Az olvasás jó hatással van a mentális egészségre

Nem mintha olyan sok érv kellene ahhoz, hogy leüljünk olvasni, de egy kutatás most bizonyította, hogy a könyvek, sok más előnyük mellett, nagyon hasznosak a mentális egészség szempontjából is. Az Oxford University Pressnél megjelent Reading for Life című könyv szerint a nyelvi kihívások beindítják az agyat és ezáltal jó hatással vannak a mentális állapotunkra.

Könyves Magazin | 2020. március 20. |

Azt már korábban bizonyították, hogy a klasszikusok – például Dickens vagy Shakespeare – olvasása segíthet a depresszió leküzdésében. Egy 2013-as kutatás például 96 depresszióval küzdő pácienst vizsgált meg. Azoknak, akik olvastak, enyhültek a tüneteik, míg a könyveket mellőző kontrollcsoportnál nem történt változás az azonos időszakban. A szakemberek szerint az irodalomterápia éppen ezért jó kiegészítője lehet az orvosi kezeléseknek. Ezt a témát járja körbe egy új könyv, a Reading for Life, amelyet Philip Davis jegyez, és amely az Oxford University Pressnél jelent meg a napokban. A kötet többek közt azt mutatja be, milyen módszereket használnak az olvasás hatásainak kutatására, és ezek alapján hogyan képesek hozzájárulni a könyvek a jóllétünkhöz. 

Az, hogy az irodalom jó hatatással van az emberre nem újkeletű gondolat. Már az ókori görögök is használták a költészetet a lélek gyógyítására. Mostanában egyébként egyre nagyobb divatja van a könyvek terápiás felhasználásának. Nemrég például arról számoltunk be, hogy Angliában megnyílt a világ első verspatikája, ahol többek között stresszre, szorongásra és szerelmi bánatra is ajánlanak verseket. Most, hogy a koronavírus-járvány miatt mindenki feszültebb, érdemes lehet az irodalomhoz fordulni támaszért. 

Forrás: Harpersbazaar/ The Times 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ebben a gyógyszertárban pirulák helyett verseket írnak fel

...
Hírek

Ingyen elérhetővé vált több agavés könyv a karantén miatt

Az Agave Könyvek több szerzője úgy döntött, hogy a következő két hétre ingyenesen letölthetővé teszi a könyveit.

...
Nagy

10 könyv arról, hogyan működik a társadalom járvány idején

Hogy a koronavírusról születik-e regény, azt egyelőre nem tudni, viszont az biztos, hogy az írók már jó pár könyvet szántak az elmúlt évszázadokban a járványok témájának. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.