Zadie Smith anyja regényt írt a bevándorló gyerekkorról

Zadie Smith anyja regényt írt a bevándorló gyerekkorról

Yvonne Bailey-Smith kéziratát a már befutott író lánya, Zadie is olvasta, és ettől az olvasástól mindketten nagyon féltek.

| 2021. június 08. |

Zadie Smith édesanyját mostantól nemcsak a rokoni szálak miatt tarthatja számon az irodalmi élet, hanem a saját jogán is, írja a LitHub.

Yvonne Bailey-Smith pszichoterapeuta, korábban szociális munkásként is dolgozott, június 10-én pedig a Myriad Editions gondozásában megjelenik első regénye. A The Day I Fell Off My Island (‘A nap, amikor leestem a szigetemről’) a 14 éves Emma története, akit gyerekkorában a nagyszülei nevelnek Jamaicában. A nagymamája halála után viszont - bár semmi kedve hozzá -, de Angliába költözik, és ott próbál megbirkózni azzal a feszült kapcsolattal, ami a család többi tagjához köti.

Az első kritikusok kiemelték, milyen jó választás, hogy a regény első felét Bailey-Smith jamaicai dialektusban írta (ami igazi kihívás lesz a fordítás során, ha eljut hozzánk a könyv). Illetve dicsérték a regényt meghatározó kedvességet, ami annak ellenére is jelen van, hogy egyes események kifejezetten kegyetlenek. Utóbbiak közül több egyébként a szerző saját tapasztalataiból táplálkozik. Bailey-Smith ennek kapcsán azt nyilatkozta:

„Bevándorló gyerekként gyakran azt kívántam, bárcsak valaki félrevont volna, hogy elmagyarázza, hogy amikor mindent hátrahagytam, amit ismertem, és egy úgynevezett kalandra indultam egy messze a képzeletemen túli földre, az elképzelhetetlen veszteségélményt és szomorúságot fog okozni. 

És azt is kívántam, bárcsak ugyanez az ember ott lett volna, hogy biztosítson róla, hogy mindezt túlélem, sőt gyarapodom általa.”

A Guardian számolt be arról, hogy Bailey-Smith a regény kéziratát megmutatta a lányának, Zadie-nek, és ez végül sokkal jobban sikerült, mint várta: „Rettegtem, amikor odaadtam neki, és ő rettegett az elolvasásától. (...) Amikor azt gondolta, hogy valami nem működik, csak annyit mondott, »Ez itt nem oké, még egy kicsit dolgoznod kell rajta.«”

Zadie Smith-ről legutóbb a magyarul frissen megjelent novelláskötete kapcsán írtunk, amibe ITT bele is olvashatsz. Tavaly Smith a szenvedésről, a nők helyzetéről és a rasszizmusról elmélkedett, esszékötete a hét könyve is lett nálunk.

És bár egyáltalán nem tartozik az irodalmi témához, de nem tudunk szó nélkül elmenni amellett, hogy el ne ismernénk, hogy mennyire eszméletlenül menő Bailey-Smith stílusa. Ez némi magyarázatot adhat arra is, honnan inspirálódhatott Zadie, aki a trenddiktáló írók listájára is felkerült nálunk.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Zadie Smith a karantén alatt a szenvedésről, a nők helyzetéről és a rasszizmusról elmélkedett

Bár a tavaszi karanténidőszak az emberek többségének nem volt túl termékeny, Zadie Smith nem állt meg, inkább írt egy egész esszékötetet, ami aztán 2020 egyik legaktuálisabb könyve lett. A Sugallatok a hét könyve. 

...
Beleolvasó

Zadie Smith főszereplői a táncnak köszönhetik különleges barátságukat

...
Nagy

Zadie Smith: Philip Roth a medencében sem volt másmilyen, mint az íróasztalánál

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...
Podcast

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A podcastban beszélgettünk arról, hogyan találkozott először a háborúval, milyen idegennek lenni más kultúrákban, van-e olyan téma, amit nem tud lefényképezni és arról, hogyan lehet az embertelenséget feldolgozni. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

...
Bányász Attila

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Könyvtavasz

A macskák profik abban, hogy aggódás helyett inkább a valóságos dolgokkal foglalkozzanak

Sólyom Anna hőse egy különleges helyen próbál szerencsét, de a káosznak tűnő szituáció idővel meghatározó élménnyé alakul át. Olvass bele a Macskabárba!

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét