5 könyv, amiben van valami japán

5 könyv, amiben van valami japán

Szabados Ágnes, az RTL Klub Híradójának műsorvezetője pár éve elindította a Nincs időm olvasni kihívást, amely során 12 hónap alatt 12 könyvet kell elolvasnia a résztvevőknek. A játék idén is folytatódik és bárki bármikor csatlakozhat hozzá, hiszen Ágnes minden hónapban ad egy új témát, amit aztán a harmincezer fős közösség közösen dolgoz fel. Decemberben a téma „valami japán”. A témához minden hónapban egy közös könyv is tartozik, ez most Nacukava Szószuke Rintaró és a könyvek útvesztője című regénye. A kihíváshoz csatlakozva mi is ajánlunk öt könyvet.

Forgách Kinga | 2021. december 01. |

Senka Marić: Test kincugi

SENKA MARIĆ
Test kincugi
Ford.: Rajsli Emese, Metropolis Media Kiadó, 2021, 168 oldal
-

A kincugi a törött kerámiatárgyak javításának művészi módja a japán kultúrában: folyékony arannyal vagy platinával ragasztják össze a törés helyét, hogy egy esztétikailag új műalkotás jöjjön létre. Senka Marić a kincugit kiterjeszti a testre is, saját tapasztalat-töredékeiből rakja össze hősnője alakját – aki viszont a betegség ellen harcolva darabokra hulló életét, méltóságát, érzékiségét, nőiségét próbálja saját erőből összefoltozni. Az önéletrajzi ihletésű regény egy nő rendkívül meghitt vallomása a mellrák elleni küzdelméről.  Olvass bele ITT!

Test kincugi: egy meghitt vallomás a mellrák elleni küzdelemről
Test kincugi: egy meghitt vallomás a mellrák elleni küzdelemről

A kincugi a törött kerámiatárgyak javításának művészi módja a japán kultúrában: folyékony arannyal vagy platinával ragasztják össze a törés helyét, hogy egy esztétikailag új műalkotás jöjjön létre. A szerző a kincugit kiterjeszti a testre is, saját tapasztalat-töredékeiből rakja össze hősnője alakját – aki viszont a betegség ellen harcolva darabokra hulló életét, méltóságát, érzékiségét, nőiségét próbálja saját erőből összefoltozni. A regény szikár, önsajnálatba soha át nem csapó nyelvezete az a nemes anyag, amely egybefogja ezeket a töredékeket. Olvass bele!

Tovább olvasok

Murakami Haruki: Egyes szám, első személy

MURAKAMI HARUKI
Egyes szám, első személy
Ford.: Mayer Ingrid, Geopen, 2021, 164 oldal
Murakami Haruki: Egyes szám, első személy

Tavaly jelent meg angolul Murakami Haruki új novelláskötete. Az antológia az Ichinishō Tansū (angolul First Person Singular) címet kapta, magyarul pedig most Egyes szám, első személy címmel adták ki. A kötet novelláit az köti össze, hogy mind egyes szám első személyben íródtak. Több történet is egyfajta visszaemlékezés a gyerekkorra, illetve az egyetemi évekre. A meg nem nevezett narrátor magányos, már nem fiatal ember, aki hol nosztalgikusan tekint vissza gyerekkorra, fiatalságra és felnőtté válásra, rég elillant kapcsolatokon, szerelmeken, veszteségeken, halálon merengve, máskor bizarr történetet mond el úgy, mintha magától értetődő valóság lenne.

Nézd meg videón, milyen lett a Murakami Könyvtár!
Nézd meg videón, milyen lett a Murakami Könyvtár!

Október elején megnyílt a tokiói Murakami Könyvtár, ahol az író személyes archívumát, lemezgyűjteményét és kéziratait is meg lehet nézni. De még arra is lehetőség van, hogy a kedvenc kávéját megkóstolják a látogatók. 

Tovább olvasok

Julie Caplin: Egy csésze tea Tokióban

JULIE CAPLIN
Egy csésze tea Tokióban
Ford.: H. Prikler Renáta, Libri, 2021, 488 oldal
-

Utazás, szerelem, Japán: az Egy csésze tea Tokióban főszereplője, Fiona utazásokról szóló blogot ír. A sors ráadásul úgy hozza, hogy megnyer egy minden költségét fedező utazást álmai országába, Japánba. Amikor azonban megérkezik Tokióba, egy régi ismerősébe botlik bele, Gabe-be, aki tíz évvel korábban összetörte a szívét. Sok-sok fájdalom jön elő újra a találkozástól, a japán környezet és a szertartások azonban gyógyulást hoznak mindkettejük számára.

Ferber Katalin: Az elárult Japán

Ferber Katalin
Az elárult Japán - Út Fukusimáig
Kalligram, 2015, 280 oldal
Ferber Katalin: Az elárult Japán - Út Fukusimáig

2011. március 11-én atomkatasztrófa történt Japánban. A 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár következtében a fukusimai atomerőmű három blokkja fölrobbant és teljesen leolvadt. Mindez csak pár éve történt, mégis alig esik szó róla, szinte el is felejtkeztünk az egészről. Ferber Katalin 2015-ben megjelent könyve, Az elárult Japán felhívja a figyelmünket arra, hogy a veszély valós és nem múlt el. Mindezt pedig saját élettörténetébe ágyazva, két sors, két család és két társadalom történetének elmesélésével teszi. „Az elárult Japán egy precízen megfogalmazott, nagyon érdekes és súlyos könyv. Olyan hatalmas, embert próbáló nehézségek állnak együtt ebben a történetben, melyekből egy is bőven sok lenne: az emigráció nehézségei, az ázsiai kultúra és társadalom radikális mássága, a kirekesztés és kirekesztettség nyomása, önmagunk, családunk és társadalmunk múltjával való örökös küzdelem. A kötet megjelenése a hallgatás szándékolt megtörése és komoly, hosszan tartó önismereti munka gyümölcse” – írtuk a könyvről. Interjúnk a szerzővel ITT.

Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap

KAZUO ISHIGURO
Klara és a Nap
Ford.: Falcsik Mari, Helikon, 2021, 376 oldal
Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap

A japán származású Nobel-díjas Kazuo Ishiguro legújabb regénye, a Klara és a Nap magyarul a Helikonnál jelent meg idén. A könyvet a kritikák úgy méltatták mint mesterművet, amely az életről, a szerelemről és a halandóságról mesél, és amely megmutatja az emberi lét törékenységét és szépségét. (Ahogy arról korábban mi is írtunk, a 3000 Pictures és a Sony Pictures pedig már le is csapott a megfilmesítési jogokra.) A történet egy robotról szól, aki megpróbálja megérteni az emberi világot. Klara, a gyerekek számára kifejlesztett Robotbarát egy üzlet kirakatában várja leendő tulajdonosát. Addig is az utca épületeit, a járókelők viselkedését és a Nap járását figyeli. Aztán egy nap otthonra talál és ott a legjobb tudása szerint igyekszik Josie és családja segítségére lenni; páratlan optimizmusával reményt ad a beteg lány szüleinek.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

5 könyv, amivel a karácsonyra hangolódhatsz

Közeledik advent időszaka, amikor minden az ünnepvárásról szól. Hogy könnyebb legyen a karácsonyi hangulatba belerázódni, most öt olyan könyvet ajánlunk, amivel érdemes bekuckózni a hideg, téli napokon. 

...
Nagy

5 könyv, amely főszereplőjének egy idegen országban kell megállnia a helyét

Novemberben is folytatódik a Nincs időm olvasni kihívás. Ezúttal egy olyan könyvet kell elolvasni, amely főszereplőjének egy idegen országban kell megállnia a helyét. 

...
Nagy

5 könyv, amely a barátságról szól

Októberben is folytatódik a Nincs időm olvasni kihívás, a téma ezúttal a barátság. A kihíváshoz csatlakozva mi is ajánlunk öt könyvet.

Hírek
...
Hírek

„Egy nép nem elfelejthető” - Nyílt levél Európának

...
Beleolvasó

Drámai eseményeket indít el, amikor a házasságromboló szerelmes lesz

...
Szórakozás

Magyaros elemekkel megbolygatott westernfilm lesz az új A helység kalapácsa-adaptáció

...
Zöld

Majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt

...
Hírek

Rushdie műveiből olvasnak fel szolidaritásból az írók

...
Szórakozás

Koronázási szertartásjáték, Nemes Nagy Ágnes100, Folyami rákok-bemutató [Programajánló]

...
Gyerekirodalom

Attól félünk, amit nem ismerünk - üzeni a Torzonborz-trilógia szerzőjének könyve

...
Beleolvasó

Lackfi János Bejgliköztársaságában a GPS is önálló életre kel

...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.