Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

A világ legismertebb performanszművésze 50 éve szembesít minket az emberi tűrőképesség határaival, legyen szó akár fizikai, akár lelki fájdalmainkról, soha el nem múló szorongásainkról, vagy a velünk született és tanult szégyenérzetünkről. Az idén magyarul is megjelent Aki átment a falon című önéletrajzi könyvéből most még pontosabban megérthetjük, hogy ezek a sokszor életveszélyes, emberkísérlet-szerű alkotások miként születnek meg, hogyan hatnak a performer személyes tapasztalatai a művekre és hogyan hatnak vissza az alkotások magára a művészre. Ez a hét könyve.

Rezek Bori | 2021. július 12. |

A 20. század egyik legizgalmasabb és legprogresszívebb művészeti ága a performanszművészet, ami ötvözi az ősi rítusok spiritualitását és tradícióit, a vásári látványosságok meglepő, sokkoló elemeit, a képzőművészet modern és klasszikus szimbólumait és felrúgja a színházból ismert hagyományos előadó-befogadó viszonyrendszert. A performer, ahogy a nevében is jelzi, cselekvő személy, aki saját testét és személyiségét helyezi a középpontba, sok esetben a nézőből ugyancsak cselekvést vált ki, vagy cselekvésre ösztönzi. 

Marina Abramovic
Aki átment a falon
Ford.: Nagy Ágnes, Athenaeum Kiadó, 2021, 359 oldal
-

Marina Abramović performanszaiban például gyakran találkozhattunk olyan hatásokkal, ahol a néző moralitására és felelősségérzetére is komoly nyomást helyezett a közösen átélt mű, ezzel feszegetve a művész és a közönség viszonyának határait. Meg kell-e mentenem a testi kínoktól szenvedő előadót? Van-e jogom kárt tenni benne, ha arra engedélyt kaptam? Tönkreteszem-e a művet, ha beleavatkozom és véget vetek neki? Ezek a kérdések mind megfogalmazódtak azokban, akik részt vettek Abramović performanszaiban. De vajon milyen lelki folyamatokon ment át a művész, mi késztette őt ezekre a testileg és lelkileg sokszor rettenetes, tortúra-szerű akciókra és milyen ember lehet az, aki ezt teszi magával? A könyvet olvasva két dolog juthat eszünkbe: 

Marina egy zseniális mítoszgyártó, aki saját életének minden elemét csodaként képes megélni, értelmezni és leírni, mindeközben viszont életének örömei és fájdalmai nem sokban térnek el a mieinktől.

 

-

(Rhythm 0. A performansz hat órán keresztül tartott Nápolyban. Marina a tér közepén szoborként állt és felhatalmazta a közönséget, hogy a kikészített 72 különböző tárggyal azt tehetnek, amit csak akarnak. Volt, aki egy szál rózsát adott a kezébe és megsimogatta az arcát, de volt aki pengével megvágta a bőrét, más pedig félmeztelenre vetkőztette.)

-

(Rhythm 5. Marina a fából készült égő csillag középen feküdt, mindaddig amíg el nem vesztette eszméletét. Végül a nézők mentették ki.)

A könyv 13 fejezetből áll, mégis három nagyobb egységre érdemes osztani. A könyv első harmadában Marinát gyerekként, majd fiatal festő szakos diákként láthatjuk, aki egyszerre próbálja megérteni a háború sújtotta balkáni állapotok brutalitását és különös esztétikáját, a titói kommunista eszme sajátos törvényeit és közben a szüleivel és testvérével való viszonyain keresztül találkozik a halállal, a félelemmel, a fizikai bántalmazással, a (pár)kapcsolatok diszfunkcionalitásával és a férfi-nő viszonyok különös dinamikájával. Ezekről az élményekről és traumákről plasztikusan, átélhetően és meglehetősen (ön)reflexíven ír, kellő táptalajt adva személyiségének, nőiségének, szexualitásának, szokásainak és későbbi művészetének megértéséhez. 

-

(Marina fiatal festőként.)

Mivel Marinának még egyetemi éveiben is rigorózus anyja szabályai szerint kellett élnie (például este 10-re haza kellett érnie a 20-as évei közepéig), ezért a könyv második nagyobb egységében a Belgrádtól és a családtól való elszakadás, a szabadság és az útkeresés állnak a középpontban. A szerelmével, Ulay-jal átélt kalandokat és utazásokat egy végtelen road movieként írja le: az amszterdami szabad világra való ráeszméléstől, az ausztrál őslakosokkal töltött sivatagi szenvedéseken és megvilágosodásokon át, a híres kínai nagy falon megtett sétáig mindenről részletesen ír. A józan ésszel szinte felfoghatatlanul gyötrelmes rítusok és az emberfeletti megpróbáltatások mellett viszont ugyanennyire megragadó a magánélete is. A megélt szerelmeken, csalódásokon és a magányán keresztül válik igazán közelivé és megérthetővé ez az elképesztő hatású nő.

-

(Marina sétál a kínai nagy falon, közelítve az út feléhez, ahol szerelmével, Ulay-jal találkozik, majd szakítanak.)

A könyv utolsó harmadában Marina már az egész világon ismert és népszerű művész, aki New Yorkban éli a művészek csillogó életét, olyan emberek társaságában mint Lou Reed, Salman Rushdie, Björk, Lady Gaga vagy Robert Wilson, (a világhírű rendező állította színpadra Abramović életét, a performerrel és Willem Dafoe-val a főszerepben, az ebből készült dokumentumfilm megtekinthető a Netflixen), performanszaira pedig százezrek kíváncsiak a világ minden tájáról. Legtöbben talán a 2010-es The Artist is Present című előadását ismerik, ahol régi kedvesével újra találkoznak, így biztos sokan kíváncsiak, hogy a mély egymás szemébe nézésen és a váratlan könnyeken túl mit érzett a művész, de ugyanennyire izgalmas belegondolni abba is, hogy mi történik az emberrel testi és lelki értelemben, ha három hónapig egy faszéken ül.

-

(Marina és Ulay találkozása a “The Artist is Present” című performansz közben. Abramović közel három hónapig napi 7 órában ült egy széken, vele szemben pedig bárki leülhetett. Összesen 850.000 látogatója volt ezalatt a 736 és fél óra alatt, amit ott töltött.)

-

(Robert Wilson: The Life and Death of Marina Abramovic)

A könyv végén Abramovic azt mondja, hogy három Marina létezik benne: a harcos, a spirituális és a tökéletesen hülye. Ez utóbbit csúnyának, kövérnek és szomorúnak írja le, aki senkinek sem kell, és aki szerelmi bánatát pocsék filmekbe és csokoládéba fojtja. Bár az első kettő is figyelemre méltóan izgalmas, valószínűleg ez a harmadik perszóna az, aki megírta ezt az önéletrajzot és aki miatt nagyon könnyű beleszeretni ebbe a mitikus hősnőbe, aki tényleg képes átmenni a falon is.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba. 

...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

A TÁP Színháztól megszokhattuk, hogy formailag és tartalmilag egyaránt különc, provokatív színházi műhely, amelynek tagjai évtizedek óta minden irányba feszegetik azokat a határokat, amit hagyományosan színháznak nevezünk. Az Alatta-felette online előadásai is épp ilyenek és semmivel sem kevésbé zavarba ejtőek attól, hogy Zoomon nézzük őket, sőt talán még intimebbé válik azzal, hogy a kanapénkról figyeljük, ahogy a saját kanapéjukról beszélnek hozzánk. 

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

Várhatóan ősszel mutatja be a Budapest Bábszínház A Szerb Antal-kód - avagy a Pendragon legenda című előadást, amely az idén 120 éve született Szerb Antal életét és egyik leghíresebb művét dolgozza fel.

...
Nagy

13+1 színházi előadás, amik már élőben várnak minket Budapesten és vidéken 

Tavaly ősz óta zárva tartanak a színházak és hiába a remek technikai megoldások és a stream színház, nagyon hiányzik már, hogy végre újra együtt lehessünk. Szerencsére pár vidéki és budapesti színház is újranyit, sőt, néhány színház új bemutatókkal is készül. Ezekből hoztunk el egy izgalmas válogatást az évad végére.

...
Hírek

Marina Abramovic önéletrajza végre magyarul is megjelent

...
Nagy

Marina Abramovic minden sebezhetősége művészetté válik

Belgrádban a kortárs művészeti múzeumban még látható Marina Abramovic 50 éves pályafutását összegző retrospektív kiállítás. Abramovic Belgrádban tanult, itt voltak az első performanszai, utoljára 44 éve mutatták be munkáit a városban. A két kiállítás között a világ legizgalmasabb performanszművésze lett, aki projektjeivel nemcsak a saját testi és lelki határait feszegette, de provokatívan foglalkozott a társas kapcsolatokkal, kulturális kérdésekkel, a művész és közönség viszonyával is. A Cleaner című kiállítása 2017 óta járja a világot, megfordult Svédországban, Dániában, Norvégiában, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban is, legalább száz alkotás látható a hetvenes évektől. Szerbiában, szülővárosában ér véget a kiállítás turnéja, január 20-ig látható, hülyeség lenne kihagyni.

...
Hírek

Rasszizmust kiált a Twitter Marina Abramovic memoárja láttán

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!