Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

Lehet-e érvekkel, a politikai szlogenek világán kívül beszélni a bevándorlásról? Nagyon leegyszerűsítve ez a tétje Bryan Caplan és Zach Weinersmith új könyvének, ami ráadásul nem egy politikai vagy közgazdaságtani szakkönyv, hanem egy képregény, rengeteg adattal, egymásnak ütköztetett érvekkel és sok humorral.

Ruff Orsolya | 2021. július 22. |

Bryan Caplan közgazdász nem rejti véka alá, hogy a nyitott határok híve, és az általa jegyzett képregényben közel kétszáz oldalon keresztül érvel és polemizál a globális bevándorlás és a teljes liberalizálás mellett. Caplan ugyanakkor nagyon is tisztában van az ellenérvekkel, így a Szabad a pálya című kötetben folyamatosan hangot kapnak a kételkedők és tiltakozók is, akik szigorítanák, korlátoznák vagy tiltanák a bevándorlást. A könyv általánosságban a globális határnyitást tárgyalja, a fókuszpontja mégis az amerikai bevándorlás, aminek Caplan szerint egyebek között az az oka, hogy az Egyesült Államok továbbra is a bevándorlók kedvenc célországa, az amerikai minta sok ország számára példaként szolgál, nem utolsósorban pedig rengeteg kutatási adat áll a szakemberek rendelkezésére.

Bryan Caplan, Zach Weinersmith
Szabad a pálya
Ford.: Ürögdi Barbara, Sarkadi Zsuzsanna, Kun Dániel, Wunderlich Production Kft., 2021m 248 oldal
-

A Szabad a pálya megértéséhez ugyanakkor nem kell közgazdász vagy politológus végzettség, Caplan ugyanis egyszerűen, lényegre törően – és Weinersmith rajzainak köszönhetően – szemléletesen magyaráz el olyan összetett fogalmakat is, mint a bevándorlás utilitarista megközelítése vagy a nettó jelenérték. Érvelésének zanzája nem más, minthogy a határok megnyitásából globálisan mindenki profitálna, szerinte ugyanis a „nyitott határok felszabadítják majd a globális munkaerőpiacot és így példátlan bőséget tesznek elérhetővé”. A kötetben folyamatosan érveket és ellenérveket ütköztet, leginkább gazdasági szempontból, de bőven kitér a kulturális hatásokra (bemutatja, hogy a bevándorló családokban hogyan alakul generációkon át a nyelvtudás, vagy milyen hatással van a bevándorlás az egyes emberek IQ-jára – és általában milyen hatással lenne az emberiség IQ-jára).

-

A társadalmi gondokat és dilemmákat Caplan kulcslyukmegoldásokkal orvosolná, a példát pedig épp a gyógyításból hozza, ahol nagy metszések helyett sokszor már laparoszkópos eljárással végeznek sebészi beavatkozásokat. A bevándorlás területén a teljes szigor helyett különböző specifikus részfelvetései vannak: például ha egy országban attól tartanak, hogy a bevándorlók elveszik majd a helyiek munkáját, akkor megoldás lehet, hogy a bevándorlók magasabb adót vagy egyfajta belépődíjat fizessenek, amikor az országba érkeznek, amiből a helyiek veszteségeit kompenzálnák. Szerinte ez még mindig jobb megoldás lenne, mint a teljes tilalom.

A kötetben Caplan figurája az elméleti, filozófiai részeknél olyan személyekkel vitázik, mint Immanuel Kant vagy a Nobel-díjas Milton Friedman, de feltűnik a kötet lapjain Donald Trump amerikai ex-elnök is, és a legviccesebb (de egyáltalán nem bántó), amikor megjelenik legfőbb vitapartnere, a bevándorlást ellenző Mark Krikorian alakja. Caplan amúgy sem állta meg, hogy időről időre ne üssön meg személyesebb hangot, így a kötetbe bekerült román származású felesége, aki hétévesen került az Egyesült Államokba, és jó barátja, a kolumbiai származású szociológiaprofesszor, Fabio Rojas is.

-

A kötet végén amúgy – képkockára lebontott! – jegyzeteket és bőséges irodalomjegyzéket találunk. Caplan a képregény lapjain lelkesen és rendületlenül érvel a teljes nyitás mellett, a bevándorlásról szóló vitákhoz – melyeket nagy eséllyel még sokáig fogunk folytatni – pedig a Szabad a pálya jó adalék vagy kiindulási alap lehet. Caplan amúgy követendő példaként az Európai Uniót hozza fel, amelynek polgárai szabadon mozoghatnak és dolgozhatnak az övezeten belül, tisztában van ugyanakkor azzal is, hogy a világ még nagyon messze van ettől – a saját országáról nem is beszélve, amelynek határai még Kanada felé sincsenek nyitva.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A 12 év rabszolgaság forgatókönyvírója folytatja a Fekete Párduc-képregényt

A Marvel bejelentette, hogy T'Challa életének új fejezetét John Ridley írja, aki 2013-ban megkapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját a 12 év rabszolgaságért.

...
Hírek

Zadie Smith anyja regényt írt a bevándorló gyerekkorról

Yvonne Bailey-Smith kéziratát a már befutott író lánya, Zadie is olvasta, és ettől az olvasástól mindketten nagyon féltek.

...
Hírek

Emilia Clarke képregényt írt egy egyedülálló anyáról, aki szuperhős lesz

Ha annyit mondjuk, hogy az anyák szuperhősök, miért ne lehetnének tényleg azok? - vetette fel a Trónok harca színésznője.

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...
Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát