agyunkat.

Egy kutatás például kimutatta, hogy olvasás közben szó szerint „felragyog” az agyunk. A kutatásban MRI-készülékek segítségével tanulmányozták az agy működését, és kiderült, hogy minél mélyebben merül el valaki egy könyvben, annál inkább aktivált az agya – sőt, 

a történet befejezése után akár napokig maradhat ebben az állapotban.

A Stanford-i Egyetemen emellett bebizonyították, hogy olvasás megváltoztatja az agy szerkezetét, olyan fontos képességeinket erősítve, mint az arc-, szó- és helyfelismerés. A kutatók azt is kiemelték, hogy ezek a jótékony hatások összetett művek olvasásánál jelennek meg a legerősebben. 

2. Fejleszti a memóriádat és csökkenti a demencia kockázatát

Olvasás közben használjuk mind a rövidtávú, mind a hosszútávú memóriánkat. Éppen ezért nem meglepő, hogy két kutatás is bizonyítékkal szolgált az olvasás és az emlékezőképesség közötti összefüggésekre. Az amerikai Beckman Intézet felmérései szerint azokat az idősebb embereket, akik rendszeresen olvasnak, kevésbé fenyegeti a memória hanyatlása. Az Amerikai Neurológiai Akadémia kutatásai pedig megállapították, hogy az olvasó felnőtteket 32 százalékkal kevésbé veszélyezteti az időskori Alzheimer-kór, valamint, hogy a kór megjelenése nem olvasó társaikhoz képest 5 évvel későbbre tolódott.

3. Hozzájárul a lelki egészségedhez

Az utóbbi években vált népszerűvé az úgynevezett biblioterápia, vagyis az olvasás terápiás célú használata. Emögött tudományos eredmények állnak: az amerikai Klinikai pszichológiai szemle szerint a biblioterápia hosszútávon képes a depressziós tünetek enyhítésére. Egy másik tanulmánynak pedig sikerült kimutatnia, hogy

a rendszeres olvasás hozzájárulhat a hosszú élethez.

4. Csökkenti a stresszszintedet

Mindannyian küzdünk a stresszel – a jó hír az, hogy az olvasás valóságos csodaszer ezen a téren. A Sussexi Egyetem kutatása szerint az olvasás akár 68 százalékkal is csökkentheti a stresszt. Mindössze hat perc olvasás elég ahhoz, hogy mérhetően lassuljon a pulzusod, ellazuljanak az izmaid és lejjebb menjen a vérnyomásod. Napi fél óra olvasás pedig már jelentősen enyhítheti a stressz fizikai tüneteit.

5. Fejleszti a koncentrációdat

2015-ben egy kanadai kutatás nyugtalanító adatot közölt:

az átlagos ember mindössze 8 másodpercig képes koncentrálni, ami a kétharmada volt a 2000-ben mért átlagnak.

Ez a drasztikus változás minden bizonnyal összefügg a technológiai forradalommal – ami az utóbbi kilenc évben csak még intenzívebb lett. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy az olvasás bizonyítottan fejleszti a fókuszunkat.

6. Felébreszti a képzelőerődet

Érezted már úgy, hogy egy jó könyv téged is kreatívabbá tett? Két amerikai egyetem közös kutatásából kiderült, hogy ez több mint egyéni benyomás: az olvasás bizonyítottan növeli a kreativitást, sőt! Jótékony hatással van az iskolai teljesítményre, az íráskészségre és a nyitottságra is.

7. Ápolja a kommunikációs készségeidet

Az olvasás csendes tevékenység – ugyanakkor lenyűgöző módon képes a kommunikációs készségek fejlesztésére. Egy tanulmány megállapította, hogy a szövegértés az egyik legfontosabb képesség, amit a gimnazistáknak el kell sajátítaniuk ahhoz, hogy jó tudjanak kommunikálni.

Ez hatványozottan igaz változatos olvasmányok esetén:

olvasás közben ugyanis az agy elemzi és elraktározza a különböző stílusokat, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy minden helyzetben képesek legyünk érthetően és tisztán kommunikálni.

Arról nem is beszélve, hogy az olvasás a legjobb módszer a szókészlet gyarapítására: egy felmérés szerint az átlagnál többet olvasó gyerekek szókészlete felülmúlta társaikét.

8. Együttérzésre tanít

Mindannyian merültünk már el úgy könyvekben, hogy azt sem tudtuk, kik vagyunk. Ilyenkor azt a fontos képességünket használjuk, aminek segítségével mások – akár elképzelt karakterek – helyébe képzeljük magunkat; egyszóval empátiát érzünk az olvasmány szereplői iránt. Nem meglepő hát, hogy a Rochesteri Egyetem tanulmányában a szépirodalmat olvasók szociálisan fejlettebbnek bizonyultak és magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeztek, mint nem olvasó társaik. A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy az empátia már egy hét olvasás után fejlődésnek indul, és ezt a változást az agyi hullámokban is észlelni lehet.

(Overthought This)