8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba. 

Rezek Bori | 2021. június 22. |

(Fotó: Gádoros Márk)

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Mikor? július 7-8., augusztus 18.

Ár? 4200 Ft

Az alkotók korábbi alkotásairól, a Tabu Kollekcióról és Az ügyről írtunk már korábban, sőt, utóbbi bekerült az évtized legfontosabb előadásait összegyűjtő listánkba is. Idén nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatják be a harmadik catwalk koncert műfajú összművészeti alkotásukat, amihez ezúttal Mautner Zsófi gasztroblogger is csatlakozik. Az előadás a karantén alatt megváltozott gasztrokultúránkról, a főzési és sütési szokásaink átalakulásáról, a nagymamáink módszereiről és a hipszter gasztrotrendekről szól majd. A csapattól megszokhattuk már, hogy minden témához humoros társadalomkritikával, elképesztő látványvilággal, csodálatosan kreatív jelmezek garmadájával és sokszínű zenei anyaggal nyúlnak hozzá, a képek és a színlap alapján pedig pontosan erre számíthatunk most is.

(Játsszák: Göttinger Klára, Remes Zsófia, Simon Júlia, Tamási Borbála, Zámolyi Eszter, Elek Judit Sára, Nagy Zsófia, Szalontai Bálint, Bartos Dániel, Sipos András)

  • Rejtő Jenő - Budapest Bár: A tizennégy karátos autó (rendező: Keresztes Tamás)

-

(Fotó: Kuttner Ádám)

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Mikor? július 16., augusztus 11.

Ár? 3700-5800 Ft

Keresztes Tamás első rendezését tavaly nyáron láthatta a közönség pár alkalommal a Városmajori Szabadtéri Színpadon, idén nyáron pedig újra nézhetjük az általa megálmodott Rejtő Jenő-klasszikust. Az előadás műfajában egy érdekes összművészeti alkotást ígér, ugyanis egyrészről koncert-színház, hiszen az előadásban elhangzó dalokat a Budapest Bár zenészei írták, akik élőben fel is tűnnek majd a színpadon. Másrészről a Keresztes Tamás által létrehozott különleges látványvilág miatt “képregényszínházként” is definiálja magát a produkció. A könnyed és látványos színházi élményhez pedig remek szereposztás is párosul.

(Dankó István, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Lengyel Benjámin, Rába Roland, Szécsi Bence e.h., Tóth Balázs e.h. és a Budapest Bár zenekar)

  • Bernard Shaw: A szerelmesek házai (rendező: Valló Péter)

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Mikor? augusztus 5. 19:00

Ár? 3700-5800 Ft

A Radnóti Színház produkcióját eddig még csak kevés alkalommal láthatta a közönség, hiszen 2020. február végén mutatták be, épp a járvány kezdete előtt valamivel. A színház állandó rendezője, Valló Péter ezúttal az irodalmi Nobel-díjas drámaíró Bernard Shaw klasszikus szerelmi történetét állította színpadra. Ahogy az eredeti mű, úgy Valló is feszeget politikai és morális problémákat, de megjelennek a generációs  különbségekből fakadó konfliktusok is. Az elkészült előadáshoz a dráma szövegét Kovács Krisztina és Péterfy Gergely fordították újra. 

(Játsszák: László Zsolt, Sodró Eliza, Hajduk Károly, Porogi Ádám, Martinovics Dorina, Kelemen József)

  • Pintér Béla: Parasztopera (Keresztes Attila)

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Mikor? szeptember 7. 19:00

Ár? 3700-5800 Ft

Pintér Béla előadásait gyakorta rendezik meg vidéki és határontúli színházak, a Parasztopera pedig olyan sikernek örvendett mindenhol, hogy 2015-ben még Parasztopera Fesztivált is rendeztek az Átriumban, ahol a Pintér Béla és Társulatán kívül a Miskolci Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, és a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is bemutatta a maga Pintér előadását. Az Újvidéki Színházban 2020-ban rendezte meg Keresztes Attila a népzene és a barokk muzsika határán mozgó zenés Pintér darabot, ami a Szegedi Nemzeti Színházzal készült koprodukcióban. Most nyáron ezt a feldolgozását láthatjuk majd Pintér egyik legsikeresebb darabjából.

(Játsszák: Ferencz Nándor, Borsos Beáta, Bognár Anna, Pongó Gábor, Sziládi Hajna, László Judit, Elor Emina, Huszta Dániel, Vicei Zsolt, Káli Gergely)

  • Masteroff-Ebb-Kander: KABARÉ musical (rendező: Béres Attila)

-

(Fotó: Prokl Violetta)

Hol? Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Mikor? július 9-10. 20:00

Ár? 4500-14500 Ft

A 30-as évek Berlinjében játszódó legendás musicalt idén szabadtéren láthatja a közönség a Vígszínház művészeinek előadásában, Béres Attila rendezésében. A Vígszínház eddig még sosem tűzte műsorra a Kabarét, sőt, még a Margitszigeten sem tartott vendégjátékot, így a két intézmény első közös produkciója lesz az 1966-ban bemutatott Broadway musical ezen verziója. Aki pedig szeretne egy kicsit otthonról ráhangolódni az előadásra, annak az HBO GO kínálatából ajánljuk a Fosse/Verdon című sorozatot, amiben az 1972-es filmváltozat rendezőjéről, Bob Fosseról tudhatunk meg többet. 

(Játsszák: Seress Zoltán, Szilágyi Csenge / Dobó Enikő, Igó Éva, Kern András, Brasch Bence, Horváth Szabolcs, Bach Kata, Csapó Attila, Gilicze Márta, Rudolf Szonja, Dengyel Iván)

  • Dennis Kelly: Árvák (rendező: Horváth János Antal)

-

Hol? Szentendrei Teátrum

Mikor? július 16-17. 20:00

Ár? 3900 Ft

Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi, vagy még inkább thriller történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról. Az előadást az idén Örkény-ösztöndíjjal jutalmazott Horváth János Antal rendezi, aki nem először dolgozik majd a Szentendrei Teátrumban, tavaly ugyanis itt mutatta be Szentivánéj című darabját a Színházi Dramaturgok Céhe által megrendezett Nyílt Fórumon, amiben szintén felesége, Lovas Rozi játszotta a főszerepet.

(Játsszák: Lovas Rozi, Lengyel Tamás, Molnár Áron)

  • Misima Jukio: Az égő ház (rendező: Horváth Csaba)

-

(Fotó: Éder Vera)

Hol? Szentendrei Teátrum

Mikor? augusztus 25-26. 20:30

Ár? 3900 Ft

A Forte Társulat és a Szkéné Színház közös produkcióját, Misima Jukio ősbemutatóját idén nyáron a Szentendrei Teátrumban rendezi a társulat vezetője, Horváth Csaba. A szerző a 20. századik egyik legsikeresebb, nyugaton is elismert japán alkotója, aki drámáiban a keleti és nyugati világ értékeit ütközteti. A bemutató az író négy egyfelvonásos drámájából készül: Az elcserélt legyezők, A világítótorony, Ízes méreg és Az égő ház című darabjaiból. 

(Játsszák: Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Nagy Katica, Pallag Márton, Widder Kristóf)

  • Bernstein-Sondheim: West Side Story (rendező: Alföldi Róbert)

-

(Fotó: Szörényi Réka)

Hol? Szegedi Szabadtéri Játékok

Mikor? augusztus 13, 14, 15, 20, 21, 22.

Ár? 4995-16895 Ft

A West Side Story színpadi ősbemutatója 1957-ben volt a Broadwayn és rögtön 6 Tony-díj-jelölést is kapott, a musicalből készült 1961-es filmadaptáció pedig 10 Oscar-díjat érdemelt. Idén a magyar közönség kétszer is találkozhat majd az ötvenes évek New Yorkjában játszódó Rómeó és Júlia átirattal, ugyanis idén a mozikban Steven Spielberg feldolgozásában láthatjuk majd, augusztusban viszont az Alföldi Róbert által rendezett változatot nézhetjük meg a szegedi Dóm téren. A jogtulajdonosok kikötése szerint a darabot nem lehet az eredetitől eltérő, modern környezetbe helyezni, a rendező szerint viszont nem is szükséges aktualizálni a történetet, hiszen az ok nélküli gyűlölet és a rasszizmus témája örök jelenség minden társadalomban.

(Játsszák: Ágoston Kati, Kocsis Dénes, Nádasi Veronika, Brasch Bence, Medveczky Balázs, Stohl András, Bezerédi Zoltán, Borovics Tamás, Kárász Zénó)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

13+1 színházi előadás, amik már élőben várnak minket Budapesten és vidéken 

Tavaly ősz óta zárva tartanak a színházak és hiába a remek technikai megoldások és a stream színház, nagyon hiányzik már, hogy végre újra együtt lehessünk. Szerencsére pár vidéki és budapesti színház is újranyit, sőt, néhány színház új bemutatókkal is készül. Ezekből hoztunk el egy izgalmas válogatást az évad végére.

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

Várhatóan ősszel mutatja be a Budapest Bábszínház A Szerb Antal-kód - avagy a Pendragon legenda című előadást, amely az idén 120 éve született Szerb Antal életét és egyik leghíresebb művét dolgozza fel.

...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

A TÁP Színháztól megszokhattuk, hogy formailag és tartalmilag egyaránt különc, provokatív színházi műhely, amelynek tagjai évtizedek óta minden irányba feszegetik azokat a határokat, amit hagyományosan színháznak nevezünk. Az Alatta-felette online előadásai is épp ilyenek és semmivel sem kevésbé zavarba ejtőek attól, hogy Zoomon nézzük őket, sőt talán még intimebbé válik azzal, hogy a kanapénkról figyeljük, ahogy a saját kanapéjukról beszélnek hozzánk. 

...
Nagy

Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

Programajánlónkban a színházi évad végére is találtunk néznivalót.

...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

...
Nagy

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg ma este 20:00 óráig Az öldöklő angyalt.

...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

A Vers Csak Neked elnevezésű kezdeményezés után az Örkény István Színház előrukkolt egy újabb baráti hangvételű programmal, ahol egy rövidke órára még a valódi, offline színháznál is közelebb kerülhetnek a nézők kedvenc színészeikhez. Szubjektív élménybeszámoló a múlt héten véget ért Tea Zoommal című irodalmi programról. 

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

A tanév végéhez közeledve összeszedtünk pár olyan előadást, ami segíthet a most érettségizőknek a felkészülésben, ezért a magyar és a világirodalom kötelező és ajánlott műveiből válogattunk. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Nem kell mindent megbocsátani, de ha képesek vagyunk rá, az egyfajta szupererő

Carley Fortune a pandémia alatt írta meg első, Minden elmúlt nyár című regényét, amiben arra a kérdésre keresi a választ, hogy meddig tart a kamaszkori szerelem varázsa. A szerzővel a kanadai tájról, a kamaszkori naplóírásról is beszélgettünk. Interjú.