Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

A világ legismertebb performanszművésze 50 éve szembesít minket az emberi tűrőképesség határaival, legyen szó akár fizikai, akár lelki fájdalmainkról, soha el nem múló szorongásainkról, vagy a velünk született és tanult szégyenérzetünkről. Az idén magyarul is megjelent Aki átment a falon című önéletrajzi könyvéből most még pontosabban megérthetjük, hogy ezek a sokszor életveszélyes, emberkísérlet-szerű alkotások miként születnek meg, hogyan hatnak a performer személyes tapasztalatai a művekre és hogyan hatnak vissza az alkotások magára a művészre. Ez a hét könyve.

Rezek Bori | 2021. július 12. |

A 20. század egyik legizgalmasabb és legprogresszívebb művészeti ága a performanszművészet, ami ötvözi az ősi rítusok spiritualitását és tradícióit, a vásári látványosságok meglepő, sokkoló elemeit, a képzőművészet modern és klasszikus szimbólumait és felrúgja a színházból ismert hagyományos előadó-befogadó viszonyrendszert. A performer, ahogy a nevében is jelzi, cselekvő személy, aki saját testét és személyiségét helyezi a középpontba, sok esetben a nézőből ugyancsak cselekvést vált ki, vagy cselekvésre ösztönzi. 

Marina Abramovic
Aki átment a falon
Ford.: Nagy Ágnes, Athenaeum Kiadó, 2021, 359 oldal
-

Marina Abramović performanszaiban például gyakran találkozhattunk olyan hatásokkal, ahol a néző moralitására és felelősségérzetére is komoly nyomást helyezett a közösen átélt mű, ezzel feszegetve a művész és a közönség viszonyának határait. Meg kell-e mentenem a testi kínoktól szenvedő előadót? Van-e jogom kárt tenni benne, ha arra engedélyt kaptam? Tönkreteszem-e a művet, ha beleavatkozom és véget vetek neki? Ezek a kérdések mind megfogalmazódtak azokban, akik részt vettek Abramović performanszaiban. De vajon milyen lelki folyamatokon ment át a művész, mi késztette őt ezekre a testileg és lelkileg sokszor rettenetes, tortúra-szerű akciókra és milyen ember lehet az, aki ezt teszi magával? A könyvet olvasva két dolog juthat eszünkbe: 

Marina egy zseniális mítoszgyártó, aki saját életének minden elemét csodaként képes megélni, értelmezni és leírni, mindeközben viszont életének örömei és fájdalmai nem sokban térnek el a mieinktől.

 

-

(Rhythm 0. A performansz hat órán keresztül tartott Nápolyban. Marina a tér közepén szoborként állt és felhatalmazta a közönséget, hogy a kikészített 72 különböző tárggyal azt tehetnek, amit csak akarnak. Volt, aki egy szál rózsát adott a kezébe és megsimogatta az arcát, de volt aki pengével megvágta a bőrét, más pedig félmeztelenre vetkőztette.)

-

(Rhythm 5. Marina a fából készült égő csillag középen feküdt, mindaddig amíg el nem vesztette eszméletét. Végül a nézők mentették ki.)

A könyv 13 fejezetből áll, mégis három nagyobb egységre érdemes osztani. A könyv első harmadában Marinát gyerekként, majd fiatal festő szakos diákként láthatjuk, aki egyszerre próbálja megérteni a háború sújtotta balkáni állapotok brutalitását és különös esztétikáját, a titói kommunista eszme sajátos törvényeit és közben a szüleivel és testvérével való viszonyain keresztül találkozik a halállal, a félelemmel, a fizikai bántalmazással, a (pár)kapcsolatok diszfunkcionalitásával és a férfi-nő viszonyok különös dinamikájával. Ezekről az élményekről és traumákről plasztikusan, átélhetően és meglehetősen (ön)reflexíven ír, kellő táptalajt adva személyiségének, nőiségének, szexualitásának, szokásainak és későbbi művészetének megértéséhez. 

-

(Marina fiatal festőként.)

Mivel Marinának még egyetemi éveiben is rigorózus anyja szabályai szerint kellett élnie (például este 10-re haza kellett érnie a 20-as évei közepéig), ezért a könyv második nagyobb egységében a Belgrádtól és a családtól való elszakadás, a szabadság és az útkeresés állnak a középpontban. A szerelmével, Ulay-jal átélt kalandokat és utazásokat egy végtelen road movieként írja le: az amszterdami szabad világra való ráeszméléstől, az ausztrál őslakosokkal töltött sivatagi szenvedéseken és megvilágosodásokon át, a híres kínai nagy falon megtett sétáig mindenről részletesen ír. A józan ésszel szinte felfoghatatlanul gyötrelmes rítusok és az emberfeletti megpróbáltatások mellett viszont ugyanennyire megragadó a magánélete is. A megélt szerelmeken, csalódásokon és a magányán keresztül válik igazán közelivé és megérthetővé ez az elképesztő hatású nő.

-

(Marina sétál a kínai nagy falon, közelítve az út feléhez, ahol szerelmével, Ulay-jal találkozik, majd szakítanak.)

A könyv utolsó harmadában Marina már az egész világon ismert és népszerű művész, aki New Yorkban éli a művészek csillogó életét, olyan emberek társaságában mint Lou Reed, Salman Rushdie, Björk, Lady Gaga vagy Robert Wilson, (a világhírű rendező állította színpadra Abramović életét, a performerrel és Willem Dafoe-val a főszerepben, az ebből készült dokumentumfilm megtekinthető a Netflixen), performanszaira pedig százezrek kíváncsiak a világ minden tájáról. Legtöbben talán a 2010-es The Artist is Present című előadását ismerik, ahol régi kedvesével újra találkoznak, így biztos sokan kíváncsiak, hogy a mély egymás szemébe nézésen és a váratlan könnyeken túl mit érzett a művész, de ugyanennyire izgalmas belegondolni abba is, hogy mi történik az emberrel testi és lelki értelemben, ha három hónapig egy faszéken ül.

-

(Marina és Ulay találkozása a “The Artist is Present” című performansz közben. Abramović közel három hónapig napi 7 órában ült egy széken, vele szemben pedig bárki leülhetett. Összesen 850.000 látogatója volt ezalatt a 736 és fél óra alatt, amit ott töltött.)

-

(Robert Wilson: The Life and Death of Marina Abramovic)

A könyv végén Abramovic azt mondja, hogy három Marina létezik benne: a harcos, a spirituális és a tökéletesen hülye. Ez utóbbit csúnyának, kövérnek és szomorúnak írja le, aki senkinek sem kell, és aki szerelmi bánatát pocsék filmekbe és csokoládéba fojtja. Bár az első kettő is figyelemre méltóan izgalmas, valószínűleg ez a harmadik perszóna az, aki megírta ezt az önéletrajzot és aki miatt nagyon könnyű beleszeretni ebbe a mitikus hősnőbe, aki tényleg képes átmenni a falon is.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba. 

...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

A TÁP Színháztól megszokhattuk, hogy formailag és tartalmilag egyaránt különc, provokatív színházi műhely, amelynek tagjai évtizedek óta minden irányba feszegetik azokat a határokat, amit hagyományosan színháznak nevezünk. Az Alatta-felette online előadásai is épp ilyenek és semmivel sem kevésbé zavarba ejtőek attól, hogy Zoomon nézzük őket, sőt talán még intimebbé válik azzal, hogy a kanapénkról figyeljük, ahogy a saját kanapéjukról beszélnek hozzánk. 

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

Várhatóan ősszel mutatja be a Budapest Bábszínház A Szerb Antal-kód - avagy a Pendragon legenda című előadást, amely az idén 120 éve született Szerb Antal életét és egyik leghíresebb művét dolgozza fel.

...
Nagy

13+1 színházi előadás, amik már élőben várnak minket Budapesten és vidéken 

Tavaly ősz óta zárva tartanak a színházak és hiába a remek technikai megoldások és a stream színház, nagyon hiányzik már, hogy végre újra együtt lehessünk. Szerencsére pár vidéki és budapesti színház is újranyit, sőt, néhány színház új bemutatókkal is készül. Ezekből hoztunk el egy izgalmas válogatást az évad végére.

...
Hírek

Marina Abramovic önéletrajza végre magyarul is megjelent

...
Nagy

Marina Abramovic minden sebezhetősége művészetté válik

Belgrádban a kortárs művészeti múzeumban még látható Marina Abramovic 50 éves pályafutását összegző retrospektív kiállítás. Abramovic Belgrádban tanult, itt voltak az első performanszai, utoljára 44 éve mutatták be munkáit a városban. A két kiállítás között a világ legizgalmasabb performanszművésze lett, aki projektjeivel nemcsak a saját testi és lelki határait feszegette, de provokatívan foglalkozott a társas kapcsolatokkal, kulturális kérdésekkel, a művész és közönség viszonyával is. A Cleaner című kiállítása 2017 óta járja a világot, megfordult Svédországban, Dániában, Norvégiában, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban is, legalább száz alkotás látható a hetvenes évektől. Szerbiában, szülővárosában ér véget a kiállítás turnéja, január 20-ig látható, hülyeség lenne kihagyni.

...
Hírek

Rasszizmust kiált a Twitter Marina Abramovic memoárja láttán

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

...
Hírek

Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

...
Szórakozás

Love, Death & Robots: A Netflix megosztott egy epizódot premier előtt

...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

...
Hírek

Versterápia: „Estére megölöd a verset”

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Kritika

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A második világháború végén a nácik legértékesebb foglyai – államfők és katonatisztek, német összeesküvők és családtagjaik – váltak értékes túszokká az olasz Alpokban. Kálváriájuk feszültséggel teli, már-már abszurd túszdrámában csúcsosodott ki a hegyek közt, amelyről két történész írt könyvet.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!