A kultúra mint vírus - Maradj otthon #6

Max Porter regényében, A bánat egy tollas állatban egy varjú jelenik meg egy londoni családban, hogy az anyjukat elvesztő fiúk és apjuk között valamiféle kommunikációs csatornaként szolgáljon a gyászban. Három elbeszélői nézőpont van, a fiúké, az apáé és a varjúé. Totth Benedek fordítása magával ragadóan adja át ezt a bizarr, szinte verses elbeszélői nyelvezetet. 

Saját fájdalmukban egymástól elszigetelt emberek próbálnak valahogy túllendülni a traumán. Ahogy egyébként mi is az elmúlt közel két hétben ezt az elszigeteltséget éltük meg, 

keressük a nyelvet egymáshoz és a járványhoz.

Hiába tudjuk, hogy szorosan összekötve élünk, az csak ilyenkor derül ki, hogy mindez milyen törékeny. Az 5mondatok Instagram-oldal szerzőivel, Tóth Réka Ágnessel és Simon Mártonnal még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt ezért kiveséztük a Ludwig Múzeumban, hogy mi lenne velünk internet nélkül - világvége vagy nyugalom? Egyébként a tavalyi év könyvét jegyző Jón Kalman Stefánsson az őszi Margón izlandi példákat hozva mesélt az érzelmi távolságtartásról, amin pont a közösségi média oldott valamennyit. 

Maradj otthon
Hetek óta készülünk arra, hogy a COVID-19 vírus miatt megváltozik az életünk. Néztük a vuhani és az olasz eseményeket, majd megérkezett hozzánk is a koronavírus. Felelősen egy dolgot tehetünk, otthon maradunk. Ez az új rovat vagy játszótér is azért indul el, mert az otthonmaradás nem jelentheti azt, hogy az életnek meg kell állnia. A sorozatunkban elmeséljük, mi miket csinálunk otthon kultúafogyasztás címén: könyvekről, filmekről, zenékről, kiállításokról, cikkekről. Itt találod meg a rovat cikkeit>>

Barabási Albert-László Behálózva című könyvében az életünket átszövő és meghatározó hálózatról ír, amiben mindannyian középponttá válunk. 2002-ben írt nagy sikerű munkájában elolvashattuk, mit kellene tennünk járvány idején, mondjuk

naivan mindig azt gondoltam, hogy a könyvekben minden kérdésünkre ott van a válasz.

 A kultúra az egyik legerősebb hálózat, amelyben például Grecsó Krisztián, a Katona József Színház, a Budapesti Fesztiválzenekar vagy a Rossz versek című film is erős középpontok, és a hálózatot nem a pénz működteti, hanem a kérdések - önmagunkról, társadalmunkról, hitünkről, múltunkról. A kulturális tartalmak, gondolatok pedig virálisan terjednek, és ebből a szempontból a kérdések és gondolatok hordozói a kulturális tartalmak, a könyvek, a filmek, a zenék, a színházi darabok. Chris Hadfield asztronauta is megosztotta tanácsait a karanténról, hiszen az űrben ezt volt ideje gyakorolni:

mérd fel a kockázatot, tűzz ki célokat, ismerd meg korlátaidat, cselekedj!

A kultúra ezért nem áll le, mert ahogy politikai döntések, úgy járványok sem tehetik tönkre: mivel a művészet önmagunk megértéséről szól, ezért folyamatos párbeszédet jelent, így gyorsan alkalmazkodik: az elmúlt tizenkét nap ezt újra bizonyította.  

Aki sokat olvas, az már hozzászokott az izolációhoz, mert egy regény vagy vers hasonló elszigetelődést feltételez, ebben az értelemben pedig az izoláció szabadságot is jelenthet, sőt az olvasás jó hatással van a mentális állapotunkra ilyen szélsőséges helyzetekben is. Az otthon olvasó mozgalmak azt segítenek megmutatni sok-sok embernek, hogy az olvasás a legszabadabb univerzumépítés. Ha szöveg van, minden van, a többit meg lebonyolítjuk virtuálisan. És szöveg van, a Scribd harminc napra ingyenesen olvashatóvá teszi Margaret Atwood vagy Neil Gaiman könyveit, az MTVA a hangjátékait osztotta meg közszolgálati feladatait beteljesítve, Az iskola a határontól az Utas és holdvilágig sok érdekességet lehet találni.

Az elmúlt napokban minden sorozatot, filmet és könyvet úgy nézek és olvasok, hogy

ráíródik a koronavírus,

ebből a szempontból nemcsak egy tőlem független agresszívan terjedő járványról van szó, amitől a fizikai testemet elzárom, hanem egy olyan kulturális vírusról is, ami az elmémet is elfoglalta. A párhuzamosan olvasott Ocean Vuong-regényben a Kiskutya nevű elbeszélő az anyjához kapcsolódó emlékekbe menekül, így a közös emlékezet lehet az a hely, ahol izolálódni tud. Zavarnak a sorozatokban a kézfogások, a kézfertőtlenítés hiánya. A Jóbarátokban Phoebe a beteg Monica influenzáját akarja elkapni, hogy bluesosabb legyen a hangja, a The Valhalla Murderersben elsőként mindig a gumikesztyűt szúrom ki. Az öcsém elküldött egy fotót, amin a nagymamám szájmaszkban eteti a kiskori énemet, akkor is arra gondoltam, hogy soha nem lehet elég korán kezdeni.  

Az elszigetelődés mindig személyes, de nem tud nem közösségi lenni, hiszen mindennel hatással vagyunk egymásra. A járványnak sok rétege van, amelyekből nagyon keveset láttunk eddig, de az biztos, hogy ebből a helyzetből is remélhetőleg megerősödve áll talpra majd a magyar kultúra.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Amikor megállt az élet - Maradj otthon #1

Hetek óta készülünk arra, hogy a COVID-19 vírus miatt megváltozik az életünk. Felelősen egy dolgot tehetünk, otthon maradunk. Ez az új rovat vagy játszótér is azért indul el, mert az otthonmaradás nem jelentheti azt, hogy az életnek meg kell állnia. A szerkesztőség tagjai által váltóban készülő sorozatunkban elmeséljük, mi miket csinálunk otthon kultúafogyasztás címén. 

...
Nagy

„A nagyság ára a felelősség." - Maradj otthon #2

Az otthonmaradós sorozatunkban a járványügiy háborús helyzetet Boris Johnson miniszterelnök Winston Churchillről írt könyvével folytatjuk.

...
Nagy

Kell-e félni az unalomtól? – Maradj otthon #3

Az otthonmaradós sorzatunk új részében megmutatjuk, hogyan lehet könyvekkel legyőzni az unalmat. 

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...
Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét