Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

Lehet-e érvekkel, a politikai szlogenek világán kívül beszélni a bevándorlásról? Nagyon leegyszerűsítve ez a tétje Bryan Caplan és Zach Weinersmith új könyvének, ami ráadásul nem egy politikai vagy közgazdaságtani szakkönyv, hanem egy képregény, rengeteg adattal, egymásnak ütköztetett érvekkel és sok humorral.

Ruff Orsolya | 2021. július 22. |

Bryan Caplan közgazdász nem rejti véka alá, hogy a nyitott határok híve, és az általa jegyzett képregényben közel kétszáz oldalon keresztül érvel és polemizál a globális bevándorlás és a teljes liberalizálás mellett. Caplan ugyanakkor nagyon is tisztában van az ellenérvekkel, így a Szabad a pálya című kötetben folyamatosan hangot kapnak a kételkedők és tiltakozók is, akik szigorítanák, korlátoznák vagy tiltanák a bevándorlást. A könyv általánosságban a globális határnyitást tárgyalja, a fókuszpontja mégis az amerikai bevándorlás, aminek Caplan szerint egyebek között az az oka, hogy az Egyesült Államok továbbra is a bevándorlók kedvenc célországa, az amerikai minta sok ország számára példaként szolgál, nem utolsósorban pedig rengeteg kutatási adat áll a szakemberek rendelkezésére.

Bryan Caplan, Zach Weinersmith
Szabad a pálya
Ford.: Ürögdi Barbara, Sarkadi Zsuzsanna, Kun Dániel, Wunderlich Production Kft., 2021m 248 oldal
-

A Szabad a pálya megértéséhez ugyanakkor nem kell közgazdász vagy politológus végzettség, Caplan ugyanis egyszerűen, lényegre törően – és Weinersmith rajzainak köszönhetően – szemléletesen magyaráz el olyan összetett fogalmakat is, mint a bevándorlás utilitarista megközelítése vagy a nettó jelenérték. Érvelésének zanzája nem más, minthogy a határok megnyitásából globálisan mindenki profitálna, szerinte ugyanis a „nyitott határok felszabadítják majd a globális munkaerőpiacot és így példátlan bőséget tesznek elérhetővé”. A kötetben folyamatosan érveket és ellenérveket ütköztet, leginkább gazdasági szempontból, de bőven kitér a kulturális hatásokra (bemutatja, hogy a bevándorló családokban hogyan alakul generációkon át a nyelvtudás, vagy milyen hatással van a bevándorlás az egyes emberek IQ-jára – és általában milyen hatással lenne az emberiség IQ-jára).

-

A társadalmi gondokat és dilemmákat Caplan kulcslyukmegoldásokkal orvosolná, a példát pedig épp a gyógyításból hozza, ahol nagy metszések helyett sokszor már laparoszkópos eljárással végeznek sebészi beavatkozásokat. A bevándorlás területén a teljes szigor helyett különböző specifikus részfelvetései vannak: például ha egy országban attól tartanak, hogy a bevándorlók elveszik majd a helyiek munkáját, akkor megoldás lehet, hogy a bevándorlók magasabb adót vagy egyfajta belépődíjat fizessenek, amikor az országba érkeznek, amiből a helyiek veszteségeit kompenzálnák. Szerinte ez még mindig jobb megoldás lenne, mint a teljes tilalom.

A kötetben Caplan figurája az elméleti, filozófiai részeknél olyan személyekkel vitázik, mint Immanuel Kant vagy a Nobel-díjas Milton Friedman, de feltűnik a kötet lapjain Donald Trump amerikai ex-elnök is, és a legviccesebb (de egyáltalán nem bántó), amikor megjelenik legfőbb vitapartnere, a bevándorlást ellenző Mark Krikorian alakja. Caplan amúgy sem állta meg, hogy időről időre ne üssön meg személyesebb hangot, így a kötetbe bekerült román származású felesége, aki hétévesen került az Egyesült Államokba, és jó barátja, a kolumbiai származású szociológiaprofesszor, Fabio Rojas is.

-

A kötet végén amúgy – képkockára lebontott! – jegyzeteket és bőséges irodalomjegyzéket találunk. Caplan a képregény lapjain lelkesen és rendületlenül érvel a teljes nyitás mellett, a bevándorlásról szóló vitákhoz – melyeket nagy eséllyel még sokáig fogunk folytatni – pedig a Szabad a pálya jó adalék vagy kiindulási alap lehet. Caplan amúgy követendő példaként az Európai Uniót hozza fel, amelynek polgárai szabadon mozoghatnak és dolgozhatnak az övezeten belül, tisztában van ugyanakkor azzal is, hogy a világ még nagyon messze van ettől – a saját országáról nem is beszélve, amelynek határai még Kanada felé sincsenek nyitva.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A 12 év rabszolgaság forgatókönyvírója folytatja a Fekete Párduc-képregényt

A Marvel bejelentette, hogy T'Challa életének új fejezetét John Ridley írja, aki 2013-ban megkapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját a 12 év rabszolgaságért.

...
Hírek

Zadie Smith anyja regényt írt a bevándorló gyerekkorról

Yvonne Bailey-Smith kéziratát a már befutott író lánya, Zadie is olvasta, és ettől az olvasástól mindketten nagyon féltek.

...
Hírek

Emilia Clarke képregényt írt egy egyedülálló anyáról, aki szuperhős lesz

Ha annyit mondjuk, hogy az anyák szuperhősök, miért ne lehetnének tényleg azok? - vetette fel a Trónok harca színésznője.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Polc

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csudi, a pacsirtafióka a számítógépes játékoktól menti meg kis barátait – Olvass bele!

A sorozat legújabb részében ismét izgalmas, valószínűleg a kis olvasók számára is ismerős kihívásokkal találják szembe magukat az erdőlakók, ugyanis ezúttal a számítógépes játékok kerítik hatalmukba őket. Olvass bele a mesekönyvbe!

...
Gyerekirodalom

Nyolcadikos TikTok-királynő a történelem színpadán – Olvass bele Mészöly Ágnes ifjúsági regényébe!

A Vitéz János Nyolcosztályos Gimnázium időutazói ezúttal a három részre szakadt Magyarországot fedezik fel. Olvass bele az Abszolút Töri sorozat legújabb kötetébe!

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.