Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

Lehet-e érvekkel, a politikai szlogenek világán kívül beszélni a bevándorlásról? Nagyon leegyszerűsítve ez a tétje Bryan Caplan és Zach Weinersmith új könyvének, ami ráadásul nem egy politikai vagy közgazdaságtani szakkönyv, hanem egy képregény, rengeteg adattal, egymásnak ütköztetett érvekkel és sok humorral.

Ruff Orsolya | 2021. július 22. |

Bryan Caplan közgazdász nem rejti véka alá, hogy a nyitott határok híve, és az általa jegyzett képregényben közel kétszáz oldalon keresztül érvel és polemizál a globális bevándorlás és a teljes liberalizálás mellett. Caplan ugyanakkor nagyon is tisztában van az ellenérvekkel, így a Szabad a pálya című kötetben folyamatosan hangot kapnak a kételkedők és tiltakozók is, akik szigorítanák, korlátoznák vagy tiltanák a bevándorlást. A könyv általánosságban a globális határnyitást tárgyalja, a fókuszpontja mégis az amerikai bevándorlás, aminek Caplan szerint egyebek között az az oka, hogy az Egyesült Államok továbbra is a bevándorlók kedvenc célországa, az amerikai minta sok ország számára példaként szolgál, nem utolsósorban pedig rengeteg kutatási adat áll a szakemberek rendelkezésére.

Bryan Caplan, Zach Weinersmith
Szabad a pálya
Ford.: Ürögdi Barbara, Sarkadi Zsuzsanna, Kun Dániel, Wunderlich Production Kft., 2021m 248 oldal
-

A Szabad a pálya megértéséhez ugyanakkor nem kell közgazdász vagy politológus végzettség, Caplan ugyanis egyszerűen, lényegre törően – és Weinersmith rajzainak köszönhetően – szemléletesen magyaráz el olyan összetett fogalmakat is, mint a bevándorlás utilitarista megközelítése vagy a nettó jelenérték. Érvelésének zanzája nem más, minthogy a határok megnyitásából globálisan mindenki profitálna, szerinte ugyanis a „nyitott határok felszabadítják majd a globális munkaerőpiacot és így példátlan bőséget tesznek elérhetővé”. A kötetben folyamatosan érveket és ellenérveket ütköztet, leginkább gazdasági szempontból, de bőven kitér a kulturális hatásokra (bemutatja, hogy a bevándorló családokban hogyan alakul generációkon át a nyelvtudás, vagy milyen hatással van a bevándorlás az egyes emberek IQ-jára – és általában milyen hatással lenne az emberiség IQ-jára).

-

A társadalmi gondokat és dilemmákat Caplan kulcslyukmegoldásokkal orvosolná, a példát pedig épp a gyógyításból hozza, ahol nagy metszések helyett sokszor már laparoszkópos eljárással végeznek sebészi beavatkozásokat. A bevándorlás területén a teljes szigor helyett különböző specifikus részfelvetései vannak: például ha egy országban attól tartanak, hogy a bevándorlók elveszik majd a helyiek munkáját, akkor megoldás lehet, hogy a bevándorlók magasabb adót vagy egyfajta belépődíjat fizessenek, amikor az országba érkeznek, amiből a helyiek veszteségeit kompenzálnák. Szerinte ez még mindig jobb megoldás lenne, mint a teljes tilalom.

A kötetben Caplan figurája az elméleti, filozófiai részeknél olyan személyekkel vitázik, mint Immanuel Kant vagy a Nobel-díjas Milton Friedman, de feltűnik a kötet lapjain Donald Trump amerikai ex-elnök is, és a legviccesebb (de egyáltalán nem bántó), amikor megjelenik legfőbb vitapartnere, a bevándorlást ellenző Mark Krikorian alakja. Caplan amúgy sem állta meg, hogy időről időre ne üssön meg személyesebb hangot, így a kötetbe bekerült román származású felesége, aki hétévesen került az Egyesült Államokba, és jó barátja, a kolumbiai származású szociológiaprofesszor, Fabio Rojas is.

-

A kötet végén amúgy – képkockára lebontott! – jegyzeteket és bőséges irodalomjegyzéket találunk. Caplan a képregény lapjain lelkesen és rendületlenül érvel a teljes nyitás mellett, a bevándorlásról szóló vitákhoz – melyeket nagy eséllyel még sokáig fogunk folytatni – pedig a Szabad a pálya jó adalék vagy kiindulási alap lehet. Caplan amúgy követendő példaként az Európai Uniót hozza fel, amelynek polgárai szabadon mozoghatnak és dolgozhatnak az övezeten belül, tisztában van ugyanakkor azzal is, hogy a világ még nagyon messze van ettől – a saját országáról nem is beszélve, amelynek határai még Kanada felé sincsenek nyitva.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A 12 év rabszolgaság forgatókönyvírója folytatja a Fekete Párduc-képregényt

A Marvel bejelentette, hogy T'Challa életének új fejezetét John Ridley írja, aki 2013-ban megkapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját a 12 év rabszolgaságért.

...
Hírek

Zadie Smith anyja regényt írt a bevándorló gyerekkorról

Yvonne Bailey-Smith kéziratát a már befutott író lánya, Zadie is olvasta, és ettől az olvasástól mindketten nagyon féltek.

...
Hírek

Emilia Clarke képregényt írt egy egyedülálló anyáról, aki szuperhős lesz

Ha annyit mondjuk, hogy az anyák szuperhősök, miért ne lehetnének tényleg azok? - vetette fel a Trónok harca színésznője.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban. 

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.