Danny Trejo és Agatha Christie, Alan Rickman és Neumann János - Ezeket az életrajzokat olvassuk 2023-ban

Danny Trejo és Agatha Christie, Alan Rickman és Neumann János - Ezeket az életrajzokat olvassuk 2023-ban

A világirodalmi, a magyar szépirodalmi és a non-fiction kötetek mellett idén a kiadók rengeteg olyan könyvvel készülnek, amelyek a kultúra, a tudomány vagy a művészetek kiemelkedő alakjainak életébe, gondolatvilágába engednek betekintést. Ezek közül válogattunk.

Podcast-beszélgetésünket a témában ITT találjátok.

ro | 2023. február 16. |

Ananyo Bhattacharya: Neumann János - Az ember a jövőből

Ananyo Bhattacharya
Neumann János - Az ember a jövőből
Ford.: Kepes János, Open Books, 2023, 400 oldal
-

Az Open Booksnál jelenik meg Ananyo Bhattacharya tudományos író (korábban a The Economist és a Nature munkatársa) Neumann-életrajza, Az ember a jövőből. A maga idejében úgy tartották, hogy Einstein mellett Neumann János volt a legokosabb ember a Földön. Az információs korszak talán el sem kezdődött volna, valószínűleg nem használnánk mobiltelefonokat és internetet, nem volnának atomerőműveink, önműködő automatáink és számítógép vezérelte rendszereink, ha nem születik meg 1903-ban Budapesten a magyar zseni. Élete kész regény volt: Bhattacharya a kötetben ezen az egyedülálló pályáján kalauzolja végig az olvasót, alaposan elmélyedve Neumann egyes kutatási területeinek lenyűgöző részleteiben is.

Alan Rickman: Őrülten, mélyen

Alan Rickman
Őrülten, mélyen
Kossuth, 2023, 544 oldal
-

A filmrajongók várólistáján minden bizonnyal előkelő helyen szerepel Alan Rickman naplója, amely Őrülten, mélyen címmel jelenik meg a Kossuth gondozásában. Rickman több generáció kedvence volt, aminek nyilván az is az oka, hogy színészként rengeteg műfajban kipróbálta magát, klasszikusban (Értelem és érzelem), romkomban (Igazából szerelem), akciófilmben (Drágán add az életed), és természetesen örök kedvenc a Harry Potter-filmek Perselus Pitonjaként is. A kötetben természetesen utóbbiról is szó esik (kiderül, hogyan élte meg a legendás színész a 2000-es években a HP-filmek forgatását), de sok más személyes feljegyzést is olvashatunk.

Tom Felton: Túl a varázslaton - Egy mardekáros vallomásai

Tom Felton
Túl a varázslaton - Egy mardekáros vallomásai
HVG Könyvek, 2023, 320 oldal
-

Egy másik HP-kedvenc is könyvben vall az életéről: Túl a varázslaton címmel a HVG Könyvek adja ki Tom Felton életrajzát. A színész mindössze tizenkét éves volt, amikor megkapta Draco Malfoy ikonikus szerepét. Felton először vall arról, milyen is volt a mozivásznon, a varázslóvilág tagjaként felnőni. Mindent elmesél a nagy áttörésről, magáról a forgatásról, a tíz év alatt szerzett tartós barátságokról, de olvashatunk a hírnév előnyeiről és hátrányairól, és arról is, hogyan boldogult felnőttként a forgatás befejezése után.

Lauren Graham: Meséltem már? - Csak nehogy elfelejtsetek emlékezni ezekre a sztorikra

Lauren Graham
Meséltem már? - Csak nehogy elfelejtsetek emlékezni ezekre a sztorikra
Ford.: Roboz Gábor, Gabo Kiadó, 2023, 221 oldal
-

Ha már a közönségkedvenceknél tartunk, akkor a Szívek szállodája rajongóinak kihagyhatatlan Lauren Graham Meséltem már? című önéletrajzi kötete (GABO Kiadó). A Lorelai Gilmore szerepében világhírűvé vált színésznő ezúttal mélyen személyes történeteket oszt meg szórakoztatóipari karrierjéről: hogyan próbált kezdő színésznőként befutni Los Angelesben a piros Volkswagenjében, milyen volt először szerepelni késő esti tévéműsorokban, miféle kihívásokkal jár a méltóságteljes öregedés Hollywoodban. Graham jellegzetesen humoros stílusában mindent elmond, és semmilyen apróságot nem hagy ki (kivéve, ha esetleg elfelejtett valamit).

Alex Pappademas: Keanu Reeves - A kultikus színész és jelenség

Alex Pappademas
Keanu Reeves - A kultikus színész és jelenség
Kossuth, 2023, 384 oldal
-

Keanu Reeves több mint színész: jelenség. Egyszerre vagány akciósztár, dögös izompacsirta, akit a People magazin az "internet pasijának" nevezett, a klasszikus motorok szerelmese, kis példányszámú művészeti albumok kiadója, élő mém - valódi legenda. Látszólag megszegi a 21. századi hírességekre vonatkozó összes szabályt. Hogyan képes minderre? Alex Pappademas kultúrkritikus megpróbál választ találni Keanu kortalanságára és a karrierje által felvetett megannyi kérdésre. A csípős humorú, alapos kutatómunkával alátámasztott, a titokzatos színész iránti leplezetlen rajongással átitatott alkotás az első könyv, amely komolyan veszi a Keanu-jelenséget - beleértve a Johnny Mnemonicot is, amelyben Keanu elméje összeolvad egy delfinével. A kötet a Kossuth Kiadónál jelenik meg.

Várhatóan a nyáron jelenik meg a Helikonnál Hollywood egyik legemlékezetesebb karakterszínészének, Danny Trejónak a memoárja, akit olyan filmekből ismerhetünk, mint a Machete vagy az Alkonyattól pirkatadig. Ugyancsak nyárra várható és ugyancsak a Helikonnál Romy Schneider életrajza (a szerző: Bernard Pascuito), akit Magyarországon a legtöbben talán még mindig a Sissi-filmek címszereplőjeként azonosítanak, de olyan filmekben is játszott, mint A medence vagy Az élet dolgai.

Harry herceg: Tartalék

Harry herceg
Tartalék
Ford.: Németh Anikó Annamária, Szepes András, Corvina, 2023, 416 oldal
-

Az idei év egyik legtöbbet emlegetett könyve kétségkívül Harry herceg életrajza, a Tartalék, amelyben a sussexi herceg lerántja a leplet fiatalkoráról, a testvérével és az apjával való viszonyáról, életének időnként kínos és kellemetlen részleteiről. A Tartalék a megjelenését követően minden idők legkapósabb tényirodalmi könyve lett, és bár London könyvesboltjait járva azt tapasztaltuk, hogy ott lecsengeni látszik a Harry-mánia (helyszíni riportunkat olvasd el ITT), a magyar olvasók márciustól merülhetnek el a királyi család kulisszák mögötti életében, a kötet ugyanis akkor jelenik meg a Corvina gondozásában.

A Helikonnál folytatódik Romsics Ignác Hetven év című önéletrajza, jön a második rész, amely a nyolcvanas évek közepétől napjainkig követi nyomon a történész életét. Romsics Ignáccal az első kötet megjelenésekor interjúztunk, akkor a kérdésre, hogy miért döntött az önéletrajz megírása mellett, a következőt válaszolta: “Ha rosszindulatú vagyok magamhoz: szimpla exhibicionizmusból. Ha jóindulatú: dokumentálni akartam, hogy hogyan lettem az, aki. Egy falusi parasztgyerekből történész, egyetemi tanár, az MTA tagja. És ezen keresztül azt is, hogy milyen volt az a Magyarország, amelyben 1986-ig éltem: az alsómégyi falu, a kalocsai gimnázium és kollégium, a szegedi főiskola, a kecskeméti levéltár és az MTA Történettudományi Intézete, ahol 1977-től 1986-ig dolgoztam.”

Agatha Christie a mai napig az egyik legolvasottabb krimiszerző, az író viszont életében szeretett úgy hivatkozni magára, mintha csak egy átlagos háziasszony lenne. Lucy Worsley történész viszont meggyőződéssel állítja, hogy Christie nagyon is modern nő volt, mégis egy teljesen más képet sugallt magáról a nyilvánosság felé. Ennek oka nyilván az volt, hogy egy olyan világba született, amelynek megvoltak a maga szabályai arra vonatkozóan, hogy mit tehetnek és mit nem tehetnek a nők. Lucy Worsley életrajza (angol címe: Agatha Christie - A Very Elusive Woman) - amely ritkán látott személyes leveleket és iratokat is feldolgozott - a kulisszák mögé enged betekintést, és bemutatja, hogyan feszegette a korlátokat Christie és milyen rendkívüli úttörő volt a maga idejében. A kötet a Helikonnál jelenik meg.

Juliana Weinberg: Audrey Hepburn tündöklő csillaga

Juliana Weinberg
Audrey Hepburn tündöklő csillaga
Ford.: N. Kiss Zsuzsa, Central Könyvek, 2023, 447 oldal
-

A Central Könyvek Ikonikus nők sorozatában jelent meg az Audrey Hepburn tündöklő csillaga. Juliana Weinberg könyve a hollandiai gyerekkortól követi végig a későbbi filmsztár életét, egy mesés színészi pályafutás alakulását. Olvasóként bepillantást nyerhetünk Audrey Hepburn és Hubert de Givenchy legendás barátságába, és együtt szurkolhatunk a színésznővel, hogy végül élete utolsó éveiben megtalálja a szerelmet, valamint azt a hivatást, amely fontosabb még a színészetnél is. Olvass bele ITT!

Tasiné Csúcs Ildikó: Szent-Györgyi Albert, a tudós politikus

Tasiné Csúcs Ildikó
Szent-Györgyi Albert, a tudós politikus
Typotex, 2023, 304 oldal
-

Szent-Györgyi Albert nevének hallatán mindenkinek a C-vitamin és a szegedi paprika jut az eszébe. A világhírű tudós közéleti tevékenységének bemutatásával a történelmi valóságnak egy olyan szeletét ismerheti meg az olvasó, amelyről eddig sehol nem olvashatott. Tasiné Csúcs Ildikó könyvében a kozmopolita tudós szemszögéből láthatjuk a Horthy-korszak felsőoktatásának visszásságait, gazdasági elmaradottságát, ideológiai téveszméit, az 1945 utáni új társadalmi rendszer megteremtésének elmulasztott lehetőségét és a kommunista diktatúra megsemmisítő apparátusát.

Giuliano da Empoli: A Kreml mágusa

Giuliano da Empoli
A Kreml mágusa
Ford.: Dr. Pataki Pál, Park, 2023, 280 oldal
-

A titokzatos Vagyim Baranov színházi rendező, majd televíziós valóságshow-k producere volt, mielőtt a Cárnak nevezett Putyin szürke eminenciása lett. Miután lemondott politikai tanácsadói posztjáról, számos legenda terjedt róla, ám senki nem tudta megmondani, mi az igaz, és mi a hamis ezekben. A Kreml mágusa az orosz hatalom központjába vezeti el az olvasót, ahol az udvaroncok és az oligarchák állandó háborút vívnak egymással. Vagyim, a rezsim fő spin doctora az egész országot politikai színházzá változtatja, ahol egyetlen valóság létezik: a Cár kívánságainak végrehajtása. De Vagyim nem csupán egy újabb nagyravágyó szereplő a többiek mellett Putyin környezetében; miután belesodródott annak a rendszernek a legsötétebb machinációiba, amelynek kiépítésében ő maga fontos szerepet játszott, ez a farkasok közé tévedt költő mindent megtesz azért, hogy kiléphessen belőle. A Kreml mágusa a csecsen háborútól a szocsi téli olimpián keresztül az ukrajnai válságig a mai Oroszország regénye, amely a Putyin-korszak kulisszatitkainak feltárása mellett a hatalom természetéről szóló reflexiókkal is lebilincseli az olvasót. A regény elnyerte a Francia Akadémia Regény Nagydíját és szerepelt a Goncourt-díj rövidlistáján is.

Konrád György Elutazás és hazatérés című visszaemlékezése az „életben maradás gyerekkori kalandjáról” szól. „Miután a Gestapo 1944 májusában, tizenegy éves koromban a szüleimet letartóztatta, sikerült megvesztegetnem a helyi hatalmat, hogy a csendőrök negyedmagammal, egy nappal a gettóba zárás és az Auschwitzba szállítás előtt fölengedjenek Berettyóújfaluból a rokonainkhoz Budapestre, ahol még adódott némi haladék. Elutaztunk, életben maradtunk, és hazatértünk a faluba.” A fotókkal kiegészített könyv áprilisban jelenik meg a Magvető gondozásában.

Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Iglódi Csaba
Dreher-szimfónia - Komlótól a koronáig
Athenaeum, 2023, 432 oldal
-

Iglódi Csaba Dreher-szimfónia című kötetében Magyarország egyik leghíresebb sörfőző famíliájának izgalmas életébe enged betekintést. A történelmi családregény a Dreher család négy generációjának fordulatokban nem szűkölködő történetét tárja elénk. A kötet már szerepelt a magyar irodalmi összeállításunkban is, de életrajzi vonatkozása miatt helye van itt is.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a világirodalmi könyveket olvasd 2023-ban, ha jót akarsz!

A 2023-ban érkező megjelenések térben és időben, műfajukban és stílusukban is annyira inspirálóan változatosak, hogy bátran válogathatsz közülük. 

...
Nagy

Ezeket a magyar könyveket (is) fogjuk olvasni 2023-ban!

2023 is elég erősnek ígérkezik irodalmi szempontból, mutatjuk, milyen magyar szépirodalmi művek várhatóak. A lista természetesen nem teljes, és csak ízelítőt ad az idei várható könyvkínálatból.

...
Nagy

Trianon és patológia, mesés segítők és a zsarnokság arcai - Non-fiction könyvek 2023-ban

Az idén megjelenő tényirodalmi kötetekből válogattunk. Ahogy korábban, a lista most sem teljes, csak ízelítő az idei év kínálatából.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.