8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba. 

Rezek Bori | 2021. június 22. |

(Fotó: Gádoros Márk)

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Mikor? július 7-8., augusztus 18.

Ár? 4200 Ft

Az alkotók korábbi alkotásairól, a Tabu Kollekcióról és Az ügyről írtunk már korábban, sőt, utóbbi bekerült az évtized legfontosabb előadásait összegyűjtő listánkba is. Idén nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatják be a harmadik catwalk koncert műfajú összművészeti alkotásukat, amihez ezúttal Mautner Zsófi gasztroblogger is csatlakozik. Az előadás a karantén alatt megváltozott gasztrokultúránkról, a főzési és sütési szokásaink átalakulásáról, a nagymamáink módszereiről és a hipszter gasztrotrendekről szól majd. A csapattól megszokhattuk már, hogy minden témához humoros társadalomkritikával, elképesztő látványvilággal, csodálatosan kreatív jelmezek garmadájával és sokszínű zenei anyaggal nyúlnak hozzá, a képek és a színlap alapján pedig pontosan erre számíthatunk most is.

(Játsszák: Göttinger Klára, Remes Zsófia, Simon Júlia, Tamási Borbála, Zámolyi Eszter, Elek Judit Sára, Nagy Zsófia, Szalontai Bálint, Bartos Dániel, Sipos András)

  • Rejtő Jenő - Budapest Bár: A tizennégy karátos autó (rendező: Keresztes Tamás)

-

(Fotó: Kuttner Ádám)

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Mikor? július 16., augusztus 11.

Ár? 3700-5800 Ft

Keresztes Tamás első rendezését tavaly nyáron láthatta a közönség pár alkalommal a Városmajori Szabadtéri Színpadon, idén nyáron pedig újra nézhetjük az általa megálmodott Rejtő Jenő-klasszikust. Az előadás műfajában egy érdekes összművészeti alkotást ígér, ugyanis egyrészről koncert-színház, hiszen az előadásban elhangzó dalokat a Budapest Bár zenészei írták, akik élőben fel is tűnnek majd a színpadon. Másrészről a Keresztes Tamás által létrehozott különleges látványvilág miatt “képregényszínházként” is definiálja magát a produkció. A könnyed és látványos színházi élményhez pedig remek szereposztás is párosul.

(Dankó István, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Lengyel Benjámin, Rába Roland, Szécsi Bence e.h., Tóth Balázs e.h. és a Budapest Bár zenekar)

  • Bernard Shaw: A szerelmesek házai (rendező: Valló Péter)

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Mikor? augusztus 5. 19:00

Ár? 3700-5800 Ft

A Radnóti Színház produkcióját eddig még csak kevés alkalommal láthatta a közönség, hiszen 2020. február végén mutatták be, épp a járvány kezdete előtt valamivel. A színház állandó rendezője, Valló Péter ezúttal az irodalmi Nobel-díjas drámaíró Bernard Shaw klasszikus szerelmi történetét állította színpadra. Ahogy az eredeti mű, úgy Valló is feszeget politikai és morális problémákat, de megjelennek a generációs  különbségekből fakadó konfliktusok is. Az elkészült előadáshoz a dráma szövegét Kovács Krisztina és Péterfy Gergely fordították újra. 

(Játsszák: László Zsolt, Sodró Eliza, Hajduk Károly, Porogi Ádám, Martinovics Dorina, Kelemen József)

  • Pintér Béla: Parasztopera (Keresztes Attila)

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Mikor? szeptember 7. 19:00

Ár? 3700-5800 Ft

Pintér Béla előadásait gyakorta rendezik meg vidéki és határontúli színházak, a Parasztopera pedig olyan sikernek örvendett mindenhol, hogy 2015-ben még Parasztopera Fesztivált is rendeztek az Átriumban, ahol a Pintér Béla és Társulatán kívül a Miskolci Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, és a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is bemutatta a maga Pintér előadását. Az Újvidéki Színházban 2020-ban rendezte meg Keresztes Attila a népzene és a barokk muzsika határán mozgó zenés Pintér darabot, ami a Szegedi Nemzeti Színházzal készült koprodukcióban. Most nyáron ezt a feldolgozását láthatjuk majd Pintér egyik legsikeresebb darabjából.

(Játsszák: Ferencz Nándor, Borsos Beáta, Bognár Anna, Pongó Gábor, Sziládi Hajna, László Judit, Elor Emina, Huszta Dániel, Vicei Zsolt, Káli Gergely)

  • Masteroff-Ebb-Kander: KABARÉ musical (rendező: Béres Attila)

-

(Fotó: Prokl Violetta)

Hol? Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Mikor? július 9-10. 20:00

Ár? 4500-14500 Ft

A 30-as évek Berlinjében játszódó legendás musicalt idén szabadtéren láthatja a közönség a Vígszínház művészeinek előadásában, Béres Attila rendezésében. A Vígszínház eddig még sosem tűzte műsorra a Kabarét, sőt, még a Margitszigeten sem tartott vendégjátékot, így a két intézmény első közös produkciója lesz az 1966-ban bemutatott Broadway musical ezen verziója. Aki pedig szeretne egy kicsit otthonról ráhangolódni az előadásra, annak az HBO GO kínálatából ajánljuk a Fosse/Verdon című sorozatot, amiben az 1972-es filmváltozat rendezőjéről, Bob Fosseról tudhatunk meg többet. 

(Játsszák: Seress Zoltán, Szilágyi Csenge / Dobó Enikő, Igó Éva, Kern András, Brasch Bence, Horváth Szabolcs, Bach Kata, Csapó Attila, Gilicze Márta, Rudolf Szonja, Dengyel Iván)

  • Dennis Kelly: Árvák (rendező: Horváth János Antal)

-

Hol? Szentendrei Teátrum

Mikor? július 16-17. 20:00

Ár? 3900 Ft

Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi, vagy még inkább thriller történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról. Az előadást az idén Örkény-ösztöndíjjal jutalmazott Horváth János Antal rendezi, aki nem először dolgozik majd a Szentendrei Teátrumban, tavaly ugyanis itt mutatta be Szentivánéj című darabját a Színházi Dramaturgok Céhe által megrendezett Nyílt Fórumon, amiben szintén felesége, Lovas Rozi játszotta a főszerepet.

(Játsszák: Lovas Rozi, Lengyel Tamás, Molnár Áron)

  • Misima Jukio: Az égő ház (rendező: Horváth Csaba)

-

(Fotó: Éder Vera)

Hol? Szentendrei Teátrum

Mikor? augusztus 25-26. 20:30

Ár? 3900 Ft

A Forte Társulat és a Szkéné Színház közös produkcióját, Misima Jukio ősbemutatóját idén nyáron a Szentendrei Teátrumban rendezi a társulat vezetője, Horváth Csaba. A szerző a 20. századik egyik legsikeresebb, nyugaton is elismert japán alkotója, aki drámáiban a keleti és nyugati világ értékeit ütközteti. A bemutató az író négy egyfelvonásos drámájából készül: Az elcserélt legyezők, A világítótorony, Ízes méreg és Az égő ház című darabjaiból. 

(Játsszák: Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Nagy Katica, Pallag Márton, Widder Kristóf)

  • Bernstein-Sondheim: West Side Story (rendező: Alföldi Róbert)

-

(Fotó: Szörényi Réka)

Hol? Szegedi Szabadtéri Játékok

Mikor? augusztus 13, 14, 15, 20, 21, 22.

Ár? 4995-16895 Ft

A West Side Story színpadi ősbemutatója 1957-ben volt a Broadwayn és rögtön 6 Tony-díj-jelölést is kapott, a musicalből készült 1961-es filmadaptáció pedig 10 Oscar-díjat érdemelt. Idén a magyar közönség kétszer is találkozhat majd az ötvenes évek New Yorkjában játszódó Rómeó és Júlia átirattal, ugyanis idén a mozikban Steven Spielberg feldolgozásában láthatjuk majd, augusztusban viszont az Alföldi Róbert által rendezett változatot nézhetjük meg a szegedi Dóm téren. A jogtulajdonosok kikötése szerint a darabot nem lehet az eredetitől eltérő, modern környezetbe helyezni, a rendező szerint viszont nem is szükséges aktualizálni a történetet, hiszen az ok nélküli gyűlölet és a rasszizmus témája örök jelenség minden társadalomban.

(Játsszák: Ágoston Kati, Kocsis Dénes, Nádasi Veronika, Brasch Bence, Medveczky Balázs, Stohl András, Bezerédi Zoltán, Borovics Tamás, Kárász Zénó)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

13+1 színházi előadás, amik már élőben várnak minket Budapesten és vidéken 

Tavaly ősz óta zárva tartanak a színházak és hiába a remek technikai megoldások és a stream színház, nagyon hiányzik már, hogy végre újra együtt lehessünk. Szerencsére pár vidéki és budapesti színház is újranyit, sőt, néhány színház új bemutatókkal is készül. Ezekből hoztunk el egy izgalmas válogatást az évad végére.

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

Várhatóan ősszel mutatja be a Budapest Bábszínház A Szerb Antal-kód - avagy a Pendragon legenda című előadást, amely az idén 120 éve született Szerb Antal életét és egyik leghíresebb művét dolgozza fel.

...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

A TÁP Színháztól megszokhattuk, hogy formailag és tartalmilag egyaránt különc, provokatív színházi műhely, amelynek tagjai évtizedek óta minden irányba feszegetik azokat a határokat, amit hagyományosan színháznak nevezünk. Az Alatta-felette online előadásai is épp ilyenek és semmivel sem kevésbé zavarba ejtőek attól, hogy Zoomon nézzük őket, sőt talán még intimebbé válik azzal, hogy a kanapénkról figyeljük, ahogy a saját kanapéjukról beszélnek hozzánk. 

...
Nagy

Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

Programajánlónkban a színházi évad végére is találtunk néznivalót.

...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

...
Nagy

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg ma este 20:00 óráig Az öldöklő angyalt.

...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

A Vers Csak Neked elnevezésű kezdeményezés után az Örkény István Színház előrukkolt egy újabb baráti hangvételű programmal, ahol egy rövidke órára még a valódi, offline színháznál is közelebb kerülhetnek a nézők kedvenc színészeikhez. Szubjektív élménybeszámoló a múlt héten véget ért Tea Zoommal című irodalmi programról. 

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

A tanév végéhez közeledve összeszedtünk pár olyan előadást, ami segíthet a most érettségizőknek a felkészülésben, ezért a magyar és a világirodalom kötelező és ajánlott műveiből válogattunk. 

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

Múlt héten debütált Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amiben egészen új perspektívából közelítette meg Erőss Zsolt eltűnését és halálát, mivel az eseményeket a hegymászó felesége, Sterczer Hilda szemszögéből látjuk. A filmet A Hópárduc felesége című interjúkötet inspirálta. 

...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.