Milyen lenne az élet internet nélkül? - Ludwig Lounge Simon Mártonnal és Tóth Réka Ágnessel

Milyen pozitív és negatív hatásai lennének, ha egyik napról a másikra összeomlana a világháló? Hogyan vált az internet a testünk kiterjesztésévé? Milyen lehetőségek vannak az Instaköltészetben? Többek közt ezekről a kérdésekről beszélgetett Valuska László Simon Mártonnal és Tóth Réka Ágnessel a Könyves Magazin és a Ludwig Múzeum közös beszélgetéssorozata, a Ludwig Lounge legutóbbi alkalmán, amely a The Dead Web - The End című kiállításhoz kapcsolódott. A beszélgetést most teljes terjedelmében vissza lehet hallgatni, mi pedig pár pontban összeszedtük, hogy miről volt szó.

.konyves. | 2020. március 19. |

Az internet halála és az instaköltészet volt a téma a Ludwig Lounge legutóbbi beszélgetésén, amelyen a két meghívott művész Simon Márton és Tóth Réka Ágnes volt, akik a The Dead Web című kiállításhoz kapcsolódó benyomásaikról, és az 5mondatok nevű Insta-oldalukról meséltek.

A kiállítás teljes anyagát megnézheted ezen a linken!

 • Az 5mondatok egyfajta gondolatkísérletnek és írásgyakorlatnak indult. Az egyetlen megkötésük az volt, hogy minden posztnak öt mondatnak kell lennie.
 • A posztokat felváltva írják, ezért van benne egyfajta párbeszédesség. Fontos elem, hogy ezek az Instán jelennek meg, mert a médium maga is üzenet. Simon Mártont például az is motiválta, hogy az irodalom mennyire mérhetetlenül lenézi az instaköltészetet.
 • Eddig körülbelül 250 darab verset posztoltak.
 • Roman Ondak Meghosszabított álom című műtárgyához kapcsolódva mindketten elárulták, hogy ők milyen könyveket tennének formalinba, hogy megőrizzék az utókornak.
 • Szóba került az internet kettősége: egyrészt sokkal könnyebb informálódni, másrészt sokkal könnyebb elveszni az információdömpingben.
 • Simon Márton szerint az új cenzúra a dezinformáció és a fölerősített háttérzaj, amiből gyakorlatilag már fegyvert is csináltak.
 • Az internetről már úgy beszélünk mint a világról. Az emberi lét átalakulása zajlik az interneten keresztül.
 • Tóth Réka Ágnes szerint a digitális tér arra irányul, hogy kivonja az embereket ebből a világból. Érdekes gondolatkísérlet, hogy milyen az a világ, ami ember nélkül tud működni.
 • A kiállítás nyomán eljátszottak a gondolattal, hogy milyen lenne a világ internet nélkül. Simon Márton hiányolta azokat a műalkotásokat, amik a felszabadultság érzését közvetítik. „Ez a kiállítás nem az internet végét, hanem a világvégét mutatja.”
 • Abban mindenki egyetértett, hogy már nagyon nehéz a világot internet nélkül elképzelni. A hálózat ugyanis szervezi az életünket sok olyan területen is, amiről nincs tudomásunk. Ugyanígy azt is nehéz elképzelni, hogy nem vagyunk ilyen formán összekapcsolódva a többi emberrel.
 • Hol van akkor az internet vége? Simon Márton szerint sehol, az adatainkkal már teljesen be vagyunk vonódva. És még az is elképzelhető, hogy lassan az embert fogják a számítógépekhez fejleszteni.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Instaköltészetet olvas a nyáron Emma Watson

...
Nagy

Szétfilterezett lélekszelfik: az Instagram létrehozott egy új költőgenerációt

...
Hírek

Már klasszikus feminista novellát is lehet olvasni az Instán

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Szórakozás

„Egy ügynök, aki feldob” – Pajor Tamás

„Nem vagyok Frank Zappa, nem vagyok Franz Kafka / budai srác vagyok, bejárok Franzstadtba” – suttogja A keskeny úton című szerzeményében Pajor Tamás, aki a foglalkozását firtató kérdésemre dalszerzőként, prédikátorként, performerként, metafizikai munkásként és talpas gondolkodóként írja körül magát. Hívhatnánk persze szózenésznek is, hiszen a stand-upból, versből és a slam poetryből egy nyomokban Rejtő és Bereményi világára is emlékeztető, viszont csak rá jellemző előadói nyelvet alkotott.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...