A legjobb gyerekkönyvek 2024 tavaszán – piciknek, nagyobbaknak és kamaszoknak
ko

A legjobb gyerekkönyvek 2024 tavaszán – piciknek, nagyobbaknak és kamaszoknak

A tavasz kezdetével egy időben a gyerekkönyvkiadók is megélénkültek, és egyre több izgalmas gyerekkönyv lát napvilágot ‒ ezekből válogattunk tízet, szokás szerint a kisebbeknek való könyvektől haladva a nagyobbaknak ajánlott olvasmányok felé. 

Gyerekkönyvek kicsiknek és nagyoknak olyan régi ismerősökkel mint Bogyó és Babóca vagy Berg Judit két kis dínója. Természet, képzőművészet, rejtélyek és kalandok valamint egy megrázó téma az ajánlóban. 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Csigás ablakos könyv

Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Csigás ablakos könyv
Citera, 2024, 10 oldal

A lapozgató a Bogyó és Babóca sorozat huszadik születésnapjára készült. Nyissátok ki az ablakokat, és nézzétek meg, kit találtok mögötte! Ha ez nem lenne elég, a kiadványnak párja is van, a Bogyó és Babóca - Pöttyös ablakos könyv, mely szintén az évfordulóra készült. 

Aki elvarázsolja és megnyugtatja a legkisebbeket - Bartos Erika 50
Aki elvarázsolja és megnyugtatja a legkisebbeket - Bartos Erika 50

Épp húsz éve jelent meg az első kötete a ma ötvenéves Bartos Erikának. Boldog születésnapot kívánunk neki!

Tovább olvasok

William Petty: Flóra tölgyfája

William Petty: Flóra tölgyfája
Ill. Alex Scheffler, Móra, 2024, 16 oldal
William Petty: Flóra tölgyfája könyv

Ismerd meg Flóra és Nagyi fájának különleges történetét. Hajtsd ki az izgalmas füleket,és nyisd szét a hatalmas meglepetésoldalt! A könyvből interaktív módon tanulhatják meg a kisgyerekek, hogy mekkora csoda rejtőzik egy szem makkban. Ahhoz azonban, hogy egy makk tölgyfává cseperedjen, gondoskodásra, szeretetre, türelemre van szükség.

Jason Bittel: Fagyott világok

Jason Bittel: Fagyott világok - 

Élet az Arktisz és az Antarktisz jeges birodalmában

Ill. Claire McElfatrick, HVG, 2024, 80 oldal
Jason Bittel: Fagyott világok könyv

A korán jött melegben garantált egy kis lehűlés. Lépj be a havas hegycsúcsok, jég borította tengerek és lenyűgöző sarki fények fenséges birodalmába! Találkozhatsz pingvinekkel és jegesmedvékkel, fókákat és rozmárokat leshetsz meg. Az Arktisz és az Antarktisz zord vidékein élő emberek lábnyomait követve pedig útra kelhetsz a fagyos tájakon. Ne felejts el melegen öltözni!

Berg Judit: Két kis dínó a Holdon

Berg Judit: Két kis dínó a Holdon
Ill. Kőszeghy Csilla, Pagony, 2024, 160 oldal
Berg Judit: Két kis dínó a Holdon könyv

Újra itt a két kis dínó! Az úti cél ezúttal 1969 nyara, Houston, a NASA űrközpontja, a küldetés pedig mi más is lehetne, mint a Holdra szállás. Így hát Regina (aki szerint a Hold egy nyalóka), Nyamm (aki viszont teljes meggyőződéssel állítja, hogy a Hold egy nagy, kerek sajt) és Trikó (aki szerint pedig a Hold egy égitest) csatlakozik az Apollo-11 legénységéhez, hogy egyszerű időutazókból szupermenő holdutazókká váljanak.

Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és Nyírfakobold

Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és Nyírfakobold
ill. Sipos Fanni, Pagony, 2024, 96 oldal
Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és Nyírfakobold könyv

Habók, az apró nyírfakobold egy napon síró-rívó tujaszörnnyel találkozik az erdőben. Amikor megtudja, hogy Tutunak el kellett hagynia otthonát, a díszkertet, és nincs hova mennie, elhatározza, hogy aznap estére meghívja magához. Aztán Tutu ott ragad a nyírfaligetben, és bár először furcsa neki az új élet, végül több nyírfakobolddal is összebarátkozik. Csakhogy ezt nem mindenki nézi jó szemmel. Vajon otthonra találhat a hatalmas tujaszörny a kis nyírfakoboldok között? Fedezd fel Habókkal és Tutuval az erdőt, és ismerj meg egy különleges, szívmelengető barátságot!

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája - Végre vakáció! - Max és Muriel

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája - Végre vakáció! - Max és Muriel
Ill. Nina Dullck, Ford. Nádori Lídia, Babilon, 2024, 248 oldal
Margit Auer: Mágikus állatok iskolája - Végre vakáció! - Max és Muriel könyv

A nyári szünet már elérhető távolságban van, a mágikus állatok is becsomagolnak a bőröndjükbe - és máris kezdődhet a kalandos nyaralás! Múmiák, rendőrség, túrótorta! Max és a mágikus bagoly már alig várják, hogy együtt vakációzhassanak Max nővérével. Csakhogy Maxból tévésztár lesz! Meghívják szereplőnek egy gyerekeknek szóló műsorba, amit az Egyiptomi Múzeumban forgatnak. Ott aztán felgyorsulnak az események. Felbukkan egy régi ismerős, és eltűnik Muriel! A hetedik szünidei kaland - Maxszal és Muriellel!

R. Lakatos Klára: Mezőálom

R. Lakatos Klára: Mezőálom
Cerkabella, 2024, 109 oldal
R. Lakatos Klára: Mezőálom könyv

Különleges mesés album R. Lakatos Klára kötete. A szerző gyerekkorából hozza magával a mesemondás szeretetét: nagypapája meséi születésétől kezdve átszőtték, szeretettel, varázslattal töltötték meg az életét. Ezt a csodavilágot adja most tovább a kortárs roma festészet egyik legmeghatározóbb alakja az olvasóknak. A beszélő kutya, az éneklő madár és a megannyi tehetséges cigány ember álomszerű története a hagyományos népi mesemondás stílusjegyeit hordozza. A történetek a szerző expresszionista, szimbólumokban gazdag festményeivel lesznek kerek egésszé. A könyvet kiskamasz kortól ajánljuk mindazoknak, akik hisznek a mesék igazságában és a képzőművészet erejében.

Linda Chapman: Csillagvarázs 1. - Tükörbűbáj

Linda Chapman: Csillagvarázs 1. - Tükörbűbáj
Ford. Bottka Sándor Mátyás, Lampion, 2024, 157 oldal
Linda Chapman: Csillagvarázs 1. - Tükörbűbáj könyv

Hiszel a varázslatban? Maja és a barátnői igenis hisznek benne. És amikor találkoznak a csillagállatokkal, varázslatos kalandokba csöppennek! Maja nővére egy ideje szörnyen furán viselkedik. A csillagbarátok sötét bűbájt sejtenek a háttérben. Vajon a három lány varázsereje segíthet rajta? A csillagbarátok következő kalandjáról a Vigyázz, mit kívánsz! című kötetben olvashatsz.

Lantos Péter: A fiú, aki nem akart meghalni

Lantos Péter: A fiú, aki nem akart meghalni
Kolibri, 2024, 208 oldal
Lantos Péter: A fiú, aki nem akart meghalni könyv

Péter Makón él, összetartó nagy család szeretetében, a tisztes családi vállalkozás nyújtotta biztonságban, viszonylagos jólétben. Ám eljön 1944 márciusa, és a kisfiúnak szembesülnie kell azzal, hogy zsidónak lenni sokak szemében megbocsáthatatlan bűnnek számít. Még nincs ötéves, amikor el kell indulnia a nyolc vonatozásból és két buszozásból álló "nagy utazásra", amelynek legtávolabbi pontja a bergen-belseni koncentrációs tábor, ahonnan csak azért térhet vissza élve, mert okos, erős édesanyja a legnagyobb szörnyűségek közepette is hősiesen óvja, védi. Elgondolkodtató, szívszorító történet arról, hogyan élte túl a vidéki kisgyerek a XX. század egyik legrémesebb gaztettét, a holokausztot.

Robin Stevens: Halálos tűzijáték - Úrilányok nem gyilkolnak

Robin Stevens: Halálos tűzijáték - Úrilányok nem gyilkolnak
Ford. Ruff Orsolya, Manó Könyvek, 2024, 358 oldal
Robin Stevens: Halálos tűzijáték könyv

Daisy Wells és Hazel Wong a vakáció után visszatér a Deepdean Leányiskolába, ahol rengeteg újdonság várja őket. Új diákvezére lett az intézménynek, aki saját követőiből választja ki az új prefektusokat, a végzős évfolyam öt legutálatosabb diákját. Elizabeth Hurst és az Ötök mindenkit rettegésben tartanak, borzasztó büntetéseket találnak ki azoknak, akik nem hajlandók betartani a szabályaikat. Az Örömtüzek Éjszakáján, az ünnepi tűzijáték után azonban Elizabeth Hurstöt holtan találják. De vajon ki ölhette meg? Sok ellensége volt, mert rengeteg titkot tudott - ezeket egy füzetbe jegyezte fel, melynek lapjai a halála után itt-ott előbukkannak, óriási riadalmat okozva a diákok körében. Daisy és Hazel nyomozni kezdenek, de közben a barátságuk is veszélybe kerül. Vajon sikerül összefogniuk és megtalálni a tettest?