Ez a 9 legjobb gyerekkönyv idén Magyarországon – innen válogass gyereknapra!
ko

Ez a 9 legjobb gyerekkönyv idén Magyarországon – innen válogass gyereknapra!

Kilencedik alkalommal osztotta ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést, a független szakmai zsűri döntése alapján. Mutatjuk a 2023-as év legjobb gyerekkönyveit.

A 2023-as megjelenések legjobbjainak járó Év Gyerekkönyve Díjakat és a HUBBY különdíjait csütörtökön este osztották ki. A díjakra összesen kilencven kötettel pályáztak, a legjobbaknak járó elismerést hét, a különdíjakkal együtt tíz kategóriában adták át. 

Megnyitó beszédében Berg Judit (akivel a HUBBY új elnökeként nemrég interjút is készítettünk) hangsúlyozta, azon munkálkodnak, hogy megismertessék és népszerűsítsék a gyerekirodalmat, hogy hidakat építsenek a gyerekek és a világ között. Kiemelte még, hogy az új HUBBY

„pártatlan, mert gyerekpárti”.

A szakmai zsűri

A díjakat a zsűri tiszteletbeli elnöke, Grecsó Krisztián adta át. A szakmai zsűri további tagjai Bencsik Orsolya irodalmár, író, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének adjunktusa, a gyerekirodalom és kisebbségi (vajdasági) irodalom szakértője, Dienes Éva, a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője, Fábián László, az ELTE Trefort Gimnázium tanára, HUBBY elnökségi tag, Kárpáti Tibor grafikus, illusztrátor, valamint Nádori Lídia műfordító, író, a Magyar Műfordítók Egyesületének elnöke.

Mutatjuk 2023 legjobb gyerekkönyveit!

Szerzői kategória (6 év alatt): Szabó Borbála: Kalandok a Ló csoportban

Szabó Borbála: Kalandok a Ló csoportban
Ill. Baranyai (b) András, Pagony, 2023, 59 oldal
-

Te hallottál már ilyen furcsa nevű ovis csoportról? Képzeld, ezt a gyerekek találták ki, sőt ők mentek el a hivatalba (felnőtt nélkül), hogy megváltoztassák a nevüket. Az egyöntetűen utált délutáni alvás ügyében is intézkedtek, és az óvó néninek is szereztek lovagot. A kötetről azt írtuk cikkünkben: „A Kalandok a Ló csoportban című mesekönyv lehengerlő humora miatt kilóg a saját mezőnyéből, szokatlanabb és kicsit vadabb is az átlagos oviskönyvnél, de épp ez benne a jó.”

Szerzői kategória (6–12 év): Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás

Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás
Ill.: Magyari-Ésik Zsófia, Manó Könyvek, 2023, 240 oldal
-

Báró Orczy Mimi mindennél jobban szereti a kalandokat. Mikor Őfelsége Színházában, a Renegát londoni előadásán váratlanul tűz üt ki, a kavarodásban eltűnik Lady Mortimer értékes gyémántja. A Scotland Yard egy fiatalembert gyanúsít, Mimi pedig még aznap éjszaka titokzatos üzenetet kap - valaki a segítségét kéri. Az idő szorít, a gyanús jelek egyre szaporodnak, a nyomozás szálai pedig a Néma Sírásóba vezetnek, ahol két gyanús alak ad találkozót egymásnak.

A viktoriánus Londonban játszódó kalandregény főhősét, a bátor, kalandvágyó Mimit valóságos személy inspirálta, mégpedig a világ egyik legolvasottabb magyar származású szerzője, báró Orczy Emma, a Vörös Pimpernel írója. Ruff Orsolya nemcsak mesteri kézzel szövi a szálakat, de egy mára letűnt világba is elvezet, remek szórakozást nyújtva fiatal olvasóinak.

A kötetről azt írtuk: „londoni gyémántrablás kifejezetten játékos könyv, mely nemcsak egy nagyszabású nyomozásra invitálja olvasóját, hanem gondolkodásra is készteti, ugyanis a gyorsan pergő események értelmezéséhez nemcsak a hősöknek, de az olvasónak is furfangra és leleményre van szüksége.”

Szerzői kategória (12 év felett): Pifkó Célia: A Holdfény őrei – A füveskönyv

Pifkó Célia: A Holdfény őrei – A füveskönyv
Ill. Horváth Ildi, Cerkabella, 2023, 202 oldal
-

Vakációs kalandregény egy különleges szigeten! Mi történik, ha az, amit mesének hittél, hirtelen valósággá válik? Ha a kerti növényekről kiderül, nemcsak illatosak, de varázsos erejük is van? Két kiskamasz a hóbortos nagynénjük szigetén kénytelen tölteni a nyarat, és nem is gondolják, hogy a szigetlakók különcsége mögött szövevényes családi rejtélyek, ősi titkok lapulnak. És ez még csak a kalandok kezdete.

Elsőkönyves díj: Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája

Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája
Ill. Agócs Írisz, Pagony, 2023, 40 oldal
-

Ali király birodalmában soha senki nem főz, mert tudják, hogy a legfinomabb fogásokat maga a király készíti. Sőt, van egy varázserejű merőkanala, aminek köszönhetően sosem fogy el az étel addig, amíg minden alattvaló jól nem lakik. Karácsony előtt azonban szörnyű dolog történik: valaki ellopja a merőkanalat! A király két unokáján és a főkirályi királyi corgin áll, hogy megtalálják és hazahozzák. Tarts velük hegyen-völgyön át ebben az izgalmas és varázslatos mesében, hogy megtudd: a remete, a jeti, a sárkány vagy esetleg a Lápi Rittyó követte-e el a gaztettet, és hogy sikerül-e a gyerekeknek megmenteni Ali király karácsonyi vacsoráját.

Ismeretterjesztő kategória: Kovács Tamás György: A villamos – A remíztől a hurokvágányig

Kovács Tamás György: A villamos – A remíztől a hurokvágányig
Ill. Szinvai Dániel, Pagony, 2023, 32 oldal
-

Ha a világ összes Tatra T3 villamoskocsiját egymás mögé raknánk, körbeérnék a Balatont. A budapesti 4-6-os villamosvonalon naponta több mint 200 000-en utaznak. A lisszaboni villamoson a vezető egy térben van az utasokkal, és jegyet is kezel. A TW 6000 villamos Hannoverben még zöld, Budapesten már sárga, épp, mint a banán. Ismerd meg a legrégebbi és a legmodernebb villamosokat kívül-belül, nézz be egy remízbe, kövesd végig a villamossínek építését, és tudd meg, mi történik, ha a villamos balesetet szenved! A könyv izgalmas leírásai és részletes rajzai végigkalauzolják a kötött pálya friss szerelmeseit a villamosok vonalán, és lenyűgözik a régi rajongókat is.

Illusztráció kategória: Vidák Zsolt – Budapest böngésző/Streets of Budapest

Vidák Zsolt – Budapest böngésző/Streets of Budapest
Lampion, 2023, 31 oldal
-

A kétnyelvű böngésző egy varázslatos és nem mindennapi Budapesten vezet körbe minket. Furcsa épületek, mókás és nem városba illő járókelők, vicces feliratok találhatók mindenütt.
A helyszínek könnyen felismerhetőek, mégis mások, mesésebbek, mint a valóságban. De nézd csak: a „figyelmetlen” grafikus (aki több oldalon is felbukkan ám!) számos hibát ejtett az ismétlődő részleteknél, érdemes hát alaposan végigböngészni az oldalakat. A lap alján pedig kérdések segítik a keresést és a beszélgetést. És ne felejtsd el megkeresni a könyv minden oldalán Gyurit, a szökött papagájt! Vesd bele magad a játékba Budapest utcáin!

Műfordítás kategória: J. Hahn Zsuzsanna – Petra Soukopová – Hová tűnt Hópihe? (Csirimojó)

Amikor Martina saját kutyáról álmodott, nem sejtette, hogy Hópihével csak a baj lesz. A kis fehér kölyök hamar megnőtt, és a szertelen nagy kutyát szinte senki sem kedvelte a faluban. De hogy bárki ártani akart volna neki, az addig meg sem fordult Martina fejében, amíg egy napon rá nem talált a hóban. Ekkor veszi kezdetét a nagy nyomozás, amelyben a régi barátok mellett az új fiú is Martina segítségére siet. Vajon sikerrel járnak? Kiderítik az igazságot?

Petra Soukupová egy valódi krimivel örvendezteti meg fiatal olvasóit, amelynek az a különlegessége, hogy létezik egy könyvpárja, az Így lesz a legjobb mindenkinek című családregény. Gyerek és felnőtt párhuzamosan olvashatja a két, különböző nézőpontból megírt történetet, és a szereplőkről beszélgetve együtt csodálkozhat rá a szövevényes emberi kapcsolatokra.

Szerzői különdíj: Schmal Róza – Nagy folyók haragja trilógiáért

Schmal Róza: Nagy folyók haragja I. - A Ladann könyve
Kolibri, 2021, 534 oldal
-

A Ladann folyó völgyében egy ideje béke uralkodik, ám a felszín alatt évtizedes ellentétek, hatalomvágy és bosszúszomj szövi át a mindennapokat. Ráadásul a déli falvakban rejtélyes halálesetek történnek, a híres és gazdag hajóépítő város folyómedréből pedig eltűnik a víz. Az egy évszázada száműzött őslakosok - a hurrogónok - titokzatos építkezései is egyre nagyobb aggodalommal töltik el az uralkodót. Vajon hány családot dönthet nyomorba egy királyné személyes tragédiája? És mi igaz a balladákból, amelyek makacsul őrzik a reményt, hogy a Véres Sziklák Éjszakáján nem halt meg a királyhoz hű Lasnarog család minden sarja? A kérdések egyre csak gyűlnek, és a bizonytalanság komor fellegként borul a birodalomra. Schmal Róza fantasy-trilógiájának első kötetében a ladanni birodalom története, nemesi családok hatalomért és szerelemért folytatott harca tárul elénk. A varázslatos, képzeletbeli középkori világot aprólékosan kidolgozott birodalmi térkép, lenyűgöző városrajzok és családfák hozzák még közelebb az olvasóhoz.

Cikkünkben a könyvről azt írtuk: „ez az a könyv, amit akkor adj a gyerekednek, amikor már végigrágta magát a Harry Potteren és Böszörményi Gyula Gergő-sorozatán, de a Trónok harcát azért még korainak tartod”.

Innovációs különdíj: Raskó Gabi: Hoztok nekünk túrórudit? 

Raskó Gabi: Hoztok nekünk túrórudit? - Külföldön élő magyar gyerekek igaz története
Ill. Grela Alexandra, Zazie, 2023, 168 oldal
-

Mit éreznek azok a magyar gyerekek, akik külföldre költöznek? Hogyan telnek a napjaik? Milyen élmények érik őket és milyen nehézségekkel kell megküzdeniük? Hogyan tartják a kapcsolatot Magyarországgal, a magyar barátokkal, rokonokkal? Mit szeretnek Magyarországon és mit változtatnának meg, ha tehetnék? A Hoztok nekünk túrórudit? hét Európában (Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban) és hét Európán kívül (az Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában, Japánban, Indonéziában, Dél-Afrikában, Ausztráliában, valamint Mexikóban és Brazíliában) élő magyar család igaz történetét mutatja be. A kötetbe itt beleolvashatsz.

+1: Műfordítói különdíj: Rét Viktória eddigi munkásságáért

A diákzsűri munkája még zajlik, az ő díjazottjaikat  május 21-én jelentik be, és az Ünnepi Könyvhét keretében 2024. június 15-én lesz a díjak átadása.

Mit kell tudni a HUBBY-ról?

A HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum az IBBY magyar nemzeti tagozata, amely szakmai munkájával és az általa kiadott díjjal a magyar gyerekkönyveket és gyerekkönyvszakmát képviseli Magyarországon és a nemzetközi porondon. Tagjai könyvkiadók, szerzők, illusztrátorok, pedagógusok, könyvtárosok, de nyitva áll támogató szülők előtt is. A 2023 októberében új elnökséggel újraindult egyesület nyitott és semleges: világnézetre való tekintet nélkül a gyerekek érdekeit képviseli.

Az új HUBBY gyerekpárti!

Jella Lepman, az IBBY alapítója vallotta, hogy a könyvek az emberek közti megértés hídjait építik. A gyerekeknek egyrészt olyan könyvekre van szükségük, amelyek tükröt tartanak elébük, másrészt olyanokra, amelyek ablakot nyitnak a külvilágra. Tükrök azok a könyvek, amelyekben a gyerekek magukat látják: a saját életüket, a tapasztalataikat, a városukat, az utcájukat. Ha belenéz a tükörbe és nem ismeri fel magát – felmerülhet, hogy ő szörny vagy vámpír talán! Ha a könyvet olvasó gyerek magára ismer a tükörben, akkor eloszlanak oly gyakori önmarcangoló kétségei: lám, érdemes róla is könyvet írni. Másfelől a gyerekeknek ablakot kitáró könyvekre is szükségük van. Olyanokra, amelyek a nagyvilágra nyílnak, amelyek megmutatják, hogyan élnek mások másutt, akikről kiderül, hogy éppen úgy éreznek, éppúgy viselkednek, mint ők maguk. Természetesen ami az egyik gyereknek tükör, az a másiknak ablak, s megfordítva. Vagyis érvényt nyer az IBBY alapgondolata: a könyvek az emberek közti megértés hídjait építik.