Ezeket a magyar könyveket (is) fogjuk olvasni 2023-ban!
Oravecz Imre
A megfelelő nap
Magvető, 2023, 248 oldal
-

Oravecz Imre február közepén ünnepli nyolcvanadik születésnapját, a jeles alkalomra jelenik meg A megfelelő nap című kötete a Magvető gondozásában, amelynek lapjain leírások, naplójegyzetek, töprengések váltakoznak, hol lírai nagyításokkal, hol epikus távlatokkal. Ugyancsak februárban jelenik meg Grecsó Krisztián novelláskötete, a Lányos apa (olvass bele ITT), amelynek történetei a szülővé válás témakörét járják körül. Idén új kötete jelenik meg Tóth Krisztinának, amely az elmúlt években született hosszabb elbeszéléseit és rövidebb tárcanovelláit tartalmazza. Krusovszky Dénes második regénye Idegen fények címmel jelenik meg, és idén regény várható a Margó-díjra jelölt Puskás Pannitól is: a Megmenteni bárkit három nő életét követi nyomon. Kántor Péternek válogatott versei jelennek meg, Kellerwessel Klausnak pedig Hátam mögött a hulló porcelán címmel várható az első verseskötete; utóbbi hol humoros, hol megejtő módon mutatja be azt a torokszorítóan várakozásteli érzést, hogy milyen ma huszonévesnek lenni.

Borbély Szilárd
A Testhez
Jelenkor, 2023, 160 oldal
-

Idén lenne hatvanéves Borbély Szilárd, A Testhez címmel jelenik meg kötete a Jelenkornál. Tompa Andrea szintén új regénnyel jelentkezik, Závada Péternek pedig verseskötete jelenik meg (addig is ajánljuk a Panodyssey-aloldalunkon megjelent írásait). A Helikon Vérrel szemben címmel adja ki Peter Schmalz kötetét, amelyről előzetesen annyit lehet tudni, hogy egy kémregény lesz. Új regénnyel jelentkezik idén Szlavicsek Judit és Szentesi Éva is, mindkét kötet a Libri gondozásában jelenik meg. A Jaffánál folytatódik Bauer Barbara Találkozások című kisregény-sorozata, jön a második rész (Az átutazó), és új regénye lesz Mörk Leonórának is.

Idén új regénye jelenik meg Kácsor Zsoltnak (Pokoljárás bipoláriába), Jolvasi Andrásnak (Két őszi nap Ujpesten), Lugosi Viktóriának (Tekintet nélkül) és Kerékgyártó Istvánnak, illetve az olvasók új kiadásban vehetik kézbe Péterfy Gergely A B oldal című kötetét. A Kalligram idei várható megjelenései között ugyanakkor találunk verseskötetet is (kötete jelenik meg például Kali Ágnesnek; Lövétei Lázár Lászlónak Zákeus függéje címmel; Markó Bélának Már nem közös címmel), Jászberényi Sándor pedig novellákkal jelentkezik.

Vámos Miklós
Visz a vonat
Athenaeum Kiadó, 2023, 192 oldal
-

Az Athenaeumnál idén két Vámos-kötet is várható: a Visz a vonat február elején már megjelent, fülszövegében a szerző ezt írta: "Az én nemzedékemben a fiúk vasutasok akartak lenni, apró gyermekkorukban. Az e kötetben összekerült dupla kisregény és a dupla (sőt tripla) novellák a vonat, az utazás és a végzet bűvöletében íródtak". Vámos Miklós Teendők halálom után című másik kötete a Karcsú könyvek sorozat részeként fog megjelenni. Iglódi Csaba történelmi családregényben (Dreher-szimfónia) és négy generáción keresztül mutatja be a hírneves família történetét. Vadadi Adriennt eddig elsősorban a gyerekkönyvei miatt ismerték az olvasók, hamarosan viszont megjelenik első regénye, Emlékfestés címmel. Idén új regényt vehetnek a kezükbe Finy Petra olvasói is, a címe: Ultramarin. 

Jónás Tamás
Kívülálló
& kiadó, 2023, 176 oldal
-

Az & Ampersand kiadónál jelenik meg Jónás Tamás Kívülálló című regénye; utóbbi az emberi sodródás elkerülhetetlen, felfüggeszthetetlen örvényébe vezet be, hogy egyebek között megmutassa, hogyan válik a jó szándék gyilkos hazugsággá, és a közömbös, elejtett szavakból hogyan jegecesedik ki a lényeg. Az Európa Könyvkiadó gondozásában idén megjelenik Faludy György istenes versfordításainak gyűjteménye (Fetrengek parázna szabadon). A Scolar pedig elsőkönyvest avat: Vályi-Nagy Erika Törtarany című regényének egy olyan nő a hőse, aki a férfiakat leginkább eszköznek tekinti a céljai eléréséhez. Ebbe a felszínes csillogásba szivárog be egy új érzelem, amely alattomos módon bomlasztja szét az eddig felrakott kereteket. Szendrői Csaba dalszövegíró, az Elefánt együttes frontemberének kötete FÉYN címmel jelenik meg. "Verseiben sajátos fénytörésben, (ál)naiv iróniával, néhol intelligens humorral beszél az élet abszurditásairól, a versírásról, isten-ember kapcsolatról vagy a halál botrányáról. Egyszóval mindenről, ami lényeges" - áll a fülszövegben.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

Rakovszky Zsuzsa új regénye megtörtént történelmi eseményt dolgoz fel, nem mellesleg pedig elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól. Az idők jelei a hét könyve.

...
Kritika

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Hogyan hat a politikai rendszer az emberre? Aradi Péter generációjának azt hazudták, hogy minden lehetséges számukra, de elvették a jövőjüket. A csend, amire vágytál a hét könyve.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Zöld

Mi történik az intelligenciáddal, ha kevesebbet írsz kézzel?

...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

A Tolkien-féle fantasy és a népmesék hangulata keveredik Magyar Katalin különleges könyvében, a Jeripuszban, melyben a gonosz legyőzése a cél.